Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 07 Octombrie 2009 / 00:00 481 accesări

Iniţiativă legislativă pentru sărbătorirea Limbii Tătare

Deputatul de Constanţa Amet Aledin a susţinut ieri, în Camera Deputaţilor, o declaraţie politică, prin care a făcut o pledoarie pentru legiferarea unei sărbători a limbii tătare. În această ordine de idei, deputatul a depus la Biroul Permanet al Camerei Deputaţilor o propunere legislativă pentru ca, la data de 10 mai, în fiecare an, să fie sărbătorită Limba Tătară. O altă propunere legislativă pe care a depus-o la Biroul Permanent al Camerei este amendarea Legii Bibliotecilor nr. 334/2002, prin care se doreşte normarea personalului de specialitate din cadrul Bibliotecii Academiei. „Din păcate, în actuala lege nu există o astfel de normare, iar specialiştii îşi doresc acest lucru”, a spus Amet Aledin. Pe 5 octombrie, parlamentarul a susţinut două interpelări, adresate lui Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Externe, prin care a solicitat lămuriri în legătură cu demersurile făcute de către partea română în ceea ce priveşte înfiinţarea Centrului Cultural Român de la Cernăuţi, precum şi recunoaşterea românilor din Serbia, din punctul de vedere religios. Demersul vine în urma solicitărilor românilor aflaţi în alte zone ale lumii.

Deficitul bugetar după primele nouă luni a ajuns la 5% din PIB

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, aseară, că deficitul bugetar după primele nouă luni a ajuns la 5% din PIB şi a adăugat că estimează că deficitul va fi mai mic decît ţinta convenită cu FMI pentru această perioadă, de 5,4%. Ministrul a adăugat că s-a înregistrat o creştere a accizelor, fiind colectate 944 de milioane de lei şi o dinamică a impozitului pe venit şi pe salarii. Pogea a precizat că rămîne neacoperită TVA şi că urmează să se stabilească ce măsuri vor fi luate. “Aşteptăm evaluările FMI şi ale Comisiei Europene şi sîntem optimişti că rezultatele vor arăta că ne-am îndeplinit lucrurile pe care ni le-am asumat”, a mai spus el.

Isărescu: “Nu voi accepta o funcţie de premier”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, ieri, că nu va accepta o funcţie de premier, răspunzînd unei întrebări a presei pe această temă. Isărescu a participat la şedinţa parlamentarilor din comisiile de buget-finanţe de audiere a candidaţilor pentru consiliul de administraţie al BNR. Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, ieri, că, în situaţia în care moţiunea de cenzură depusă la Parlament va avea succes, va propune ca funcţia de premier să fie preluată de un independent, iar Guvernul să fie format din tehnocraţi pînă după alegerile prezidenţiale.

Kelemen vrea amendarea legii referendumului

Candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor, doreşte amendarea legii referendumului, astfel încît preşedintele în exerciţiu să nu poată iniţia un referendum cu şase luni înainte de alegerile prezidenţiale. Liderul UDMR consideră că preşedintele este avantajat de actuala lege în campania electorală şi în ziua scrutinului. El a adăugat că UDMR va propune, imediat după alegeri, amendarea legii referendumului. Candidatul UDMR a adăugat că Uniunea nu este de acord cu un referendum în ziua alegerilor prezidenţiale “pentru că şi în 2007 preşedintele a încercat un astfel de demers şi a fost un eşec, a creat confuzie şi absenteismul a fost foarte mare şi nu a rezolvat nimic prin acel referendum”. Hunor a spus că sînt necesare dezbateri publice şi analize serioase pe această temă, el afirmînd totodată că referendumul nu ajută la nimic fără modificarea Constituţiei.

Orban susţine că parlamentarii şi primarii PNL sînt racolaţi de PD-L cu bani

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, ieri, la Parlament, că parlamentarii şi primarii PNL sînt racolaţi de democrat-liberali pe sume mari de bani, în euro şi susţinînd că îi compătimeşte pe dezertori: “Cunoaştem foarte bine că toţi parlamentarii PNL, ca de altfel şi toţi primarii PNL sînt supuşi unei presiuni fără precedent şi li se fac oferte financiare generoase. Există nenumăraţi parlamentari care mi-au povestit despre sumele de bani care le sînt oferite de lideri ai PD-L pentru a trece la PD-L. Cei care pleacă din PNL azi nimeresc din lac în puţ, îi compătimesc şi denotă ca nu au absolut nici un fel de orizont politic pentru că se duc într-un partid care va intra într-o gravă criză peste două luni de zile”. El a menţionat că “e vorba de sume mari, la ora actuală competiţia în PD-L e care racolează mai mulţi parlamentari şi primari pe bani”. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a apreciat că e regretabil că oamenii politici au ajuns să fie “de închiriat”, menţionînd că este grav faptul că “PD-L se pretează la un tîrg făţiş” şi că a ieşit, “pe faţă”, la cumpărături de parlamentari.

Cooperarea regională la Marea Neagră, o prioritate a politicii externe

Secretarul de stat în MAE Bogdan Mazuru a declarat, ieri, că pentru politica externă a României, cooperarea regională la Marea Neagră rămîne una dintre principalele priorităţi, zona devenind şi un important subiect pe agenda europeană, după aderarea ţării noastre la UE. “Evenimentele din ultimii ani au sporit în mod dramatic importanţa regiunii Mării Negre pentru UE. Extinderea din 2007 a dus Uniunea Europeană pînă pe malurile Mării Negre iar angajamentul Uniunii în cooperarea regională a devenit o necesitate”, a apreciat Mazuru. Oficialul român a făcut aceste declaraţii cu ocazia deschiderii unei conferinţe despre cooperarea la Marea Baltică, organizată de preşedinţia suedeză a UE. El a pledat pentru o abordare “mai viguroasă şi mai plină de imaginaţie”, precum şi pentru “noi metode de a interacţiona prin instrumente politice inovative” în privinţa cooperării regionale.

Interpelare în Parlamentul European

Eurodeputatul PSD Corina Creţu susţine că “unul din zece copii români trăieşte în sărăcie absolută” şi solicită implicarea Executivului comunitar în această problemă, arătînd că ponderea copiilor care trăiesc în acest mod în România ajunge în acest an la 10,7%, de la 7,8% în 2008. Corina Creţu, vicepreşedinte al Comisiei pentru dezvoltare şi membru al Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale din Parlamentul European, a interpelat, ieri, Comisia Europeană în legătură cu agravarea stării de sărăcie a copiilor din unele ţări ale UE, sub impactul crizei economice. Potrivit lui Creţu, această realitate “dezolantă” nu este specifică doar României şi noilor state membre. Ea solicită CE să se implice în “soluţionarea acestui paradox trist al unui continent bogat - sărăcia în rîndul copiilor, avînd în vedere că demografic, economic, social, cultural şi în toate celelalte planuri ale vieţii, viitorul societăţilor noastre depinde de copiii de azi, dintre care tot mai mulţi sînt victime nevinovate ale acestui fenomen cumplit şi traumatizant care este sărăcia”.

Guvernul a decis reducerea numărului de personal

Premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul a decis reducerea numărului de personal de la cabinetul demnitarului cu 20%. Într-o declaraţie susţinută săptămîna trecută, după demisia miniştrilor PSD, Boc a afirmat că Executivul va continua să reducă nivelul cheltuielilor cu aparatul administrativ. Ulterior, premierul a anunţat că va propune în Guvern ca la fiecare minister să fie păstraţi cîte cel mult doi secretari de stat, pentru a realiza o reducere substanţială de fonduri. În luna iulie, Guvernul a decis, printr-un proiect de lege, ca numărul de angajaţi la cabinetul demnitarului să fie redus cu 20%, respectiv cu 417 locuri. Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Deputaţilor, dar se află încă în dezbaterea Senatului. La nivel central există 800 de posturi bugetate pentru cabinetul demnitarilor, respectiv al miniştrilor, secretarului de stat şi şefilor de agenţii, în timp ce la nivel local sînt 1.283 posturi pentru cabinetul preşedintelui consiliului judeţean, primarilor şi prefectului.

Discursul lui Oprescu creează dubii privind o înţelegere cu Băsescu

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a criticat dur discursul lui Sorin Oprescu de la lansarea candidaturii, spunînd că expunerea îi creează dubii privind o posibilă înţelegere între actualul primar general şi Traian Băsescu, la adresa căruia Oprescu nu a avut “nicio analiză critică”. El a subliniat că se aştepta ca Oprescu să fie un candidat care să se alăture unui “front comun necesar pentru a curma prezenţa în fruntea statului a unui om periculos pentru soarta statului”, ori el “nu a spus nimic” cu privire la mandatul lui Băsescu şi semnificaţia din acest punct de vedere a alegerilor. Întrebat dacă, în opinia sa, candidatura lui Oprescu i-ar putea fi convenabilă lui Băsescu, Iliescu a răspuns: “Mă tem că, dacă se comportă în felul acesta, vrea să-i facă servicii lui Băsescu şi cu asta pierde mult în ochii mei”. Solicitat să precizeze dacă suspectează cumva o înţelegere între Traian Băsescu şi Sorin Oprescu, el a spus: “Pînă acum nu vroiam să cred aşa ceva, dar conţinutul expunerii sale deja îmi creează dubii din acest punct de vedere”.

Lansarea lui Kelemen Hunor la Preşedinţie va avea loc în 16 octombrie

Candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor, a declarat, luni seară, că lansarea sa la nivel naţional în cursa prezidenţială va avea loc la Miercurea Ciuc în 16 octombrie şi că speră să obţină voturile tuturor celor care vor să se desprindă de trecut. Prezent la Arad pentru a participa, ieri, la comemorările din Parcul Reconcilierii, Kelemen Hunor a fost prezentat ca şi candidat al UDMR în cadrul unui spectacol artistic care a avut loc la Teatrul Clasic “Ioan Slavici” din Arad. El a precizat că aceasta nu a fost o lansare naţională în cursa electorală, eveniment care va avea loc în 16 octombrie. Hunor nu a ţinut niciun discurs politic, vorbind pe scenă doar despre evenimentele istorice de la 1848-1849. După discursul cu tematică istorică şi după spectacolul artistic în deschiderea căruia a vorbit, jurnaliştii l-au întrebat de candidatul UDMR despre aşteptările sale la alegeri.

CE, interpelată în legătură cu schimbarea statutului Institutului de Administraţie

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a interpelat CE în legătură cu modul în care va fi afectată absorbţia fondurilor europene în condiţiile în care Institutul Naţional de Administraţie va deveni, potrivit unui ordin al Ministerului de Interne, direcţie în cadrul ANFP, finanţată nu de la UE, ci din bugetul naţional. Boştinaru menţionează, în interpelarea adresată Comisiei Europene, că “s-a aflat faptul că Guvernul român - prin Nota Ministerului de Interne nr. 1797/14 septembrie 2009 (cînd ministru era Dan Nica-n.r.) - intenţionează să transforme Institutul Naţional de Administraţie într-o Direcţie a Agenţiei Naţionale pentru Funcţionari Publici, finanţată în întregime de la bugetul naţional şi fără personalitate juridică”. În acest context, deputatul european solicită CE să îşi exprime poziţia cu privire la această măsură a Guvernului român şi să precizeze dacă această măsură va creşte capacitatea administrativă a României de a absorbi fonduri UE. Totodată, eurodeputatul PSD a cerut o analiză a conformităţii acestei măsuri cu angajamentele anterioare ale României, “cu consecinţe - sau nu - la nivelul fondurilor primite de INA”.

Preşedintele Poloniei va vizita România

Preşedintele Polonei, Lech Kaczyński, va face o vizită oficială în România, în perioada 06-07 octombrie, la invitaţia şefului statului român, dialogul celor doi preşedinţi urmînd să fie axat pe dezvoltarea cooperării bilaterale, în contextul relaţiilor directe şi în interiorul UE şi al NATO, potrivit Preşedinţiei. Preşedintele Poloniei ar putea semna Tratatul de la Lisabona, la revenirea dintr-o vizită oficială în RomâniaŢ, relatează ziarul Dziennik Gazeta Prawna, citat de ediţia online a Warsaw Business Journal. Anterior, Kaczynski anunţase că va semna Tratatul UE dacă acesta va fi aprobat de electoratul irlandez. Săptămîna trecută, consilierul prezidenţial polonez Pawel Wypych declara că, “în condiţiile în care irlandezii au decis ratificarea Tratatului UE, preşedintele Kaczynski va semna documentul fără întîrziere”.



12