Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 24 Septembrie 2009 / 00:00 557 accesări

FMI a virat banii aferenţi celei de-a doua tranşe

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a virat, ieri, banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by, respectiv echivalentul a 1,85 miliarde de euro, din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreriei statului aflat la BNR. Boardul FMI a aprobat, marţi, scrisoarea suplimentară la acord, cea de-a doua tranşă, din care jumătate va merge la acoperirea deficitului bugetar, dar şi recomandări care trebuie avute în vedere de următoarea misiune de experţi care va veni la Bucureşti pentru a doua evaluare. A doua tranşă, în valoare de 1,718 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (DST), echivalentul a 1,85 miliarde de euro, din împrumutul de la FMI, a fost pusă la dispoziţia României în mai puţin de 48 de ore de la aprobare. Potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul cu FMI, a treia tranşă, de 1,409 miliarde DST (aprox. 1,5 miliarde euro), ar urma să fie acordată în decembrie.

Termenul pentru Codurile de procedură, prelungit

Vicepreşedintele Senatului, Alexandru Pereş, a declarat, ieri, că cele două conduceri ale Parlamentului au aprobat, în şedinţa comună, propunerea subcomisiilor privind noile Coduri de procedură de prelungire a activităţii pînă la 30 noiembrie, dată care urmează să fie votată şi în plen. El a menţionat că Birourile Permanente au acceptat să fie trecut pe ordinea de zi şi acest punct, “urmînd ca mîine (joi-nr) să se dea votul şi pe această propunere”, în plenul consacrat moţiunii de cenzură şi insituirii unei Comisii de Justiţie.

Dezbateri pe tema traficului de femei şi copii

Deputatul PD-L Maria Stavrositu a organizat, ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale pentru combaterea exploatării sexuale şi a traficului de femei şi copii, o dezbatere la care au fost invitaţi reprezentanţii instituţiilor publice descentralizate abilitate, Poliţiei şi ONG-urilor din domeniu. În cadrul discuţiilor au fost reliefate cauzele care stau la baza fenomenului infracţional legat de traficul de persoane şi exploatarea sexuală. În calitate de membru al Comisiei de Educaţie şi Comisiei de egalitate de şanse din Camera Deputaţilor, parlamentarul democrat-liberal a prezentat date statistice şi extrase din Rapoartele Uniunii Europene şi Departamentului de Stat al SUA, cu privire la modalităţile de limitare a efectelor acestui flagel. În urma acestei dezbateri, Maria Stavrositu a convenit să redacteze şi să depună, în plenul Camerei Deputaţilor, o declaraţie politică pe tema identificării unor noi soluţii de combatere a acestui fenomen infracţional. Printre cei prezenţi la întrunire s-au numărat reprezentanţi ai Crucii Roşii, Asociaţiei Tineri pentru Tineri, DGASPC Constanţa, Autorităţii Tutelare şi Protecţia Copilului din cadrul Primăriei Constanţa, precum şi ai Poliţiei Municipiului Constanţa.

SRI anunţă că nu i s-au cerut date cu privire la bonitatea firmei Sterling

Conducerea Camerei Deputaţilor a primit, ieri, o informare din partea SRI privind raportul Comisiei de industrii asupra contractului cu Sterling Resources, în care se arată că serviciul nu a fost consultat la semnarea acordului petrolier în 2007 şi nu i s-au solicitat date cu privire la bonitatea firmei. Potrivit SRI, derularea relaţiilor comerciale dintre compania canadiană şi ANRM s-a aflat în atenţia Serviciului, care a informat factorii de decizie legal abilitaţi şi organele de cercetare şi urmărire penală în legătură cu diverse aspecte referitoare la contextul şi implicaţiile respectivului acord: “La semnarea acordului petrolier (2007) şi, respectiv la momentul adoptării Hotărîrii de Guvern 1446/2008 - care constituie obiectul anchetei Comisiei - SRI nu a fost consultat de către factorii abilitaţi, din perspectiva impactului asupra dimensiunii economice a securităţii naţionale, respectiv nu i s-au solicitat date cu privire la bonitatea firmei şi a reprezentanţilor acesteia”. Potrivit documentului, SRI va continua să întreprindă măsurile necesare pentru asigurarea stării de securitate economică şi promovarea intereselor naţionale în domeniu, inclusiv în cooperare cu alte instituţii ale statului, în conformitate cu competenţele conferite de lege şi în contextul adoptării de către Camera Deputaţilor a raportului în cazul Sterling, “urmînd să semnaleze oportun, către beneficiarii legali, datele şi informaţiile relevante, conform principiului “nevoii de a şti”.

Problema locurilor din grădiniţe, nerezolvată

Senatorul PD-L Mircea Banias consideră că Ministerul Educaţiei nu se ocupă suficient de creşterea numărului de locuri în grădiniţele din România. „Am observat cu îngrijorare că nu s-a mişcat nimic în acest sens în ultimele 9 luni, de cînd Ministerul Educaţiei este condus de Ecaterina Andronescu, asta după ce problema fusese efectiv abandonată în timpul ministrului Cristian Adomniţei”, a declarat Mircea Banias. El a precizat că Ministerul Educaţiei are la dispoziţie Proiectul de Reformă a Educaţiei Timpurii (PRET) - un proiect naţional finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în valoare de 105 milioane de euro, proiect aprobat în septembrie 2006, pe vremea cînd ministerul era condus de un reprezentant al PD-L. Senatorul constănţean solicită Ministerului Educaţiei să urmărească în mod serios construcţia şi extinderea de grădiniţe prin programul menţionat şi să abandoneze preocupările de politizare a învăţămîntului.

Amînare cu o săptămînă a dezbaterii privind rolul României în UE

Conducerea Camerei Deputaţilor îi va informa pe premier şi pe ministrul de Externe că a decis să amîne cu o săptămînă, pînă pe 6 octombrie, dezbaterea din plenul Camerei Deputaţilor privind rolul României în contextul proceselor de reformă a instituţiilor europene. Secretarul Camerei Deputaţilor Dumitru Pardău a precizat, ieri, că dezbaterea fusese stabilită iniţial pentru 30 septembrie, dar preşedintele comisiei de politică externă a Camerei, Laszlo Borbely a propus amînarea dezbaterii, pe motiv că Irlanda urmează să se pronunţe prin referendum, pe 2 octombrie, asupra Tratatului de la Lisabona.

Geoană crede că ar fi bine să putem obţine portofoliul Agriculturii

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi seară, la postul naţional de televiziune, că, dacă România nu reuşeşte să obţină portofoliul Agriculturii în Comisia Europeană, “meciul este deschis”, formaţiunile politice urmînd să facă propuneri, astfel încît să se aleagă cel mai bun portofoliu şi cel mai bun comisar. Liderul PSD a adăugat însă că există şi posibilitatea ca aceast portofoliu să nu fie obţinut de România, el motivînd că “influenţele sînt mari”, preşedintele CE nu s-a pronunţat în mod clar şi “sînt alte echilibre şi alte consideraţiuni care sînt în joc”. Potrivit liderului PSD, “trebuie să fim pregătiţi şi pentru varianta B”, explicînd că aceasta ar însemna “un alt portofoliu interesant, în care se pot califica şi alte nume” decît unul pe domeniul Agriculturii.

Discuţii între Băsescu şi europarlamentarii PD-L

Europarlamentarii PD-L Monica Macovei, Traian Răzvan Ungureanu şi Cristian Preda au declarat, ieri, la finalul întîlnirii cu preşedintele Băsescu, că au discutat cu şeful statului despre situaţia politică, proiectul Nabucco, problemele regionale ale Mării Negre şi situaţia din Republica Moldova. Macovei a afirmat că a fost o întîlnire “firească, amicală”. Ungureanu a afirmat că discuţiile au fost axate pe proiectul Nabucco, un proiect pe care preşedintele îl promovează de mult şi o temă prioritară în Parlamentul European, pe problemele regionale ale Mării Negre şi pe situaţia din Republica Moldova. Ei au susţinut că protestul magistraţilor şi comisarul european din partea ţării noastre nu au fost teme de discuţie în timpul întîlnirii. Cei trei sînt cunoscuţi ca fiind apropiaţi ai preşedintelui Băsescu. Întîlnirea a durat aproximativ o oră.

Negocierile pe BNR, suspendate din cauza unor neînţelegeri PNL-PD-L

Liderii grupurilor parlamentare, reuniţi ieri pentru a stabili funcţiile membrilor Consiliului de Administraţie BNR, şi-au suspendat negocierile pînă astăzi, deoarece PNL şi PD-L nu au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte funcţiile de viceguvernatori. Neînţelegerea a plecat de la faptul că democrat-liberalii doresc ambele funcţii de viceguvernator, iar liberalii ar fi solicitat o funcţie din cele două de viceguvernator pentru singurul lor reprezentant în CA. Asta pentru că PNL ar avea dreptul, potrivit algoritmului parlamentar, la mai mult de un reprezentant, dar coeficientul este totuşi prea mic pentru a obţine doi reprezentanţi. Din această cauză, liberalii au solicitat o compensare pentru restul de mandat la care au dreptul. În acelaşi timp, PSD ar viza funcţia de prim-viceguvernator al BNR pentru Florin Georgescu, care ocupă deja funcţia. Un alt punct în negocieri a vizat posibilitatea de rezolvare a situaţiei prin compensare în cazul altor instituţii unde au expirat sau vor expira în scurt timp mandatele, între acestea Societatea Română de Radio şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Părerile au fost însă împărţite, unii parlamentari susţinînd varianta de a nu fi introduse alte instituţii în negocierea asupra BNR.



12