Spania - Româncă, asasinată
O femeie cu cetăţeni romînă, de 26 de ani, a fost înjunghiată mortal, vineri, lîngă un club de noapte din Marbella, fostul iubit al acesteia fiind reţinut. Clubul de noapte spaniol lîngă care a fost ucisă tînăra este bine cunoscut, fiind situat între Puerto Banus şi Puente Romano. Poliţia presupune că vineri noaptea bărbatul a aşteptat-o pe tînără, apoi a înjunghiat-o de cel puţin zece ori. Personalul de la club a încercat să o salveze pe femeie, după ce atacatorul a cerut ajutorul. Poliţia a găsit arma crimei chiar lîngă corpul româncei, iar atacatorul stătea jos lîngă ea. Serviciile de urgenţă au fost în imposibilitatea de a face ceva pentru a salva viaţa ei.
Bulgaria - Fost judecător, arestat
Poliţia bulgară a arestat un fost judecător, suspectat că ar fi comandat răpirea şi asasinarea în stil mafiot a unui om de afaceri dispărut în martie 2008, a anunţat duminică ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov. Galin Kostov, care nu mai lucrează ca magistrat, a fost arestat sub suspiciunea că ar fi la originea dispariţiei lui Stoian Stoianov, un magnat al materialelor de construcţii. Un mandat de arestare internaţional va fi emis pe numele unui al doilea presupus comanditar, un fost funcţionar de rang înalt al fiscului, cunoscut sub numele de Stanislav Mihailov. Conform anchetatorilor, Stoian Stoianov, în vîrstă de 36 de ani, a refuzat să cumpere un teren pe care i-l propuneau cei doi bărbaţi. Presupuşi intermediari, aceştia au fost deja arestaţi la 9 iulie. Cel care l-a ucis pe Stoian Stoianov a fost asasinat în momentul în care îşi cerea plata de 30.000 de euro. Cel puţin 16 cazuri de răpiri în stil mafiot au avut loc în Bulgaria, în ultimii doi ani.
India - Explozie la o fabrică de petarde
Cel puţin 33 de persoane au murit în urma unei explozii la o fabrică de petarde din sudul Indiei, provocată de un incendiu. Victimele nu au avut timp să se îndepărteze de locul exploziei, care a avut loc sîmbătă, în timpul Sărbătorii Luminilor, Diwali, marcată prin focuri de artificii şi petarde, în localitatea Pallipattu. Explozia a fost provocată de o petardă care a fost propulsată într-un depozit plin cu artificii şi petarde, iar oamenii nu au avut timp să fugă. Autorităţile au găsit, pînă în prezent, 33 de trupuri carbonizate. Totodată, şase persoane rănite au fost spitalizate.
Mexic - Urgan la intensitate maximă
Uraganul Rick s-a intensificat, sîmbătă seara, în largul coastei pacifice a Mexicului şi a atins gradul de intensitate maxim, fiind însoţit de rafale de vînt de 260 de kilometri pe oră, a anunţat Centrul Naţional american pentru Uragane, cu sediul la Miami. În mai puţin de 36 de ore, Rick a trecut de la categoria 1 la 5, cea mai ridicată pe scara Saffir-Simpson, fiind calificat drept „extrem de periculos”. Furtuna avansa cu 24 de kilometri pe oră în direcţia vest-nord-vest, paralel cu coasta de sud a Mexicului, iar centrul uraganului se va menţine în largul coastelor mexicane în următoarele 48 de ore. Ar putea trece apoi prin apropierea coastelor peninsulei mexicane Baja California şi atinge nord-vestul Mexicului joi, a adăugat Centrul Naţional american pentru Uragane C, care a cerut locuitorilor regiunii să fie atenţi, din cauza ploilor şi valurilor foarte puternice care îl însoţesc. Rick este cel de-al şaptelea ciclon al sezonului 2009 din Pacificul de nord-est.
Liban - Dispozitive distruse
Trei dispozitive de spionaj israeliene au fost distruse sîmbătă şi duminică în Liban, într-o zonă de la graniţa cu Israelul, dintre care două de către armata israeliană, a anunţat o sursă militară libaneză. Potrivit acesteia, armata libaneză, care s-a mobilizat în forţă în regiune noaptea trecută, a reperat un al treilea dispozitiv şi l-a aruncat în aer duminică dimineaţa. O sursă din serviciile de securitate din sudul Libanului a declarat că aparatele distruse serveau la ascultarea şi supravegherea comunicaţiilor rezistenţei, făcînd referire la Hezbollah. Pe de altă parte, sursa militară a declarat că bateriile anti-aeriene ale armatei au tras în direcţia unui avion de recunoaştere israelian de tip MK, care a încălcat spaţiul aerian libanez, survolînd regiunea Bint Jbeil din sudul ţării. Libanul se plînge periodic de încălcări ale spaţiului său aerian de către aviaţia israeliană.
Spania - Manifestare împotriva legalizării avortului
Peste un milion de catolici spanioli, susţinuţi de Biserică şi de forţele de dreapta, au manifestat sîmbătă la Madrid împotriva proiectului Guvernului socialist de liberalizare a avortului. Proiectul de lege socialist, care reformează o lege din 1985 ce nu dezincrimina avortul decît în anumite condiţii, prevede în special o libertate totală de a avorta în termen de 14 săptămîni. Centrul capitalei spaniole a fost invadat de persoane în vîrstă, familii cu copii şi cărucioare, grupuri de adolescenţi, dintre care unii purtau tricouri şi drapele roşii pe care scria “Drept la viaţă”, credincioşi şi preoţi. Manifestaţia a fost convocată de Forumul Familiei, o platformă de organizaţii catolice conservatoare, care a determinat ieşirea în stradă a sute de mii de manifestanţi în 2005, împotriva legii ce autoriza căsătoriile între homosexuali.
Marea Britanie - Opoziţie împotriva lui Tony Blair
Un fost consilier al fostului premier britanic a declarat că lui Tony Blair în postul de preşedinte al UE nu este neapărat o idee foarte bună şi şi-a exprimat îndoiala privind capacitatea sa de a crea consens în rîdul liderilor UE. Sir Stephen Wall a fost unul dintre reprezentanţii permanenţi ai Marii Britanii la UE în perioada 1995-2000, înainte de a deveni consilier pe probleme europene al lui Tony Blair pînă în 2004. Pe durata angajării sale în cadrul Guvernului, acesta a contribuit la crearea posturilor de preşedinte al UE şi reprezentant pentru Afaceri Europene. Un sondaj publicat săptămîna trecută a dezvăluit că 47% dintre britanici se opun candidaturii lui Tony Blair, în timp ce 35% sînt pentru. Dar premierul britanic Gordon Brown îl susţine pentru acest post, precum şi liderii din Spania, Italia şi Danemarca. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, rămîne pînă în prezent nehotărît. Sondajul sugerează o discrepanţă democratică între alegători şi liderii naţionali, care îi acordă voturile lui Tony Blair. Rezultatele acestui studiu sînt sprijinite de o petiţie la nivel european, pentru a-l împiedica pe fostul premier să preia acest post, semnată de 38.000 persoane, majoritatea ctăţeni britanici. Rolu jucat în războiul din Irak de Tony Blair ar fi principalul motiv al opoziţiei faţă de posibila sa numire.
SUA - Suspect de terorism
Un om de afaceri din SUA, care a contribuit cu fonduri la campaniile lui Hillary Clinton şi Barack Obama, a fost vizat de o anchetă de terorism, fără a fi pus sub acuzare. Miliardarul Raj Rajaratnam, fondatorul fondului de hedging Galleon, care a fost pus sub acuzare şi arestat vineri într-un caz de utilizarea de informaţii privilegiate la tranzacţionarea de acţiuni, a apărut într-o investigaţie anterioară, separată, referitoare la finanţarea unei grupări teroriste din Sri Lanka. În cadrul acestei anchete, agenţii federali au afirmat că au descoperit documente ce dovedeau că Raj Rajaratnam figura printre persoane din SUA, originare din Sri Lanka, ale căror donaţii pentru o organizaţie caritabilă din Maryland au ajuns la Tigrii pentru Eliberarea Eelamului Tamil. Mişcarea a dus un război separatist dur, comiţînd atentate sinucigaşe şi asasinate politice împotriva Guvernului din Sri Lanka, din 1976 şi pînă în mai 2009, cînd a fost învinsă. Organizaţia de Reabilitare a Tamililor, pentru care Raj Rajaratnam a făcut donaţii, a fost implicată în coordonarea şi finanţarea activităţilor din 2005, după un tsunami care a afectat Sri Lanka şi alte părţi din Asia de Sud şi Sud-Est. Organizaţia a ajuns ulterior în atenţie pentru legături cu gruparea Tigrilor Tamil.
Serbia - Speculaţii
Curtea Supremă din Serbia a calificat, sîmbătă, drept speculaţii arbitrare informaţiile din presă care anunţau confirmarea verdictelor pronunţate împotriva principalilor doi suspecţi în cazul atentatului contra fostului premier reformator Zoran Djindjic. Curtea Supremă a reacţionat astfel la informaţiile publicate sîmbătă de cotidianul „Blic”, potrivit cărora ea ar fi respins apelurile a doi foşti membri ai unei unităţi speciale a poliţiei, Beretele Roşii şi ar fi confirmat pedepsele la 40 de ani de închisoare pronunţate în 2007. Este vorba despre Milorad Ulemek, supranumit Legija şi considerat organizatorul complotului, şi Zvezdan Jovanovic, bărbatul care a deschis focul asupra lui Zoran Djindjic. Curtea Supremă a precizat într-un comunicat că „textul publicat de „Blic” nu prezintă decît speculaţii arbitrare”. Alte zece persoane au fost deja condamnate la pedepse între opt şi 35 de ani de închisoare pentru participare la atentat, în martie 2003. Cinci dintre ele sînt căutate din 2003. Justiţia sîrbă a inculpat iniţial 13 persoane, dar una dintre ele a primit statut de martor protejat.
Ungaria - Un nou grup parlamentar european
Forumul Democratic Maghiar, o mică formaţiune conservatoare, a părăsit Partidul Popular European şi iniţiază înfiinţarea unei organizaţii care să reunească partide similare. Lajos Bokros, singurul europarlamentar al partidului, s-a alăturat grupului Conservatorilor şi Reformatorilor Europeni din luna iulie, iar Partidul Popular European a demarat o procedură împotriva Forumul Democratic Maghiar. Deşi susţine că vrea să îşi menţină relaţia bună cu popularii europeni, partidul maghiar, dar va încerca să reunească formaţiuni politice cu convingeri similare într-o nouă organizaţie.
Iran - Jurnalist eliberat
Iranul l-a eliberat e jurnalistul iraniano-canadian Maziar Bahari, arestat la cîteva zile după începutul manifestaţiilor postelectorale din Iran. „Maziar Bahari a fost eliberat,îmbătă seară,in închisoarea de la Evine, după ce a plătit o cauţiune de trei miliarde de riali iranieni, echivalentul a 300.000 de dolari americani” a precizat agenţia semioficială ILNA, citînd biroul procurorului din Teheran. Maziar Bahari a fost arestat în iunie şi acuzat că a trimis informaţii false presei străine privind alegerile prezidenţiale contestate de la 12 iunie, cîştigate de preşedintele ultraconservator Mahmud Ahmadinejad, şi că a provocat tulburarea ordinii publice.
SUA - Plîngere pentru o alarmă falsă
Poliţia se pregăteşte să depună plîngere împotriva membrilor unei familii implicate în deriva unui balon cu heliu, despre care milioane de americani au crezut joi că transporta un copil de şase ani, a declarat şeriful comitatului Larimer, din statul Colorado. Şeriful Jim Alderden a declarat că serviciile sale sînt pe punctul de a pregăti mandate de percheziţie şi motivele plîngerii împotriva tatălui copilului, Richard Heene, şi a anumitor membri ai familiei, fără a preciza care. Nu s-au precizat nici ce acuzaţii ar putea fi formulate împotriva lui Richard Heene, interogat sîmbătă de poliţie, care îl suspecta că a organizat o farsă, contrar a ceea ce credea iniţial. Televiziunile americane au difuzat joi imagini cu un balon experimental aflat în derivă în Colorado, explicînd că un băiat de şase ani se afla înăuntru. Niciun pasager nu a fost găsit la bordul balonului după aterizare, iar copilul nu părăsise deloc casa familiei unde se ascunsese. Peste 80 de poliţişti, mai multe elicoptere şi echipe de intervenţie au fost mobilizaţi joi pentru a urmări balonul, care se ridicase la 762 de metri altitudine, înainte de a ateriza la 80 de kilometri de punctul de plecare.