Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 26 Septembrie 2009 / 00:00 476 accesări

Italia - Obligaţiuni americane false în valoare de 116 miliarde de dolari

Autorităţile italiene au confiscat bonuri false care le imitau pe cele emise de Trezoreria americană, cu o valoare totală de 116 miliarde de dolari şi au arestat doi filipinezi în acest dosar, la cîteva luni după un caz similar, a anunţat, vineri, Fiscul italian. Într-un pachet controlat la mijlocul lunii august, pe aeroportul Malpensa din Milano, agenţii de la Fisc au descoperit obligaţiuni americane false, datînd din 1934, cu o valoare totală de 103 miliarde de dolari. La sfîrşitul lunii august, Garda Financiară din Genova a arestat doi filipinezi cărora le era destinat pachetul, frate şi soră, membri ai unei congregaţii religioase penticostale. În cursul percheziţiei au fost descoperite alte bonuri de stat americane, în valoare de 13 miliarde de dolari. Italia a făcut public cazul după ce a primit, săptămîna aceasta, confirmarea din partea autorităţilor americane că obligaţiunile sînt false, a explicat locotenent-colonelul Antonello Urgeghe, din Varese, care a participat la anchetă. Filipinezul arestat este în continuare în închisoare, la Genova, în timp ce sora sa a fost eliberată. Scopul lor era să schimbe fraudulos aceste titluri de valoare în bani, probabil în SUA, a precizat ofiţerul. Această operaţiune este a doua de acest tip desfăşurată în Italia, în ultimele luni. În iunie, Fiscul a arestat doi japonezi, la frontiera dintre Italia şi Elveţia. O legătură ar putea fi făcută între cele două cazuri.

Irlanda - Numărul celor indecişi înaintea referendumului privind Tratatul UE, în scădere

Un sondaj publicat vineri de cotidianul ”Irish Times” arată că 48% dintre cetăţenii irlandezi sînt în favoarea ratificării tratatului de la Lisabona şi evidenţiază, cu o săptămînă înainte de cel de-al doilea referendum pe tema acestui text, o scădere a numărului de indecişi. Proporţia cetăţenilor irlandezi care sînt în favoarea tratatului de reformare a instituţiilor europene a crescut cu două puncte comparativ cu sondajul precedent TNS (46%), publicat de cotidianul irlandez la 4 septembrie. În acest nou studiu realizat de TNS, intenţiile de vot împotriva tratatului au fost evaluate ca fiind în creştere cu patru puncte, acestea ajungînd la 33%, spre deosebire de 29% în sondajul anterior. Odată cu apropierea datei referendumului, numărul persoanelor indecise pare a se reduce, sondajul relevînd o scădere de şase puncte a acestora, pînă la 19%. Făcînd abstracţie de cetăţenii indecişi, studiul arată că în total 59% sînt în favoarea ratificării tratatului, în vreme ce 41% împotrivă. Sondajul a fost realizat marţi şi miercuri, pe un eşantion de 1.000 de alegători. În cadrul primului referendum care a avut loc în iunie 2008, cetăţenii irlandezi au respins tratatul cu 53,4% din voturi, generînd numeroase divergenţe în Europa. Irlanda este singura ţară europeană unde Constituţia prevede organizarea unui referendum pe tema tratatului. Pentru a intra în vigoare, textul trebuie ratificat de cele 27 de state membre ale UE. Germania l-a ratificat miercuri, lăsînd viitorul acestui text în mîinile Irlandei, Poloniei şi Cehiei, care nu au finalizat încă procesul de ratificare. Un alt sondaj, realizat de institutul Millward Brown şi dat publicităţii la 18 septembire, estima că 53% din irlandezi sînt în favoarea tratatului, iar 26% ar vota împotriva acestuia (proporţia alegătorilor incedişi fiind de 21%).

Israel - Ehud Olmert se declară nevinovat de corupţie

Fostul premier israelian Ehud Olmert s-a declarat din nou nevinovat, vineri, la intrarea în tribunalul din Ierusalim, unde va fi judecat pentru fraudă şi evaziune fiscală, fapt fără precedent în istoria Israelului, pentru un fost şef de Guvern. Olmert este inculpat de fraudă, abuz de încredere, folosire de documente false, ascundere de venituri obţinute fraudulos şi evaziune fiscală. Adresîndu-se presei, el a declarat din nou că este nevinovat. Fostul premier din cadrul partidului Kadima, care va împlini, săptămîna viitoare, 64 de ani, a demisionat din funcţie la 21 septembrie 2008, după ce poliţia recomandase inculparea sa în Dosarul Talansky. Unul din capetele de acuzare împotriva lui Olmert este un scandal de finanţare ilegală din partea lui Morris Talansky, un om de afaceri israeliano-american, în perioada în care Olmert era primar al Ierusalimului (1993-2003). Pe de altă parte, Olmert trebuie să dea explicaţii şi în cazul decontării de mai multe ori a unor bilete de avion pentru membrii familiei sale. Al treilea caz vizează numirea de către Olmert a unor apropiaţi ai săi în funcţii la Centrul de Investiţii, o instituţie oficială. Aceste fapte s-au desfăşurat în perioada în care Ehud Olmert era primar al Ierusalimului, apoi ministru al Industriei şi Comerţului (2003-2006).

Serbia - Reabilitarea fostului premier iugoslav Dragisa Cvetkovic

Premierul fostului Regat al Iugoslaviei, care a semnat, la 25 martie 1941, o alianţă cu Ţările Axei, dominate de Germania lui Adolf Hitler, a fost reabilitat vineri, de tribunalul din Nis (sudul Serbiei). Tribunalul regional din Nis a anulat decizia comisiei de stat a Iugoslaviei comuniste care îl considera pe Dragisa Cvetkovic duşman al poporului şi criminal de război. Cvetkovic nu a fost niciodată judecat. La două zile după aderarea Iugoslaviei la Ţările Axei, pe 27 martie 1941, Guvernul Cvetkovic a fost înlăturat printr-o lovitură de stat militară. Cvetkovic, arestat iniţial, a fost eliberat ulterior şi s-a retras din viaţa publică. El a refuzat public să colaboreze cu forţele de ocupaţie germane. În 1944, Cvetkovic a fugit la Paris, unde a murit în 1969.

Polonia - Baze militare americane în locul scutului antirachetă

SUA iau în considerare instalarea în Polonia a uneia sau mai multor baze militare, după ce au renunţat la proiectul scutului antirachetă în Europa Centrală, potrivit unor surse diplomatice poloneze, sub protecţia anonimatului. SUA iau în calcul instalarea în Polonia a unei baze permanente de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune şi baze mobile. Baza permanentă va fi instalată la Redzikovo, în nordul ţării, în acelaşi loc unde urma să fie instalate interceptoarele de rachetă care fac parte din proiectul abandonat al scutului antitachetă. Baza va fi cuplată la un centru american de mentenanţă şi logistică. ”Oferta americană se va concretiza în zilele următoare”, afirmă “Gazeta Wyborcza”, anunţînd vizita de luni, la Washington, a unui ministru adjunct de Externe, Andrzej Kremer. SUA au abandonat, la 17 septembrie, proiectul de scut antirachetă în Europa, după ce şi-au reevaluat ameninţarea iraniană, în beneficiul a ceea ce preşedintele Barack Obama a calificat drept “noua abordare adaptată a scuturilor cu rază scurtă şi medie de acţiune”. Washingtonul a anunţat în consecinţă că vrea să mobilizeze, în 2015, în Polonia şi Cehia, rachete de tip SM-3, create pentru a distruge rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune, în cadrul noului sistem antirachetă. Proiectul adminsitraţiei americane precedente prevedea instalarea pînă în 2013 a unui radar puternic în Cehia şi a zece interceptoare de rachetă balistică cu rază lungă de acţiune în Polonia. Acest proiect a nemulţumit Rusia, care a văzut în el o ameninţare directă la adresa securităţii sale. Abandonarea acestuia a fost salutată cu entuziasm de Moscova.

Australia - Fost angajat al companiei Qantas, autorul unui manual de terorism, condamnat

Un fost angajat al companiei aeriene australiene Qantas a fost condamnat, vineri, la nouă ani de închisoare pentru că a redactat un manual în care explica modalitatea de fabricare a unei bombe sau de distrugere a avioanelor. Belal Khazaal, care se ocupa de întreţinerea cabinelor în companie, a fost arestat în 2004, din cauza unui manual în limba arabă intitulat ”Bazele jihad-ului: sfaturi juridice şi instrucţiuni practice pentru combatanţi şi mujahedini împotriva necredincioşilor”. În această carte de 110 pagini, Khazaal, originar din Liban şi în vîrstă de 39 de ani, enumera o listă de ţinte, între care fostul preşedinte american George W. Bush şi fostul director al CIA George Tenet. Lucrarea oferea, de asemenea, sfaturi în materie de pachete explozive sau răpirea unor personalităţi. Khazaal a fost arestat la mai puţin de un an după ce a fost condamnat în absenţă, în Liban, la zece ani de muncă forţată, în special pentru presupusa lui participare la finanţarea unui atentat împotriva unui restaurant McDonald\'s din Beirut. În septembrie, el a fost declarat vinovat de Curtea Supremă de Justiţie din Australia, pentru redactarea în mod conştient a unui document destinat favorizării actelor teroriste. Khazaal a afirmat că manualul său nu avea ca obiectiv să inciteze la violenţă. Judecătorul Megan Latham, care a pronunţat vineri sentinţa, a declarat că nu crede că o persoană cu o inteligenţă de nivel normal, care a petrecut ani întregi pentru a studia Islamul, ar putea nega o asemenea evidenţă.



12