Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 20 Octombrie 2009 / 00:00 443 accesări

Parlamentul decide dacă Guvernul îşi mai continuă activitatea

“Decizia privind perioada în care Guvernul aflat în exerciţiu îşi mai continuă activitatea aparţine Parlamentului, forul legislativ avînd şi prerogativa de a decide momentul la care noul Cabinet îşi va prelua atribuţiile”, a declarat, aseară, premierul interimar, Emil Boc. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la un post de televiziune, că dizolvarea Parlamentului este ultima sa opţiune şi că mai are posibilitatea să permită Guvernului Boc să funcţioneze pînă după alegeri, şeful statului ales putînd să desemneze un prim-ministru.

Nati Meir, reţinut pentru 24 de ore

Nati Meir a fost reţinut, aseară,de poliţiştii, pentru înşelarea unor persoane în timpul precampaniei pentru alegeri, după ce a fost prins în flagrant delict, în sediul său de campanie, cînd oferea bancnote de 500 de euro inscripţionate “specimen”. Surse judiciare afirmă că în acest caz ar fi implicat şi impresarul lui Adrian Simionescu, cunoscut drept Adi Copilul Minune, care ar fi trebuit să primească 120.000 de euro de la Nati Meir. Potrivit procedurii, competenţa pentru reţinere în cazuri de înşelăciune revine Poliţiei, care a solicitat, aseară, număr unic de înregistrare a dosarului lui Nati Meir, care va fi dus astăzi cu propunere de arestare, la Parchetul Tribunalului Bucureşti. Nati Meir a fost condus, ieri, la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) din capitală pentru a fi audiat în legătură cu o sesizare potrivit căreia acesta ar fi înşelat mai multe persoane în timpul precampaniei sale pentru alegerile prezidenţiale. Joi trecută, Nati Meir, candidat independent la Preşedinţie, anunţa că se retrage din cursa prezidenţială în semn de protest faţă de ce se întîmplă în politica românească şi că va candida pentru Camera Deputaţilor, în locul lui Bogdan Olteanu, în circumscripţia din sectorul 1 din Capitală.

Berceanu, acuzat că a cerut un credit pentru “clientela politică” a PD-L

Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu îl acuză pe ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, că a cerut, în numele instituţiei, un credit de 200 de milioane de euro de la BCR şi BRD, bani care urma să fie folosiţi “plătirii lucrărilor efectuate de clientela politică a PD-L”. Senatorul a arătat că Dorin Umbrărescu, unul dintre presupuşii apropiaţi ai preşedintelui, ar urma să încaseze, din aceşti bani, 100 de milioane de euro pentru lucrările de la DN6. Mai mult, ea îl mai acuză pe Berceanu că a antedatat cererea de finanţare: “Nu apare data de 17 octombrie, data reală a întocmirii lor, ci data de 13 octombrie, cînd a căzut Guvernul, ca să se dea impresia că şi PSD ar fi ştiut ceva de această hoţie fără margini. Pur şi simplu, în data de 13 octombrie au mai păstrat un număr de ordine ca să-şi poata înregistra tunurile date pe ultima sută de metri”. Senatorul social-democrat cere organelor abilitate sesizarea în regim de urgenţă şi pedepsirea vinovaţilor şi îşi exprimă convingerea că dacă ar fi sesizat Corpul de Control al premierului, declaraţia sa politică nu ar fi primit nici un răspuns.

Asimilarea pensiilor parlamentarilor cu cele ale magistraţilor va fi abrogată

Purtătorul de cuvînt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, a declarat, ieri, că în maxim două săptămîni articolul din Statutul senatorilor şi deputaţilor care asimilează pensiile parlamentarilor cu cele ale magistraţilor va fi abrogat, în urma proiectului de lege depus la Parlament în acest sens. Duvăz a precizat că acest articol va fi abrogat în cadrul unei şedinţe reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, urmînd să se revină la situţia iniţială, în care parlamentarii au aceleaşi condiţii de pensionare ca oricare alt cetăţean. El a precizat că încercarea premierul Boc şi a preşedintelui Băsescu de a acredita ideea că Executivul a căzut în urma moţiunii de cenzură pentru că parlamentarii nu au vrut să-şi anuleze pensiile privileagiate este una “incorectă”, bazată pe un demers “fals”. Duvăz l-a acuzat pe Boc de faptul că “a minţit” în faţa Parlamentului atunci cînd a vorbit de existenţa pensiilor unor parlamentari, care ar atinge cuantumul de 8.000 de lei, această sumă fiind mai mare decît salariul brut al unui parlamentar. El a arătat că PSD doreşte ca problema pensiilor privilegiate ale pensionarilor să fie finalizată înainte de intrarea în plin în campanie electorală.

PD-L convoacă Colegiul Director pentru ultima analiză înaintea campaniei

Vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur a anunţat, ieri, după şedinţa BPN, că s-a stabilit convocarea unui Colegiu Director, pentru mîine, la Palatul Parlamentului, pentru o ultimă analiză înaintea începerii campaniei electorale. Flutur a precizat că şedinţa a fost convocată pentru a stabili intrarea în campanie în linie dreaptă, unde vot participa toţi preşedinţii de organizaţii. Despre sloganul preşedintelui Băsescu şi despre faptul că PNL îl acuză pe şeful statului că a furat sloganul lui Crin Antonescu, Flutur a spus că PD-L nu are “niciun fel de problemă, problema fiind a PNL-ului”. El a susţinut că PD-L va organiza “acţiuni de bun simţ în campanie”.

PSD şi PSR au semnat un protocol de colaborare electorală pentru prezidenţiale

Liderii PSD şi ai Partidului Socialist Român (PSR) au semnat, ieri, un protocol de colaborare electorală pentru alegerile prezidenţiale, prin care socialiştii sprijină candidatura preşedintelui PSD, Mircea Geoană. Preşedintele PSR, Vasile Orleanu, a susţinut că este prima dată cînd formaţiunea sa semnează un protocol de colaborare au un alt partid, catalogînd candidatura lui Geoană drept “cea mai onorantă” şi mizînd pe aceasta deoarece liderul PSD are “calităţi care nu se regăsesc la alţi candidaţi”. La rîndul său Geoană a precizat că protocolul va fi notificat Partidului Socialiştilor Europeni, subliniind demersul celor două partide va întări “stînga democratică”.

Senatorii vor lucra din plin, pentru a face faţă numărului mare de legi

Conducerea Senatului a hotărît, ieri, modificarea programului de lucru al Senatului, astfel încît, senatorii vor avea, începînd cu această săptămînă, trei şedinţe de plen săptămînal, în zilele de luni, marţi şi miercuri. Chestorul Senatului, social-democratul Ioan Chelaru a explicat această decizie a Biroului Permanent al Senatului spunînd că s-a luat în vedere numărul “mare” de proiecte de legi şi iniţiative legislative aflate pe ordinea de zi. El a fost întrebat şi dacă senatorii îşi vor lua “o pauză” cu ocazia campaniei electorale pentru scrutinul prezidenţial din noiembrie, dar a răpuns că o astfel de pauză nu ar fi posibilă: “Probabil că ultimele săptămîni înainte de primul tur de scrutin vom găsi o soluţie ca să putem să fim prezenţi în colegii”.

Cererea de urmărire penală împotriva lui Năstase nu se mai votează

Biroul Permanent al Camerei a decis ca Deputaţii să fie informaţi, în şedinţa de ieri, asupra scrisorii procurorului general Laura Codruţa Kovesi ce aduce lămuriri în privinţa dosarelor lui Adrian Năstase, iar cererea de urmărire penală împotriva acestuia nu va mai fi votată. Secretarul Camerei Deputaţilor, Dumitru Pardău, a declarat că nu a mai avut loc niciun vot în cazul Năstase în condiţiile în care procurorul general, precizează în scrisoarea adresată Camerei Deputaţilor că cele două dosare - 114/2007, asupra căruia deputaţii au votat împotriva începerii urmăririi penale şi 33/2009, în baza căruia Kovesi a cerut reluarea votului asupra începerii de urmărire penale în martie 2009 - se referă la aceleaşi cauze. Potrivit lui Pardău, rămîne valabil în cazul lui Năstase votul dat de parlamentari asupra dosarului 114/P/2007.

Partidele nu au voie să susţină candidaţi independenţi la prezidenţiale

Senatorii au votat cu 69 voturi pentru şi 28 împotrivă OUG 95/2009, care modifică legea alegerilor prezidenţiale şi precizează că un candidat la funcţia de preşedinte al României susţinut de partide politice sau alianţe nu trebuie să fie neapărat membru de partid. Iniţial, proiectul de lege pentru respingerea OUG nu a întrunit numărul de voturi “pentru” necesar unei legi organice, de minim 69 de voturi. Astfel, respingerea Ordonanţei a primit doar 68 voturi “pentru”, 31 “împotrivă” şi o abţinere, dar senatorul PSD, Petre Daea a cerut reluarea votului. În urma reluării, OUG 95/2009 a fost respinsă cu 69 de voturi “pentru”. Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor urmînd să ia o decizie finală în cazul acestei ordonanţe.

Statul nu a alocat niciun leu pentru mediere

Preşedintele Consiliului de Mediere, Anca Elisabeta Ciucă, a declarat, ieri, că în România statul nu a alocat niciun leu pentru mediere, profesia înfiinţată în urmă cu trei ani fiind susţinută integral cu bani privaţi sau din fonduri europene. Ciucă a arătat că profesia de mediator a fost înfiinţată în baza Legii 192/2006, iar primii mediatori au fost autorizaţi în luna mai 2008: “E un concept cu care publicul român nu e obişnuit. Vorbim de o modalitate de a construi dialogul între părţile care sînt într-o situaţie conflictuală şi singure dovedesc că nu pot construi o soluţie cu care să fie toţi mulţumiţi. Mediatorul vine şi îi ajută să îşi construiască o soluţie pe bază consensulă”. Aceasta a dat ca exemplu divorţul unde apare componenta partaj, iar judecătorul trimite părţile să facă o tranzacţie. Ciucă a spus că din ce în ce mai mulţi politicieni încep să se înscrie la cursurile de formare a mediatorilor. Conform acesteia, una din “marile bariere” în momentul de faţă este onorariul mediatorului.



12