Nica: Vor fi multe minciuni şi manipulări în campanie
“Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale va fi una în care se vor spune multe minciuni şi vor fi multe intoxicări”, a declarat, vineri, vicepreşedintele PSD Dan Nica. El a ţinut să avertizeze că nu va fi o campanie “dusă de domnişoare”: “Vor curge rîuri şi rîuri de minciuni, de dezinformări. Nu va fi o campanie în care se spun doar lucruri adevărate şi doar lucrurile care sînt corecte”. În altă ordine de idei, Nica a declarat că suprapunerea referendumului privind propunerea unui sistem legislativ unicameral cu alegerile prezidenţiale este “discutabilă”, modificarea actualului sistem putînd avea consecinţe “greu de evaluat”. Ministrul a spus că propunerea de referendum a lui Traian Băsecu nu pune în dificultate PSD, însă suprapunerea cu alegerile prezidenţiale de la sfîrşitul lunii noiembrie este “discutabilă”. Nica susţine că organizarea unui referendum pentru schimbarea sistemului legislativ devine inutil, întrucît pentru acest lucru este necesară schimbarea Constituţiei, a cărei modificare se face numai prin referendum. El a precizat însă că Ministerul de Finanţe trebuie să găsească resurse financiare pentru tipărirea a 22 de milioane de buletine de vot.
România deţine vicepreşedinţia conferinţei privind CTCB
România deţine vicepreşedinţia conferinţei pentru impulsionarea intrării în vigoare a tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBT), care se desfăşoară în perioada 24-25 septembrie la sediul ONU. Potrivit Ministerului de Externe, mandatul de vicepreşedinte reprezintă “o confirmare a angajamentului ferm al României de a contribui la eforturile comunităţii internaţionale pentru întărirea regimului de neproliferare nucleară prin crearea premiselor pentru ratificarea CTBT”. Cele nouă state de care depinde intrarea în vigoare a acestui tratat sînt China, Egipt, Indonezia, SUA, Iran, Israel, Coreea de Nord, India şi Pakistan. MAE precizează că în intervenţia susţinută cu această ocazie, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, s-a referit la faptul că România participă la Sistemul Internaţional de Monitorizare reglementat de CTBT cu o staţie seismică localizată la Muntele Roşu, care transmite lunar buletine seismice Centrului Internaţional de Date din Viena. România face parte dintre cele 44 de state cu programe nucleare de a căror ratificare depinde intrarea în vigoare a tratatului CTBT. Din cele 44 de state, 35 au ratificat deja tratatul. CTBT a fost semnat pînă acum de 181 de ţări şi ratificat de 150.
Partidul Popular European susţine alianţa PD-L-PNŢCD
“Partidul Popular European susţine ideea unei posibile alianţe între PD-L şi PNŢCD şi speră ca aceasta să devină formală pînă la 12 octombrie 2009”, se precizează într-o scrisoare adresată de preşedintele PPE, Wilfried Martens, preşedinţilor celor două partide. Potrivit documentului, susţinerea unui candidat unic la alegerile prezidenţiale din această toamnă este un demers care are la bază valori politice comune şi exprimă necesitatea unei viziuni comune asupra viitorului României. Propunerea unei alianţe PNŢCD–PD-L pentru alegerile din această toamnă a fost votată în unanimitate la Congresul extraordinar al PNŢCD din 12 septembrie 2009. Cu acea ocazie, preşedintele PNŢCD a fost ales pentru un nou mandat la conducerea partidului.