Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 21 Octombrie 2009 / 00:00 557 accesări

Parlamentul dezbate, astăzi, scrisoarea privind referendumul

Parlamentul va dezbate, în şedinţa comună de plen de astăzi, scrisoarea preşedintelui Băsescu referitoare la organizarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea la 300 a numărului de parlamentari. Precizarea a fost făcută de secretarul Camerei, Mihai Voicu, care a arătat că scrisoarea şefului statului a primit un aviz din partea comisiilor juridice şi este normal ca aceasta să fie dezbătută în plen. Voicu a spus că scrisoarea privind referendumul va fi primul punct de pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului, iar cel de-al doilea punct va fi adoptarea unei act politic care să confirme formarea majorităţii parlamentare care îl susţine pe Klaus Iohannis pentru funcţia de premier.

Iohannis ar putea conduce un guvern politic după modelul Germaniei

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că nu intenţionează să-l folosească în scopuri electorale pe Iohannis, susţinînd că acesta ar putea conduce după prezidenţiale un guvern politic negociat între forţele de stînga şi de dreapta, pe modelul marii coaliţii din Germania. Întrebat dacă Guvernul Iohannis va fi de centru-stanga sau de centru-dreapta, avînd în vedere că PNL e de dreapta, iar PSD de stînga, el a susţinut că Iohannis ar putea conduce un guvern politic care să fie negociat între forţele de sînga şi cele de dreapta, sugerînd un guvern PSD-PNL.

Anastase a scăpat de suspendare

Deputaţii din Comisia juridică au respins, ieri, cu nouă voturi “pentru”, o abţinere şi 14 voturi “împotrivă”, cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Deputaţii din comisia juridică au ajuns la concluzia că Anastase nu a încălcat Regulamentul şi nu se impune aplicarea unei sancţiuni pentru aceasta. Grupurile parlamentare ale PNL şi PSD au sesizat Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, cerînd suspendarea activităţii preşedintelui Camerei Deputaţilor, pe o perioadă de 30 de zile, fiind nemulţumiţi de modul în care aceasta a condus în urmă cu două săptămîni, lucrările Camerei Deputaţilor în care se dezbătea Raportul comisiei parlamentare de anchetă în cazul Udrea.

Vot amînat

Votul legat de candidatura deputatului PNL Ludovic Orban pentru funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor a fost amînat, ieri, în plenul Camerei, din lipsa cvorumului, după ce deputaţii PNL şi PSD au avut dispute procedurale cu Roberta Anastase pe tema verificării prezenţei deputaţilor. Orban a afirmat că PD-L apelează din nou la “şmecherii procedurale” pentru a împiedica dreptul PNL de a avea un vicepreşedinte în Biroul Permanent. Orban a propus să se desfăşoare votul secret cu bile privind alegerea sa ca vicepreşedinte al Camerei şi, în acest fel, să se constate dacă există sau nu cvorum. Grupul parlamentar al PD-L a cerut, însă, verificarea prezenţei deputaţilor, înainte de vot, iar, după ce deputaţii şi-au înregistrat prezenţa cu cartele de vot electronic, Anastase a spus că sînt prezenţi doar 147 de parlamentari şi nu este cvorum.

Mihaela Geoană se implică “total” în campania electorală a soţului său

Mihaela Geoană, soţia preşedintelui PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, că se implică “total” în campania electorală a soţului său pentru alegerile prezidenţiale, urmînd să se întîlnească cu susţinători şi să împartă fluturaşi. Ea este de părere că soţul ei este “bine pregătit” pentru funcţia de preşedinte al României. Aceasta a precizat că în campania electorală va fi prezentă alături de soţul său acolo unde va fi utilă prezenţa sa. În cazul în care Mircea Geoană va ajunge preşedintele României, ea a anunţat că îşi va păstra funcţia de preşedinte al Fundaţiei “Renaşterea” şi a “Crucii Roşii Române”.

CC respinge contestaţiile faţă de candidaturile lui Antonescu şi Potîcă

Curtea Constituţională a respins, ieri, contestaţiile faţă de candidaturile lui Crin Antonescu, Ninel Potîcă, la alegerile pentru preşedintele României, dar şi reclamaţiile lui Cornel Cernoschi şi a lui Sabin Bîlta, nemulţumiţi că nu au fost respinşi în cursa prezidenţială. Hotărîrile sînt definitive, se comunică Biroului Electoral Central şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Contestatorul Bucur Volk Petru susţine că cele două candidaturi trebuie respinse ca fiind depuse premature, ţinîndu-se cont de faptul că Parlamentul României încă nu a decis desfăşurarea referendumului cerut de preşedintele României, în vederea reducerii numărului de deputaţi, în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. În opinia lui, atîta timp cît Parlamentul “sabotează” data propusă de preşedinte pentru desfăşurarea referendumului, data limită pentru depunerea candidaturilor ar trebui să fie amînată pînă pe 23 octombrie. Curtea a constatat că procedura prevăzută de lege pentru organizarea referendumului este independentă de procedura organizării alegerilor pentru preşedintele României din 2009, iar motivele invocate de autorul contestaţiei, nu privesc nici încălcarea dispoziţiilor constituţionale şi nici a dispoziţiilor din Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României. De altfel, contestatorul nu indică niciun text constituţional sau legal încălcat.

România riscă să piardă mulţi bani prin nesolicitarea unor fonduri europene

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan atrage atenţia asupra faptului că România riscă să piardă sume mari de bani, prin nesolicitarea unor fonduri europene sau nereguli în utilizarea acestora, iar criza guvernamentală actuală nu face decît să accentueze această problemă. Ivan a atras atenţia responsabililor politici de la Bucureşti cu privire la informaţiile apărute la începutul acestei săptămîni privind raportul Comisiei Europene care constată probleme în absorbţia fondurilor europene de către ţara noastră. Raportul indică explicit şi detaliat faptul că România riscă să piardă sume mari de bani, prin nesolicitarea unor fonduri europene sau nereguli în utilizarea acestora, iar criza guvernamentală actuală nu face decît să accentueze această problemă. “Sînt bani mulţi şi foarte folositori, în domenii cheie precum transporturile sau infrastructura, pe care statul român îi ratează fiindcă guvernul Boc nu a fost capabil să-i atragă sau nu a ştiut să-i folosească în mod corect, iar acum instabilitatea politică nu face decît să complice şi mai mult situaţia”, a declarat Ivan.



12