ITALIA
Român arestat pentru agresare sexuală
Un român a fost arestat sub acuzaţia că ar fi agresat sexual două adolescente de 13 ani, aflate în vacanţă cu părinţii, în oraşul Trento. Potrivit reconstituirii, românul I.T., în vârstă de 42 de ani, aflat în evidentă stare de ebrietate, le-a acostat şi molestat pe cele două adolescente în apropierea unui hotel din staţiunea Val di Sole. Fetele erau cazate în hotelul în apropierea căruia au fost molestate.
O nou-născută româncă de şapte zile a murit de septicemie într-un spital din Sicilia, după ce naşterea a avut loc pe coridorul unităţii medicale, autorităţile italiene declanşând o anchetă în acest caz. Copilul se născuse pe 27 noiembrie, pe unul din coridoarele Spitalului Barone Lombardo din Canicattì. Deocamdată nu se ştie din ce cauză naşterea a avut loc pe holul spitalului.
MAREA BRITANIE
Român condamnat pentru furt
Un român a fost condamnat la şase ani de închisoare, pentru furt în grup organizat, fiind acuzat că face parte dintr-o reţea infracţională ce viza magazinele mici şi oficiile poştale de pe teritoriul întregii ţări. Claudiu Iortoman, de 39 de ani, împreună cu ceilalţi membri ai reţelei, ar fi furat bani şi bijuterii în valoare totală de 250.000 de euro, într-o perioadă de 10 ani, de pe teritoriul întregii Marii Britanii. Românul a mai fost acuzat, în trecut, de tentativă la tâlhărie şi a pledat vinovat. Procurorul de caz a spus că Iortoman a venit în Marea Britanie în 1999, ca imigrant ilegal, aplicând fără succes pentru azil. Acuzatul a fost deportat, la un moment dat, dar s-a întors. Iortoman a fost implicat în 19 jafuri, majoritatea în centrul ţării şi în sud-est. Românul şi complicii săi obişnuiau să intre într-un magazin sau oficiu poştal, în grupuri de câte şase-opt şi creau un haos general pentru a distrage atenţia vânzătorilor. Între timp, cineva se strecura în depozit sau în încăperea cu bani şi fura.
UNGARIA
Institutul Cultural Slovac, vandalizat
O persoană încă neidentificată a spart ferestrele Institutului Cultural Slovac din centrul Budapestei. Actul de vandalism, al treilea comis asupra clădirii, începând din vară, a avut loc duminică dimineaţa. Potrivit ziarului slovac “Novy Cas”, autorul ar fi un tânăr.
GRECIA
Manifestaţii violente
Noi confruntări au izbucnit luni, la Atena, între poliţie şi câteva sute de tineri, având ca punct de plecare o manifestaţie a unor studenţi şi liceeni, organizată în memoria adolescentului ucis de un poliţist în urmă cu un an. Un prim grup a aruncat cu pietre împotriva unui cordon al forţelor de ordine, dar a fost ulterior dispersat. Nouă persoane au fost reţinute, în timp ce convoiul de manifestanţi, circa 5.000, prelua conducerea Parlamentului. Alte grupuri s-au alăturat atunci convoiului, lansând proiectile împotriva unor vitrine şi împotriva unor poliţişti, care au tras cu gaze lacrimogene. Anterior în cursul dimineţii, circa 20 de tineri au aruncat cu pietre în faţada unui comisariat de poliţie din centrul Atenei. Doi adolescenţi în vârstă de 15 şi 18 ani au fost arestaţi. Circa 6.000 de poliţişti au fost mobilizaţi începând de duminică la Atena, pentru a supraveghea manifestaţiile tinerilor şi organizaţiilor de stânga care au comemorat moartea lui Alexis Grigoropoulos, în vârstă de 15 ani, ucis de un poliţist la 6 decembrie 2008. Confruntări sporadice între tineri şi forţe de ordine au avut loc în timpul unui marş organizat duminică şi s-au soldat cu 30 de răniţi, dintre care 28 au avut răni uşoare, majoritatea poliţişti.
FRANŢA
Militant Greenpeace, legat pe o cale ferată
Forţele de ordine au evacuat, luni dimineaţa, un militant al organizaţiei Greenpeace care s-a legat cu lanţuri pe calea ferată din Cherbourg, pentru a împiedica sosirea unui tren care transporta uraniu cu destinaţia Rusia. Circa 30 de jandarmi şi poliţişti au participat duminică la această operaţiune delicată, militantul, care era întins pe calea ferată, având mâinile într-un manşon rigid care trecea pe sub şine. Greenpeace cere un moratoriu privind exporturile de uraniu către Rusia, în timp ce anchetele deschise de minsitrul francez al Mediului, Jean-Louis Borloo, privind viitorul acestor exporturi către Rusia, nu s-au încheiat. O navă sub pavilion maltez este aşteptată în zilele următoare la Cherbourg, unde urma să preia o încăcătură de uraniu sărăcit provenind de la uzina Areva din Pierrelatte, pentru a-l transporta în Rusia. Potrivit Areva, uraniul sărăcit este trimis în Rusia pentru a fi reîmbogăţit, după care va fi trimis din nou în Franţa, unde va fi folosit la fabricarea combustibilului nuclear. Dar, potrivit Greenpeace, din 2006, 33.000 de tone de uraniu au fost exportate către Rusia, dintre care 23.540 de tone de uraniu sărăcit şi numai 3.090 au fost expediate din nou în Franţa, iar restul, abandonate acolo.
SLOVENIA
Ljubljana, sediu al ACER
Oraşul sloven Ljubljana a fost ales, duminică seara, de către miniştrii europeni ai Energiei, drept sediu al viitoarei Agenţii de Cooperare pentru Reglementare Energetică (ACER), în defavoarea oraşelor Bratislava şi Bucureşti. Agenţia, a cărei înfiinţare este deja înscrisă într-un ansamblu de texte legislative privind liberalizarea pieţelor energetice ale UE, ar urma să fie pe deplin operaţională până în martie 2011. Aceasta va coordona activitatea autorităţilor naţionale pentru reglementare energetică şi va lua, în unele cazuri, decizii coercitive în ceea ce priveşte infrastructura transfrontalieră.
IRLANDA
Verificarea tratamentului deţinuţilor
Irlanda a fost inclusă pe lista ţărilor monitorizate, între care se află şi România, unde va fi analizat tratamentul deţinuţilor din închisori şi secţii de poliţie. Comisia pentru Prevenirea Torturii din cadrul Consiliului Europei a înştiinţat Guvernul de la Dublin că Irlanda figurează între cele zece state unde se vor realiza, anul viitor, inspecţii riguroase. Comisia a cerut oricărei persoane care are informaţii despre maltratarea persoanelor în secţii de poliţie, închisori sau alte centre de detenţie să le trimită la biroul său din Strasbourg. O echipă formată din medici, criminalişti şi asistenţi sociali va efectua inspecţii, ulterior urmând să prezinte un raport ministrului Justiţiei, Dermot Ahern, pentru a primi răspunsul oficial al Guvernului. Irlanda se alătură Franţei, Germaniei, Cehiei, Albaniei, Bulgariei, Armeniei, României, Georgiei şi Macedoniei pe lista ţărilor selectate pentru aceste verificări. Ultima inspecţie a Comisiei în Irlanda a avut loc în 2006, când a descoperit că multe din închisorile irlandeze erau nesigure şi degradante atât pentru prizonieri, cât şi pentru angajaţi. În raportul întocmit se făcea referire la o intensificare a violenţelor între prizonieri, alimentată de existenţa răspândită a drogurilor ilegale şi culturii de bandă.
FILIPINE
Confruntări violente
O serie de confruntări au izbucnit luni, într-o provincie din sudul Filipinelor, între poliţie şi un influent clan local, bănuit că ar fi masacrat recent 57 de civili în cadrul unei reglări politice de conturi. Deocamdată, nu s-au făcut referiri la eventuale victime. Poliţiştii au fost atacaţi în timp ce patrulau în căutarea de arme ilegale. Provincia Maguindanao a fost plasată, sâmbătă, sub regimul legii marţiale, din cauza riscului apariţiei unei rebeliuni în această provincie, după arestarea guvernatorului acesteia, Andal Ampatuan. Clanul plătit de guvernatorul Ampatuan, care conduce provincia Maguindanao din 2001, este bănuit că a masacrat, la 23 noiembrie, 57 de civili. Aceştia făceau parte dintr-un convoi alcătuit din susţinătorii unui rival politic al clanului Ampatuab şi un grup de jurnalişti. Andal Ampatuan Jr, unul dintre fiii guvernatorului, a fost deja arestat şi inculpat pentru comiterea a 25 de crime. Potrivit anchetatorilor, masacrul ar avea legătură cu rivalităţile dintre clanuri cu privire la controlul asupra acestei provincii, unde sunt prevăzute alegeri în 2010. Armata filipineză a estimat, luni, la peste 3.000 numărul combatanţilor clanului guvernatorului. Duminică, autorităţile au anunţat descoperirea unei noi ascunzători de arme şi arestarea a 62 de persoane în provincia Maguindanao (sud). Este pentru prima dată după dictatura lui Ferdinand Marcos când în Filipine este instaurată legea marţială. Atunci, întreaga ţară s-a aflat sub incidenţa acestei legi, între anii 1972 - 1981. Parlamentul filipinez decide, azi, menţinerea sau abolirea legii marţiale.
MAREA BRITANIE
O femeie neagă uciderea fiicei ei
O femeie a pledat nevinovată, luni, în faţa Curţii britanice, ea negând faptul că şi-ar fi ucis fiica în vârstă de 4 ani, în 19 iunie. Zoe David, de 34 de ani, este suspectată că a ucis-o pe Zoey-Anne David, în casa lor din domeniul Maesglas din Newport, South Wales. Zoe David a compărut, luni, în faţa Curţii din Cardiff, unde a respins acuzaţia de crimă ce i-a fost adusă. Ea a fost în arest preventiv, pentru protecţia ei, la Clinica de Caswell în Bridgend, după arestarea dispusă în cazul său în această vară. Luni, instanţa a decis eliberarea pe cauţiune, cu condiţia ca femeia să rămână la aceeaşi clinică până la următorul termen al procesului, stabilit pe 18 decembrie.