SIRIA
Explozie mortală la Damasc
Cel puţin cinci persoane au murit într-o explozie a cărei origine rămâne necunoscută, produsă într-un autobuz, în cartierul Sayyida Zeinab din Damasc, în apropierea unui loc de pelerinaj şiit. Potrivit televiziunii de stat iraniene, autobuzul, ce venea din Iran şi era gol în acel moment, a explodat în timp ce şoferul alimenta cu combustibil la o benzinărie din sudul capitalei siriene. Deflagraţia a avut loc în momentul în care secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională din Iran, Said Jalili, efectua o vizită la Damasc. Autorităţile au exclus ipoteza unui atentat, susţinând că explozia ar fi putut fi cauzată de o butelie ce se afla în bagajele pasagerilor. Partea din spate a autobuzului a fost avariată.
COREEA DE SUD
Explozie la un centru de testare a armelor
O persoană a fost ucisă şi alte cinci rănite, dintre care două foarte grav, în urma unei explozii a cărei origine este încă necunoscută, produsă joi, într-un centru de testare a armamentului din localitatea sud-coreană Pocheon, situată la 40 de kilometri nord-est de Seul. Explozia a avut loc pe un câmp de tragere unde erau testate obuze de artilerie de calibru 155 de milimetri.
RUSIA
Explozibili într-o maşină parcată
Poliţia rusă a confiscat joi, în Carelia, în nord-vestul ţării, o maşină care conţinea explozibili şi arme, staţionată în apropierea unei gări, au anunţat agenţiile ruseşti, în condiţiile în care un atentat împotriva unui tren a provocat moartea a 26 de persoane săptămâna trecută. Islamişti din Caucazul rus au anunţat miercuri că sunt responsabili pentru acest atac, însă autorităţile ruse nu s-au exprimat cu privire la această revendicare, în condiţiile în care niciun atentat de anvergură nu a mai avut loc în afara republicilor caucaziene instabile de cinci ani.
GRECIA
Proteste la Atena
Forţele de ordine din Grecia au intervenit joi pentru a dispersa circa 100 de tineri care intenţionau să ocupe Facultatea de Economie din Atena pentru a comemora moartea pe 6 decembrie 2008 a unui adolescent ucis de poliţie. Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor. Zeci de manifestanţi au încercat să pătrundă în incinta facultăţii, au blocat circulaţia în zonă dar s-au retras la apelul rectorului universităţii. Manifestaţii de comemorare sunt prevăzute şi duminică şi luni în marile oraşe elene, la apelul organizaţiilor de stânga, sindicatelor şi mişcărilor studenţeşti.
CHINA
Cinci pedepse cu moartea
Justiţia chineză a pronunţat, joi, cinci noi pedepse cu moartea în urma revoltelor interetnice violente din iulie, din regiunea Xinjiang, situată în nord-vestul Chinei. Un tribunal din Urumqi a condamnat alţi doi acuzaţi la închisoare pe viaţă, pentru participarea lor la aceste revolte, care s-au soldat cu cel puţin 197 de morţi, potrivit unui bilanţ oficial, în regiunea locuită de numeroşi etnici uiguri. La începutul lunii noiembrie, nouă persoane au fost executate, după ce fuseseră condamnate la moarte în urma revoltelor din iulie, din capitala regiunii autonome, cele mai grave violenţe înregistrate în ultimele decenii în China.
TURKMENISTAN
4.000 de deţinuţi amnistiaţi
Preşedintele turkmen, Gurbangulî Berdîmuhamedov, a aministiat aproape 4.000 de deţinuţi, cu ocazia viitoarei celebrări a politicii externe de neutralitate a ţării. Potrivit unei liste publicate de cotidianul de stat, 19 dintre deţinuţii eliberaţi sunt străini, dar nu sunt precizate ţările lor de origine. Amnistia este a noua ordonată de Berdîmuhamedov de la sosirea sa la putere, în urma morţii la sfârşitul lui 2006 a predecesorului său, dictatorul Saparmurat Niazov. Criticii îl acuză, însă, pe preşedinte că nu respectă cu adevărat drepturile omului şi că instaurează cultul personalităţii în jurul propriei persoane, la fel ca şi Niazov. Deşi au fost amnistiaţi numeroşi deţinuţi politici, mulţi alţii sunt încă în închisoare, afirmă grupuri pentru apărarea drepturilor omului.
KOSOVO
Acorduri în domeniul imigraţiei cu Franţa
Kosovo şi Franţa au semnat acorduri pentru combaterea traficului de persoane şi readmisia imigranţilor clandestini. Acordul de readmisie a persoanelor aflate ilegal în Franţa şi declaraţia privind combaterea traficului de persoane şi a imigraţiei ilegale au fost semnate de ministrul kosovar de Interne, Zenun Pajaziti şi de ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson. Franţa s-a numărat printre primele ţări care au recunoscut independenţa Kosovo. Autorităţile de la Priştina au proclamat independenţa Kosovo pe 17 februarie 2008. Belgradul, care consideră Kosovo provincie sârbă, s-a adresat Curţii Internaţionale de Justiţie pentru a se pronunţa asupra legalităţii acestei independenţe.
BRAZILIA
Manifestanţi în sediul Adunării Legislative
Peste 400 de manifestanţi au pătruns cu forţa, miercuri, în sediul Adunării legislative a Districtului Federal brazilian, a cărui capitală este Brasilia, pentru a cere demisia guvernatorului de dreapta Jose Arruda, acuzat de corupţie. Circa 150 de manifestanţi au intrat în clădire, spărgând uşile de sticlă şi cerând demisia imediată a guvernatorului. Lor li s-au alăturat sute de sindicalişti şi studenţi. Jose Roberto Arruda, membru al Partidului Democrat (DEM), aflat în opoziţie la nivel federal, este suspectat de poliţie că ar conduce o reţea prin care se oferea mită deputaţilor aliaţi. Într-o înregistrare obţinută de anchetatori, guvernatorul cere secretarului pentru Relaţii Instituţionale, Durval Barbosa Rodrigues, să distribuie aliaţilor 400.000 de reali (231.000 de dolari, 153.000 de euro). Imagini difuzate la posturile de televiziune îi arată pe aliaţii lui Arruda ascunzând bancnote în haine. Manifestaţia s-a produs a doua zi după demisia preşedintelui Adunării Legislative (DEM), Leonardo Prudente, care apărea în imagini în timp ce încerca să ascundă banii în şosete. Guvernatorul din Brasilia neagă acuzaţiile, spune că nu va demisiona şi afirmă că neregulile provin din proasta gestionare a predecesorului său.