Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 17 Octombrie 2009 / 00:00 399 accesări

Nica va contesta, ca persoană vătămată, numirea lui Blaga

Fostul ministru PSD al Internelor, Dan Nica, va contesta la Curtea de Apel, în contencios administrativ, semnarea de către preşedintele Traian Băsescu a decretului de numire a lui Vasile Blaga ca ministru interimar al MAI. Anunţul a fost făcut, vineri, de deputatul Victor Ponta, purtătorul de cuvînt al campaniei prezidenţiale a PSD. El a afirmat că acţiunea în instanţă va fi introdusă de PSD, în numele lui Nica, vineri sau luni. Ponta a menţionat că acţiunea de contestare, ca ilegală, a semnării decretului de numire a lui Blaga ca interimar la MAI va solicita suspendarea tuturor actelor semnate de acesta ca interimar. Ponta a susţinut că, prin numirea lui Blaga cu încălcarea legilor şi a Constituţiei, actele emise de acesta de eliberare din funcţie a unor prefecţi şi de numire în funcţie a altor prefecţi sînt ilegale.

Geoană sesizează CC în legătură cu modul de numire a miniştrilor interimari

Purtătorul de cuvînt al campaniei PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, că Mircea Geoană va sesiza Curtea Constituţională despre un posibil conflict între preşedinte şi Parlament, creat prin semnarea numirii unor miniştri PD-L ca interimari ai unor portofolii deţinute de PSD. Sesizarea pe care Mircea Geoană, ca preşedinte al Senatului, o va înainta Curţii va reclama existenţa unui conflict de natură constituţională între Preşedinţie şi Parlament, invocînd prevederile articolului 85, aliniat 3 din Constituţie. Ponta a afirmat că, dacă sesizarea lui Geoană va avea cîştig de cauză la CC, toate actele semnate de miniştrii PD-L care au asigurat interimatul la ministerele rămase vacante prin retragerea PSD vor fi lovite de nulitate şi vor putea fi atacate de orice persoană care se consideră vătămată.

Becali, judecat alături de un poliţist şi cinci gărzi ale sale

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au dispus, vineri, trimiterea în judecată a europarlamentarului Gigi Becali, alături de un poliţist şi cinci gărzi ale sale, toţi implicaţi în sechestrarea a trei bărbaţi. Astfel, PICCJ i-a deferit justiţiei, în stare de libertate, pe Gigi Becali, Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu, Marcel Popa şi pe poliţistul Romulus Dumitrescu, pentru comiterea a trei infracţiuni de lipsire de libertate. În plus, Marcel Popa mai este acuzat de uz fără drept de armă neletală supusă autorizării, iar Romulus Dumitrescu de favorizare a infractorului. PICCJ arată că Dumitrescu Romulus a acordat sprijin celorlalţi inculpaţi în acţiunea lor de sechestrare a părţilor vătămate, neluînd măsurile legale impuse de calitatea sa de poliţist. Cauza a fost înaintată, spre competentă soluţionare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procesul europarlamentarului George Becali, începe în 17 noiembrie

Crin Antonescu şi-a depus, la BEC, candidatura la Preşedinţie

Liderul PNL, Crin Antonescu, şi-a depus, vineri dimineaţă, la Biroul Electoral Central (BEC), candidatura pentru alegerile prezidenţiale, el avînd peste 1,6 milioane de semnături de susţinere şi venind însoţit de personalităţi din partid, dar şi de soţia sa, Adina Vălean. El a fost aşteptat de BEC de mai mulţi susţinători, între care Emil Constantinescu, Aurora Liiceanu, Neagu Djuvara, Emil Hossu, actriţa Magda Catone. La BEC a ajuns şi un microbuz în care se află dosarele cu listele de semnături, pentru depunerea candidaturii lui Antonescu fiind strînse 1.615.000 de semnături. Liderul PNL a declarat că şi-a depus candidatura “cu gîndul la nevoia unei Românii unite, a normalităţii, şi nu a vrajbei”.

Procesul intentat de Vîntu lui Băsescu, amînat

Procesul intentat de Sorin Ovidiu Vîntu preşedintelui Traian Băsescu s-a amînat, vineri, la Tribunalul Bucureşti, pentru că omul de afaceri a făcut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere de strămutare a dosarului. În acest dosar, Sorin Ovidiu Vîntu îi cere preşedintelui Traian Băsescu daune de un milion de euro pentru acuzaţiile pe care şeful statului i le-a adus în emisiunea “Naşul” din 16 iunie. Acţiunea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost înregistrată în iunie, pe rolul Secţiei a IV-a civilă a Tribunalului Bucureşti. Amintim că Băsescu a spus, în emisiunea respectivă, că Vîntu a dat “un tun” pe ultima sută de metri a guvernării Tăriceanu, cu o rambursare ilegală de TVA, în valoare de aprox. 60 de milioane de euro, pe care i-a dus în Cipru şi pe care i-a “băgat” în trustul de presă pe care îl deţine. Întrebat dacă este dovedită a fi ilegală rambursarea de TVA la care se referă, Băsescu a răspuns: “Că-i ilegală e dovedită”. El a acuzat trusturile Realitatea şi Intact de faptul că au ca obiectiv principal atacarea sa, a fiicelor sale, precum şi prezentarea distorsionată a declaraţiilor şi a evenimentelor la care participă şeful statului.

Discuţii la Cotroceni despre cooperare, criză economică şi minorităţi

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe omologul său slovac, Ivan Gasparovici, aflat într-o vizită oficială în România, cei doi discutînd despre cooperarea bilaterală, criza economică şi minorităţile naţionale. Băsescu a spus că au fost discutate subiecte legate de criza economică, de minorităţile naţionale, problema politicii energetice a UE dar şi despre Tratatul de la Lisabona: “În cea mai mare parte, punctele noastre de vedere sînt comune şi permit consolidarea relaţiilor noastre în interiorul UE şi NATO”. La rîndul său, Ivan Gasparovici a spus că au fost abordate subiecte privind calitatea de membru UE şi că au vorbit amănunţit despre minorităţile naţionale: “Am constatat că, în pofida acestei crize globale, există posibilitatea de colaborare între economia slovacă şi economia română. Tările noastre sînt pregătite să schimbe investiţiile reciproc dar şi să facă investiţii comune”.

Voiculescu şi verişoara sa, audiaţi în 29 ianuarie

Dan Voiculescu şi verişoara sa Paraschiva Silaghi sînt chemaţi pentru audieri, în 29 ianuarie, în faţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti care judecă dosarul privind colaborarea preşedintelui fondator al PC cu Securitatea. Vineri, instanţa a admis ca Voiculescu şi Silaghi să răspundă unor întrebări la următorul termen de judecată, stabilit pentru 29 ianuarie. În 19 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a constatat că sînt îndeplinite cerinţele ca Paraschiva Silaghi şi soţul acesteia să participe la procesul în care Dan Voiculescu a contestat verdictul de colaborare cu Securitatea, pentru că, în notele informative din arhiva CNSAS, preşedintele fondator al PC a relatat despre fuga lor din România. Paraschiva Silaghi a făcut cerere de intervenţie în interes propriu în procesul care se derulează la Curtea de Apel Bucureşti, anulîndu-şi declaraţiile anterioare pentru că, după ce şi-a văzut dosarul de la CNSAS, şi-a dat seama că politicianul dăduse Securităţii informaţii despre ea. În actele depuse la instaţă, Paraschiva Silaghi, împreună cu soţul ei Victor Silaghi, arătau că se consideră prejudiciaţi grav, moral şi material, şi că îi vor cere daune lui Voiculescu. Voiculescu declara, în mai, că înainte să solicite modificarea declaraţiilor, Paraschiva Silaghi i-a cerut să îi împrumute 40.000 de euro, sumă pe care el a refuzat să i-o dea. În august 2006, CNSAS a decis că Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate. Acesta a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti.



12