Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 15 Octombrie 2009 / 00:00 521 accesări

CCSB: Traian Basescu are 31% din voturile românilor

Ultimul sondaj realizat de CCSB relevă faptul că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 31% dintre români l-ar vota pe Traian Băsescu, 22% pe Mircea Geoană, 18% pe Crin Antonescu, 13% pe independentul Sorin Oprescu, 7% pe Corneliu Vadim Tudor, 5% pe Gigi Becali şi 3% pe Kelemen Hunor. Sondajul arată că restul candidaţilor care au anunţat că intră în cursa pentru scaunul de la Cotroceni, adică Nati Meir, Remus Cernea şi Ioan Talpeş, ar obţine sub 1%. Lucrurile stau însă diferit dacă se va organiza şi turul II, iar cîştigătorul va fi Sorin Oprescu cu 53%, dacă rămîne în cursa cu Băsescu care va obţine doar 47% din voturi. Antonescu ar obţine în turul II 51%, Băsescu, 49% şi Mircea Geoană, 52%. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri generale pentru Parlamentul României, 35% ar vota pentru alianţa PSD+PC, PD-L ar obţine 28%, PNL 20%, PRM 6%, UDMR 5%, PNG 3% şi PNŢ+CD 1%. Sondajul CCSB, comandat de Inpolitics, a fost realizat în perioada 10 - 11 octombrie şi au participat 996 de persoane. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României cu o eroare tolerată de 3.2%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Meleşcanu face sesizări despre adoptarea ordonanţelor ce modifică legi organice

Vicepreşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a anunţat, ieri, că va sesiza Comisiile juridică şi de regulament şi Departamentul juridic în legătură cu blocajul în care tinde să intre această Cameră din cauza reglementarăilor privind adoptarea ordonanţelor de urgenţă care modifică legi organice. Meleşcanu a menţionat că aceste acte sînt supuse la vot de mai multe ori, alternativ - ca proiect de adoptare şi ca proiect de respingere - în condiţiile în care foarte des nu întrunite cele 69 de voturi necesare pentru decizie. El a făcut declaraţia după ce, în calitate de preşedinte de şedinţă de plen, a anunţat “cu mare greutate şi cu mult regret” adoptarea tacită de către Senat a proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei 69/2009 pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Senatorul PSD Şerban Mihăilescu l-a informat pe Meleşcanu că nu împărtăşeşte punctul său de vedere pentru că Senatul “şi-a făcut datoria cu vîrf şi îndesat”. Senatorul social-democrat a arătat că senatorii şi-au exprimat votul în ceea ce priveşte acestă ordonanţă de urgenţă “de vreo trei ori”.

Şedinţă tensionată la Senat

Şedinţa Senatului a început, ieri, după citirea “catalogului”, cu aproape două ore întîrziere din cauza absenţei senatorilor de la lucrări, parlamentarii PD-L protestînd faţă de faptul că ordinea de zi a şedinţei nu fusese transmisă în timp util. Senatorul PD-L Constantin Dumitru a susţinut că nu se poate vota o ordine de zi care nu a fost aprobată anterior de Biroul Permanent al Senatului. În replică, preşedintele de şedinţă, liberalul Teodor Meleşcanu, a menţionat că ordinea de zi de miercuri a fost aprobată de conducerea Senatului, care s-a întrunit în cursul zilei de marţi. Senatorul Puiu Haşotti i-a atenţionat pe democrat-liberali că cele mai multe proiecte de pe ordinea de zi sînt proiecte ale Guvernului Boc 1 şi Boc 2. Pe de altă parte, liderul senatorilor PD-L, Traian Igaş, a remarcat că proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 95/2009 privind modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României fusese înscris pe ordinea de zi fără ca proiectul să fie transmis plenului de Biroul Permanent după ce nu întrunise numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat în sedinţa de marţi. La propunerea lui Haşotti, şi după precizarea lui Meleşcanu că proiectul nu a fost transmis între timp Biroului Permanent pentru a fi inclus pe ordinea de zi de ieri, actul normativ a fost scos dintre proiectele care urmau să primească votul senatorilor. În urma refuzului senatorilor PD-L de a vota ordinea de zi a şedinţei senatului, aceasta a întrunit doar 46 de voturi “pentru”.

Oprescu îşi ia concediu pentru campania electorală

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, ieri, că, începînd cu 21 octombrie, îi va delega viceprimarului Victor Iovici (PRM) toate atribuţiile pe care le are pe perioada cît edilul şef al capitalei se va afla în concediu fără plată. Primarul a precizat că acesta este şi motivul pentru care Iovici îi este alături în ultima perioadă în vizitele la diverse obiective din Bucureşti. Totodată, Oprescu a precizat că partea financiară a Primăriei capitalei i-a fost atribuită directorului general Mircea Constantinescu pe perioada concediului fără plată. Sorin Oprescu a declarat, în 6 octombrie, că va intra în concendiu pentru o lună odată cu începerea campaniei electorale, prerogativele urmînd să fie preluate de către unul dintre viceprimari şi echipa municipalităţii.

Dezbaterile la CC privind legea reorganizării unor autorităţi, amînate

Curtea Constituţională (CC) a amînat, ieri, dezbaterile privind sesizarea PNL referitoare la legea reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice, acestea urmînd să fie reluate în 28 octombrie, dată la care sînt stabilite discuţii privind şi sesizarea legată de legea salarizării unice. CC a fost sesizată de PNL cu privire la pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament în 15 septembrie şi care include legile reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice, a educaţiei şi a salarizării unice pentru bugetari. Ieri, Curtea trebuia să dezbată sesizarea referitoare la Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu CE şi FMI. Discuţiile au fost amînate pentru 28 octombrie. PNL reclama lipsa avizului constituţional al Curţii de Conturi întrucît, prin această lege, se înfiinţează organe de specialitate în subordinea Guvernului sau a ministerelor. Sesizarea PNL privind Legea educaţiei va fi luată în discuţie de CC în 21 octombrie. În 28 octombrie, Curtea va lua în discuţie sesizarea parlamentarilor PNL privind neconstituţionalitatea unor prevederi ale Legii salarizării unitare.

Principesa Margareta primeşte ordinul Legiunea de Onoare

Principesa Margareta primeşte, mîine, ordinul “Legiunea de Onoare” în grad de Cavaler, conferit de preşedintele Franţei, distincţia avînd ca scop recompensarea implicării sale în acţiuni umanitare şi activitatea Fundaţiei Principesa Margareta a României. Principesa va fi decorată de către ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul. Decoraţia a fost conferită de preşedintele Franţei, printr-un decret, la data de 8 iulie..



12