Marea Britanie - Homosexual, linşat
Un homosexual a murit după ce a fost atacat de două adolescente şi de un tînăr, în centrul Londrei, bărbatul fiind victima unor homofobi. Ian Baynham, de 62, a suferit leziuni grave la creier după ce a fost lovit cu pumnii în cap, de grupul homofob. Atacul a avut loc în 25 septembrie, pe Trafalgar Square, în apropiere de districtul Soho. Marţi, 13 octombrie, medicii l-au deconectat de la aparate pe Ian Baynham, care a fusese lovit puternic în şold şi în cap. Poliţia a făcut apel la cetăţeni pentru prinderea celor trei agresori.
Pakistan - Atentat
Cel puţin un copil a murit, joi, în urma unui nou atentat cu maşină-capcană comis într-un complex de imobile din Peshawar în nord-vestul Pakistanului, unde locuiau angajaţi ai Guvernului. În cursul zilei, un atentat cu maşină-capcană împotriva poliţiştilor din nord-vest şi trei atacuri simultane împotriva sediilor poliţiei din Lahore, un mare oraş din est, au provocat deja moartea a 39 de persoane. Cadavrul unui copil a fost adus la spitalul principal din localitate, împreună cu şase răniţi. Potrivit martorilor, explozia a fost declanşată la cîteva secunde după ce şoferul a abondonat-o acolo.
Polonia - Morţi de frig
Doi bărbaţi, de 63, respectiv 33 de ani, au murit îngheţaţi miercuri seară în regiunea Podhale, din sudul Poloniei. Serviciile de intervenţie deszăpezesc drumurile şi înlătură efectele pagubelor cauzate de ninsorile şi rafalele puternice survenite miercuri. Situaţia se îmbunătăţeşte treptat pe coasta Baltică, pe fondul diminuării riscului de inundaţii în apropierea oraşului Elblag. Pe tot cuprinsul ţării există în continuare locuinţe rămase fără energie electrică. Peste 26.000 de pompieri au fost implicaţi în operaţiunile de salvare desfăşurate în întreaga ţară, după ce au fost solicitaţi să intervină în circa 7.000 de cazuri. Potrivit prognozelor meteorologice, ninsorile şi rafelele puternice de vînt urmează să se diminueze de vineri.
Suedia - Limitări la legea interceptărilor
Parlamentul suedez a aprobat unele limitări la noua lege controversată ce autorizează supravegherea tuturor mesajelor electronice şi apelurilor telefonice, în numele securităţii naţionale. Modificările la lege, adoptată iniţial în 2008 şi intrată în vigoare la 1 ianuarie, au fost validate cu 158 voturi pentru, 153 împotrivă şi o abţinere. Legea autorizează Agenţia de Ascultări Militare să spioneze toate comunicaţiile telefonice şi prin Internet de pe teritoriul suedez. Amendamentele precizează că numai Guvernul şi armata pot solicita Agenţiei să supravegheze anumite domenii cu autorizaţie specială din partea unui tribunal şi că toate persoanele supravegheate vor fi informate în legătură cu aceasta. Datele colectate vor fi distruse după un an, iar motivele de spionaj vor fi limitate la cazuri precum ameninţări militare externe, terorism internaţional, proliferare de arme de distrugere în masă, spionaj împotriva intereselor suedeze. Mesajele schimbate între două persoane în Suedia printr-un server din străinătate nu vor putea fi supravegheate.
Ucraina - Discuţii strategice
SUA şi Ucraina au început discuţiile în vederea unei eventuale utilizări a radarelor ucrainene în cadrul dispozitivului american antirachetă în Europa, a declarat joi ambasadorul ucrainean la Washington, Oleg Şamşur. „Sîntem în stadiul discuţiilor de lucru, iar acestea sînt într-o fază iniţială”, a precizat oficialul urainean, cu prilejul unei întîlniri cu jurnaliştii la Kiev. Discuţiile se referă la utilizarea radarelor din Ucraina şi la cooperarea militaro-tehnică.
China - Condamnări la moarte
Alţi şase protestatari de la Urumqi au fost condamnaţi la moarte de justiţia chineză, ridicînd la 12 numărul condamnărilor la pedeapsa capitală, la peste trei luni de la confruntările sîngeroase din capitala provinciei Xinjiang. Trei dintre cele şase condamnări la moarte au fost însoţite de o amânare cu doi ani a execuţiei, pedeapsa fiind în general comutată la închisoare pe viaţă, în caz de conduită corespunzătoare. Alţi trei acuzaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă şi cinci la pedepse cu închisoarea de către un tribunal din Urumqi, pentru participarea lor la cele mai grave confruntări interetnice din China în ultimele decenii. Numele celor 14 acuzaţi condamnaţi joi sînt în majoritatea lor de consonanţă uigură, etnia musulmană de limbă turcă predominantă în Xinjiang. O parte din uiguri denunţă discriminarea la care sînt supuşi. Provincia Xinjiang numără aproape 20 de milioane de locuitori, provenind din 47 de etnii, între care hanii au ajuns de la 6 la 40%, prin politica de dezvoltare a oficialilor de la Beijing, începută în anii \'90.
Coreea de Nord - Acuzaţii
Coreea de Nord a acuzat, joi, Coreea de Sud că aceasta ar fi încălcat o frontieră maritimă sensibilă din Marea Galbenă, trimiţînd acolo nave de război. Doar luni, navele sud-coreene au traversat frontiera în zece rînduri, argumentînd că ambarcaţiuni de pescuit nord-coreene ar fi pătruns în apele sud-coreene. Frontiera maritimă dintre cele două ţări, care se află în continuare, în mod teoretic, în stare de război, în lipsa unui tratat de pace care să pună capăt conflictului dintre anii 1950-1953, nu a fost niciodată recunoscută de Nord. Din 1999, altercaţiile s-au soldat cu mai multe zeci de morţi, în această zonă. Şase marinari sud-coreeni au fost ucişi, astfel, în iunie 2002.
Franţa - Incident
Zeci de kilograme de plutoniu care au fost omise la inventar au fost descoperite la un centru de cercetări atomice de la Cadarache, în sudul Franţei, conducînd la sistarea lucrărilor de dezafectare a acestei instalaţii, potrivit Autorităţii pentru Securitate Nucleară. Incidentul a atras imediat atenţia ministrului francez al Ecologiei, Jean-Louis Borloo, care a cerut transparenţă absolută în domeniul securităţii nucleare. Autoritatea pentru Securitate Nucleară subliniază să depozitele evaluate la opt kilograme în perioada de exploatare a instalaţiei de către Comisariatul francez pentru Energie Atomică erau, de fapt, de ordinul a 22 de kilograme, iar cantitatea totală s-ar putea ridica la aproape 39 de kilograme. Înfiinţată în 1964, instalaţia de la Cadarache a avut ca activitate principală producerea de combustibil pentru reactoarele nucleare. Activitatea ei industrială a fost întreruptă în 2003 şi se afla în curs de dezafectare din martie 2009.
SUA - Opoziţie în Senat
Decanul de vîrstă din Senatul american, Robert Byrd, în vîrstă de 91 de ani, a pledat miercuri într-un discurs în faţa Camerei Superioare împotriva trimiterii de trupe suplimentare în Afganistan, în contextul în care preşedintele american se pregăteşte să ia o decizie pe această temă. „Sînt profund îngrijorat, pentru că în cei opt ani care au trecut după atentatele de la 11 septembrie, raţiunea misiunii armatei americane în Afganistan s-a evaporat, înecată într-un proiect mai vast de consolidare a ţării”, afirmă senatorul democrat. „Dacă este nevoie de mai multe trupe pentru a susţine o misiune internaţională în Afganistan, atunci comunitatea internaţională trebuie să facă un efort şi să furnizeze aceste trupe şi finanţarea. SUA furnizează deja un număr disproporţionat de elemente de luptă”, a conchis acesta.
Polonia - Noi discuţii despre scut
O echipă specială americano-poloneză se întîlneşte la Varşovia pentru a discuta despre noul proiect de apărare antirachetă ce urmează a fi pus în aplicare în schimbul scutului antirachetă, variantă la care s-a renunţat luna trecută. În locul proiectului ce viza amplasarea unor interceptoare de rachetă în Polonia şi a unui radar din Cehia, respins luna trecută de preşedintele Obama, administraţia americană intenţionează să plaseze în Europa interceptoare mobile de tip SM3. O propunere oficială a fost înaintată oficialilor de la Varşovia, săptămîna trecută. De asemenea, un plan de instalare a unei baterii de rachete de tip Patriot va fi pus în aplicare, circa 100 de militari americani urmînd să staţioneze în Polonia. Delegaţia formată din oficiali americani şi polonezi va încheia vineri negocierile. Alte dezbateri pe această temă urmează să aibă loc săptămîna viitoare odată cu vizita vicepreşedintelui american Joe Biden la Varşovia, unde se va întîlni cu premierul Donald Tusk.
UE - Performanţe scăzute
UE suferă de o lipsă de capacitate devastatoare în lansarea misiunilor de reconstrucţie a statelor, misiunile de experţi, inclusiv cele ale specialiştilor din România, avînd performanţe slabe. Consiliul European pentru Relaţii Externe recunoaşte că UE are cea mai largă reţea diplomatică şi de dezvoltare din lume, participînd activ la misiuni de prevenire a crizelor. Misiunile UE au fost limitate, neambiţioase şi irelevante din punct de strategic, concentrate în special pe reforma poliţiei şi monitorizarea armistiţiilor, în loc de abordări exhaustive. Începînd cu 1999, misiunile UE de asistenţă civilă au fost active în fosta Iugoslavie, în Orientul Mijlociu şi în Africa. Potrivit raportului, experţii europeni cei mai pregătiţi sînt cei din Danemarca, Finlanda, Germania, Olanda, Suedia şi Marea Britanie. Criticile vizează experţii din Austria, Belgia, Italia, Franţa, România şi Spania.
Bulgaria - Scandal de corupţie
Doi dintre cei trei magistraţi ai Consiliului Judiciar Suprem, despre care s-a vehiculat că ar fi implicaţi în cazuri de corupţie din Bulgaria, şi-au anunţat demisia din aceste funcţii. Stoiko Stoev şi Ivan Dimov au declarat că îşi vor depune demisia joi, în timpul reuniunii Comisiei Etice a Consiliului. Organismul a fost convocat pentru a lua o decizie în privinţa sancţionării celor trei colegi, bănuiţi că ar avea legături cu un bărbat cunoscut drept Krasio din Plevna. Acesta s-ar fi oferit să le asigure magistraţilor alegerea în funcţii înalte printr-un vot în cadrul Consiliului, în schimbul a 200.000 de euro. Cel de al treilea magistrat, Plamen Stoikov, care ar fi avut numărul lui Krasio în agenda telefonică, nu a participat la reuniune, fiind în concediu. Krasio a fost identificat drept Krasimir Gheorghiev, de 27 de ani, originar din Plevna, unde are acţiuni la un disco-bar Anaconda şi este descris drept „un bărbat cu pielea închisă la culoare care poartă multe lanţuri de aur, are maşini de lux şi dispune de un şofer”. În urmă cu o lună, acesta a fost acuzat de sperjur pentru că le-a declarat anchetatorilor că nu cunoaşte niciun magistrat. Krasimir Gheorghiev a lucrat în 2005 pentru campania electorală a partidului fostului rege al Bulgariei Simeon Saxa-Coburg, Mişcarea Naţională pentru Stabilitate şi Prosperitate, în oraşul Plevna.