Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 24 Noiembrie 2009 / 00:00 321 accesări

SPANIA

Condamnaţi pentru torturarea unui român

Curtea Supremă din Spania va judeca apelul împotriva sentinţei a trei poliţişti catalani, care au fost condamnaţi pentru că au torturat un deţinut român. Victima atacului, românul Lucian P., a fost atacat de cei trei poliţişti în timp ce se afla în detenţie la secţia de poliţie Les Corts. Un alt poliţist a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru o infracţiune la adresa persoanei, iar un al cincilea a fost amendat. Potrivit sentinţei, în iulie 2006, ofiţerii l-au arestat în mod eronat pe Lucian P., crezând că a intrat prin efracţie într-un apartament. În timpul perioadei de detenţie, el a fost bătut pe toată suprafaţa corpului, poliţiştii l-au ameninţat cu moartea şi l-au insultat, fără a se recomanda drept poliţişti. Pe drumul către secţia de poliţie din Les Corts l-au bătut, iar un poliţist i-a pus pistolul în gură şi l-a ameninţat că îl împuşcă.

RUSIA

Explozie la un depozit de muniţie

Opt persoane au murit luni, într-o explozie produsă la un depozit de muniţie din Ulianovsk, situat la 900 de kilometri est de Moscova, a doua deflagraţie din această zonă în ultimele zece zile. Un obuz a explodat în timp ce muniţia era încărcată într-un vehicul. Opt militari de la o unitate de deminare au fost ucişi, iar alţi doi sunt spitalizaţi, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. Doi pompieri militari au murit şi alte 60 de persoane au fost rănite, la 13 noiembrie, într-o explozie produsă la acelaşi depozit.

ITALIA

Avion militar prăbuşit

Cel puţin cinci persoane au murit după prăbuşirea unui avion militar de transport, luni după-amiază, în apropiere de oraşul italian Pisa. Iniţial, autorităţile anunţaseră că doar patru din cele cinci persoane aflate la bordul avionului de tip C-130 au murit. Însă, potrivit primarului din Pisa, Marco Filippeschi, numărul morţilor este de cinci, doi piloţi şi trei mecanici de bord. Avionul efectua un zbor de antrenament şi s-a prăbuşit la ora 14.10 (15.10 ora României) în apropierea aeroportului din Pisa, la scurt timp după decolare. Aparatul a căzut pe o cale ferată după ce a doborât mai multe cabluri de înaltă tensiune şi a luat foc.

SUA

Contaminare minoră la Three Mile Island

O contaminare radioactivă minoră, care a afectat un mic grup de angajaţi, s-a produs sâmbătă, la centrala de la Three Mile Island din Pennsylvania, a anunţat, duminică, un purtător de cuvânt al autorităţii americane de reglementare în domeniul nuclear. Circa 150 de angajaţi care se aflau în clădire la momentul apariţiei contaminării au fost evacuaţi. Purtătorul de cuvânt a afirmat că sursa contaminării este în continuare necunoscută şi face obiectul unei anchete. Centrala de la Three Mile Island a cunoscut un grav accident în 1979, când miezul unui reactor s-a topit parţial. De la acest incident, în SUA nu a mai fost construită nicio centrală nucleară. Energia nucleară asigură 20% din electricitatea SUA, cu 104 reactoare, iar 50% provine din centralele pe bază de cărbune. Restul este asigurat din gaze naturale, petrol şi energii regenerabile, în special hidroelectricitatea şi, într-o măsură mai mică, energia eoliană şi cea solară.

MAREA BRITANIE

Suspecţi arestaţi în Irlanda de Nord

Patru suspecţi au fost arestaţi în Irlanda de Nord, după un schimb de focuri între poliţie şi presupuşi militanţi republicani. Incidentul armat, petrecut în satul Garrison, la frontiera Irlandei de Nord cu Irlanda, marchează o escaladare a acţiunilor grupurilor care se opun acordului de pace între unionişti şi republicani. Într-un atac separat, doi suspecţi au pătruns în curtea sediului poliţiei din Belfast, abandonând o bombă de 180 de kilograme, care nu a explodat decât parţial. Incidentele armate coincid cu reuniunea anuală a democraţilor unionişti, având rolul de a pune într-o situaţie delicată Sinn Fein, principala mişcare din cadrul Partidului Republican, care a renunţat la violenţe.

R. MOLDOVA

Blindate în Zona de Securitate

Reprezentanţii Chişinăului în Comisia Unificată de Control au cerut explicaţii părţii transnistrene privind apariţia în zona de securitate de la Nistru a unor transportoare blindate, dar Tiraspolul a refuzat să ofere clarificări. Potrivit lui Ion Leahu, co-preşedinte interimar moldovean al Comisiei Unificate de Control, partea transnistreană a recunoscut că s-au încălcat anumite prevederi. Experţii apreciază că aceste acţiuni ale autorităţilor transnistrene nu contribuie la consolidarea credibilităţii între părţi.

AZERBAIDJAN

Civil ucis

Un civil azer a fost ucis de forţele separatiste din Nagorno-Karabah, regiune a Azerbaidjanului cu majoritate armeană. Victima, un bărbat în vârstă de 41 de ani, a fost lovită de gloanţele trase de forţele separatiste asupra poziţiilor azere în regiunea Gorenboy. Armata regiunii separatiste a dezminţit informaţia şi a acuzat forţele azere că au tras în mod repetat asupra poziţiilor sale, la sfârşitul săptămânii trecute. Sprijiniţi de Armenia, separatiştii au preluat controlul în Nagorno-Karabah, enclavă a Azerbaidjanului, în urma unui război de şase ani (1988-1994), care s-a soldat, potrivit estimărilor, cu circa 30.000 de morţi. Între timp, Armenia şi Azerbaidjanul au rupt orice legătură economică directă şi nu au ajuns la un un acord privind statul regiunii Nagorno-Karabah, în pofida mai multor ani de discuţii. Forţele armate ale celor două state au stabilit o zonă de armistiţiu în jurul regiunii Nagorno-Karabah, dar schimburile de focuri sunt destul de frecvente. Preşedintele armean, Serge Sarkissian şi omologul său azer, Ilham Aliev, s-au întâlnit duminică, în Germania, în cadrul celei de-a şasea runde a negocierilor în acest an pe tema statutului regiunii.

FILIPINE

Luare de ostatici soldată cu morţi

În sudul Filipinelor, 21 de persoane aparţinând unui grup de politicieni şi jurnalişti răpiţi de un grup de bărbaţi înarmaţi, au fost descoperite moarte, a anunţat, luni, un comandant regional al armatei. Puţin mai devreme, purtătorul de cuvânt al armatei, colonelul Romeo Brawner, afirmase că bărbaţi înarmaţi având legături cu un politician local influent, au luat ostatici 40 de persoane, cu precădere adversari politici şi 20 de ziarişti locali. Printre cei răpiţi se află şi soţia unui primar al provinciei Maguindanao, Esmael Mangundadatu, asistenţii săi şi unii dintre partizanii săi. Ziariştii îl însoţeau pe Mangundadatu, care urma să candideze la funcţia de guvernator al provinciei Maguindanao, cu majoritate musulmană, în alegerile prevăzute pentru luna mai. Răpirea ar putea avea legături cu rivalităţile existente între clanul guvernatorului actual şi cel condus de Mangundadatu. Reglările de conturi şi violenţele între clanurile rivale nu sunt rare în sudul Filipinelor, de asemenea teatru al conflictului între armată şi rebelii separatişti musulmani.

ITALIA

Protestul deţinuţilor

Mai mulţi deţinuţi italieni au protestat duminică, la Pescara, împotriva supraaglomerării închisorilor, a doua zi după o mişcare similară organizată la Lucca, în Toscana, iar sindicatul poliţiei penitenciare a solicitat o întâlnire la Ministerul Justiţiei. În închisoarea San Donato din Pescara, deţinuţii au făcut zgomot cu caserolele pentru a atrage atenţia trecătorilor şi au strigat “suprapopulare”. Potrivit unor surse poliţieneşti, a fost un protest paşnic, menit să sensibilizeze instituţiile în contextul în care în acest centru se află 195 de prizonieri, iar capacitatea lui este de numai 120. În noaptea de sâmbătă spre duminică, proteste similare au avut loc la Lucca şi Genova, unde deţinuţii au lovit în uşile şi gratiile celulelor cu diverse accesorii. Închisorile de la Genova Marassi şi Lucca se confruntă cu o situaţie deosebit de gravă, cu 780 de deţinuţi pe 430 de locuri la Marassi şi peste 200 de deţinuţi pe 80 de locuri la Lucca.

CHINA

Bilanţ tragic la mină

Speranţele găsirii de supravieţuitori într-una dintre minele din nord-estul Chinei erau reduse luni, la peste 48 de ore după o explozie care s-a soldat cu 104 morţi, cea mai gravă catastrofă din ultimii doi ani. Au fost mobilizate 500 de persoane în cadrul echipelor de intervenţie, fiind recuperate 12 cadavre, care au ridicat numărul morţilor de la 92 la 104, patru mineri fiind în continuare daţi dispăruţi. Este vorba despre cea mai sângeroasă catastrofă minieră după cea din provincia Shanxi, care s-a soldat cu 105 morţi în decembrie 2007. Explozia de sâmbătă a survenit în timp ce 528 de mineri se aflau în puţ, dar 420 au reuşit să iasă întrucât au detectat nivelul anormal de ridicat al gazelor cu 15 minute înaintea exploziei, care a fost resimţită pe o rază de zece kilometri. Iarna este o perioadă de mari riscuri în mine, care lucrează la capacitate maximă întrucât China depinde în special de cărbune pentru a-şi menţine creşterea şi a asigura încălzirea locuinţelor.

MAREA BRITANIE

Arestaţi pentru tentativă de atac terorist

Patru persoane au fost arestate pentru tentativã de atac terorist în Marea Britanie şi complicitate în numele jihadului şi au fost deferite, luni, unui tribunal. Israr Malik, de 21 de ani, a fost inculpat pentru tentativă de atac terorist în numele jihadului, în perioada iunie 2008 - noiembrie 2009. Matthew Newton, de 27 de ani, Munir Farooqi, de 52 de ani şi Haris Farooqi, de 26 de ani, sunt acuzaţi de complicitate la acţiuni teroriste. Cei patru au fost inculpaţi în urma unei operaţiuni efectuate de o unitate antiteroristă din nord-vest, pe 16 noiembrie, precizează poliţia. O a cincea persoană arestată în acelaşi caz a fost eliberată în scurt timp. Unul dintre suspecţi a fost arestat într-un hotel situat în apropierea aeroportului londonez Heathrow, în urma unei anchete de 15 luni referitoare la activităţi teroriste. Ceilalţi suspecţi au fost arestaţi în regiunea Manchester.



12