Ponta: “PD-L pune doar corigenţii la Drept să sesizeze CCR”
Grupul parlamentar PD-L din Senat a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) în legătură cu “votul dublu” al preşedintelui Senatului în şedinţa Birourilor Permanente reunite din data de 7 octombrie, cerînd totodată conducerii Senatului interzicerea participării lui Mircea Geoană la lucrările acestei Camere, pentru 30 de zile. Purtătorul de cuvînt al campaniei prezidenţiale a PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că PD-L pune doar “corigenţi” la Drept să facă sesizări, el adăugînd că nu este de competenţa CCR să judece acuzele PD-L la adresa preşedintelui Senatului. Ponta a afirmat că era evident pînă şi pentru un student la Drept că nu se poate sesiza Curtea Constituţională cu privire la o decizie luată în Birourile Permanente ale Parlamentului. El a arătat că Geoană nu a făcut decît să preia conducerea şedinţei celor două Birouri Permanente ale Camerelor Parlamentului “în condiţiile în care Roberta Anastase, din incompetenţă şi din frică”, a refuzat să conducă şedinţa.
Zoe Petre: „E greu să găseşti un guvern mai prost decît cel actual”
“Varianta formării unui guvern de tehnocraţi care să vegheze la buna organizare a alegerilor prezidenţiale este o soluţie viabilă pentru criza politică actuală”, a declarat istoricul şi analistul Zoe Petre, pentru Inpolitics. Ea recunoaşte însă că oricum este extrem de greu de găsit o formulă guvernamentală care să fie mai “proastă” decît cea care se află deja la Palatul Victoria: “În general, eu sînt reticentă cînd se pune problema unui guvern fără responsabilitate politică, în cazul de faţă, însă, situaţia pare una propice. Un guvern de tehnocraţi care să organizeze alegerile nu ar fi rău deloc. Problema este să fie într-adevăr un guvern independent, nu format din personaje care mănîncă din palma unor politicieni”. Ea a arătat că modelul acesta a fost pus în practică de state europene imediat după ieşirea din fostul bloc sovietic: “Dacă am fi avut şi noi în România o astfel de formulă, în 1990, ar fi fost foarte bine pentru noi. Din păcate am avut o formulă politică ce s-a transformat în stat”.
Rapoartele Udrea şi Ridzi, dezbătute şi votate marţea viitoare
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis, ieri, ca raportul Comisiei de anchetă în cazul Elenei Udrea să fie discutat de plenul Camerei săptămîna viitoare, în şedinţa de marţi. Eugen Nicolăescu, vicelider al grupului PNL, a precizat că el a propus ca acest raport să fie discutat de plen “în condiţii lejere şi nu de presiune”, iar reprezentanţii PD-L au acceptat acest lucru. Raportul comisiei juridice în cazul Ridzi va fi supus votului plenului tot în şedinţa de marţi a săptămînii viitoare, după dezbaterea raportului comisiei Udrea.
Schimb de replici între Băsescu şi Papagianni
Preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanta înaltului comisar OSCE pentru minorităţi naţionale, Georgia Papagianni, au avut un schimb de replici, ieri, la Parlament, la o conferinţă despre situaţia romilor, şeful statului reproşînd că aceasta nu se concentrează pe prezentarea de soluţii la problemele minorităţii. Papagianni a prezentat concluzii ale celor rapoarte ale Organizaţiei. Potrivit acestora, romii sînt încă discriminaţi în Educaţie, Justiţie, în ce priveşte accesul la locuinţe, confruntîndu-se cu acte violente îndreptate împotriva lor. “Aşteptăm de la înaltul comisar cîteva soluţii, nu numai remarci şi concluzii”, a spus, iritat, Băsescu, în engleză, după ce a ascultat prezentarea lui Papagianni. Aceasta nu s-a lăsat însă: “Într-adevăr, sînt aici din partea înaltului comisar OSCE pentru a vă împărtăşi cîteva din sarcinile înaltului comisar. Sînt aici ca să împărtăşesc viziunea înaltului comisar asupra acestei problematici, care este foarte concretă şi în acelaşi timp foarte limitată”. Băsescu a încheiat, spunînd că “toate organizaţiile europene au comentat, dar nimeni nu a fost de acord cu o politică unitară pentru romi. Toate constată problema romilor, inclusiv OSCE”.
Oricine poate avea visuri erotice, spune şeful statului
Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, într-o emisiune televizată, cum comentează ideea lui Sorin Oprescu, susţinută în campania pentru Bucureşti, legată de realizarea unei autostrăzi suspendate. Şeful statului a apreciat că “oricine poate avea visuri erotice”. El a rîs după ce a răspuns la întrebare. Întrebat dacă s-ar lăsa operat de Oprescu, el a spus că deja a făcut acest lucru, cînd a avut problemele legate de hernie, dar pînă la urmă a trebuit să fie operat în Austria.
Iliescu: “Raportul Tismăneanu este o făcătură nefericită”
Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a declarat, ieri, în cadrul unei dezbateri privind căderea comunismului în Europa, că “aşa-zisul” Raport de condamnare a comunismului din România este o “făcătură nefericită”, întrucît “ignoră” Revoluţia română şi o “expediază” în cîteva pagini. Potrivit lui Iliescu, Raportul de condamnare a comunismului evită să menţioneze principalul document programatic al Revoluţiei Române, respectiv Comunicatul către ţară al CFSN, dar, în schimb, recomandă “fără jenă” drept document al Revoluţiei o Proclamaţie din marte 1990, care reprezintă un document “eminamente electoral” şi care nu are nimic de-a face cu Proclamaţia adoptată de timişoreni în 21 decembrie 1989. Drept pentru care el consideră că raportul “este o adevărată jignire adusă memoriei celor ce s-au jertifit şi care prin jertfa lor au contribuit la dărîmarea dictaturii şi la deschiderea ţării spre dezvoltare democratică a României”.
Becali ar putea cere anchetatori străini
Gigi Becali a declarat, ieri, la ieşirea din sediul Parchetului instanţei supreme, că atunci cînd va fi trimis în judecată în dosarul în care este acuzat de sechestrare de persoane va face public acest caz membrilor Parlamentului European (PE) şi că ar putea cere anchetatori străini. Becali a stat, timp de două ore şi jumătate, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde a fost citat pentru a studia materialul de urmărire penală în acest caz. Europarlamentarul le-a declarat jurnaliştilor că a dat o declaraţie scrisă în care arăta că refuză să vadă această documentaţie pe motiv că nu i-au fost admise mai multe cereri. El a adăugat că ar putea solicita procurori de anchetă străini “la fel cum se face şi în fotbal cînd în cazul unor suspiciuni sînt ceruţi arbitri de altă naţionalitate”. La rîndul său, avocatul lui Becali a spus că urmărirea penală nu este completă deoarece procurorii nu au soluţionat o serie de cereri prin care europarlamentarul solicita ca autorii furtului limuzinei sale să fie audiaţi “in personam”.
Anastase spune că va transmite plîngerea PNL şi PSD în cazul său
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, ieri, că va înainta pînă mîine Comisiei juridice, aşa cum o cere Statutul deputatului şi senatorului, plîngerea PNL şi a PSD, în care se solicită suspendarea sa din funcţie pe o perioadă de 30 de zile. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Adrian Năstase a criticat-o pe Anastase, susţinînd că ea va trimite solicitarea PSD şi a PNL la Comisia juridică doar în momentul în care va avea şi “o anumită apărare”. Năstase crede că, “la ceea ce se întîmplă în Parlament, sub conducerea PD-L”, lucrurile nu mai contează.
Băsescu şi Geoană, în turul doi al prezidenţialelor, potrivit CSOP
Un sondaj CSOP, realizat la comanda PD-L, relevă faptul că Traian Băsescu şi Mircea Geoană se vor bate în turul doi al prezidenţialelor. Acelaşi sondaj arată că, în cazul în care cei doi ar intra în turul al doilea, actualul şef al statului ar mai cîştiga un mandat. Potrivit sondajului, în primul tur de scrutin, Traian Băsescu ar obţine 37% din voturi, Mircea Geoană 24%, Crin Antonescu 13%. Sorin Oprescu ar cîştiga 10 procente din voturile cetăţenilor, Corneliu vadim Tudor 7%, Gigi Becali 5 procente, Kelemen Hunor - 4%. În cazul în care, în turul doi ar intra Băsescu şi Oprescu, candidatul PD-L ar obţine 52% din voturi, în timp ce Oprescu ar fi votat de 48% dintre cetăţeni. A treia variantă luată în calcul pentru turul doi este cea în care Băsescu se va lupta pentru voturi cu Antonescu. În acest caz, Băsescu ar obţine 57%, iar Antonescu 43%. În cazul unor eventuale alegeri parlamentare, PD-L şi PSD ar obţine un scor destul de apropiat. Respectiv 36 şi 33%. PNL ar fi votat de 14% dintre români, iar UDMR, de 6 %. O surpriză ar fi PRM care ar reintra în Parlament, fiind votat de 6% dintre cei care se prezintă la urne. Sondajul CSOP a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de persoane, dintre care 18.348, în perioada 17 septembrie - 7 octombrie şi are o marjă de eroare de plus minus 0,7.
Băsescu trece în turul doi cu 32%, potrivit CURS
Un sondaj CURS, comandat de Jurnalul Naţional, relevă faptul că actualul şef al statului trece în turul doi al prezidenţialelor cu 32% dintre voturi. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, Traian Băsescu ar obţine 32%, iar Mircea Geoană, 24%. Pe locul al treilea s-ar clasa Crin Antonescu cu 15%, fiind urmat de independentul Sorin Oprescu, cu 13%. Corneliu Vadim Tudor ar aduna 7% din sufragii, Gigi Becali, 5%, iar udemeristul Kelemen Hunor, 3%. În ceea ce priveşte modalitatea de alegere a preşedintelui, 92% dintre români se declară în favoarea votului popular, iar 4% dintre români ar vrea ca Parlamentul să îl numească pe ţeful statului. Sondajul CURS a fost realizat în perioada 25 septembrie - 7 octombrie, pe un eşantion de 1.602 respondenţi cu vîrste de peste 18 ani şi peste. Marja de eroare este de +/- 2,45%, la un nivel de încredere de 95%.
Apel din partea PRM Constanţa
Membrii Filialei Judeţene a PRM Constanţa fac apel la membrii şi simpatizanţii partidului să-l susţină pe preşedintele formaţiunii, Corneliu Vadim Tudor, la preşedinţia ţării. Într-un comunicat de presă, vicepreşedintele PRM Constanţa, Ion Moraru, susţine că, “pe 6 decembrie, de Sfîntul Nicolae, Corneliu Vadim Tudor le va face un frumos cadou românilor, devenind preşedintele tuturor cetăţenilor cinstiţi, buni şi muncitori, care au fost minţiţi şi furaţi în aceşti 20 de ani de aşa-zisă tranziţie”.