Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 16 Noiembrie 2009 / 00:00 325 accesări

MAREA BRITANIE

Răniţi la Birmingham

Circa 60 de persoane au fost rănite, dintre care patru au fost spitalizate, în timpul unui spectacol organizat la Birmingham, cu ocazia aprinderii luminilor de Crăciun. Liderii locali dau vina pe numărul mare de tineri prezenţi la concert, peste 20.000 de persoane, în timp ce aceştia din urmă acuză proasta organizare a evenimentului. Incidentul s-a petrecut în momentul în care o barieră metalică a cedat în timp ce sute de persoane se îmbulzeau să ajungă în piaţă, rănind grav patru persoane. În urma acestor evenimente, consiliul municipal din Birmingham a renunţat la spectacol, deşi au fost invitate mai multe personalităţi, printre care Calvin Harris, Tinchy Stryder şi Natalie Imbruglia şi a deschis o anchetă în acest caz.

FRANŢA

Vandalism la Paris

O campanie publicitară organizată de o societate belgiană de internet care dorea să împartă bani lângă Turnul Eiffel a degenerat sâmbătă, în urma anulării evenimentului care atrăsese peste 7.000 de persoane. Dezamăgiţi de anularea decisă in extremis de organizator, îngrijorat de amploarea mobilizării, numeroşi tineri au protestat violent. O maşină a fost vandalizată, un fotograf a fost agresat şi poliţiştii au fost atacaţi cu mere şi portocale. Poliţia a arestat nouă persoane, iar Ministerul de Interne va depune plângere împotriva organizatorului, care nu primise aprobare de la autorităţi. Pentru a-şi promova site.ul Mailorama.fr, societatea Rentabiliweb decisese să distribuie 40.000 de euro. Cu ajutorul publicităţii pe internet şi în presă, grupul anunţase încă din octombrie că are de gând să distribuie această sumă în cinci mii de portofele, fiecare conţinând un material publicitar şi o bancnotă cu valoarea între 5 şi 500 de euro. Înfruntând frigul şi ploaia, sute de persoane se strânseseră lângă Turnul Eiffel. La 10.00 GMT, s-a decis anularea operaţiunii, în urma perturbării circulaţiei şi a numărului mare de persoane strânse.

ITALIA

Loterie cu chitanţe

Guvernul italian are în vedere introducerea unei loterii cu chitanţele emise clienţilor de către comercianţi, pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale, măsură aplicată deja în China. Acest sistem îi va constrânge pe comercianţi să dea clienţilor în mod sistematic chitanţe pentru cumpărăturile lor. Astfel, chitanţele vor conţine tichete răzuibile, care vor intra într-un sistem de extrageri cu câştiguri în bani. Nimeni nu va renunţa la posibilitatea de a câştiga bani şi, indirect, aceasta va duce la o restrângere a evaziunii fiscale. În China, această măsură este considerată deja ca unul din cele mai bune instrumente de luptă împotriva evaziunii fiscale. Potrivit guvernatorului Băncii Centrale a Italiei, Mario Draghi, economia subterană reprezintă peste 15% din PIB-ul ţării, cel mai înalt nivel din vestul Europei.

BULGARIA

Alegeri locale la Sofia

Locuitorii Sofiei au fost chemaţi, duminică, la urne, să îşi aleagă primarul, în intervalul orar 06.00-19.00 (06.00-19.00 ora României), în cele 1.409 secţii de votare deschise în capitala bulgară. Competiţia se desfăşoară între 18 candidaţi care îşi doresc fotoliul de primar al capitalei, lăsat liber în iulie 2009, de Boiko Borisov, care a devenit premier după ce partidul său, GERB, a câştigat alegerile generale. Principalii candidaţi sunt ministrul Educaţiei, Iordanka Fandakova, din partea GERB şi susţinută de Coaliţia Albastră şi partidul naţionalist Ataka, socialistul Gheorghi Kadiev, arhitectul Pavel Popov din partea formaţiunii conservatoare RZS, Teodor Decev, un independent susţinut de Uniunea Blogger-ilor şi ecologişti şi Ivan Antikadjiev din partea UDF. Sondajele de opinie anticipează o victorie fără emoţii a candidatului GERB, Iordanka Fandakova.

SLOVACIA

Coaliţia guvernamentală câştigă

Coaliţia guvernamentală slovacă dominată de partidul social-democrat SMER-SD, al premierului Robert Fico, a câştigat alegerile regionale organizate sâmbătă în Slovacia. Cu opt luni înainte de alegerile legislative din iunie 2010, partidele de coaliţie, între care naţionaliştii din LS-HZDS şi mica formaţiune xenofobă SNS, s-au impus în cinci dintre cele opt regiuni, în centrul şi estul ţării. Opoziţia de dreapta - liberalii (SDKU) fostului premier Mikulas Dzurinda, creştin-democraţii (KDH), partidul SMK al minorităţii maghiare - a câştigat la Bratislava şi în regiunea vestică Trnava. Scrutinul a fost marcat de o participare la vot redusă (22,9%). La ultimele alegeri regionale din noiembrie 2005, rata de participare nu a atins decât 18%. Slovacii şi-au ales sâmbătă şi guvernatorii celor opt regiuni. În jumătate dintre ele, guvernatorii în exerciţiu, din cadrul SMER-SD, au fost realeşi încă din primul tur. În alte patru regiuni, cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţiile de guvernator va avea loc la 28 noiembrie. Regiunile slovace beneficiază de prerogative mai ales în domeniile transporturilor, culturii, educaţiei, sănătăţii şi afacerilor sociale.

ARGENTINA

Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 pe Scara Richter s-a resimţit sâmbătă, în regiunea muntoasă din nord-vestul Argentinei, în apropiere de frontiera cu Chile, fără a provoca victime sau pagube materiale. Epicentrul s-a aflat în mijlocul Anzilor Cordilieri, la frontiera cu Chile. Acesta a fost aproape neobservat, deoarece zona este slab populată.

OLANDA

Taxă pe kilometru parcurs de fiecare autovehicul

Olanda a anunţat că va introduce, din 2012, o taxă pe kilometru parcurs şi va suprima, pe de altă parte, orice impozit pe deţinerea de autovehicule, o măsură ce vizează să reducă la jumătate aglomeraţia şi cu 10% emisiile de dioxid de carbon. Fiecare vehicul va fi echipat cu un aparat cu GPS care va supraveghea câţi kilometri, când şi unde este condus. Aceste date vor fi trimise unui birou de centralizare care va stabili factura, a anunţat într-un comunicat Ministerul olandez al Transporturilor. Impozitul asupra deţinerii de autovehicule şi impozitul la cumpărarea unui vehicul - numai acesta din urmă reprezentând în medie 25% din preţul unei maşini noi - vor fi suprimate. Tariful mediu pe kilometru pentru o maşină familială va fi de 3 centime în 2012, urmând să crească progresiv, ulterior, pentru a atinge 6,7 centime în 2018. Folosirea transportului în comun ar urma să cunoască o creştere cu 6%. Fiecărui tip de vehicul i se va aplica un tarif de bază, în funcţie de mărime, capacitate şi emisiile de CO2 ale motorului. Taxiurile, vehiculele pentru handicapaţi, autobuzele folosite pentru transportul în comun, motocicletele şi maşinile vechi vor fi excluse din sistem. Pentru vehiculele străine va fi instituit un sistem de plată alernativ, precizează ministerul. Proiectul de lege a fost aprobat vineri, în Consiliul de Miniştri şi trebuie validat de Parlament.

SUA

Fost membru al Congresului, condamnat la 13 ani închisoare pentru corupţie

Un fost membru democrat al Camerei Reprezentanţilor, William Jefferson, a fost condamnat, vineri, la 13 ani închisoare şi la plata unei amenzi de peste 470.000 de dolari, întrucât a profitat de funcţia sa pentru a cere mită. Jefferson, în vârstă de 62 de ani, fost reprezentant al statului Louisiana, fusese găsit vinovat în luna august, de către un tribunal din Virginia, pentru 11 capete de acuzare, între care complot în vederea comiterii unor acte de corupţie. Ancheta care a dus la punerea sub acuzare a congressmanului în 2007 a stabilit că Jefferson ascunsese în congelator 90.000 de dolari bani gheaţă. El era suspectat că a încasat peste 400.000 de dolari în schimbul favorizării, prin influenţa de care se bucura, a deschiderii unei filiale în Africa a unei societăţi din domeniul telecomunicaţiilor. Actul de punere sub acuzare a dezvăluit că Jefferson ar fi fost implicat în mai multe afaceri de corupţie, în special în Nigeria, Ghana, Guineea Ecuatorială, Botswana şi Congo.

ITALIA

50 de localităţi din provincia Palermo, invadate de gunoaie

Circa 50 de localităţi din provincia Palermo sunt invadate de gunoaie şi, în unele oraşe, primăriile au decis să închidă şcolile din cauza situaţiei, a declarat preşedintele provinciei Palermo, Giovanni Avanti. Potrivit acestuia, regiunea Sicilia trebuie să se ocupe de această problemă, cu un ajutor excepţional. Vineri seară, regiunea Sicilia a decis să acorde patru milioane de euro zonei afectate. Aceste fonduri se vor adăuga celor 18 milioane de euro acordaţi deja şi care au permis depăşirea perioadei de criză în vară. În unele oraşe, tensiunea este mare, cetăţenii ard gunoaiele, nu mai suportă munţii de deşeuri, a spus Avanti, precizând că gunoaiele nu au mai fost ridicate de peste o săptămână în circa 20 de localităţi. Gunoierii sunt în grevă pentru că societatea din domeniu, Coinres, în dificultate economică, nu-i mai plăteşte de luni de zile.

BULGARIA

Parfumuri de 3 milioane de leva, confiscate

Inspectorii vamali de la punctul de frontieră Lesovo au confiscat un transport de parfumuri de contrabandă, în valoare de trei milioane de leva, marfa fiind descoperită într-un tir care călătorea din Turcia către România. Pe 20 de paleţi comerciali se afla un număr de 50.987 de parfumuri diferite, de la 78 de firme. Conform documentelor prezentate la punctul de trecere, camionul era încărcat cu 22 paleţi cu produse de unică folosinţă din plastic. Doar doi dintre paleţi conţinea marfa declarată.



12