Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 16 Decembrie 2009 / 00:00 350 accesări

ITALIA

Român condamnat la închisoare pe viaţă

Un român a fost condamnat la închisoare pe viaţă, pentru uciderea unui cuplu din Verona, în aprilie 2008. Claudiu Stoleru, în vârstă de 21 de ani, i-a ucis, pe 23 aprilie 2008, pe soţii Luigi Meche şi Luciana Rambaldoa, în casa acestora din Lugagnano di Sona, în apropiere de Verona. Curtea cu Juri din Verona nu i-a acordat circumstanţe atenuante muncitorului român, care i-a omorât cu lovituri de cuţit pe cei doi italieni. La câteva ore după comiterea dublului asasinat, Claudiu Stoleru a fost arestat în portul Civitavecchia, în apropiere de Roma, în timp ce încerca să urce la bordul unui feribot cu destinaţia Sardinia, de unde intenţiona să treacă în Corsica. Tânărul a recunoscut că l-a ucis pe Luigi Meche pentru că îi facea avansuri. Stoleru neagă însă că a omorât-o pe soţia acestuia, Luciana Rambaldo.

FINLANDA

Adăposturi contra frigului pentru romi

Consiliul oraşului Helsinki a anunţat că va oferi adăpost de urgenţă mai multor români de etnie romă care şi-au instalat tabăra lângă staţia de metrou Kalasatama, după ce temperaturile au ajuns la minus 15 grade Celsius în capitala finlandeză. Jarmo Raiha, de la Departamentul pentru Servicii Sociale din cadrul Consiliului Municipal, a declarat că persoanele vor fi adăpostite timp de până la două săptămâni. Raiha a adăugat că romii, cinci adulţi şi şapte copii, au acceptat să se mute în adăpostul lor temporar, marţi dimineaţă. Tuomola afirmă că mulţi romi au o atitudine de suspiciune faţă de oficiali şi sunt de părere că orice ajutor reprezintă o modalitate prin care oficialii pot să exercite presiuni asupra lor. Într-adevăr, după ce se mută în adăpost, asistenţii sociali intenţionează să le vorbească familiilor despre situaţia lor şi să îi direcţioneze înapoi către ţara de provenienţă. Asistenţii sociali afirmă că aproximativ 15 copii romi locuiesc în prezent în caravane în districtul Kalasatama, iar zece dintre aceştia au vârste sub 10 ani. Potrivit autorităţilor oraşului, copiii nu vor fi lăsaţi să doarmă noptea în rulote, cât timp temperaturile scăzute se menţin.

UNGARIA

Malev reduce numărul zborurilor către România

Compania aeriană maghiară Malev a redus numărul zborurilor către România de la 65 la 45 pe săptămână, măsură care va fi aplicată pe timpul iernii. Compania, care a transportat în România, de la începutul anului şi până în prezent, 280.000 de pasageri, a anunţat că a fost nevoită să suspende aceste zboruri din cauza crizei economice globale. Capacitatea zborurilor efectuate de Malev către România s-a diminuat cu 30%. Malev anunţa luni că a reluat zborurile directe pe ruta Budapesta-Belgrad, după o întrerupere de 17 ani.

TURCIA

Manifestaţii mortale

Două persoane au fost ucise şi mai multe rănite, marţi, în sud-estul Turciei, când un comerciant a deschis focul asupra manifestanţilor care denunţau dizolvarea de către justiţie a principalului partid pro-kurd al ţării. Bărbatul, care avea asupra sa o puşcă de asalt, a deschis focul asupra unei mulţimi care protesta în oraşul Bulanik din provincia Mus,. Două persoane au fost ucise şi şapte sau opt rănite. Potrivit agenţiei Anatolia, manifestanţii au vandalizat magazine şi sedii de bănci. DTP (Partidul pentru o Societate Democratică) a fost interzis pentru colaborare cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie considerată teroristă de Ankara şi de numeroase ţări.

GRECIA

Avioane militare turceşti, în spaţiul aerian

Opt avioane de vânătoare aparţinând Turciei au pătruns în spaţiul aerian grecesc, deasupra insulei Andros, în Marea Egee, anunţă surse militare elene. Patru avioane F-16 şi patru de tip F-4 au zburat la joasă altitudine, luni dimineaţă, în apropierea insulei Andros, unde se desfăşura un exerciţiu al forţelor aeriene elene. Autorităţile militare elene au luat legătura telefonic, printr-o linie specială, cu sediul forţelor aeriene turce, iar avioanele de vânătoare s-au retras în scurt timp.

OLANDA

Nivelul alertei teroriste, redus cu un grad

Olanda şi-a redus cu un grad nivelul de alertă teroristă, de la ”substanţial” la ”limitat”, deoarece ţara este din ce în ce mai puţin o ţintă aleasă de organizaţiile care susţin jihadul internaţionale, au anunţat, marţi, serviciile coordonatorului naţional împotriva terorismului. Nivelul ”limitat” este al doilea din cele patru niveluri de alertă în Olanda. El a fost ridicat în martie 2008 la ”substanţial”, din cauza îngrijorărilor legate de consecinţele difuzării unui film critic la adresa Coranului, al deputatului de extremă-dreapta, Geert Wilders. Forţa de atac a al-Qaida în Europa este mai limitată decât în urmă cu un an, precizează comunicatul. În Olanda, situaţia din jurul reţelelor jihadiste este relativ calmă. Ele se concentrează mai mult pe teatre ale conflictelor internaţionale, cum ar fi Somalia.

LIBIA

Ambasadorul croat, inculpat pentru trafic cu alcool

Justiţia croată a anunţat, luni, inculparea ambasadorului Croaţiei în Libia, Jovan Vejnovic, pentru trafic cu alcool oferit funcţionarilor ambasadei şi angajaţilor a două companii croate din statul nord-african. Jovan Vejnovic, de 66 de ani, a fost pus sub acuzare pentru abuz de putere, pentru că ar fi profitat de privilegiile diplomatice pentru a comanda pentru ambasadă 5.100 de litri de băuturi alcoolice de la o companie daneză. O cantitate mică a fost utilizată pentru nevoile ambasadei croate, restul fiind livrată unor persoane care nu beneficiază de statut diplomatic. Băuturile au fost comandate în perioada ianuarie 2006 - decembrie 2008. Potrivit legislaţiei libiene, traficul cu alcool este interzis. Ambasador la Tripoli din 2005, Vejnovic a fost chemat la Zagreb pentru consultări la începutul acestui an. Ministerul croat de Externe a anunţat luni că s-a iniţiat procedura pentru încheierea mandatului ambasadorului. La sfârşitul lunii noiembrie, fostul ambasador croat la Washington şi ONU, Neven Jurica, a fost inculpat pentru abuz de putere şi deturnarea a 80.000 de euro.

SUA

Mii de persoane, evacuate în urma unei scurgeri de gaze

Peste 4.000 de persoane au fost evacuate luni, dintr-o zonă situată în apropierea aeroportului internaţional Port Columbus, în Ohio, în urma unei scurgeri de gaze cu potenţial exploziv. Pompierii au fost solicitaţi la ora locală 08.00 (15.00, ora României), să intervină la o uzină din Columbus, în urma unei scurgeri de hidrogen şi sulfură de hidrogen. Drumurile au fost închise, iar persoanele au fost evacuate din clădirile situate într-o zonă industrială situată în apropiere de aeroportul internaţional Port Columbus. Persoanele care nu au fost evacuate au primit recomandări să nu iasă din case. Gazul s-a scurs de la un rezervor aparţinând unei uzine de reciclare de produse petroliere, Heartland Petroleum. În final, norul de gaz s-a disipat, iar aerul din zona uzinei era respirabil.

R. MOLDOVA

Patru deputaţi comunişti părăsesc PCRM

Patru deputaţi din cadrul grupului parlamentar al Partidului Comuniştilor din R. Moldova, Victor Stepaniuc, Vladimir Ţurcan, Valentin Guznac şi Ludmila Belcencova, au părăsit partidul. Deputaţii şi-au anunţat decizia ieri, în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului. Liderul grupului parlamentar al PCRM, Maria Postoico, a declarat de la tribuna Parlamentului că cei patru au fost excluşi din rândurile formaţiunii în dimineaţa zilei de marţi, în urma unei decizii a grupului parlamentar.

POLONIA

Protestele sindicaliştilor

Mii de manifestanţi au defilat marţi în centrul Varşoviei, la apelul sindicatului Solidaritatea, pentru a-şi apăra locurile de muncă ameninţate de criza economică. La manifestaţie au participat în special muncitori de la şantierul naval din Szczecin şi de la cel din Gdynia, aflate în lichidare în urma deciziilor luate de Bruxelles privind rambursarea subvenţiilor publice considerate ilegale, potrivit criteriilor europene, de către cele două instituţii. Angajaţii din industria armamentului, din sectorul chimic şi din domeniul transporturilor feroviare regionale s-au alăturat manifestaţiei, organizată sub îndemnul ”Nu mai avem nimic de pierdut”. Supravegheaţi de un dispozitiv important de poliţie, manifestanţii s-au întâlnit marţi după-amiază în faţa sediului Guvernului. Ei au aruncat cu petarde şi au ars pneuri. Anterior, aceştia au trecut prin faţa sediului Ministerului Economiei, unde au depus o petiţie prin care cereau garanţii pentru locul de muncă. Potrivit statisticilor oficiale, rata şomajului din Polonia şi-a continuat tendinţa ascendentă, crescând în luna octombrie la 11,1% din populaţia activă, după 10,9% în septembrie şi 10,8% în august.

MAREA BRITANIE

Militarii, privaţi de dotări esenţiale din cauza crizei

Militarii britanici nu vor primi echipamente necesare pentru că Ministerul Apărării (MoD) de la Londra trebuie să acopere un deficit bugetar de 40 de miliarde de euro, relevă un raport dat publicităţii luni. Oficiul Naţional de Audit (NAO) a apreciat că deficitul ministerului, de 36 de miliarde de lire sterline, este cu un miliard de lire mai mare decât bugetul anual al acestuia şi a criticat modul cum MoD încearcă să îl reducă, economisind 149 de milioane de lire sterline (165 de milioane de euro) prin reducerea numărului elicopterelor Lynx Wildcat de la 80 la 62, în condiţiile în care comandanţii din Afganistan au nevoie de aceste aparate. NAO a afirmat că decizia de a încetini construcţia a două portavioane de 60.000 de tone va aduce 450 de milioane de lire în următorii patru ani.

SOMALIA

Confruntări între piraţi

Cel puţin un civil a fost ucis în cursul confruntărilor între piraţi, la Hobyo, fieful piraţilor de pe coasta somaleză, ca urmare a unei dispute pentru împărţirea unei răscumpărări oferite în schimbul eliberării unui cargobot grecesc. Tensiunile s-au intensificat de mai multe zile la Hobyo, iar luni seară au izbucnit schimburi de focuri. Piraţii s-au opus împărţirii răscumpărării oferite pentru eliberarea cargobotului grecesc MV Ariana, capturat în mai 2009, ce avea la bord 24 de marinari ucraineni. Nava şi echipajul său au fost eliberaţi la 10 decembrie, în schimbul unei răscumpărări în valoare de 2,5 de milioane de dolari, potrivit piraţilor.

FILIPINE

Vulcanul Mayon forţează evacuarea a mii de oameni

Câteva zecii de mii de filipinezi au fost evacuaţi, ieri, din casele lor, când un vulcan a început să arunce lavă şi cenuşă. Autorităţile din Filipine au emis un ordin de evacuare încă de luni, după ce vulcanul Mayon din provincia Albay a început să dea semne de activitate. Vulcanul se află la 360 de kilometri la sud de capitala Manila. Peste 10.000 de localnici au fost mutaţi temporar în adăposturi şi şcoli. Operaţiunile de evacuare vor continua încă două sau trei zile până când numărul celor mutaţi va ajunge aproape de 50.000. Institutul filipinez pentru seismologie şi vulcanologie a ridicat alerta până la nivelul trei, ceea ce înseamnă că vulcanul ar putea erupe în următoarele săptămâni. Oamenii de ştiinţă au emis şi o avertizare de explozii bruşte, ce pot genera scurgeri de lavă. Vulcanul Mayon, înalt de 2.472 de metri, a erupt de aproximativ 50 de ori din 1616. Ultima oară, vulcanul a erupt în iulie 2006, forţând în jur de 30.000 de oameni să îşi părăsească locuinţele. Cea mai violentă erupţie a acestui vulcan a avut loc în 1814, când peste 1.200 de oameni au fost ucişi, iar oraşul a fost îngropat în noroi vulcanic. Când vulcanul a erupt ultima oară, în 1993, 79 de oameni au murit.



12