Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 09 Octombrie 2009 / 00:00 483 accesări

Scrisoarea suplimentară a FMI la acordul cu România, publicată

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat, miercuri noapte, scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by semnat cu România în luna martie, după ce documentul a fost aprobat de Guvern la 22 septembrie şi publicat în aceeaşi zi în Monitorul Oficial. Documentul, obţinut şi prezentat în august, include noi angajamente ale părţii române în vederea reducerii cheltuielilor şi creşterii veniturilor bugetare, precum: o îngheţare a salariilor pînă la intrarea în vigoare a legii salarizării unitare, aprobarea pînă la finele anului a legislaţiei care să permită reducerea semnificativă a numărului de personalul din sectorul public, asigurarea, în 2010, a unei baze mai mari de contribuţii sociale, reforma pensiilor va cuprinde, pe lîngă trecerea la indexarea cu inflaţia şi creşterea vîrstei de pensionare, şi revizuirea modului de alocare a pensiilor de invaliditate, eliminarea pensiilor speciale şi modificarea condiţiilor de pensionare anticipată, reevaluarea bazei de impunere pentru impozitele pe proprietate şi accizele majorate la tutun şi combustibili ş.a.

Vadim: Jaful pregătit pentru prezidenţiale este inimaginabil

Eurodeputatul Corneliu Vadim Tudor a declarat, în plenul Parlamentului European, că se pregăteşte o “uriaşă fraudă electorală” la alegerile prezidenţiale de la 22 noiembrie şi a adăugat că, deşi “toate alegerile din România au fost fraudate”, în prezent este vorba despre “un jaf inimaginabil”. El a spus că face un apel la instituţiile europene să nu lase “Mafia din Balcani să dinamiteze proiectul generos al Europei Unite”. “Trag acest semnal de alarmă fiindcă instituţiile Uniunii Europene reprezintă ultima speranţă a poporului român”, a mai spus liderul PRM. “România cunoaşte în această perioadă o criză politică fără precedent - care se adaugă la criza economică şi socială”, le-a mai spus Vadim Tudor eurodeputaţilor, în plenul PE, adăugînd că “există riscul unor mari convulsii sociale, generate de sărăcia extremă şi de proliferarea structurilor de tip mafiot”.

Două eurodeputate PSD cer menţinerea vîrstei de pensionare a femeilor

Eurodeputatele PSD Rovana Plumb şi Viorica Dăncilă i-au trimis, ieri, o scrisoare deschisă premierului Emil Boc, în care susţin că ridicarea vîrstei de pensionare a femeilor la 65 de ani nu este în concordanţă cu realităţile din România. Cele două eurodeputate îi transmit premierului că decizia guvernamentală nu este în concordanţă cu necesităţile şi realităţile din România. Ele îi reamintesc premierului că România este membră a UE iar valorile împărtăşite alături de celelalte state membre UE impun respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor cetăţenilor, fără discriminare: “De aceea trebuie ca toate autorităţile vizate, precum şi societatea civilă şi actorii sociali, să contribuie la atingerea acestui scop prin propunerea unor măsuri viabile care să îmbunătăţească legea pensiilor din România”.

Congresul şi Consiliul general al Femeilor din PPE, la Bucureşti

Congresul şi Consiliul General al Organizaţiei de Femei a Partidului Popular European se desfăşoară, astăzi, la Bucureşti, evenimentul fiind realizat în parteneriat cu Organizaţia de Femei a PD-L. Consiliul General va prilejui alegerea conducerii Organizaţiei de Femei a PPE şi adoptarea proiectului rezoluţiei “Femeile şi criza economică”. Cuvîntul de deschidere va fi rostit de eurodeputatul Doris Pack, preşedinta Organizaţiei de Femei a PPE, urmînd apoi discursuri ale preşedinteelui Organizaţiei de Femei a PD-L, Sulfina Barbu, al premierului Emil Boc şi al preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Congresul se va încheia în cursul serii, cu o conferinţă de presă. Sîmbătă dimineaţă va avea loc o conferinţă pe tema schimbărilor climatice “Agenda Copenhaga - Prolog”, iar după-amiază este programat un tur al Capitalei.

PD-L vrea un alt împrumut de la FMI

Deputatul PD-L Petru Călian cere Guvernului creşterea datoriei publice a României de la 18 la 30% din PIB, ceea ce ar permite împrumutarea a încă 15 miliarde de euro şi folosirea banilor pentru investiţii. Călian a declarat, ieri, că România îşi permite, “fără nicio problemă”, să crească gradul de îndatorare, la fel cum au procedat şi alte ţări membre ale UE. Acesta a explicat că, din calculele sale, suma totală pe care România o poate împrumuta de pe pieţele externe, de la FMI sau UE, ar putea ajunge la 35 de miliarde de euro. Petru Călian a afirmat că propunerea avansată este cunoscută de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, o decizie în acest sens urmînd să aparţină Guvernului.

Eurodeputaţii PSD atrag atenţia asupra românilor din Italia

Eurodeputaţii PSD Corina Creţu, Daciana Sîrbu şi Adrian Severin au trimis, ieri, o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu şi ministrului interimar de Externe, Cătălin Predoiu, cerînd o acţiune imediată în sprijinul comunităţii româneşti din Italia, după intrarea în vigoare a legii siguranţei. Semnatarii îi roagã pe cei doi oficiali “să ia o poziţie fermă faţă de instituţionalizarea extremismului de dreapta în Italia” şi să acţioneze “pentru asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului în cazul comunităţii româneşti” din Italia. În opinia celor trei, “cetăţenii români care trăiesc în Italia sînt în responsabilitatea statului român şi ei aşteaptă, pe bună dreptate, implicarea instituţiilor româneşti în protejarea lor”.

Deputaţii au comemorat Holocaustul

Deputaţii au comemorat, ieri, evenimentele Holocaustului în cadrul unei sesiuni solemne, mai mulţi parlamentari vorbind, în faţa unei săli aproape goale, despre cauzele tragediei, sutele de mii de victime, dar şi despre nevoia de combatere a rasismului manifestat în prezent faţă de romi. Reprezentantul minorităţii evreieşti în Parlament, Aurel Vainer, supravieţuitor al Holocaustului, a făcut apel la parlamentari să militeze pentru înlăturarea xenofobiei, antisemitismului şi propovăduirea curentelor legionare antisemite, dar să şi mărescă indemnizaţia acordată supravieţuitorilor evenimentelor tragice. Deputatul Nicolae Păun, reprezentantul minorităţii rome în Parlament, a susţinut că, spre deosebire de comunitatea evreiască, romii sînt încă discriminaţi şi nu li s-a făcut dreptate pentru suferinţele celor 25.000 de romi deportaţi în Transnistria de către autorităţile române. La rîndul său, ambasadorul SUA la Bucureşti Mark Gitenstein a amintit de cuvintele lui Elie Wiesel, care spunea că “nu toate victimele au fost evrei, însă toţi evreii au fost victime”. El a adăugat că este nevoie de curaj pentru a înfrunta trecutul.



12