Amet Aledin, solidar cu familiile victimelor recentelor inundaţii din Turcia
Deputatul UDMR Amet Aledin a susţinut, ieri, în Plenul Camerei Deputaţilor, o declaraţie politică prin care tătarii din România îşi exprimă solidaritatea cu familiile victimelor recentelor inundaţii din Turcia. În ultimele săptămîni, natura s-a manifestat în aşa fel încît o parte a teritoriului Turciei a fost cuprinsă de inundaţii. Cînd au loc astfel de evenimente, nu există interese, nu există falsitate. Turcia trece, din păcate, în ultimii ani, printr-o dramă, după cea produsă de cutremur. Acest lucru nu înseamnă, însă, renunţare. Dincolo de aspectele materiale, a impresionat suferinţa umană. Dincolo de partea devastatoare, de care este capabilă natura, s-a evidenţiat latura de făuritor a omului. În calitate de reprezentant al comunităţii tătare din România, parte a lumii turce, transmit familiilor victimelor, compasiunea noastră. Am fost, sîntem şi vom fi sensibili faţă de astfel de probleme, oriunde s-au întîmplat, oriunde se întîmplă, oriunde se vor întîmpla“, se arată în declaraţia politică a deputatului constănţean.
UDMR va decide între cele două tururi ce candidat va susţine la prezidenţiale
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, că Uniunea va decide abia între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale care va fi candidatul pe care îl va susţine şi că organizaţia nu va negocia înaintea scrutinului o astfel de susţinere: “Avem propriul nostru candidat şi este de dorit să susţinem, fără niciun fel de amendamente sau portiţe, propriul nostru candidat pentru primul tur de scrutin şi după aceea ne aşteaptă, nu neg acest lucru, probabil o decizie destul de grea”. Întrebat dacă UDMR va ţine cont în decizia pe care o va lua de atitudinea anterioară a celorlalte partide faţă de Uniune, Marko a subliniat că “fiecare partid are ceva de reproşat celuilalt”. Liderul UDMR a declarat că opţiunile Uniunii sînt deschise, iar decizia finală va ţine cont de ceea ce va fi mai bine pentru ţară şi pentru maghiarii din România.
Preda: “La 1 septembrie 2010 vom înainta pachetul legilor securităţii naţionale”
Preşedintele Comisiei pentru elaborarea Legilor securităţii naţionale, Cezar Preda, a declarat, ieri, că principalul obiectiv al Comisiei este finalizarea şi înaintarea în Parlament a unui pachet de legi viabil la 1 septembrie 2010, care să nu aibă conotaţii şi influenţe politice majore: “În această legislatură ne-am propus să dăm României un pachet de securitate naţională care să fie viabil 10-15 ani pentru viitorul României”. Democrat-liberalul a menţionat că lucrările “aplicate” pe Legile securităţii vor demara de la 1 ianuarie. El a menţionat că parlamentarii membri ai Comisiei au stabilit ieri că “toate iniţiativele legislative aflate în dezbaterea Parlamentului pînă la înfiinţarea acestei comisii sînt îngheţate în procesul de legiferare” şi “vor fi folosite ca sursă de documentare pentru noul pachet de legi”.
Vot la Memorandumul privind împrumutul de la CE
Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, memorandumul privind împrumutul de la Comisia Europeană, înregistrîndu-se 190 de voturi “pentru”, două voturi “împotrivă” - Ludovic Orban şi Teodor Atanasiu - şi patru abţineri, printre care cea a Adrianei Săftoiu. Astfel, Camera a adoptat prin vot final proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.82/2009 pentru ratificarea Memorandumului de Înţelegere dintre Comunitatea Europeană şi România, semnat la Bucureşti şi la Bruxelles la 23 iunie 2009 şi a Acordului de Împrumut, în sumă de pînă la 5.000.000.000 euro, dintre România, în calitate de Împrumutat, Banca Naţională a României, în calitate de Agent al Împrumutatului, şi Comunitatea Europeană, în calitate de Împrumutător, semnat la Luxemburg la 23 iunie 2009 şi la Bucureşti la 18 iunie 2009. Senatul este cameră decizională în cazul acestui act normativ.
Severin i-a spus lui Barroso că lista dezamăgirilor este mult prea lungă
Eurodeputatul PSD Adrian Severin i-a spus, marţi, preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, că “lista dezamăgirilor şi a neîmplinirilor din acest mandat al CE este mult prea lungă”, lucru care a generat pierderea încrederii şi a speranţei din partea cetăţenilor europeni. Severin a subliniat însă că Barroso nu poate fi singurul considerat responsabil pentru această situaţie: “Primii responsabili ar trebui socotiţi liderii politici naţionali care întotdeauna naţionalizează reuşitele şi europenizează înfrîngerile, care dau prioritate egoismului naţional în faţa solidarităţii europene”. Intervenţia eurdeputatului PSD a depăşit timpul alocat de maximum două minut el fiind avertizat să-şi încheie mesajul.