ITALIA
Proteste violente contra romilor
O serie de acţiuni violente împotriva romilor italieni au avut loc în orăşelul Alba Adriatica din regiunea Abruzzo, după două crime comise în ultimele trei luni. Emanuele Fadani, un om de afaceri în vârstă de 37 de ani, căsătorit şi tatăl unei fetiţe de 6 ani, a fost ucis zilele trecute, într-o altercaţie cu un grup de romi italieni, în Alba Adriatica. În urmă cu exact trei luni, Antonio De Meo, un ospătar de 23 de ani, a fost ucis de romi în stare de ebrietate. Carabinierii au reţinut doi suspecţi în cazul crimei comise zilele trecute, iar al treilea este dat în urmărire. Locuitorii nu au mai suportat lipsa de reacţie a autorităţilor şi au decis să îşi facă singuri dreptate. Peste 200 de persoane furioase au mers, miercuri seara, în cartierul romilor şi au început să incendieze maşini şi să atace cu pietre casele suspecţilor. La Roma, circa 400 de romi, majoritatea români, au fost evacuaţi din două tabere de nomazi, în urma unor acţiuni de demolare, miercuri. Primăria Romei a pus în aplicare decizia de demolare a peste 80 de barăci construite ilegal în tabăra de nomazi Casilino 700. Demolarea taberei a condus la evacuarea celor 400 de romi. Activişti ai organizaţiilor civice şi umanitare s-au solidarizat cu romii evacuaţi, cerând autorităţilor să le asigure cazarea. Primăria Romei le-a oferit romilor raţii de mâncare, apă, lapte şi biscuiţi. Primarul Gianni Alemanno a declarat că romii evacuaţi au refuzat cazarea în alte tabere.
SLOVACIA
Cercetaţi pentru tortură
Poliţiştii slovaci au declanşat o anchetă după ce au fost difuzate imagini în care un tânăr este torturat într-un atelier auto, de nişte studenţi ai unei prestigioase Facultăţi de Drept din Slovacia. Tânărul torturat a fost acuzat de un furt pe care nu l-a comis, însă agresorii au decis să-şi facă singuri dreptate. Tânărul a fost legat de un dispozitiv pentru reparat maşini şi bătut cu sălbăticie, potrivit imaginilor video difuzate de postul TV Markiza. După ce materialul a fost difuzat, a intrat pe firul poveştii poliţia, care a descoperit detalii şocante. Tinerii erau studenţi la Drept, iar tortura a început de la un furt pe care victima nici nu îl comisese. Pentru soluţionarea cazului a fost delegată o echipă de specialişti din cadrul Ministerului de Interne din Slovacia care vrea arestarea agresorilor.
CHINA
Ninsori mortale
Căderile masive de zăpadă în nordul Chinei, cele mai importante din ultimii 50 de ani, s-au soldat cu cel puţin opt morţi şi perturbări ale traficului, joi, pentru a treia zi consecutiv, inclusiv pe aeroportul din Beijing. În provincia Shaanxi, prăbuşirea unei ferme de păsări şi a unei pieţe au provocat, joi, moartea a trei şi, respectiv, două persoane. În provincia Hebei, trei copii au murit miercuri, în urma prăbuşirii unei şcoli din cauza căderilor de zăpadă şi 30.000 de maşini au fost blocate în trafic. La aeroportul din Beijing, peste 60 de zboruri au fost anulate şi aproape 100 au întârziat joi din cauza ninsorii. Primele două furtuni de zăpadă din nordul Chinei, la începutul lui noiembrie, au fost provocate artificial de experţi, pentru a combate seceta care afectează această zonă a ţării, provocând furia localnicilor, a căror viaţă cotidiană a fost perturbată. Nu se ştie dacă şi ninsorile de joi au fost provocate!
GRECIA
Seism
Un cutremur cu magnitudinea de 4,3 grade s-a produs joi dimineaţă, pe insula Evia, la 70 de kilometri nord de Atena, anunţă Institutul de Fizică a Pământului al Observatorului de la Atena. Nu au fost semnalate victime sau daune materiale semnificative după seismul produs la ora 9.26 (9.26 ora României). Epicentrul seismului a fost localizat la nord de oraşul Chalkis, cel mai mare de pe insula Evia. Cutremurele sunt destul de frecvente în Grecia.
RUSIA
30 de rachete balistice noi, pentru armată
Ministerul rus al Apărării va primi 30 de rachete balistice şi cinci sisteme Iskander în 2010, a anunţat, joi, preşedintele rus, Dmitri Medvedev. ”Anul viitor, armata va primi 30 de rachete balistice cu baza pe mare şi pe uscat, cinci sisteme Iskander, aproximativ 300 de unităţi de blindate moderne, 30 de elicoptere, 28 de avioane de luptă, trei submarine nucleare, o corvetă şi 11 echipamente spaţiale”, a anunţat şeful statului.
MAREA BRITANIE
150.000 de imigranţi ar putea trece testul de cetăţenie
Ministerul britanic de Interne a fost criticat din nou, după ce, conform noilor date statistice, este de aşteptat ca peste 150.000 de imigranţi să treacă în 2009 testul considerat prea uşor pentru obţinerea cetăţeniei britanice. Statisticile arată că 115.807 imigranţi au trecut deja cu succes testul ”Viaţa în Marea Britanie”, în primele nouă luni ale acestui an. Cifrele au generat temeri că testul - care constituie faza finală înainte de obţinerea cetăţeniei britanice sau permisului de şedere în Marea Britanie - este mult prea simplu. ”În aceste zile, miniştrii vor să adopte un discurs dur în privinţa imigraţiei, dar în realitate nu se schimbă nimic. Acest Guvern a permis unui număr fără precedent de persoane să obţină cetăţenia britanică”, acuză Damian Green, purtătorul de cuvânt al opoziţiei în problema imigraţiei. Premierul Gordon Brown a susţinut, joi, primul său discurs pe tema imigraţiei şi a insistat asupra ideii că imigraţia în masă a avut un caracter preponderent benefic.
KENYA
Plângere împotriva unor agenţi FBI
Un cetăţean american a depus o plângere la Washington împotriva unor agenţi ai poliţiei federale (FBI) pentru că, în 2007, aceştia l-au deţinut şi interogat în mod ilegal în Kenya, Etiopia şi Somalia. În plângere, Amir Meshal, un american musulman din New Jersey, solicită compensaţii financiare pentru că a fost supus, în afara teritoriului american, unor condiţii de detenţie inumane şi unor interogatorii brutale. Plecat la Mogadiscio la sfârşitul lui 2006, pentru a studia Islamul, Meshal a vrut să părăsească această ţară în momentul izbucnirii luptelor din capitala somaleză, la începutul lui 2007. El a fost arestat de poliţie la graniţa kenyană şi apoi transferat la Nairobi. Potrivit plângerii, el a fost interogat timp de mai multe zile de agenţi FBI, care îl acuzau de legături cu reţeaua teroristă al-Qaida. El asigură că agenţii respectivi l-au ameninţat cu trimiterea în Israel, unde ar fi urmat să fie făcut dispărut sau în Egipt, care deţinea mijloacele pentru a-l face să vorbească. El susţine că agenţii FBI l-au trimis ulterior în Etiopia şi Somalia pentru că nu existau suficiente elemente de acuzare ca să fie trimis în SUA şi inculpat. Pe parcursul celor trei luni petrecute în aceste două ţări, bărbatul nu a fost interogat decât de agenţi FBI şi plasat în detenţie în secret, în condiţii inumane, se arată în plângere. În cele din urmă, el a fost trimis în SUA, fără a se formula acuzaţii împotriva lui. Amir Meshal consideră că a fost victima programului de transfer în ţări terţe al deţinuţilor suspectaţi de terorism, pentru a fi interogaţi în afara regulilor Constituţiei americane. Acest program a fost conceput de administraţia Bush, după atacurile teroriste de la 11 septembrie şi interzis de preşedintele Barack Obama, încă de la sosirea sa la Casa Albă.
SUA
Făină în plicuri suspecte
Poliţia din New York a anunţat, miercuri, că praful suspect primit săptămâna aceasta de cel puţin şapte reprezentanţe diplomatice la ONU, care au sediul în metropola americană, s-a dovedit a fi doar făină. Misiunile Rusiei şi Lituaniei la ONU au primit, miercuri, plicuri conţinând praf de culoare albă. Marţi şi luni, alte cinci plicuri conţinând acelaşi praf alb fuseseră primite de reprezentanţele Franţei, Austriei, Uzbekistanului, Germaniei şi Marii Britanii, potrivit poliţiei. După ce a fost alertată de misiunile diplomatice, poliţia din New York i-a supus, în noaptea de luni spre marţi, pe diplomaţii francezi, austrieci şi uzbeci care intraseră în contact cu substanţa suspectă la o decontaminare, într-un vehicul special al pompierilor şi poliţiei staţionat în stradă. Poliţia a precizat ulterior că misiunile germană şi britanică fuseseră şi ele vizate. În 2001, cinci persoane au murit în SUA după ce au primit plicuri conţinând un praf alb care s-a dovedit a fi antrax (bacilul cărbunos), o bacterie care provoacă o maladie ce devine rapid letală şi care se manifestă prin infecţii cutanate severe şi dificultăţi respiratorii. De atunci, forţele de ordine americane au primit mii de telefoane pe tema unor prafuri suspecte, care, după verificare,