Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 31 Octombrie 2009 / 00:00 452 accesări

Şeful statului refuză să dea amănunte despre comisarul european

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că a discutat cu lideri ai statelor din UE despre propunerea României pentru comisar european, dar a refuzat să dea amănunte. Băsescu a arătat că principalul subiect al Consiliului European a fost legat de politica de combatere a schimbărilor climatice şi negocierile internaţionale pentru stabilirea regimului post-Kyoto şi a apreciat că obiectivele României au fost atinse. „Contribuţiile, cel puţin în perioada de start-up, vor fi funcţie de posibilităţile fiecărei ţări şi pe bază de voluntariat. Ceea ce însemnă şi că o ţară cu dificultăţi financiare ar putea să nu contribuie, avînd priorităţi interne, urmînd ca mecanismele pentru după 2015 să fie stabilite în interiorul Consiliului European”, a mai spus preşedintele Băsescu.

„Băsescu foloseşte instituţiile statului în campanie”

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, că preşedintele Băsescu foloseşte chiar şi direcţiile silvice în acţiunile electorale, drept pentru care a cerut demiterea directorului în cauză, Ion Dobrinoiu, dar şi a directorului Romsilva, Florian Munteanu. Orban a declarat că a intrat în posesia unui document care arată ce „se întîmplă cu insitituţiile statului sub guvernarea Băsescu”, documentul fiind „o adresă trimisă de directorul Direcţiei Silvice Argeş Ion Dobrinoiu, membru PD-L, către ocoalele silvice”. El a subliniat că această adresă „reprezintă o infracţiune, un abuz în serviciu contra intereselor publice, o dovadă vie a ceea ce se întîmplă în toate instituţiile din România, în care inginerii silvici, pădurarii, medicii veterninari, profesorii, directorii de instituţii publice sînt forţaţi să facă campanie lui Băsescu de camarila sa lipsită de orice fel de morală şi respect faţă de lege”.

Boc, o dezamăgire pentru ardeleni

Vicepreşedintele executiv al UDMR, deputatul Laszlo Borbely, a declarat, vineri, că Emil Boc l-a dezamăgit „şi ca ardelean, şi ca premier”. „Mi se pare că, în afară de domnul Ciorbea, care a devenit bucureştean, domnul Boc e primul prim-ministru care, ca primar al Clujului, provine din Transilvania. Şi am considerat un lucru pozitiv şi am spus că da, este bine să avem un premier ardelean. M-a dezamăgit. Şi ca ardelean, şi ca premier”, a spus Borbely.

Antonescu nu-şi asumă programul economic promovat de Patriciu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că nu îşi asumă programul economic promovat în ultima perioadă de Dinu Patriciu, precizînd că rolul acestuia în campania sa electorală a fost „unul foarte mult supralicitat de presă”. Antonescu a recunoscut că în programul său politic există unele idei care sînt „compatibile” cu cele ale lui Dinu Patriciu, spunînd că acest lucru este normal în condiţiile în care amîndoi sînt liberali. Candidatul liberal la Preşedinţie a adăugat că rolul lui Dinu Patriciu în campania sa electorală a fost „mult supralicitat de presă”. Întrebat dacă într-un viitor guvern liberal va exista o funcţie pentru Dinu Patriciu, Crin Antonescu a infirmat acest lucru, spunînd că „există oameni care fac treabă bună acolo unde sînt şi nu are rost să-i luăm de acolo”.

Hunor: „Băsescu fraudează alegerile”

Candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor, a declarat că împărtăşeşte punctul de vedere al unor organizaţii neguvernamentale care l-au acuzat pe Traian Băsescu de fraudă electorală, dat fiind că apare şi pe afişele pentru prezidenţiale şi pe cele legate de referendum. El a fost completat şi de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care a admis că în acest fel preşedintele ar putea influenţa alegerile, dar a opinat că „poporul este mult mai deştept”. Întrebat ce fel de premier şi Guvern ar prefera, dacă ar ajunge preşedinte, candidatul UDMR a spus că ar prefera un guvern „responsabil”, subliniind însă că aceasta este treaba majorităţii parlamentare şi el intenţionează să respecte Constituţia.

Acordul româno-moldovean pentru micul trafic de frontieră poate fi semnat în noiembrie

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, senatorul PSD, Titus Corlăţeanu, a declarat că Acordul bilateral româno - moldovean privind micul trafic la frontieră ar putea fi semnat în luna noiembrie, urmînd ca apoi să fie ratificat. Corlăţean a spus că joi a avut, la Chişinău, discuţii cu omologul său din Parlamentul Republicii Moldova, Igor Corman, cu ministrul de Externe, Iurie Leancă şi cu ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, dar şi cu membri ai Partidului Democrat privind cooperarea bilaterală în contextul nou, favorabil, în contextul funcţionării unui nou guvern, democratic, proeuropean. El a arătat că a abordat tema „Acordului privind micul trafic de frontieră”, care va permite cetăţenilor care trăiesc de o parte şi de alta a Prutului într-o zonă de 30 pînă la maximum 50 de kilometri distanţă de frontieră să circule liber, fără viză.

Becali nu mai are interdicţii

Completul de nouă judecători al instanţei supreme a decis, vineri, ridicarea tuturor interdicţiilor impuse lui Gigi Becali, de către tribunal, la momentul eliberării din arest. Completul a admis recursul lui Gigi Becali faţă de decizia de luni a Secţiei penale a instanţei supreme. Judecătorii au ridicat interdicţiile impuse lui Becali referitoare la portul de armă, la obligaţia de a se prezenta la poliţie sau instanţă ori de cîte ori este chemat, la contactarea persoanelor vizate în ancheta în care este şi el cercetat. Hotărîrea de vineri este definitivă şi irevocabilă.



12