Fost candidat la Preşedinţie, cercetat de procurori
Parchetul de pe lîngă Tribunalul Bucureşti a început urmărirea penală împotriva fostului candidat la preşedinţie, Aurel Rădulescu, pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals privind identitatea. Aurel Rădulescu a candidat la alegerile prezidenţiale din 2004, din partea formaţiunii politice Alianţa Popular Creştin Democrată. Astfel, potrivit Parchetului de pe lîngă Tribunalul Bucureşti, Rădulescu i-ar fi încredinţat unei femei, inculpat, de asemenea, în acest caz, un act de identitate şi acte de proprietate false pe care aceasta le-a folosit pentru a vinde un imobil din Sectorul 5 al capitalei. Prejudiciul produs părţii vătămate, proprietarul imobilului vîndut cu ajutorul actelor false, a fost estimat la 240.000 de euro. Cei doi au fost duşi, în stare de reţinere, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Deficit de 5,9% din PIB pentru proiectul de buget 2010
“Proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit pe un deficit în jurul a 5,9% din PIB, iar volumul total al fondurilor alocate de la buget pentru susţinerea investiţiilor publice se va cifra la 6-7% din PIB”, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. El a arătat că instituţia pe care o conduce a solicitat celorlalte ministere să transmită propriile proiecţii bugetare pentru anul viitor, în vederea finalizării proiectului de buget. Pentru acest an, Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au convenit modificarea unor ţinte din acordul de împrumut, pe baza înrăutăţirii prognozelor privind evoluţia economiei, cea mai importantă fiind majorarea deficitului bugetar programat, de la 4,6% din PIB la 7,3% din PIB. Pentru 2010, Guvernul şi FMI au convenit scăderea deficitului bugetar în 2010 sub 6% din PIB.
Năstase consideră că excluderile nu sînt bune înaintea campaniei
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, ieri, răspunzînd unei întrebări pe tema excluderii lui Miron Mitrea din formaţiune, că nu crede că excluderea lui Miron Mitrea sau a altor membri din partid este soluţia cea mai bună înainte de campania electorală: “Nu este vorba doar de Miron Mitrea, e vorba despre colegi care pot sau ar putea, dacă ar fi angrenaţi mai puternic în campania electorală, să ajute la obţinerea unui scor mai bun”. Miron Mitrea a declarat, marţi seară, la un post de televiziune, că, din informaţiile pe care le are, Marian Vanghelie a propus excluderea sa din PSD, preşedintele filialei Bucureşti confirmînd că a solicitat în BPN să se facă o analiză, iar, dacă nu se va găsi o altă fomulă, senatorul să fie exclus din PSD.
România aşteaptă scuze
“România aşteaptă scuzele R. Moldova pentru acuzaţiile nefondate referitoare la implicarea în protestele violente care au izbucnit în aprilie la Chişinău”, a declarat preşedintele Comisiei pentru Politică Externă din Senatul României, Titus Corlăţean, în cadrul unei emisiuni televizate, scrie “Jurnal de Chişinău”. Declaraţia este de fapt o replică la afirmaţia deputatului comunist Grigore Petrenco care a susţinut că instituirea după protestele de la Chişinău a regimului de vize pentru cetăţenii români a fost o măsură temporară luată pentru a opri fluxul mare de cetăţeni români care voiau să ajungă în Republica Moldova pentru a participa la mişcările de stradă. Petrenco a acuzat România că nu a respectat niciodată suvernitatea Republicii Moldova, susţinînd că în ultimii opt ani “relaţiile dintre cele două ţări au avut o istorie complicată”. Corlăţean a afirmat că, în cei opt ani de comunism, atît preşedintele român Traian Băsescu, cît şi cel moldovean Vladimir Voronin au făcut declaraţii care nu trebuiau rostite.
PNL nu semnează protocolul pentru BNR
PD-L anunţă că negocierile privind componenţa CA al BNR s-au finalizat, ieri, fiind semnat şi protocolul prin care PSD şi PD-L vor propune cîte trei membri, în timp ce PNL şi UDMR cîte un membru, democrat-liberalii obţinînd doi viceguvernatori, însă documentul nu a fost asumat şi de liberali. Liderul grupului PD-L din Cameră, Mircea Toader, a declarat că protocolul pentru componenţa CA al BNR a fost încheiat şi semnat doar de PSD, PD-L şi UDMR, liberalii refuzînd să participe şi să semneze documentul, la ultima rundă de negocieri. Potrivit înţelegerii, PSD va desemna prim-viceguvernatorul, iar PD-L va desemna cei doi viceguvernatori. Acestea fiind funcţiile executive, vor fi votate de membrii noului Consiliu de Administraţie, conform prevederilor legale. Reprezentanţii partidelor au convenit asupra faptului că Mugur Isărescu va fi reconfirmat pentru poziţia de guvernator, iar Florin Georgescu va fi propus din nou, la nominalizarea PSD, pentru postul de prim-viceguvernator.
Eforturile României, recunoscute la CoE
Ministerul Afacerilor Externer a anunţat că primul raport de progres al României în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului a fost adoptat la 22 septembrie, în unanimitate, în cadrul celei de-a 30-a sesiuni plenare, de către Comitetul de experţi Moneyval al Consiliului Europei. Lichtenstein, desemnată ţară raportoare pentru România, a propus adoptarea raportului de progrese şi a apreciat că ţara noastră „a făcut un progres semnificativ şi de succes în implementarea recomandărilor Grupului de Acţiune Financiară Internaţională privind spălarea banilor - FATF-GAFI“ în acest domeniu. Raportul de ţară a fost adoptat în iulie 2008, cînd României i s-au făcut o serie de recomandări. Raportul de progres al ţării noastre, dezbătut în cadrul Plenarei Moneyval, cuprinde măsurile recent adoptate de instituţiile naţionale competente pentru a da curs recomandărilor primite. Delegaţia României a prezentat modificările substanţiale ale cadrului juridic şi instituţional în acest domeniu întreprinse în intervalul 2008 - 2009. Contribuţia Ministerului Afacerilor Externe la raportul de progres al României priveşte, în special, implementarea recomandării speciale III privind obligaţia de blocare a fondurilor şi a resurselor economice pentru prevenirea finanţării terorismului.