Roşca Stănescu, chemat la audieri în cazul Băbeni
“Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor a decis ca jurnalistul Sorin Roşca Stănescu să fie chemat pentru audieri în cazul Băbeni, în conformitate cu propria solicitare”, a declarat deputatul PNL Mihăiţă Calimente, membru al comisiei. El a precizat că s-a hotărît, de asemenea, ca generalul Constantin Sirion - fostul şef al Jandarmeriei - să mai fie chemat o dată la Comisie pentru a lămuri anumite aspecte în legătură cu transportul de arme. Calimente a mai spus că, la comisie, s-a mai hotărît să fie audiaţi, săptămîna viitoare, directorul UM Băbeni (Ion Mărculescu. n.r.) şi Cornel Purcărea, fost director executiv al Romagro. El a mai spus că Raportul în cazul Băbeni a fost alcătuit “unilateral” de preşedintele Comisiei, L Costică Canacheu, iar membrii comisiei l-au văzut prima dată săptămîna trecută. Calimente a precizat că Raportul avea, în această săptămînă, o altă variantă, pe care Canacheu a postat-o pus pe site-ul Camerei.
Un nou Cabinet înainte de prezidenţiale, dacă Croitoru pică
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că obiectivul său este ca, în cazul în care Cabinetul Croitoru va pica în Parlament, să dea un nou Cabinet înainte de prezidenţiale, adăugînd “măcar să ştim un lucru”. El a spus că nimeni nu trebuie însă să plece de la premisa că nu are nicio şansă Cabinetul Croitoru. Băsescu a ţinut să spună că există un “echilibru” în ceea ce priveşte şansele ca Parlamentul să voteze Cabinetul Croitoru. El a menţionat că situaţia este gravă, vizavi de intrarea banilor de la FMI, în cazul în care nu va exista un Guvern învestit.
“România are prea multe alimente din import”
Candidatul PSD la funcţia de preşedinte al României, Mircea Geoană, şi-a continuat, marţi, turneul electoral în judeţul Bacău, unde s-a întîlnit cu locuitorii mai multor comune, precum şi cu agricultorii şi fermierii din toate regiunile ţării. El le-a spus oamenilor că “agricultura şi securitatea alimentară trebuie să facă parte din strategia de siguranţă naţională a României. Criza economică şi politică ne obligă, în primul rînd, la regîndirea unui proiect unitar: “O singură Românie””. El i-a asigurat pe agricultorii din toată ţara de tot sprijinul său, atît acum, cît şi în următorii 5 ani. Liderul PSD a arătat că “problema pe care ne-o reclamă majoritatea fermierilor este cea a etichetării. Astăzi, putem investi în 50 de centre de colectare, sortare şi etichetare. A doua problemă este faptul că subvenţiile nu ajung la timp. Ieri am fost la Suceava, unde am vizitat o fermă. Oamenii erau revoltaţi de faptul că Guvernul Boc a redus subvenţiile pentru bovine. Problema subvenţiilor acordate la timp va reprezenta principala problemă a fişei postului noului ministru din Guvernul pe care îl voi instala”. El a mai spus că i se pare inacceptabil faptul că “în ultimii 5 ani s-au perindat la Ministerul Agriculturii nu mai puţin de 5 miniştri.”
CC a respins noi contestaţii
Curtea Constituţională a respins, ieri, cele trei contestaţii privind candidatura la Preşedinţie a lui Remus Florinel Cernea, precum şi contestaţiile faţă de candidaturile lui Traian Băsescu, Mircea Geoană, Sorin Oprescu şi Kelemen Hunor pentru alegerea şefului statului. Biroul Electoral Central (BEC) a informat că, pînă vinerea trecută, la ora 24.00, ultima zi de depunere a candidaturilor, s-a înregistrat 12 candidaturi, alte 15 fiind respinse întrucît nu îndeplineau condiţiile legale.
Blaga şi Degeratu, chemaţi la audieri la Comisia de Apărare
Comisia de Apărare a Camerei a decis, ieri, în absenţa reprezentanţilor PD-L, să-i audieze astăzi pe ministrul interimar al MAI, Vasile Blaga, şi pe consilierul prezidenţial Constantin Degeratu în legătură cu DGIPI şi, respectiv, cazul Haysam. Vicepreşedintele comisiei, George Scutaru, a precizat că PNL şi PSD au propus ca aceste audieri să aibă loc astăzi, generînd nemulţumirea reprezentanţilor PD-L care au părărsit sala de şedinţe a comisiei: “Vrem să-i audiem pe Blaga în legătură cu doi şi un sfert şi pe Degeratu în legătură cu cazul Haysam”. El a adăugat că, în măsura în care cei doi vor răspunde invitaţiei, Comisia de apărare intenţionează să-i audieze în cursul dimineţii.
“Roberta Anastase face pe purtătorul de cuvînt al lui Băsescu”
Deputatul PSD Oana Niculescu Mizil a declarat, ieri, că micile replici tăiose de campanie, obişnuite de altfel în astfel de perioade, au stîrnit zilele acestea controverse extraordinare: “Candidatul Mircea Geoană a făcut o aluzie la ideea preşedintelui Traian Băsescu de a legaliza drogurile uşoare. Ca urmare a acestei replici s-a sesizat nici mai mult nici mai puţin decît Roberta Anastase. Aceasta a ieşit cu acuzaţii grave la adresa liderilor social-democraţi din filiala PSD Prahova”. Deputatul PSD consideră că “teoriile fanteziste şi conspiraţioniste ale Robertei Anastase nu sînt decît încercări disperate de a distrage atenţia electoratului de la problemele grave pe care le pune în discuţie Traian Băsescu, un preşedinte care, în loc să promoveze valorile morale, doreşte legalizarea drogurilor uşoare în România”. Ea atrage atenţia că, într-o societate democratică, o campanie electorală ar trebui să fie o luptă de idei şi de proiecte nu un noian de acuzaţii nefondate şi inutile.
PNL şi PNŢCD aripa Sîrbu au semnat un protocol de colaborare
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, ieri, că a semnat un protocol de colaborare cu PNŢCD-Sîrbu, în vederea sprijinirii sale la prezidenţiale, în urma căruia va fi încheiată o alianţă electorală pentru viitoarele alegeri şi vor fi desemnaţi specialişti ai PNŢCD cînd PNL revine la guvernare. Antonescu a afirmat că, potrivit protocolului, cel mai important angajament al PNL este acela că liberalii vor încheia, după 6 decembrie, o alianţă electorală cu PNŢCD pentru viitoarele alegeri. De asemenea, la momentul revenirii PNL la guvernare, vor fi desemnaţi politic şi specialişti PNŢCD. Liderul PNL a subliniat că “principalele obiective comune sînt respectarea valorilor morale creştine, finalizarea procesului de restituire a proprietăţii, reconcilierea societăţii româneşti prin lustraţie”.
Orban a fost ales vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor
Deputatul PNL Ludovic Orban a fost ales, ieri, cu 165 de voturi “pentru” şi 81 “împotrivă” în funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, pe locul rămas vacant după ce Bogdan Olteanu a demisionat din Parlament după numirea la conducerea BNR. Orban a fost ales vicepreşedinte al Camerei prin vot secret cu bile, el fiind propus de grupul parlamentar al PNL. Orban a spus, de la tribuna Parlamentului, după vot, că îi pare rău că deputaţi din PD-L au votat împotriva sa. Camera Deputaţilor nu a reuşit, săptămîna trecută, din lipsă de cvorum, să voteze pentru numirea unui nou vicepreşedinte al forului.
Nati Meir rămîne în arest preventiv
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins, ieri, contestaţia lui Nati Meir la decizia de arestare preventivă în dosarul în care este acuzat de înşelăciune, deţinere şi punere în circulaţie de valori falsificate. Nati Meir le-a spus judecătorilor, că se află de mai bine de 14 ani în România şi că întotdeauna i-a ajutat pe oamenii care au venit să i se plîngă de diverse probleme. Avocatul acestuia, Violeta Podolianu, a afirmat că nu se poate pune problema unei fapte penale în acest caz, pentru că “cele trei părţi vătămate s-au grăbit în momentul în care au făcut denunţurile, pe cînd ar fi trebuit să aştepte ca cele trei contracte întocmite să-şi urmeze cursul juridic”. În replică, procurorul de şedinţă a menţionat că Nati Meir mai este suspect într-un dosar vizînd înşelăciune, precum şi că acesta a fost condamnat la un moment dat în Israel: “Meir nu este străin de faptele penale, el fiind un pericol pentru ordinea publică”.
Leonard Orban vizitează România
Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, va face, astăzi şi mîine, o vizită în România, unde va participa la o conferinţă, la vernisajul unei expoziţii şi la Forumul ONG-urilor de la Marea Neagră. Potrivit unui comunicat, comisarul european va participa la masa rotundă cu titlul “Impactul Tratatului de la Lisabona asupra Parlamentului European şi a parlamentelor naţionale”, precum şi la vernisajul expoziţiei “O poveste despre libertate”, cu ocazia împlinirii a douăzeci de ani de la căderea Cortinei de Fier şi a Zidului Berlinului. De asemenea, Orban va lua parte la masa rotundă organizată de revista “Dilema Veche” pe tema multilingvismului şi dialogului intercultural.