Rusia – Incendiu mortal
Şapte persoane au murit şi o femeie a fost rănită în urma unui incendiu izbucnit într-un apartament al unei case de lemn, marţi, la Nijni Novgorod, în centrul Rusiei. O casă din lemn cu opt apartamente a ars la scurt timp după miezul nopţii, iar acoperişul s-a prăbuşit, a declarat purtătoarea de cuvânt locală a Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă. În urma acestui incendiu, şapte persoane au fost ucise şi o femeie rănită a fost transportată la spital, a adăugat ea. Originea incendiului nu a fost, încă, determinată.
Ecuador – Captură record de droguri
Poliţiştii ecuadorieni au confiscat, luni, aproape o tonă de cocaină ascunsă în ananaşi şi au reţinut opt columbieni, suspectaţi de trafic de droguri. Drogurile au fost descoperite într-un depozit situat la 130 de kilometri de Quito, în Santo Domingo de los Colorados, de către poliţiştii antidrog. Bărbaţii reţinuţi sunt suspectaţi că ar fi disimulat o jumătate de kilogram de cocaină în fiecare ananas din depozit, în vederea exportării lor. Forţele de ordine ecuadoriene au anunţat, la începutul lunii octombrie, o captură record de 8,4 tone de cocaină, descoperite în mai multe provincii din ţară, în cursul aceleeaşi operaţiuni. Încărcătura ar fi aparţinut Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) şi urma să fie trimisă în SUA.
Grecia - Greva docherilor din portul Pireu
Docherii din portul Pireu au declanşat, marţi, o nouă grevă de 48 de ore, pentru a protesta faţă de concesionarea unor activităţi comerciale din acest important port grecesc către grupul chinez Cosco, a anunţat marţi sindicatul acestora, Omyle. Această grevă are loc după 15 zile de la suspendarea unei prime acţiuni de protest, la jumătatea lui octombrie, în timpul căreia docherii au afectat funcţionarea centrului pentru containere (Sempo) din port. Docherii protestează faţă de preluarea de către Cosco a centrului Sempo, în urma unui acord de concesionare semnat în noimebrie 2008, de precedentul guvern conservator. Conform Omyle, noul guvern socialist, format în urma alegerilor de la 4 octombrie, nu a reuşit să ofere garanţii suficiente, permiţând menţinerea activităţilor comerciale ale portului în sectorul public. În urma unor negocieri cu Omyle, noul ministru al Economiei şi Marinei, Louka Katseli, a declarat luni că Guvernul va epuiza toate mijloacele legale pentru ameliorarea termenilor contractului. Katseli şi-a luat acest angajament într-o întâlnire privind renegocierea acestei privatizări, care prevede cesionarea pentru 35 de ani către grupul chinez a principalelor două terminale Sempo, contra unui preţ de 4,35 de miliarde de euro. Cel mai mare port din ţară şi din regiunea de sud-est a Mediteranei, portul Pireu a asigurat tranzitul a peste 1,3 milioane de containere în 2007, înregistrând o cifră de afaceri de 116 milioane de euro.
Belgia – Grevă feroviară
Circulaţia trenurilor de mare viteză Thalys între Franţa, Belgia, Olanda şi Germania va fi întreruptă, mâine, din cauza grevei angajaţilor feroviari belgieni, anunţă compania Thalys International. De altfel, circulaţia trenurilor va fi perturbată începând din această seară spre Belgia şi vineri dimineaţă pentru trenurile care pleacă din această ţară. Toate biletele pentru trenurile Thalys cumpărate pentru zilele de 4, 5 şi 6 noiembrie pot fi schimbate sau anulate fără costuri suplimentare, precizează compania feroviară, punând la dispoziţie site-ul www.thalys.com.
Cipru - A sărit din avion în timpul decolării, crezând că a văzut o persoană înarmată la bord
Un pasager al unei curse Cyprus Airways, crezând că a văzut un bărbat înarmat la bordul avionului, a deschis una dintre uşile aeronavei în timpul decolării, sâmbătă seara şi a sărit pe pistă, după care a luat-o la fugă, pe aeroportul din Larnaca. Acest bărbat, un grec de origine portugheză, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a fost găsit, ulterior, pe acoperişul unui hotel din zonă şi arestat, scria, marţi, cotidianul anglofon ”Cyprus Mail”. Conform aceleeaşi surse, după ce a sărit din avion, acesta şi-a abandonat rucsacul, declanşând temeri privind o acţiune teroristă. Acest incident coincidea cu încheierea vizitei în Cipru a preşedintei indiene, Pratibha Devisingh Patil. Cursa la bordul căreia se afla tânărul avea destinaţia Atena şi număra 157 de alţi pasageri la bord. Aceasta a înregistrat o întârziere de două ore. Persoana reţinută a compărut, luni, în faţa unui tribunal din Larnaca, unde a dat asigurări că a văzut o persoană înarmată în cabină. Tânărul a fost reţinut şi riscă să fie pus sub acuzare pentru act răuvoitor şi pătrundere într-un spaţiu interzis. Poliţia caută să afle cum a putut acesta să iasă atât de uşor în afara aeronavei, care se pregătea să decoleze şi să fugă, în pofida măsurilor de securitate existente. Purtătorul de cuvânt al Cyprus Airways, Kyriacos Kyriacou, a anunţat, la rândul său, o acţiune în vederea solicitării de despăgubiri din partea tânărului, având în vedere prejudiciul cauzat companiei aeriene naţionale cipriote, care a fost nevoită să plătească hotelul pentru pasageri.
Somalia - Doi jurnalişti germani, ţinta unei tentative de deturnare a unui avion
Mai mulţi bărbaţi înarmaţi au încercat să deturneze un avion ce făcea legătura între Somalia şi Djibouti, pentru a răpi doi jurnalişti germani care se aflau la bord, dar au fost reţinuţi la aterizare de forţele de ordine. Doi piraţi ai aerului au reuşit să introducă pistoale la bordul avionului companiei private Daallo Airlines, ce făcea, luni, legătura între Basasso, capitala regiunii semiautonome Puntland şi Djibouti. Atacatorii le-au ordonat piloţilor să aterizeze la Las Qorey, o localitate situată într-o regiune disputată, la frontiera dintre Puntland şi Somaliland, o altă regiune semiautonomă din nordul Somaliei. Piloţii au aterizat în schimb la Bosasso, păcălindu-i pe cei doi agresori. Aceştia au fost reţinuţi imediat după sosirea poliţiei. Unul dintre cei doi bărbaţi a fost împuşcat în picior deoarece a încercat să fugă de la faţa locului. Cinci presupuşi complici, membri ai serviciului de securitate al aeroportului, care sunt suspectaţi că i-ar fi ajutat pe atacatori să pătrundă cu arme la bordul avionului, sunt în prezent cercetaţi, a adăugat un oficial din cadrul poliţiei la Bosasso. În urma incidentului, avionul şi-a reluat traseul normal spre Djibouti.
Bulgaria - Închisoare pe viaţă pentru răpirile violente
Adjunctul ministrului bulgar al Justiţiei, Daniela Maşeva, a anunţat, marţi, un proiect de amendament al Codului Penal, care include pedepse de 15 până la 30 de ani de închisoare sau detenţia pe viaţă pentru răpire. Până în prezent, cea mai severă pedeapsă pentru răpire se ridica la cinci până la zece ani de închisoare, dar creşterea numărului de cazuri de răpiri ale unor persoane cunoscute a dus la presiuni tot mai mari asupra Guvernului, în vederea înăspririi pedepselor. În Bulgaria, doar criminalii primeau până în prezent pedeapsa cu închisoarea pe viaţă, dar pe viitor, aceasta va putea fi acordată şi răpitorilor care recidivează sau celor care folosesc violenţa împotriva victimelor lor, aceştia neavând posibilitatea de a face apel. Schimbările intervin după comentariile premierului bulgar, Boiko Borisov, făcute la 23 octombrie, când a propus ca pedeapsa pentru răpire să fie de 30 de ani de închisoare. Borisov a declarat că aceste persoane nu ar trebui lăsate să se întoarcă din nou pe străzi. El a adăugat că dacă victimele sunt rănite sau ucise, singura opţiune pentru cei vinovaţi este detenţia pe viaţă.
Vietnam - Furtuna Mirinae a provocat moartea a cel puţin 40 de persoane
Furtuna tropicală Mirinae, care a afectat arhipelagul Filipinelor sub forma unui taifun, a provocat moartea a cel puţin 40 de persoane şi dispariţia altor 11 în Vietnam. Majoritatea victimelor au fost provocate de gravele inundaţii din provinciile Phu Yen, Binh Dinh şi Gia Lai. În acelaşi timp, alte 59 de persoane au fost rănite în intemperii. Televiziunea publică vietnameză (VTV) a prezentat imagini cu persoane care cer ajutor, inclusiv cu sinistraţi refugiaţi pe acoperişurile caselor în aşteptarea serviciilor de salvare. Comitetul Naţional pentru Inundaţii a anunţat că intemperiile au distrus 2.600 de case, inundând 1.800 de hectare de teren arabil. În provinciile situate pe litoral, peste 50.000 de persoane au fost evacuate. În Filipine, taifunul Mirinae a provocat moartea a cel puţin 19 persoane şi dispariţia altor trei.
Rusia - Ultimii patru membri ai echipajului Arctic Sea au ajuns acasă
Ultimii patru membri ai echipajului navei Arctic Sea, dispărută în vară, în circumstanţe controversate, au revenit în Rusia, luni seară. Nava, aparent deturnată în Marea Baltică şi recuperată la jumătatea lui august în Oceanul Atlantic, a fost predată, joi, proprietarului finlandez, în Malta. ”Sunt fericit că pot atinge din nou pământul patriei”, a declarat căpitanul navei, Serghei Zaretsky, la sosirea pe aeroportul din Archangelsk. Căpitanul neagă că nava ar fi transportat vreo încărcătură secretă. Oficial, nava aparţinând armatorului finlandez Solchart transporta lemn în valoare de peste un milion de euro. Autorităţile malteze care au inspectat nava susţin că nu a fost găsit nimic suspect. Presa susţine însă că Rusia a decis interceptarea navei după ce a fost alertată de un grup mafiot că la bordul acesteia ar fi fost rachete antiaeriene S-300 destinate Iranului. Oficial, autorităţile ruse au respins această ipoteză.
Grecia – Seism submarin
Un cutremur submarin, cu o magnitudine de 5,7 de grade pe Scara Richter a avut loc, marţi, în largul insulei Zakynthos, a anunţat Institutul Geodinamic al Observatorului de la Atena. Nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale în urma producerii seismului, la ora locală 07.25 (07.25, ora României). Epicentrul seismului a fost localizat la 334 de kilometri vest de Atena. În Europa, Grecia este ţara cea mai expusă cutremurelor, cu jumătate din mişcările telurice înregistrate pe continent.