Germania - Atac cu cocteiluri Molotov într-un liceu
Zece persoane au fost rănite, dintre care trei grav, joi dimineaţă, la un liceu din Ansbach, în sudul Germaniei, după ce un elev de 19 ani a lansat cocteiluri Molotov la şcoala sa, înainte de a fi arestat. Agresiunea a avut loc la liceul Carolinum, una dintre cele mai vechi instituţii din Bavaria, în circumstanţe încă neclare. Presupusul agresor, care ar fi fost şi el rănit, a fost imobilizat de poliţie, apoi transportat la un spital. Conform lui Manfred Laker, din cadrul serviciilor locale de protecţie civilă, răniţii sînt elevi şi profesori. Ei au fost evacuaţi către spital cu elicoptere. Niciunul nu este în pericol de moarte. Conform postului public local de radio Bayrischer Rundfunk, agresorul ar fi folosit de asemenea o armă de foc, deoarece liceenii cel mai grav răniţi erau împuşcaţi în zona abdomenului. Presa a relatat că tînărul avea de asemenea un topor, în timp ce se îndrepta spre şcoală. Liceul, în care studiază între 600 şi 700 de elevi, a fost complet evacuat şi percheziţionat de forţele de ordine. Această dramă are loc la şase luni după un masacru comis într-un liceu din Winnenden, în apropiere de Stuttgart. Tim Kretschmer, în vîrstă de 17 ani, a ucis 15 persoane în fosta sa şcoală, la 11 martie, înainte de a se sinucide.
Spania - Trei morţi în urma unor viituri
Trei persoane au murit în Spania, în urma ploilor abundente care au produs viituri. Este vorba despre un cuplu de bătrîni al căror automobil a fost luat de ape şi de o femeie tînără, găsită moartă, joi, în maşina sa. Cele două persoane decedate miercuri, în vîrstă de peste 70 de ani, circulau la Jaen (Andaluzia), la bordul unui vehicul de teren, care a fost luat de o viitură, pe o distanţă de peste 50 de metri. O tînără de 25 de ani, dată dispărută de miercuri seara, a fost, de asemenea, găsită moartă, joi, la bordul automobilul său, la Torre Pacheco, în regiunea Murcia. Tînăra l-a sunat miercuri seara pe fratele ei pentru a-i cere ajutor şi pentru a anunţa că vehiculul i-a fost luat de ape. Joi, 12 regiuni au fost plasate sub stare de alertă, serviciile meteorologice anunţînd precipitaţii abundente. Între principalele zone vizate, care au fost plasate sub alertă cu cod portocaliu, se află provinciile Barcelona, Valencia şi Jaen. Precipitaţii importante sînt, de asemenea, aşteptate la Madrid şi în regiunea acestuia.
SUA - Noi raiduri FBI la New York
FBI şi poliţia din New York vor efectua mai multe raiduri în cartierul Queens, pentru a căuta eventuale materiale folosite la fabricarea bombelor, de teama unor atacuri care ar viza metroul din metropola. Agenţii FBI însoţiţi de cîini pentru a detecta eventuale materiale explozibile au luat, miercuri, cu asalt apartamentul din Colorado al unui afgan suspectat că ar avea legături cu al-Qaida şi ar complota în vederea unui atac asupra reţelei metroului new-yorkez. Aceştia au descins concomitent în locuinţa unei rude a lui Najibullah Zazi, ridicînd mai multe cutii cu probe. Anterior, aceştia au ridicat din Queens nouă rucsacuri şi telefoane mobile, care ar fi putut fi folosite la detonarea simultană a unor bombe, după cum s-a întîmplat în atacurile din 2004, din Spania, soldate cu 191 de morţi şi de la metroul din Londra, din 2005, soldate cu 56 de morţi. De altfel, un buletin contraterorist emis luni de FBI cita atacurile teroriste din Marea Britanie. Potrivit unor surse, poliţia new-yorkeză deţine informaţii provenind din interceptarea e-mailurilor şi convorbirilor lui Najibullah Zazi, dar şi de la un informator, conform cărora acesta ar fi implicat în complot. El a reuşit să evite arestarea după ce a fost probabil informat că a atras atenţia FBI asupra sa. În ultimele trei zile, poliţia şi-a concentrat atenţia pe reţeaua de metrou, care transportă zilnic 5,2 milioane de pasageri. Agenţii au fost instruiţi să fie atenţi în special la furgonetele parcate în apropierea marilor staţii de metrou, precum Grand Central, zona de securitate din jurul acestora fiind de asemenea extinsă.
Franţa - Tabără de imigranţi din Calais, închisă
Franţa va închide, înainte de sfîrşitul săptămînii viitoare, “jungla”, o vastă tabără din Calais, unde s-au instalat sute de imigranţi, cu scopul de a trece ilegal în Marea Britanie, a anunţat ministrul pentru Imigraţie, Eric Besson. Mesajul lui Besson, adresat în special călăuzelor, este că “nu se mai trece în Anglia prin Calais”. Îndrumaţi de călăuze, la Calais se află persoane din Afganistan, Irak, Eritrea, Somalia, Sudan, Iran, dar şi nigerieni şi kurzi, după ce au parcurs mii de kilometri, sperînd să traverseze Canalul Mînecii la bordul camioanelor îmbarcate pe feriboturi. Întrebat despre soarta imigranţilor, majoritatea provenind din ţări afectate de conflicte sîngeroase, precum Afganistan şi Irak, după închidere, Besson a promis că va fi propusă o soluţie individuală pentru fiecare, opţiunile fiind repatrierea voluntară, cererea de azil sau expulzarea. Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) s-a stabilit oficial la Calais, în iunie, pentru a-i ajuta pe imigranţii care încearcă să ajungă clandestin în Marea Britanie să depună cereri de azil în Franţa. În iulie, o comisie franco-britanică menită să ajute la combaterea imigraţiei ilegale între cele două state s-a instalat de asemenea la Calais. Aceasta cuprinde 40 de poliţişti şi oficiali administrativi (Afaceri Externe, vămi, porturi) din cele două state.
Bulgaria - Peste 200 de dosare de corupţie în ultimele 50 de zile
Guvernul de la Sofia a trimis procuraturii, în ultimele 50 de zile, peste 200 de dosare ale unor presupuse cazuri de corupţie, a anunţat, joi, ministrul Dezvoltării Regionale, Rosen Plevneliev. Noul guvern ar fi început, astfel, potrivit lui Plevneliev, să îşi îndeplinească promisiunile, dînd totodată un exemplu privind accelerarea returnării taxei pe valoarea adăugată (TVA). “Într-o lună şi jumătate, noi am returnat companiilor peste 368 de milioane de euro, şi nu timp de şase luni, aşa cum obişnuia să procedeze fostul guvern”, a spus ministrul. Nouă ministere au finalizat verificarea tuturor contractelor încheiate de coaliţia aflată la putere anterior, în urma acestor verificări rezultînd că majoritatea valorilor acestora sînt supraevaluate. Plevneliev a adăugat că Ministerul Dezvoltării Regionale va lansa un registru cu toate contractele pe care le-a semnat, iar oricine va putea avea acces la acestea pe Internet.
Turcia - Eliminarea vizelor cu Siria
Miniştrii turc şi sirian ai Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu şi Walid Mouallem, au anunţat, miercuri, la Istanbul, eliminarea vizelor între cele două ţări şi au semnat un acord prin care este intensificată cooperarea bilaterală. Cei doi oficiali au semnat un document prin care se instituie un consiliu de cooperare strategică la nivel înalt, ce vizează, potrivit ministrului turc, să maximizeze integrarea, în special cea economică, între cei doi vecini. Inspirat de un acord analog încheiat de Turcia în luna noiembrie, cu Irakul, textul prevede desfăşurarea periodică de întîlniri între mai mulţi miniştri ai celor două ţări, precum şi organizarea, o dată pe an, a unui consiliu de miniştri comun. Întîlnirea între miniştri a fost precedată de o discuţie între şeful Guvernului turc, Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele sirian, Bashar al-Assad, în cursul căreia cei doi lideri au evocat eforturile de pace din Orientul Mijlociu şi lupta împotriva rebelilor kurzi din Turcia. Relaţiile dintre Turcia şi Siria s-au îmbunătăţit în cursul ultimilor ani, după o lungă perioadă de neîncredere, Ankara acuzînd atunci Damascul că îi susţine pe rebelii kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Turcia a servit ca intermediar, anul trecut, la negocierile de pace indirecte între Siria şi Israel.
Marea Britanie - Imigrant ilegal, angajat de un membru al Guvernului
Un membru al Guvernului britanic a angajat un imigrant ilegal, dezvăluirea fiind cu atît mai stînjenitoare cu cît oficialul ocupă funcţia de procuror general, însărcinat cu monitorizarea urmăririlor penale. Baroneasa Scotland, care a fost secretar de Stat în cadrul Ministerului de Interne ce gestionează politicile legate de imigraţie, avea obligaţia să verifice statutul angajaţilor săi. Angajarea unui imigrant ilegal se pedepseşte cu o amendă de 10.000 de lire sterline (circa 11.000 de euro), conform legislaţiei la conceperea căreia a contribuit, în 2006, în calitate de secretar de Stat în Ministerul de Interne. Ea a considerat că femeia angajată, Loloahi Tapui, în vîrstă de 27 de ani, originară din Tonga, putea să muncească în Marea Britanie şi susţine că nu ar fi angajat, în cunoştinţă de cauză, un imigrant ilegal. Potrivit ”Daily Express”, conservatorii au insistat asupra dezvăluirii acestui fapt, care se adaugă criticilor la adresa Guvernului condus de Gordon Brown. Potrivit publicaţiei, nu au fost dezvăluite informaţii cu privire la munca pe care o presta Tapui, însă se pare că ar fi angajată în ultimele şase luni la reşedinţa secretarului de Stat din vestul Londrei. Biroul Baronesei Scotland a anunţat că femeia a fost concediată.
Belarus - Arestări în timpul unui protest al opoziţiei
Aproximativ 30 de manifestanţi belaruşi, printre care şi liderii opoziţiei, reuniţi la Minsk, cu prilejul împlinirii a zece ani de la dispariţia unor opozanţi, au fost agresaţi şi arestaţi de poliţie, miercuri. Circa 50 de persoane s-au reunit în total în piaţa Octombrie din Minsk, ridicînd portrete ale liderului opoziţiei politice Viktor Goncear şi omului de afaceri Anatoli Krassovski, dispăruţi la 16 septembrie 1999. Forţele de ordine i-au încercuit pe manifestanţi şi au început să îi împingă în afara pieţei, lovindu-i şi agresîndu-i, după care au procedat la arestări. Poliţiştii l-au arestat, de asemenea, pe liderul Partidului Social-Democrat din Belarus, Nikolai Statkevici, pe fostul deputat Serghei Skrebeţ şi mai mulţi militanţi ai unei organizaţii a tinerilor. Aceste evenimente survin în timp ce preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, şi-a exprimat dorinţa pentru un parteneriat strategic al ţării sale cu UE, cu prilejul deschiderii miercuri, la Vilnius, a unui forum economic lituaniano-belarus. Este prima vizită a şefului statului belarus într-o ţară a UE, după semnarea în mai a parteneriatului estic al UE, în care este cuprins şi Belarus.
Japonia - Sistem antirachetă testat cu succes
Japonia a anunţat, miercuri, că a interceptat cu succes o rachetă balistică artificială în cadrul celui de-al doilea test al unui sistem antirachetă de concepţie americană, a anunţat Ministerul Apărării. Forţele japoneze aeriene de autoapărare au interceptat cu succes o rachetă balistică artificială la 16 septembrie, la ora 11.46, în cadrul unui test efectuat în New Mexico, a declarat un purtător de cuvînt al Ministerului Apărării. În septembrie 2008, Japonia a devenit prima ţară după SUA care a testat noul sistem antirachetă de concepţie americană Patriot Advanced Capability (PAC-3). Washingtonul şi Tokyo colaborează pentru a construi un scut antirachetă, pentru a se apăra de eventuale atacuri ale Coreei de Nord. Acest scut trebuie să devină operaţional la începutul lui 2009.
Somalia - Nouă morţi într-un atac la o bază a Forţei de Pace
Nouă persoane au murit într-un atac lansat de insurgenţi asupra unei baze a Forţei de Pace a Uniunii Africane. Una dintre victime, potrivit unor surse ale armatei ugandeze, este numărul doi al conducerii Forţei de Pace a Uniunii Africane din Somalia. A fost vorba despre doi atentatori sinucigaşi purtînd însemnele ONU, care au pătruns în zona superprotejată a cartierului general al Forţei de Pace a Uniunii Africane cu sediul în Mogadiscio şi au detonat încărcăturile explozive avute asupra lor aproape simultan. Atacurile au fost revendicate de Shabaab, ramura somaleză a reţelei teroriste al-Qaida.
SUA - Tînăr arestat în legătură cu asasinatul de la Yale
Un tehnician de laborator a fost arestat de poliţia din New Haven care anchetează moartea unei studente la Yale. Raymond Clark, în vîrstă de 24 de ani, a fost cercetat în stare de libertate supravegheată, iar acum se află deja după gratii. Zilele trecute, poliţia a cerut judecătorului permisiunea de a efectua testul ADN, care a demonstrat că Raymond Clark este asasinul tinerei studente. În urma acestui test, acuzatul a început să facă declaraţii contradictorii, sfîrşind prin a recunoaşte crima. Cadavrul studentei fusese descoperit îngropat în zidul unuia din pereţii laboratorului Universităţii Yale unde lucra asasinul, după ce dispariţia fetei fusese sesizată de mai multe zile.