Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Decembrie 2009 / 00:00 452 accesări

CHINA

Român sinucigaş

Ambasada României la Beijing a fost informată vineri, de autorităţile chineze, că Andrei Negrea, despre care s-a scris în vară că ar fi fost condamnat la moarte în China, pentru trafic de droguri, s-a sinucis joi, aruncându-se de la etajul 20 al unui hotel din Guangzhou. Andrei Negrea s-a aruncat, pe data de 3 decembrie 2009, de la etajul 20 al unui hotel din Guangzhou. Ziarul ”Adevărul” a scris la 31 iulie că Adrian Negrea, în vârstă de 23 de ani, ar fi fost executat în China, pentru trafic de droguri. Aceeaşi sursă informa că românul făcea parte dintr-o reţea internaţională şi a fost prins la sfârşitul anului 2008. MAE susţine că în momentul apariţiei informaţiilor că un cetăţean român ar fi fost condamnat în China la pedeapsa capitală, pentru trafic de droguri, s-a sesizat din oficiu şi a întreprins demersuri atât la Bucureşti, cât şi la Beijing, solicitând informaţii cu privire la soarta cetăţeanului român. De altfel, MAE a infirmat, încă de la începutul lunii august, informaţiile că românul ar fi condamnat la pedeapsa capitală, ca urmare a comunicării transmise oficial de Departamentul Securităţii Publice al R. P. Chineze, la data de 3 august 2009, conform căreia ”în baza de date a autorităţilor chineze nu figurează niciun cetăţean român care să fi fost reţinut pentru trafic de droguri”.

ITALIA

Afacerişti bănuiţi că au deturnat subvenţii UE

Autorităţile italiene au anunţat, vineri, că au arestat 11 antreprenori, bănuiţi că au deturnat ajutoare şi subvenţii de la statul italian şi de la UE şi au confiscat bunuri de 90 de milioane de euro. Oamenii de afaceri sunt bănuiţi de asociere în scop de fraudă şi de tăinuire pentru a obţine ilicit fonduri publice. Aceştia ar fi deturnat în special subvenţii pentru investiţii, atribuite de statul italian şi de UE.

PORTUGALIA

Ambasadorul R. Moldova, implicat în trafic de persoane?

Ambasadorul R. Moldova la Lisabona, Mihail Carmerzan, rechemat recent la Chişinău împreună cu alţi trei foşti diplomaţi moldoveni, este suspectat de legături cu o grupare criminală specializată în imigraţie ilegală. Departamentul de Investigaţii şi Acţiune Penală (DIAP) de la Lisabona a iniţiat dosare împotriva a 28 de persoane în legătură cu acest caz, însă cei patru diplomati au scăpat de acuzare datorită imunităţii de care beneficiază. Cei patru sunt suspectaţi de corupţie, delapidare, abuz de putere şi falsificare de documente. Pe lânga Mihail Carmerzan, în anchetă mai figurează numele consulului E. Munteanu, prim-secretarului N. Oprea, precum şi cel al lui I. Pavalencu, a cărui funcţie nu este specificată. Potrivit anchetei, gruparea era condusă tot de un cetăţean moldovean, Dorina Tintiuc, care avea legături cu ambasada şi chiar a avut acces la calculatoarele misiunii.

GERMANIA

Birouri ale poliţiei, vizate de acte de violenţă

Mai multe birouri şi vehicule ale poliţiei germane au fost vizate de violenţe comise de necunoscuţi, în noaptea de joi spre vineri, la Hamburg şi Berlin. La Hamburg, zece persoane cu cagule au incendiat un vehicul de poliţie parcat în faţa unui post de poliţie, cu cocteiluri Molotov şi au aruncat cu pietre în clădire şi în ofiţerii care ieşeau din ea. Poliţia criminalistică conduce o anchetă pentru a determina motivele acestor acte de violenţă. În capitală, persoane necunoscute au lansat trei cocteiluri Molotov, două sticle cu vopsea lichidă şi pietre asupra unei clădiri ce aparţine poliţiei criminalistice germane. Motivele acestor acte sunt probabil politice, cred autorităţile.

GRECIA

Poliţia, în alertă

Poliţia din Grecia este în stare de alertă pentru a preveni declanşarea de conflicte cu ocazia comemorării de către tineri şi de formaţiunile de stânga a morţii unui adolescent, ucis de un poliţist, la 6 decembrie 2008, la Atena. La Atena, circa 6.000 de poliţişti supraveghează manifestaţiile prevăzute duminică şi luni, organizate de asociaţii de studenţi şi liceeni, organizaţii de stânga şi sindicate. Forţele vor fi detaşate în toate marile oraşe şi toţi angajaţii vor fi în stare de alertă. Guvernul socialist a cerut partidelor de opoziţie să-şi controleze organizaţiile de tineret. Moartea lui Alexis Grigoropoulos, în vârstă de 15 ani, a generat proteste în ţară, radicalizând o parte a mişcării de contestare. Plasat în detenţie provizorie, poliţistul autor al tirurilor va fi judecat începând cu 20 ianuarie 2010, pentru omor calificat. Mii de manifestanţi sunt aşteptaţi pentru a defila în centrul Atenei, duminică, după o slujbă religioasă la mormântul adolescentului, în suburbia Nea Smyrni. Duminică seară este prevăzut un miting şi în zona unde a murit Alexis, în cartierul Exarchia. În apropierea acestui bastion al contestării au avut loc, joi, ciocniri între tineri şi poliţie, în faţa Facultăţii de Drept şi de Economie. Zeci de universităţi şi licee au fost ocupate, vineri, de studenţi şi elevi.

PAKISTAN

Atac sângeros la moschee

Cel puţin 30 de persoane au murit vineri, într-un atac sinucigaş comis într-o moschee frecventată de militari, la Rawalpindi, la periferia Islamabadului. Au fost doi kamikaze care au detonat bombele pe care le aveau asupra lor în moschee, al cărei acoperiş s-a prăbuşit. Armata pakistaneză foloseşte sistematic termenul “terorişti” pentru a desemna militanţii islamişti sau talibani care au legături cu al-Qaida, responsabili de valul de atentate care a devastat ţara în ultimii doi ani.

SUA

Vot pe tema reformei în Sănătate

Senatul american a votat, joi, pentru prima oară, pe tema reformei sistemului de asigurări de sănătate, prioritatea preşedintelui Barack Obama, prin aprobarea unui amendament în favoarea accesului gratuit la medicina preventivă pentru femei. Congresmenii au aprobat textul senatoarei Barbara Mikulski, cu 61 de voturi pentru şi 39 împotrivă. Textul garantează o asigurare pentru femeile în vârstă de cel puţin 50 de ani pentru mamografii. El garantează şi analize de depistare anuale pentru boli de inimă şi alte boli care afectează în special femeile. După luni de discuţii în comisie şi negocieri informale, senatorii au început pentru prima dată dezbaterile în şedinţă plenară luni. Textul prevede furnizarea unei asigurări de sănătate pentru aproximativ 31-36 de milioane de americani care nu dispun de aceasta. Preşedintele Obama speră că textul va fi votat până la sfârşitul anului în Senat. Joi, democraţii au respins prin 58 de voturi contra (42 pentru) un amendament al senatorului republican John McCain care se opunea reducerilor bugetare propuse de majoritate în sistemul de asigurare al persoanelor în vârstă (Medicare), pentru a finanţa reforma. Camera Reprezentanţilor a aprobat deja, la 7 noiembrie, ultima sa versiune a proiectului de lege privind reforma sănătăţii.

TURCIA

Seism moderat

Un seism de 4,9 grade pe Scara Richter a afectat, vineri, sud-vestul Turciei, provocând pagube materiale dar nu şi victime. Seismul a fost resimţit la ora locală şi a României 8.02, epicentrul său fiind situat în apropiere de localitatea Buharkent din provincia Aydin. Cutremurul a provocat panică în rândul populaţiei locale şi au apărut fisuri în mai multe clădiri. Seismele sunt frecvente în Turcia, traversate de mai multe falii. Două cutremure puternice, din august şi noiembrie 1999, s-au soldat cu circa 20.000 de morţi.

MAREA BRITANIE

Condamnată la moarte în Thailanda, deportată

O britanică, care a fost condamnată la moarte în 1993, în Thailanda, pentru trafic de heroină, pedeapsă anulată ulterior, a fost deportată în Marea Britanie de îndată ce s-a întors în ţara asiatică pentru a-şi vizita foste colege de închisoare. Sandra Gregory (44 de ani) a fost condamnată la moarte în Thailanda, în 1993, pentru trafic de heroină. Ea petrecuse doi ani în Thailanda, unde se îmbolnăvise grav, nu putea să muncească şi nu avea bani. Astfel, a acceptat să transporte aproape o sută de grame de heroină spre Tokyo, fiind depistată de autorităţi pe aeroport. Cazul ei a atras atenţia opiniei publice, astfel că pedeapsa cu moartea i-a fost preschimbată în condamnare la 25 de ani de închisoare, după ce a pledat vinovată. Ea a petrecut patru ani şi jumătate într-o închisoare din Bangkok, după care a revenit în Marea Britanie, unde urma să-şi petreacă restul de 21 de ani într-un penitenciar. Ea nu a mai fost, însă nevoită să facă acest lucru, pentru că regele Thailandei i-a anulat pedeapsa. Ulterior, ea s-a implicat activ în avertizarea tinerilor asupra pericolelor traficului de droguri şi a ţinut legătura cu fostele sale colege de penitenciar din Thailanda, pentru a le acorda asistenţă. Gregory a încercat recent să ajungă în Thailanda pentru a-şi vizita prietenele, însă a fost reţinută pe aeroport pentru anumite probleme cu viza, fiind în final deportată în Marea Britanie. Oficiul britanic pentru relaţii externe a declarat că nu deţine informaţii care să motiveze faptul că femeii i-a fost interzis accesul în Thailanda.

PORTUGALIA

Convoi militar lovit de o maşină

Şaisprezece militari portughezi au fost răniţi, dintre care doi grav, vineri dimineaţă, la Tancos, după ce au fost loviţi de o maşină în timp ce mergeau în coloană de-a lungul unui drum naţional. Plutonul, format din 52 de militari de la şcoala de paraşutişti din Tancos, a fost lovit de un vehicul la ora locală 07.30 (09.30, ora României), la 200 de metri de intrarea în baza militară din Tancos. Militarii, cu vârste de aproximativ 20 de ani, nu purtau veste reflectorizante. Conform primelor elemente ale anchetei, accidentul s-a produs după ce şoferul maşinii a depăşit un obstacol semnalat de o persoană pe drum. Revenind pe banda sa, el a fost surprins de militarii în exerciţiu, pe care nu îi văzuse, potrivit mărturiei sale. Dintre răniţi, 14 au fost spitalizaţi în centre medicale din regiune. Cei doi răniţi grav au fost evacuaţi cu elicopterul spre două spitale din Lisabona.



12