ITALIA
Româncă arestată
O româncă a fost arestată în oraşul italian Brescia, după ce în maşina cu care se deplasa au fost găsite 5,2 kilograme de heroină în stare pură, cu o valoare de piaţă de peste un milion de euro. Românca în vârstă de 20 de ani a fost arestată pe 24 decembrie, dar autorităţile au anunţat incidentul abia marţi. Tânăra româncă, domiciliată în provincia învecinată Pavia, ascunsese drogurile sub roata de rezervă a vehiculului. Carabinierii încearcă să afle provenienţa şi destinaţia drogurilor, care erau transportate în zece pungi.
VIENA
Cadavru la ambasadă
Cadavrul unei servitoare filipineze a fost descoperit, marţi dimineaţă, în pivniţa reşedinţei din Viena a ambasadorului libanez în Austria, Ishaya El Khoury. A fost deschisă o anchetă, victima, în vârstă de 30 de ani, prezentând urme provocate de lovituri de cuţit. Cadavrul a fost descoperit în jurul orei 10.00, de bucătăreasă. Ambasadorul este în vacanţă de câteva zile. Autorităţile diplomatice libaneze au fost cele care au dat alerta şi au permis poliţiei libaneze să intre în reşedinţă, misiunea diplomatică beneficiind de regim de extrateritorialitate.
SPANIA
Cocaină printre flori
Două tone de cocaină ascunse într-un avion care transporta 47 de tone de flori au fost confiscate în Spania. Drogurile, de calitate superioară, au sosit din Columbia şi au fost puse sub sechestru la sosirea pe aeroportul din Foronda (în nordul Spaniei). Aceasta este prima captură la bordul unei aeronave de acest tip, când drogurile erau ascunse între flori, a spus ministrul spaniol de Interne, care a adăugat că 13 oameni au fost arestaţi. Ancheta a început acum un an şi a descoperit o reţea care a încearcat să introducă drogurile pe calea aerului, folosind o acoperire legală. Spania este una dintre porţile de acces al drogurilor în Europa, indiferent că este vorba de haşiş din Africa de Nord sau de cocaină din America de Sud.
COREEA DE NORD
American arestat
Un cetăţean american a fost arestat pentru că a intrat ilegal în Coreea de Nord, a anunţat, marţi, agenţia nord-coreeană KCNA, făcând aparent referire la un militant creştin a cărui arestare fusese anunţată de rude, duminică. ”Un american a fost arestat după ce a intrat ilegal în Coreea de Nord, pe la frontiera cu China, la 24 decembrie”, potrivit KCNA. ”El face obiectul unei anchete din partea autorităţilor competente”, potrivit agenţiei. Asociaţia ”Viaţă şi libertate pentru toţi nord-coreenii: 2009” a spus că unul dintre membrii săi, Robert Park, de 28 de ani, cetăţean american de origine coreeană, a trecut în Coreea de Nord în ziua de Crăciun, pe la frontiera cu China şi a fost arestat. Membrii asociaţiei au spus că el a trecut frontiera strigând ”Am venit aici pentru a proclama iubirea faţă de Dumnezeu” şi au declarat că l-au filmat pe parcursul scenei, pentru a promova respectarea drepturilor omului în Coreea de Nord. Park, care locuieşte în Arizona, dorea să-i transmită un mesaj liderului Kim Jong-Il, pentru a-i cere eliberarea prizonierilor politici şi adoptarea de măsuri pentru o viaţă mai bună pentru cetăţeni. Luni, Departamentul de Stat american s-a declarat îngrijorat de informaţiile privitoare la această arestare şi a spus că încearcă să le confirme. În martie 2009, doi jurnalişti americani au fost arestaţi în Coreea de Nord, după ce au trecut frontiera cu China, în timp ce realizau un reportaj despre traficul cu fiinţe umane între cele două ţări.
RUSIA
Poliţist anchetat
Un poliţist rus, care a denunţat, într-o înregistrare video publicată pe Internet, corupţia din rândul forţelor de ordine, face obiectul unei anchete penale pentru abuz de putere. ”O anchetă penală a fost deschisă împotriva lui Aleksei Dimovski, pentru escrocherie şi abuz de putere”, potrivit unui comunicat al comisiei de anchetă. Dimovski, fost comandant de poliţie în oraşul Novorossiisk, a publicat, în noiembrie, înregistrări video pe site-ul său şi pe Youtube în care denunţa faptul că a fost obligat de către superiorii săi să elucideze infracţiuni ”imaginare”, pentru a îmbunătăţi statisticile, cerând, de asemenea, sprijinul premierului Vladimir Putin. La scurt timp, el a fost destituit pentru ”defăimare”. Potrivit lui Dimovski, autorităţile îl acuză de deturnarea sumei de 24.000 de ruble (560 de euro) în patru ani. El riscă până la şase ani de închisoare, dar spune că nu se teme. Cazul lui Dimovski face parte dintr-o serie de scandaluri privind crime, corupţie şi fabricare de probe din cadrul Ministerului rus de Interne. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a lansat, săptămâna trecută, o reformă a poliţiei ce prevede diminuarea efectivelor cu 20%.
ITALIA
Pachet suspect
Autorităţile italiene au detonat controlat, marţi, un pachet suspect descoperit pe aeroportul Malpensa din Milano. Potrivit unor surse din cadrul poliţiei aeroportuare, pachetul suspect avea 20 de centimetri lungime şi zece lăţime, fiind dotat cu un detonator şi un receptor radio. După detonare s-a descoperit că pachetul nu conţinea substanţe explozive. ”Un pachet abandonat a fost găsit într-un grup sanitar situat în apropierea zonei de îmbarcare din Terminalul 1. Poliţia a intervenit imediat şi a evacuat pasagerii, iar pirotehnicienii au detonat controlat pachetul”, a declarat purtătorul de cuvânt al SEA, compania care administrează aeroportul. Îmbarcările au fost mutate temporar la alte terminale.
ISRAEL
Atac cu grenadă
O grenadă a fost lansată, luni seara, împotriva locuinţei lui Ramez Jeraisi, primarul comunist din Nazaret, principalul oraş arab israelian din Galileea, în nordul Israelului, o persoană fiind rănită. A fost deschisă o anchetă. Aparent este vorba despre o faptă extrem de gravă, iar persoana rănită, paznicul locuinţei primarului, a fost internată la spitalul italian din localitate, unde a fost operată pentru arsuri grave. În opinia primarului, acest incident este ultimul în cadrul unui val de violenţe care vizează aleşii colectivităţilor locale din regiunea de nord a Israelului. În urmă cu două săptămâni, un viceprimar din Nazaret a fost ţinta unui tir cu armă automată.
NORVEGIA
Pană de electricitate
Aproximativ 25.000 de persoane care locuiesc în arhipelagul norvegian Lofoten, deasupra Cercului Polar, au rămas fără electricitate, marţi, din cauza unei defecţiuni, a anunţat furnizorul de electricitate local Lofotkraft. Această pană are loc în timp ce temperaturile variază între minus 10 grade şi plus 7 grade Celsius, iar lumina naturală este limitată în această perioadă a anului la câteva ore pe zi.
BULGARIA
Vânt şi precipitaţii puternice
Precipitaţiile abundente şi rafalele puternice de vânt afectează mai multe regiuni din Bulgaria, cel puţin o persoană pierzându-şi viaţa după ce maşina în care se afla s-a răsturnat. Ploile abundente afectează multe regiuni din Bulgaria, situaţia cea mai gravă înregistrându-se în oraşul Burgas, situat la Marea Neagră. Un tânăr de 23 de ani a murit într-un accident rutier produs luni după-amiază. Maşina în care se afla s-a răsturnat din cauza poleiului. 17 persoane au fost evacuate în oraşul Burgas din cauza unei inundaţii într-un pasaj. Agenţia naţională a drumurilor a anunţat că multe şosele din regiunea Burgas sunt acoperite de apă până la nivelul de zece centimetri. Portul Varna a fost închis din cauza rafalelor puternice de vânt, iar în oraşul cu acelaşi nume se înregistrează inundaţii din cauza precipitaţiilor abundente.
UCRAINA
Ninsori abundente
Numeroase zboruri au fost anulate marţi, la aeroportul din Kiev şi peste o mie de localităţi din Ucraina au rămas fără electricitate, din cauza ninsorilor abundente. Toate zborurile au fost anulate, timp de mai multe ore, în cele două aeroporturi din Kiev, unde pistele au fost blocate de ninsoare, a precizat Ministerul Transporturilor. Situaţia din capitala ucraineană era haotică, marţi dimineaţă. Maşinile se deplasau cu greutate pe străzile acoperite cu o pătură groasă de zăpadă şi s-au format ambuteiaje. Circulaţia pe una dintre principalele axe rutiere ale ţării,care leagă Kievul de Odessa, a fost limitată. Aproape 1.100 de localităţi au fost lipsite de electricitate în 12 regiuni ucrainene. Intemperiile au întrerupt conexiunea telefonică fixă în aproape 700 de localităţi din întreaga ţară, iar mai mulţi operatori de telefonie mobilă au raportat probleme de conexiune în special în regiunile Kiev şi Cerkassi. La mijlocul lunii decembrie, Ucraina a înregistrat importante căderi de zăpadă, care au perturbat traficul aerian şi rutier, în special în sudul şi estul ţării.
CANADA
Fără bagaje de mână în avion
Pasagerii care se îmbarcă în Canada cu destinaţia SUA nu vor mai putea lua bagaje de mână în avion, cu doar câteva excepţii şi vor fi nevoiţi să se limiteze la un singur bagaj mic sau un obiect, a anunţat Ministerul canadian al Transporturilor. ”Dacă aveţi o geantă şi un laptop, va trebui să alegeţi”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, Patrick Charrette. ”Aceste măsuri sunt adoptate pentru cel puţin câteva zile, în urma atentatului eşuat împotriva unui zbor Amsterdam-Detroit, la 26 decembrie. Pasagerii pot să aducă cu ei următoarele articole: medicamente, aparate medicale, bagaje mici de mână, aparate de fotografiat, paltoane, articole pentru îngrijirea bebeluşilor, laptopuri, cârje, bastoane, cadre pentru mers, truse cu articole pentru protejarea vieţii, un articol pentru nevoi speciale, instrumente muzicale, valize diplomatice sau consulare”, se precizează într-un comunicat al ministerului. Ottawa a autorizat Administraţia canadiană pentru Securitatea Transportului Aerian (ACSTA) să facă apel la agenţi din cadrul Jandarmeriei Regale (poliţia federală) şi la serviciile poliţiei locale pentru a ajuta la aplicarea anumitor proceduri specifice în cadrul procesului de control. Ministerul a avertizat că pasagerii şi bagajele lor de mână vor fi supuşi unor controale suplimentare şi, având în vedere că sunt prevăzute întârzieri, i-a invitat pe călători să se prezinte la aeroport cu trei ore înainte de zbor.