Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 05 Octombrie 2009 / 00:00 349 accesări

Berceanu, onorat că a fost coleg cu Diaconescu, Bazac şi Sîrbu

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, sîmbătă, că este “onorat” că a fost coleg în cabinetul Boc cu “cîţiva oameni” din PSD ca Ionuţ Bazac, Marian Sîrbu sau Cristian Diaconescu. Berceanu a participat la instalarea noului prefect de Dolj, Eugen Georgescu, la care au participat parlamentari PD-L, consilieri locali şi judeţeni, precum şi directori ai instituţiilor deconcentrate. După ce a citit hotărîrea de Guvern prin care Georgescu a fost numit în funcţia de prefect al judeţului Dolj, iar acesta din urmă a depus jurămîntul, Berceanu a ţinut să precizeze auditoriului că PD-L nu şi-a dorit “neapărat” ruperea coaliţiei de guvernare, el fiind chiar “onorat” că a lucrat în Guvern cu “cîţiva oameni” ai PSD. El a afirmat că PD-L are şi oamenii necesari şi “dorinţă şi voinţă” de a rezolva problemele curente ale ţării “fără întreruperi”.

Becali candidează la Preşedinţie

Europarlamentarul George Becali, liderul PNG-CD şi-a anunţat, sîmbătă, candidatura la Preşedinţia României şi l-a indicat pe liderul PSD Mircea Geoană drept principal contracandidat. Anunţarea candidaturii a fost precedată de o şedinţă a Consiliului Naţional al PNG-CD desfăşurată la reşedinţa lui. George Becali s-a retras din PNG după alegerile legislative din 2008 dar a revenit la conducerea PNG-CD anul acesta. Becali, care în prezent este europarlamentar independent, a anunţat încă de la începutul lunii septembrie că îşi va anunţa candidatura pentru Cotroceni.

“Politicienii trebuie să facă efort pentru adecvarea sistemului administrativ”

Ministrul demisionar al DAE, Vasile Puşcaş, consideră că liderii politici din România trebuie să facă un efort “colosal de intens şi sincer” pentru o adecvare a sistemului administrativ, instituţional şi legal la prevederile Tratatul de la Lisabona, după aprobarea de către Irlanda a acestui document. Puşcaş a declarat, sîmbătă, că orice întîrziere ar însemna “periferizarea României şi un cost ridicat pentru cetăţenii României”. În opinia acestuia, dacă politicienii români nu au reuşit să intre în procesul decizional al UE la 1 ianuarie 2007, ar trebui măcar să facă eforturi să intre acum în procesul decizional al Tratatului de la Lisabona. El a precizat că votul dat de Irlanda în favoarea Tratatului de la Lisabona “este o dovadă că actuala criza economică a argumentat şi mai mult nevoia de istorie europeană, pe care unii politicieni europeni s-au străduit să o afirme încă cu cinci ani în urmă”.

Seminar OSCE găzduit de România

Secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Marc Perrin de Brichambaut, face o vizită în România, în perioada 5-6 octombrie 2009, la invitaţia ministrului de Externe, şi va participa la seminarul “Impactul schimbărilor climatice asupra securităţii europene” găzduit de Bucureşti, unde sînt aşteptate 56 de ţări. Vizita acestuia are loc într-o perioadă importantă pentru organizaţie, în contextul dezbaterilor informale privind arhitectura europeană de securitate, lansate la reuniunea ministerială de la Helsinki, şi al continuării discuţiilor privind soluţionarea conflictelor îngheţate din spaţiul OSCE, la care se adaugă evoluţiile din Republica Moldova şi Georgia. În acest context, vizita oferă secretarului general oportunitatea cunoaşterii şi aprofundării poziţiilor României pe subiectele menţionate. De asemenea, cu ocazia vizitei, înaltul oficial OSCE va susţine la Asociaţia de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale (Casa Titulescu) o conferinţă cu tema “Security Challenges in Wider Europe”. România deţine, anul acesta, preşedinţia Comitetului Economic şi de Mediu al OSCE. Principalul obiectiv al mandatului României ca preşedinte al acestui Comitet îl reprezintă accelerarea demersurilor de reformă a acestei dimensiuni, în primul rînd prin reechilibrarea între partea economică şi cea de mediu.



12