Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 21 Septembrie 2009 / 00:00 694 accesări

Cozmîncă se autosuspendă din PSD

Fostul lider social-democrat Octav Cozmîncă a anunţat, ieri, printr-o scriosoare deschisă adresată “membrilor şi electoratului PSD”, că se autosuspendă din partid, motivînd că PSD nu mai e un partid de stînga, nu are, din aprilie 2005, un lider autentic, fiind condus de “grupuri de interese”. În documentul citat, Cozmîncă adresează un îndemn “oamenilor serioşi şi demni din PSD”, de “a analiza cu responsabilitate soarta, orientarea şi conduita PSD, de a decide în deplină cunoştinţă de cauză asupra liderilor centrali şi locali, fiindcă decid pentru ei şi familiile lor, pentru PSD, pentru electoratul de stînga, pentru România”. În replică, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că în România este libertate de expresie şi că este păcat că a trebuit să se ia această decizie.

Nemirschi, la şcoala politică a TSD Arad

Ministrul constănţean al Mediului, Nicolae Nemirschi, a fost invitatul de onoare al Şcolii Politice de Pregătire a PSD Arad, ocazie cu care a vorbit în faţa a peste 150 de militanţi ai PSD, întruniţi în staţiunea Moneasa. Nemirschi le-a împărtăşit celor prezenţi din experienţa sa din cadrul administraţiei publice locale şi centrale, cerîndu-le să se implice activ în campania electorală din această toamnă, pentru ca România să fie condusă de un diplomat de talia lui Mircea Geoană, în a cărei şansă de a accede în turul II al alegerilor prezidenţiale şi de a-l învinge pe Traian Băsescu crede cu tărie. La rîndul lui, iderul tinerilor social democraţi din Arad, Andrei Iucinu, totodată, purtător de cuvînt al TSD, a dat citire unui apel către tinerii României, prin care atrăgea atenţia asupra necesităţii ocupării scaunului de la Cotroceni de către preşedintele PSD şi al Senatului României, Mircea Geoană.

Femeile din PSD îşi declară sprijinul necondiţionat pentru Andronescu

Preşedintele organizaţiei de femei a PSD, Rovana Plumb, a anunţat, sîmbătă, că social-democratele îşi oferă sprijinul “necondiţionat” pentru Mircea Geoană în cursa pentru prezidenţiale, dar şi pentru ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, considerînd că aceasta a fost supusă “multor presiuni”. Potrivit acesteia, subiectul menţinerii sau eliminării ordinului de ministru dat de Andronescu, privind numirea directorilor de şcoli de către Ministerul Educaţiei a fost intens dezbătut în şedinţa organizaţiei de femei, părerile fiind împărţite, însă decizia finală va aparţine ministrului.

Femeile din PSD îl propun pe Severin pentru postul de comisar european

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD, Rovana Plumb, a declarat, sîmbătă, la începutul Comitetului Executiv al organizaţiei, că va propune PSD susţinerea europarlamentarului Adrian Severin pentru funcţia de comisar european. Plumb a afirmat că va propune Comitetului Executiv al Organizaţiei de Femei votarea unei hotărîri prin care să se solicite PSD susţinerea lui Severin pentru un post de comisar european. Ea a susţinut că România trebuie să desemneze, pentru funcţia de comisar european, o persoană care să facă faţă mai multor competenţe, să cunoască politicile europene şi să aibă experienţă în instituţiile UE: “Sînt de părere că un comisar european nu trebuie să fie un tehnician. În acest moment nu contează portofoliul, ci să desemnăm o persoană care să poată face faţă mai multor competenţe”.

PD-L îl va susţine pe Băsescu la funcţia de preşedinte

Premierul Emil Boc a declarat, sîmbătă, că PD-L îl va susţine pe Traian Băsescu pentru funcţia de preşedinte şi că a mai discutat cu actualul şef al statului despre acest subiect, însă a subliniat că decizia privind candidatura îi aparţine strict acestuia. Întrebat dacă a discutat cu şeful statului despre posibila candidatură a acestuia, primul-ministru a răspuns: “Aş fi ipocrit să vă spun că n-am discutat, dar decizia aparţine preşedintelui. Din acest moment, trebuie să aşteptăm decizia preşedintelui”. În privinţa actualei formule de guvernare, Emil Boc a apreciat că nu se va rupe Coaliţia şi a adăugat că nu îi este “teamă” de moţiunea de cenzură depusă de PNL şi UDMR. El a mai precizat că are o relaţie “de parteneriat, de analiză, uneori contradictorie, pe diverse teme” cu liderul PSD Mircea Geoană, subliniind însă că relaţia rămîne “în cadrul programului de guvernare”.

PRM Constanţa strînge semnături pentru Vadim

Biroul de presă al PRM a informat că, săptămîna trecută, a avut loc prima şedinţă a Consiliului Judeţean Constanţa al PRM, ocazie cu care s-au stabilit cuantumul cotizaţiilor şi componenţa Biroului Executiv Judeţean, după cum urmează: Mircea Stoian - preşedinte, Mitică Şolea - prim-vicepreşedinte, Ion Moraru, Luigi Frigioiu, Gheorghe Tănase, Dumitra Rusu şi Oana-Maria Florea - vicepreşedinţi, Gheorghe Georgescu - secretar general, Dionisie Mihoci, Aurelian Gîdea, Adriana Blaga, Nicoleta Antohi, Elena Matei, Ion Anghel, Emil Gheordunescu, Ion Gheorghe şi Ion Ţiculeanu - secretari executivi, Cristina Dincu - preşedinte organizaţia de tineret, Georgeta Popescu - preşedinte organizaţia de femei, Tiberiu Duţu, Doru Matei, Marius Toma şi Constantin Slăniceanu - membri. Tot cu acest prilej, preşedintele Mircea Stoian le-a cerut membrilor Consiliului Judeţean Constanţa al PRM să urgenteze strîngerea semnăturilor necesare depunerii candidaturii preşedintelui partidului, Corneliu Vadim Tudor, la funcţia de preşedinte al României.

Ţiriac declară că nu îl interesează politica

Omul de afaceri Ion Ţiriac a declarat, într-o emisiune de televiziune, că nu îl interesează politica şi că nu va candida niciodată la o funcţie publică: “Eu am spus acum 20 de ani, acum 15 ani, 10 ani, acum 5 ani şi alaltăieri sau în urmă cu trei zile că politica nu mă interesează, nu o să candidez la nimic, mai mult decît atît, pentru că de fiecare dată, înaintea alegerilor, mi se întîmplă ceva. Şi mie nu-mi plac aceste întîmplări oarecum sincronizate. Avem alegeri în două luni, au început deja să se mişte apele”. Ţiriac a precizat, însă, că va merge la vot, ca întotdeauna, considerînd că “este de datoria oricărui om normal la cap să se ducă şi să-şi aleagă viitorul”. Omul de afaceri a mai apreciat că defectul acestei guvernări constă în faptul că este de coaliţie, opinînd că, dacă Executivul ar fi condus de un singur partid, ar putea lua toate deciziile importante fără a mai exista discuţii. Ţiriac a apreciat că este foarte greu să guvernezi în coaliţii, fiind nevoie de un singur partid care să conducă ţara. În opinia sa, Guvernul nu trebuia să se împrumute la nesfîrşit doar pentru a face faţă unei situaţii de moment, pentru că va continua să o facă pînă nu va mai avea cum să o facă.

Discuţii privind portofoliul de Extindere pentru comisarul României

Prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat, ieri, că România îşi păstrează opţiunea pentru comisarul european pe Agricultură, dar a menţionat că au apărut discuţii şi privind un alt portofoliu. Stolojan a arătat că actuala propunere a României pentru comisarul pentru agricultură, respectiv Dacian Cioloş, este valabilă în continuare. Liderul PD-L a menţionat că “România se gîndeşte şi la alte opţiuni, în cazul în care acest portofoliu de comisar pe agricultură nu poate reveni ţării noastre, pentru că nu numai România îl doreşte”. Întrebat dacă în calcul pentru variantele de rezervă ale României au rămas doar portofoliile pentru Transporturi şi cel de Dezvoltare, Stolojan a răspuns: “Au apărut şi alte discuţii, de exemplu Extindere, care este un portofoliu important, politic, în ceea ce priveşte în mod special zona Balcanilor, unde România are un interes foarte mare de a susţine aceste ţări în intrarea în UE, ca şi Republica Moldova”. În opinia lui, aceasta este poziţia oficială a ţării noastre, iar propunerile venite din partea unor partide pentru diferite persoane care să ocupe acest post de comisar european sînt doar “opinii”.

“Aderarea la Schengen va întîmpina greutăţi formidabile”

“Aderarea la spaţiul Schengen va întîmpina nişte greutăţi formidabile şi, dincolo de criteriile normale de aderare, vor fi multe alte probleme care vor trebui rezolvate bilateral”, a avertizat comisarul european Leonard Orban, la un post de televiziune. Vorbind despre modul în care “deficitul de imagine” al României are efecte negative inclusiv la nivel instituţional, el a atras atenţia că “decizia privind aderarea trebuie luată în unanimitate şi orice fel de problemă, legată de infracţionalitate, legată de prezenţa românilor în diferite state membre şi aşa mai departe, trebuie să fie rezolvată înainte de aderarea la spaţiul Schengen”. O serie de state europene, printre care şi Olanda, au susţinut de curînd ideea ca aderarea la spaţiul Schengen a României să fie legată de progresele pe care ţara noastră le face în domeniul Justiţiei. Aceste state şi-au exprimat preocuparea că România nu face eforturi suficiente pentru a combate criminalitatea şi pentru a securiza graniţa de Est. România şi-a fixat, împreună cu Bulgaria, obiectivul de a adera în 2011 la spaţiul Schengen. Calitatea de membru Schengen aduce cu sine asigurarea libertăţii depline de circulaţie a cetăţenilor români în interiorul acestui spaţiu prin eliminarea totală a frontierelor.



12