SUA - Raiduri FBI în mai multe locuinţe din New York
Poliţia federală americană (FBI) a desfăşurat, luni dimineaţa, raiduri în mai multe locuinţe din cartierul new-yorkez Queens, în cadrul unei anchete antiteroriste. Operaţiunea a avut ca obiectiv perturbarea planurilor unui suspect terorist ale cărui deplasări au fost urmărite de FBI, potrivit unui oficial citat de postul de televiziune ABC News. “A fost urmărit şi îngrijorarea a crescut după întîlnirea acestuia cu un grup de persoane, în Queens, la sfîrşitul săptămînii trecute”, a declarat congresmanul republican de New York, Pete King. Senatorul de New York, Chuck Schumer, a insistat pe faptul că raidurile au fost “preventive”. Potrivit ABC, autorităţile au declarat că niciun material destinat fabricării unei bombe nu a fost găsit în timpul raidurilor. CNN a precizat că celula antiteroristă a Departamentului Justiţiei a desfăşurat mai multe raiduri, luni dimineaţa, în cîteva imobile din Flushing, un cartier din Queens, dar că suspectul nu se afla în clădirile vizate. La Washington, un asistent parlamentar a declarat că membrii Comisiei pentru Securitate Internă a Senatului vor fi informaţi cu privire la aceste raiduri.
Cehia - Fără alegeri legislative anticipate în 2009
Camera Inferioară a Parlamentului ceh nu a reuşit, marţi, să reunească suficiente voturi pentru a decide autodizolvarea sa şi a permite, în acest mod, organizarea de alegeri anticipate în noiembrie, în urma unei schimbări complete de opinie din partea Partidului Social-Democrat (CSSD). Alegerile legislative din Cehia vor avea astfel loc în primăvara lui 2010. Actualul mandat al Camerei Inferioare expiră la 3 iune 2010. Ţara va fi guvernată astfel mai mult timp decît se prevăzuse iniţial de un guvern de tranziţie, condus de fostul director al biroului naţional de statistică Jan Fischer.
Belgia - Autostradă blocată de lăptari
Aproximativ 140 de tractoare ale producătorilor de lapte belgieni şi germani blocau, marţi la prînz, autostrada E40, în dreptul localităţii belgiene Eynatten, la frontiera cu Germania. Tractoarele, decorate cu banderole pe care scria “un preţ corect al laptelui”, obstrucţionau circulaţia în ambele sensuri. Deşi protestul se desfăşura calm, forţele de ordine au fost mobilizate la faţa locului şi au fost echipate cu tunuri de apă şi elicoptere. Poliţia federală belgiană a confirmat că autostrada era blocată în jurul orei 11.30 (12.30 ora României). Autostrada face legătura între Bruxelles şi Koln prin Liège şi Aix-la-Chapelle. Potrivit agenţiei Belga, autostrada a fost redeschisă în jurul orei 15.00 (16.00 ora României). Începînd de vinerea trecută, producătorii belgieni au sistat livrările de lapte şi au trecut la acţiuni spectaculoase. Duminică au împrăştiat 150.000 de litri de lapte în zona Marche-en-Famenne, iar astăzi urmează să organizeze un protest similar la Ciney.
Osetia de Nord - Şofer de taxi, condamnat pentru spionaj în favoarea Georgiei
Un tribunal din regiunea rusă Osetia de Nord a condamnat un şofer de taxi la şapte ani de închisoare, pentru înaltă trădare, după ce acesta a recunoscut că a spionat în favoarea Georgiei. Biroul Procurorului General a declarat că Aleksander Haşirov a fost recrutat în timp ce se afla în Georgia, unde a fost abordat de autorităţile de frontieră. Potrivit anchetatorilor, suspectului i s-a dat o cameră ascunsă pe care a folosit pentru a filma în secret mişcările armatei ruse şi a strînge informaţii pentru Georgia. Igor Heldiiev, unul dintre procurori, a declarat că deşi acuzarea a cerut o sentinţă de nouă ani, aceasta s-a mulţumit cu decizia curţii. Potrivit acestuia, activitatea lui Haşirov a adus prejudicii grave Rusiei. Luna trecută, un tribunal militar rus l-a condamnat pe locotenent-colonelul Mihail Haşidze, comandantul-adjunct al armatei din regiunea Caucazului de Nord, la şase ani de închisoare, pentru înaltă trădare şi spionaj, fiind decăzut din grad. Haşidze a fost recrutat de serviciile de informaţii ale armatei georgiene în octombrie 2007. El a fost arestat în august 2008, în timpul conflictului dintre Georgia şi Rusia pentru controlul asupra Osetiei de Sud.
Muntenegru - Jurnalist arestat pentru răspîndire de informaţii false
Un jurnalist din Muntenegru a fost arestat pentru că a publicat un articol fictiv, despre un presupus criminal în serie ce se află în libertate şi ar fi omorît o tînără în Susanj, informează B92 News. Dusan Vujovic (22 de ani) a fost arestat în localitatea Bar, pentru că a provocat panică în rîndul populaţiei. Presa locală a scris, anterior, că poliţia din Muntenegru ar fi primit informaţii de la omologii sîrbi că Sead Secerovic, acuzat de mai multe crime prin înjunghiere în Serbia, s-ar afla în ţară. Poliţiştii, însă, nu au făcut declaraţii privind acest subiect, iar în unele zone din Muntenegru, unde se presupune că ar fi ajuns infractorul, localnicii au intrat în panică.
Indonezia - Cel puţin 38 de morţi în urma unor inundaţii
Cel puţin 38 de persoane au murit marţi, în urma inundaţiilor produse de ploile torenţiale care au afectat o zonă îndepărtată a provinciei indoneziene Sumatra. Inundaţiile au lovit, marţi dimineaţa, districtul situat în zona de coastă Mandailing Natal (275 de kilometri sud-vest de capitala provinciei, Medan) şi au afectat aproximativ 2.200 de locuitori din şase localităţi. Apele au scos din rădăcini copaci şi au devastat locuinţe din district, care în prezent se află în imposibilitatea de a comunica cu exteriorul. A fost creată o celulă de criză a Ministerului Sănătăţii, dar reprezentantul acesteia, Rustan Pakaya, a avertizat că echipele de salvare timise urmau să ajungă abia către seară.
Ungaria - Captură de prepeliţe în vamă
Vameşii maghiari au confiscat, luni, peste 800 de prepeliţe congelate, în valoare de peste 150.000 de euro, la vama Nagylak, punctul de trecere dinspre România. Şoferul autovehiculului în care au fost găsite păsările a fost reţinut şi pus sub acuzare. Păsările erau depozitate într-o cutie frigorifică, iar şoferul nu avea asupra lui autorizaţie pentru transportare de carne rară de pasăre. Potrivit sursei citate, carnea de prepeliţă este considerată o delicatesă în Italia.
Irak - Vizită-surpriză
Vicepreşedintele american, Joe Biden, a sosit marţi în Irak, pentru o vizită-surpriză, în cadrul căreia s-a întîlnit cu liderii irakieni şi cu militarii americani, a anunţat Casa Albă. Aceasta este cea de a treia vizită întreprinsă de Biden în Irak, anul acesta, după cele din ianuarie şi iulie 2009, a precizat biroul de presă al vicepreşedintelui. Biden a fost desemnat de preşedintele Barack Obama să contribuie la progresul în Irak al procesului de reconciliere, care trenează, dar pe care Guvernul american îl consideră indispendabil pentru stabilizarea ţării înainte de momentul în care SUA îşi vor retrage trupele. Patru obuze de mortier au căzut marţi lîngă ambasada SUA la Bagdad, după cîteva ore de la începutul unei vizitei în Irak a vicepreşedintelui american, potrivit unei surse din cadrul Ministerului de Interne. Cel puţin două obuze de mortier au căzut la circa 100 de metri de ambasadă, în Zona Verde, un sector extrem de bine protejat din centrul Bagdadului. Pompierii au fost trimişi imediat la faţa locului. Imediat după incident, nu se ştia dacă Biden se afla în ambasadă în momentul exploziei celor două obuze şi dacă s-au înregistrat victime.
SUA - Cauţiune de 30 de milioane de dolari
Justiţia americană a stabilit, luni, o cauţiune de 30 de milioane de dolari pentru Phillip Garrido, care a răpit-o pe Jaycee Dugard. Procurorul din comitatul El Dorado, Vern Pierson, a precizat luni, la finalul celei de-a doua apariţii a lui Garrido în faţa unui tribunal din California, că, chair dacă acesta ar reuşi să strîngă suma, nu va putea fi eliberat din cauza antecedentelor sale criminale. În cadrul acestei înfăţişări în faţa tribunalului din Placerville, justiţia a ordonat totodată ca Garrido să facă obiectul unei expertize psihiatrice. Răpitorul lui Jaycee Dugard, răpită în 1991, pe cînd avea 11 ani şi sechestrată timp de 18 ani, şi soţia sa, Nancy, sînt anchetaţi pentru 29 de capete de acuzare, printre care răpire, viol şi sechestrare, pentru care pledează nevinovat. Justiţia nu a cerut nicio cauţiune pentru Nancy Garrido, care rămîne încarcerată în comitatul El Dorado, în nord-estul Californiei, împreună cu soţul ei. Cuplul este acuzat că a sechestrat-o pe Jaycee Dugard şi pe cele două fiice ale acesteia, concepute împreună cu Garrido, în corturi şi colibe disimulate în grădina casei lor, situată în Antioch, la 70 de kilometri est de San Francisco. Procurorul Pierson a recunoscut că au existat erori judiciare în acest caz, în special privind eliberarea condiţionată a lui Garrido în 1988, după numai 11 ani de detenţie, fiind condamnat la o pedeapsă de 50 de ani de închisoare pentru răpirea şi violarea, în 1976 a unei angajate a cazinoului din Reno. El a declarat de asemenea că autorităţilor le-a luat atît de mult timp să o găsească pe Jaycee Dugard pentru că Garrido a inventat o poveste foarte plauzibilă. Acesta a precizat că Jaycee Dugard şi fiicele sale, de 15 şi respectiv 11 ani, se prezintă excepţional de bine avînd în vedere evenimentele pe care le-au trăit. Procurorul a adăugat că procesul lui Garrido se va desfăşura probabil peste un an sau un an şi jumătate.
Italia - Seism în Toscana
Un cutremur cu o magnitudine de 4,2 pe Scara Richter s-a produs luni seară, la ora locală 22.04 (23.04, ora României), în nordul Toscanei, a anunţat Institutul italian de Geofizică şi Vulcanologie. Epicentrul, aflat la o adîncime de 3,5 kilometri, a fost localizat în regiunea Mugello, la aproximativ 30 de kilometri nord-nord-est de Florenţa. Nu au fost înregistrate imediat pagube, potrivit agenţiei de presă italiene ANSA. Seismul, care a fost resimţit şi la Florenţa, Prato şi Bolognia (Emilia-Romagna), a fost urmat de două replici: prima cu o magnitudine de 2,8, la ora 20.15 GMT (23.15, ora României), iar cea de-a doua cu o magnitudine de 2,4, la ora 20.56 GMT (23.56, ora României). În oraşele Borgo San Lorenzo, Scarperia şi Barberino, numeroşi locuitori au ieşit în stradă, alţii s-au refugiat în maşinile lor şi s-au îndepărtat de case, a precizat ANSA. Preşedintele regiunii Toscana, Claudio Martini, a mers la faţa locului pentru a evalua situaţia. Mugello, regiunea de origine a familiei de Medici, reprezintă unul dintre bazinele interioare ale Apeninilor. În această regiune se găseşte circuitul de teste de formula 1 al Ferrari.