Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 15 Septembrie 2009 / 00:00 431 accesări

Italia - Microbuz cu imigranţi români, atacat cu focuri de armă în Sicilia

Un microbuz care transporta imigranţi români a fost atacat, duminică dimineaţă, în Sicilia, de doi italieni care au tras focuri de armă în încercarea de a comite un jaf. Doi bărbaţi cu cagule, deplasîndu-se cu un scuter furat, au blocat microbuzul cu imigranţi români imediat după plecarea din orăşelul sicilian Giarre. Potrivit poliţiei, agresorii probabil aflaseră că românii transportau bani şi alte bunuri personale pentru familiile din România. Unul dintre agresori, înarmat cu un pistol marca Beretta de calibrul 7,65, l-a ameninţat pe şoferul microbuzului. Deşi ameninţat cu arma de foc, şoferul nu a ezitat să se apere. Între cei doi a izbucnit o altercaţie în cursul căreia agresorul italian a tras două focuri de armă, fără a-l răni pe şofer. Cînd arma s-a descărcat, cei doi agresori au fugit cu scuterul. Chemaţi la locul incidentului, carabinierii au descoperit arma de foc şi un telefon mobil pierdut de agresori. Autorităţile au reuşit în scurt timp să îl aresteze pe unul dintre agresori, Cateno Strano, în vîrstă de 36 de ani, acuzat de tentativă de crimă, tîlhărie şi deţinere ilegală a unei arme de foc.

Bulgaria - Copil de 12 ani, mort într-un castel gonflabil

Un copil în vîrstă de 12 ani a murit în timp ce se juca într-un castel gonflabil, în satul Lebnitsa din Bulgaria, însă cauza decesului urmează să fie stabilită în urma autopsiei. Poliţiştii locali au anunţat că băiatul a fost declarat mort pe loc, dar nu au dat mai multe detalii despre incident. Medicii legişti de la Spitalul Sandanski aşteaptă rezultatele autopsiei, după care vor furniza mai multe informaţii presei. Părinţii victimei au declarat că dosarul a fost înaintat Parchetului local.

SUA - Cadavru în peretele unui laborator de la Universitatea Yale

Poliţiştii americani au găsit un cadavru în peretele unei clădiri unde se află un laborator al prestigioasei universităţi americane Yale, însă identitatea victimei nu a fost, deocamdată, stabilită. Trupul a fost descoperit în timp ce aproximativ o sută de ofiţeri percheziţionau clădirea, în căutarea unei doctorande a universităţii care a dispărut marţea trecută. Anchetatorii presupun că este vorba de cadavrul tinerei Annie Lee din California, care urma să se căsătorească duminică. Poliţiştii tratează investigaţia ca pe o omucidere. Cadavrul era în interiorul unui perete, pe unde trec mai multe cabluri şi ţevi. Lee a intrat, marţea trecută, în clădirea universităţii, însă nu a mai fost văzută ieşind, deşi imobilul are un sistem de supraveghere format din 75 de camere video.

Ungaria - Şofer gol şi beat la volan, reţinut

Un şofer gol şi beat la volan, care conducea pe contrasens, pe o autostradă aglomerată, în sud-estul Ungariei, a fost reţinut de poliţiştii maghiari. Ofiţerii au oprit maşina, duminică noapte, văzînd că şoferul conduce pe contrasens. Ei au realizat, astfel, că acesta era gol-puşcă şi într-o stare avansată de ebrietate. Bărbatul nu avea documente asupra lui şi nu a putut să le explice poliţiştilor unde sînt hainele sale. Aceştia l-au învelit într-o pătură şi l-au dus la o secţie de poliţie, pentru a evita producerea de accidente.

Franţa - A adormit pe calea ferată

Un tînăr francez, care a adormit profund pe calea ferată, a scăpat teafăr şi nevătămat după ce un TGV (train a grande vitesse) a trecut pe deasupra sa, duminică seară, în apropiere de localitatea Vannes. Conductorul trenului l-a văzut pe bărbat întins pe şine, dar nu a putut frîna la timp şi a parcurs încă 800 de metri. Mecanicul a coborît apoi din tren şi a văzut că tînărul era nevătămat, dar nu a reuşit să-l trezească. El a fost transportat de pompierii salvatori la spital, unde va trebui să ofere autorităţilor explicaţii, după ce îşi vine în fire. Tînărul, în vîrstă de 19 ani, avea în buzunar un bilet la un festival de muzică ce se terminase la primele ore ale duminicii. Traficul pe calea ferată a fost reluat după o oră şi jumătate de la incident.

Marea Britanie - Închisoare pe viaţă pentru un islamist britanic

Un tribunal londonez l-a condamnat, luni, la închisoare pe viaţă, cu ispăşirea a cel puţin 40 de ani, pe un islamist britanic considerat coordonatorul planului de comitere a unor atentate în 2006, împotriva unor avioane transatlantice, cu ajutorul explozivilor lichizi. Trei bărbaţi, Abdulla Ahmed Ali, în vîrstă de 28 de ani, considerat liderul grupului, Tanvir Hussain, în vîrstă de 28 ani şi Assad Sarwar, în vîrstă de 29 de ani, au fost găsiţi vinovaţi, în urmă cu o săptămînă, de un tribunal din Woolwich, în sud-estul Londrei, pentru participarea la un complot în vederea aruncării în aer a unor avioane aflate în zbor, care ar fi putut provoca moartea a mii de persoane. Bărbaţii intenţionau să injecteze explozibile lichide prin fundul sticlei de plastic de băutură energizantă, cu scopul de a trece de controalele de securitate care nu vizau la acea vreme şi lichidele. Odată ajunşi la bordul aparatelor de zbor, ei ar fi putut confecţiona bombe, care urmau să fie detonate în zbor.

Bulgaria - Captură record de droguri

Vameşii bulgari au confiscat 95 de kilograme de heroină, la punctul de trecere a frontierei Kalotina, graniţa cu Serbia, reţinînd un suspect turc. Drogurile erau repartizate în 182 de pachete, ascunse în două anvelope de rezervă ale unui tir înmatriculat în Turcia, ce urma să ajungă în Germania. Şoferul autovehiculului, de cetăţenie turcă, a fost reţinut. Valoarea totală a drogurilor se ridică la 5,6 milioane de euro, dar acestea ar fi putut fi vîndute pe piaţa neagră pentru o sumă de trei ori mai mare. În termen de 20 de zile, vameşii bulgari au confiscat în total 273 de kilograme de heroină, la mai multe puncte de trecere a frontierei.

Israel - Doliu după moartea unui tînăr pilot

Israelul a fost în doliu, luni, după moartea unui tînăr pilot, fiul primului astronaut israelian, Ilan Ramon, după ce acesta a murit duminică, în urma prăbuşirii avionului său F-16 în Cisiordania. Assaf Ramon, de 21 de ani, a fost înmormîntat luni seară, alături de tatăl său, primul israelian care a păşit în spaţiu şi care a murit tragic, în explozia navetei spaţiale Columbia, în 2003. Funeraliile pilotului au avut loc în apropiere de Tel Aviv, în prezenţa preşedintelui Shimon Peres şi a premierului Benjamin Netanyahu. Emisarul special american, George Mitchell, precum şi numeroşi politicieni şi comandanţi israelieni au participat la funeralii. Discuţiile programate luni între Mitchell şi premierul israelian au fost amînate pentru astăzi.

Norvegia - Alegeri legislative

Alegătorii norvegieni au fost chemaţi luni să desemneze componenţa noului parlament, într-un scrutin care constituie un test pentru actuala coaliţie de stînga. Cele mai multe secţii de votare s-au deschis la ora 9.00 (10.00 ora României). Unii alegători au putut vota încă de duminică, în condiţiile în care unele localităţi au devansat scrutinul cu două zile, din raţiuni practice. Actuala coaliţie guvernamentală, formată din laburişti şi socialişti, precum şi opoziţia de dreapta sînt aproape la egalitate în sondajele de opinie. Coaliţia de stînga ar putea totuşi obţine o majoritate de 88 din cele 169 de locuri în Storting, comparativ cu 79 de mandate pentru formaţiunile de dreapta şi două pentru extremiştii de stînga. Premierul Jens Stoltenberg, aflat la putere din 2005, susţine că a ajutat Norvegia să depăşească criza economică. Norvegia, al cincilea exportator mondial de petrol, plasează din 1996 veniturile petroliere într-un fond de pensii care valora 277 de miliarde de euro la sfîrşitul lunii iunie. Rata şomajului în Norvegia este de doar 3%, cea mai scăzută din Europa. ”Partidul Laburist are cea mai bună politică pentru stabilizarea economiei şi protejarea locurilor de muncă, dar şi pentru îngrijirea persoanelor vîrstnice, educaţie şi transporturi”, susţine Stoltenberg. La rîndul său, opoziţia de dreapta promite reducerea impozitelor şi privatizări.

Afganistan - Peste 600 de cazuri de holeră

Cazuri de holeră, o boală potenţial mortală, au fost semnalate în zece provincii din Afganistan, al cincilea dintre cele mai sărace state din lume. Ministerul afgan al Sănătăţii a înregistrat pentru moment 673 de cazuri în ţară, inclusiv în capitala Kabul. Pentru moment nu s-a înregistrat niciun deces. Toate focarele de infecţie sînt sub control şi niciun caz nou nu a fost semnalat duminică, precizează ministerul. Medicamente au fost distribuite pentru a împiedica extinderea maladiei. Holera proliferează în condiţii de igienă precare. Sistemul afgan de sănătate a fost afectat de aproape trei decenii de război, iar infrastructura este redusă şi prost echipată.

Japonia - Depoluarea bazelor americane

Viitorul guvern japonez intenţionează să ceară forţelor armate americane să depolueze locaţiile bazelor lor în arhipelag, atunci cînd se mută, a afirmat, luni, un cotidian nipon. Coaliţia condusă de Partidul Democrat din Japonia (PDJ, centru-stînga), care va prelua, mîine, conducerea ţării, prevede adăugarea unei clauze de mediu, în acordul privind statutul forţelor americane în Japonia, informează ”Sankei Shimbun”, fără a cita sursele sale. În numele acestui pact încheiat în 1960 între Washington şi Tokyo, cei 47.000 de militari americani din arhipelag nu sînt obligaţi să depolueze zonele unde sînt instalaţi. Potrivit unui acord încheiat în 2006, între administraţia Bush şi guvernul japonez de atunci, condus de Partidul Liberal-Democrat (de dreapta), o bază aeriană controversată, situată într-o zonă populată a insulei Okinawa (sud), trebuie să fie deplasată pînă în 2014 într-o altă parte a insulei. Autorităţile locale au găsit urme de contaminare cu arsenic, plumb şi alţi poluanţi în zonele fostelor baze americane, înapoiate japonezilor în trecut. Okinawa găzduieşte jumătate din trupele americane staţionate în Japonia, o situaţie privită nefavorabil de populaţia insulei. O serie de violuri comise de militarii americani a sporit tensiunea, anul trecut. În pactul încheiat săptămîna trecută între PDJ, Partidul Social-Democrat (stînga) şi Noul Partid al Poporului (dreapta), coaliţia guvernamentală a explicat că vrea să propună o revizuire a Acordului privind statutul forţelor americane în Japonia, care ar da, potrivit PSD, drepturi extrateritoriale militarilor.

Canada - Unităţi speciale de poliţie pentru combaterea fraudelor

Autorităţile din provincia canadiană Quebec au anunţat crearea a două unităţi speciale de poliţie pentru combaterea tuturor formelor de infracţionalitate economică şi ajutarea victimelor. Prima unitate va fi supravegheată de Autoritatea Financiară din Quebec. Al doilea departament, format din 20 de agenţi de poliţie, va avea misiunea de combatere a corupţiei şi a fraudelor masive în Quebec. Ministrul provincial al Justiţiei, Kathleen Weil, a anunţat că intenţionează să discute cu omologul său federal pentru înăsprirea pedepselor în cazul infracţiunilor cu caracter economic. La rîndul său, ministrul canadian al Justiţiei, Rob Nicholson, a afirmat că Guvernul federal doreşte ca pedepsele pentru autorii delictelor de acest fel să fie pe măsura daunelor provocate victimelor. În ultimii ani, provincia Quebec a fost afectată de numeroase scandaluri financiare. În iulie, un consilier financiar, Earl Jones, a fost inculpat pentru fraude în valoare de 75 de milioane de dolari canadieni (70 de milioane de dolari SUA). În decembrie 2007, preşedintele companiei de investiţii Norbourg, Vincent Lacroix, a fost găsit vinovat de o înşelătorie în valoare de 130 de milioane de dolari americani, fraudă care a afectat aproximativ 9.000 de persoane.

Ungaria - Incendiu puternic la o fabrică de piese auto

Un incendiu a izbucnit luni dimineaţă la o fabrică de piese auto din Budapesta, provocînd daune estimate la două miliarde de forinţi (7,28 milioane de euro), anunţă un oficial local citat de MTI. Incendiul a izbucnit la fabrica de piese auto din localitatea Mateszalka (comitatul Szatmar-Bereg). Informaţiile preliminare arată că incendiul a izbucnit în afara fabricii, dar s-a extins ulterior la clădire.

Italia - Deşeuri radioactive, în largul coastelor sudice

Epava unei nave care transporta 120 de bidoane cu deşeuri radioactive şi care fusese scufundată de Mafie a fost găsită sîmbătă, la 28 de kilometri în largul coastelor regiunii Calabria, a anunţat, luni, procurorul oraşului Paola, Bruno Giordano. Ambarcaţiunea are 110 metri lungime şi se află la 500 de metri adîncime. Pentru moment nu se ştie care este originea deşeurilor, dar este posibil ca acestea să vină din străinătate. Este vorba despre o primă ipoteză, a precizat oficialul. Cunsky nu este decît una dintre cele 32 de ambarcaţiuni care transportă produse toxice şi care au fost scufundate de Mafie în Marea Mediterană, potrivit Parchetului. Un fost membru al Mafiei calabreze, Fancesco Fronti, care a mărturisit că este la originea exploziei care a scufundat nava Cunsky, a contribuit la găsirea epavei acesteia. ”Toate anchetele privind navele dispărute au fost arhivate. Această descoperire este dovada concretă care lipseşte din 1994, anul primelor plîngeri ale organizaţiei pentru protecţia mediului Legambiente”, a declarat vicepreşedintele asociaţiei, Sebastiano Venneri. ”Potrivit confesiunilor fostului mafiot, \'Ndrangheta - Mafia calabreză - ar fi plătit în aceşti 20 de ani pentru a scufunda deşeurile radioactive în mare. O anchetă privind originea deşeurilor este deci necesară cît mai repede posibil”, a subliniat el. În prezent, Calabria nu are mijloacele economice şi instrumentele tehnologice pentru a finanţa anchete pe viitor. Trebuie să se mobilizeze ministrul Mediului, a cerut, la rîndul său, Silvestro Greco, responsabil de protecţia mediului în regiunea Calabria.

Somalia - Piraţii au eliberat o navă grecească

Piraţii somalezi au eliberat, luni, o navă grecească şi pe cei 21 de membri ai echipajului, cetăţeni filipinezi, la cinci luni de la capturarea acesteia în Golful Aden, a anunţat un oficial din cadrul unui program de sprijinire a marinarilor. ”Nava MV Irene a fost eliberată. Cei 21 de membri ai echipajului sînt teferi”, a declarat Andrew Mwangura din oraşul Mombasa. Nava, care naviga cu pavilion al Sfîntului Vincenţiu şi Grenadine (insulă din Marea Caraibelor), a fost capturată la 14 aprilie. Luni nu se ştia încă dacă a fost plătită vreo răscumpărare. Mai multe surse filipineze au precizat în august că piraţii au cerut o răscumpărare de 2,8 milioane de dolari în schimbul eliberării marinarilor şi a navei. Odată cu această eliberare, numărul navelor capturate de piraţii somalezi ajunge la patru, cifra cea mai mică din ultimul an. Cel puţin 100 de marinari sînt în prezent ţinuţi captivi. Potrivit organizaţiei neguvernamentale Ecoterra International, care monitorizează pescuitul ilegal din regiune şi urmăreşte îndeaproape fenomenul pirateriei somaleze, piraţii au desfăşurat, în 2009, cel puţin 163 de atacuri, 47 dintre acestea soldîndu-se cu capturarea de nave.



12