Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 28 Noiembrie 2009 / 00:00 347 accesări

SPANIA

Mărturisirea unei crime

Un român, arestat în România, a recunoscut că a omorât-o pe prietena lui, în localitatea spaniolă Pineda de Mar. Autorităţile o căutau pe fată, de asemenea cetăţean român, aceasta fiind dată dispărută în urmă cu o săptămână. După declaraţia bărbatului, poliţiştii cred că trupul fetei a fost apoi aruncat într-un container, surse din autorităţile locale confirmând că gunoiul din zonă a fost sigilat pentru a fi analizat în căutarea de probe şi incinerările din regiunea Meresman au fost oprite. Rudele fetei au anunţat dipariţia ei săptămâna trecută. Bărbatul ar fi înjunghiat-o în apartamentul său din Pineda de Mar şi ar fi aruncat cadavrul într-un container de lângă bloc. Bărbatul a revenit în România şi a fost reţinut de anchetatori în legătură cu o altă acuzaţie. Poliţia spaniolă a anunţat autorităţile române despre caz, astfel că, la audieri, bărbatul a recunoscut crima.

SPANIA

Violenţe urbane

Mai multe acte de violenţe urbane au fost comise în ultimele ore în Ţara Bascilor şi Navarra, în nordul Spaniei, după acţiunea poliţiei împotriva organizaţiei tineretului separatist radical Segi, mişcare apropiată de ETA. Aceste acte de gherilă urbană atribuite tinerilor separatişti au provocat pagube materiale, dar nu au rănit pe nimeni. În apropiere de Bilbao, la Getxo, o gară locală a fost incendiată în primele ore ale dimineţii de vineri, cu un dispozitiv incendiar plasat de trei necunoscuţi. Un autobuz a fost incendiat la Markina, în Biscaya, după ce călătorii au fost evacuaţi, de trei necunoscuţi. Autobuzul a ars în totalitate şi cinci autoturisme au fost avariate. Seria de violenţe pare declanşată în urma operaţiunii poliţiei împotriva organizaţiei tineretului radical basc Segi, soldate marţi, cu 34 de arestări în Ţara Bascilor şi în Navarra.

GRECIA

Atac cu dispozitiv incendiar

Persoane neidentificate au incendiat joi seară biroul secretarului de stat grec pentru Justiţie, din centrul Atenei, provocând pagube materiale. Atacatorii au declanşat incendiul aruncând benzină pe uşa biroului lui Apostolos Katsifaras, situat la primul etaj al unui imobil, apoi i-a dat foc. Acţiunea este imputată de către poliţie mişcării anarhiste locale, care comite în mod frecvent astfel de acţiuni. Aceste operaţiuni împotriva unor personalităţi, clădiri publice sau bănci s-au multiplicat în Grecia după moartea, la 6 decembrie 2008, la Atena, a unui adolescent, ucis de un poliţist.

RUSIA

Uniune vamală

Rusia, Belarusul şi Kazahstanul au semnat, vineri, la Minsk, o serie de documente privind constituirea unei uniuni vamale. „Este o decizie foarte importantă, aşteptată de mult timp, şi rezultatul negocierilor foarte complicate”, a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev cu prilejul reuniunii. Potrivit liderului kazah, Nursultan Nazarbaiev, crearea uniunii vamale va permite celor trei state să obţină o creştere economică de peste 15% până în 2015.

ELVEŢIA

Un nou referendum

Elveţia, model de neutralitate şi de moralitate, dezbate problema vânzărilor sale de arme în ţări aflate în război, cum ar fi Pakistan sau Ciad, şi ar putea să decidă duminică, prin referendum, să le pună capăt. În 2008, Pakistanul, ţară afectată de importante conflicte armate, se afla pe primul loc la exporturile elveţiene de material de război, potrivit susţinătorilor interdicţiei, care denunţă cu virulenţă „murdarul comerţ” la care participă Elveţia. Acest vot popular a fost organizat la iniţiativa Grupului pentru o Elveţie fără Armată, care strângând peste 100.000 de semnături, a deschis calea unui referendum. Guvernul şi întreprinderile din domeniul militar preferă să joace cartea economiei, susţinând că 5.100 de locuri de muncă depind direct sau indirect de exporturile de material de război. Deja consultaţi de două ori în legătură cu vânzările de arme, elveţienii au refuzat până în prezent să aprobe interdicţia. În 1997, au respins cu peste 77% un proiect în acest sens.

RUSIA

Escroc arestat

Un escroc ce susţinea că este general în cadrul Serviciilor Speciale ale Rusiei (FSB) şi promitea victimelor locuri de muncă în cele mai înalte structuri ale statului, a fost arestat având asupra sa 250.000 de euro primiţi de la ultimul său client. Între începutul lui 2008 şi momentul arestării, Vladimir Barinov a comis o serie de escrocherii, obţinând sume importante de bani de la cetăţeni sub pretextul că îi selecţionează drept candidaţi pentru posturi importante de înalţi funcţionari, a relatat serviciul de presă al FSB. Agenţii au confiscat şi un act de identitate al escrocului, îmbrăcat în uniformă de general şi care se recomanda drept director adjunct al Agenţiei Naţionale de Securitate, un organism care nu există în structurile serviciilor ruse.

MAREA BRITANIE

Extrădare

Ministerul britanic de Interne a refuzat să blocheze extrădarea unui cetăţean britanic acuzat că a comis acte de piraterie împotriva Pentagonului şi a NASA, o decizie pe care acesta o va ataca în apel. Ministrul de Interne, Alan Johnson, a anunţat că, în opinia sa, extrădarea lui Gary McKinnon nu ar încălca drepturile omului şi a adăugat că, în orice caz, nu are posibilitatea să împiedice extrădarea. În vârstă de 43 de ani, Gary McKinnon este prezentat de justiţia americană ca fiind autorul celui mai mare act de piraterie informatică militară din toate timpurile. Adesea numit Solo, numele său de hacker, Gary McKinnon este acuzat că a piratat şi avariat 97 de calculatoare ale armatei britanice, Marinei, Forţelor Aeriene, Pentagonului şi NASA între februarie 2001 şi martie 2002. Bărbatul a asigurat în permanenţă că a acţionat din curiozitate şi pentru a căuta informaţii despre OZN-uri. Avocaţii săi susţin că nu trebuie să fie extrădat deoarece suferă de sindromul Asperger, o formă de autism, şi că orice îndepărtare de familia sa ar risca să îi provoace o psihoză şi chiar să-l determine să se sinucidă.

GERMANIA

Evadare spectaculoasă

O operaţiune de amploare era în desfăşurare, vineri dimineaţa, în regiunea Aachen, în vestul Germaniei, pentru a căuta doi deţinuţi înarmaţi şi cunoscuţi ca fiind periculoşi, care au evadat, joi seara, dintr-o închisoare din oraş. Poliţia din landul Renania de Nord-Westfalia a intensificat măsurile de supraveghere în gări şi aeroporturi, în această regiune frontalieră cu Belgia şi Olanda, unde patrulează elicoptere care vin în sprijinul operaţiunilor de căutare şi au fost create numeroase baraje rutiere. Cei doi bărbaţi, condamnaţi pentru asasinat şi tentativă de asasinat, au atacat un gardian şi pe unul dintre portarii închisorii şi au reuşit să fugă joi, cu un taxi, în direcţia Koln. Poliţia a lansat un apel către martori, avertizând populaţia să nu încerce sub nicio formă să-i abordeze pe cei doi bărbaţi, cunoscuţi a fi brutali şi fără scrupule. Este vorba despre Peter Paul Michalski, de 46 de ani, şi Michael Heckhoff, de 50 de ani, ale căror fotografii au fost difuzate de presă.

FRANŢA

Acord în domeniul securităţii interne

Şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, şi omologul său georgian, Grigol Vaşadze, au semnat, la Paris, un acord de cooperare în domeniul poliţiei şi securităţii civile, a anunţat Ministerul francez al Afacerilor Externe. Acest acord vizează 17 domenii de cooperare poliţienească, de la crima organizată şi terorism, până la traficul de arme şi vehicule furate. Această vizită survine în contextul în care prim-ministrul rus, Vladimir Putin, se află joi şi vineri în Franţa şi în timp ce Moscova încearcă să achiziţioneze un portelicopter de clasă Mistral de la Franţa, stat membru al NATO.



12