Guvernul acceptă peste 70 de amendamente la legile salarizării şi agenţiilor
Executivul s-a reunit, ieri, în şedinţă, pentru a stabili care dintre amendamentele depuse pot fi acceptate la proiectele de legi pentru care îşi va asuma răspunderea în Parlament. În urma discuţiilor, Guvernul a acceptat 34 din 300 de amendamente la legea de reorganizare a agenţiilor şi 39 din cele circa 780 de amendamente la legea salarizării unitare, urmînd ca propunerile pentru legea educaţiei naţionale să fie analizate şi în această dimineaţă, într-o nouă reuniune. Premierul Emil Boc a declarat, înaintea şedinţei, că “Guvernul va analiza amendamentele depuse de către parlamentari pentru legile promovate prin angajarea răspunderii, dar va accepta doar propunerile care se încadrează în principiile legilor, cadrul macroeconomic, programul de guvernare şi prevederile bugetare”. De altfel, el s-a întîlnit, sîmbătă, cu liderii sindicali, pentru a discuta despre proiectul legii de salarizare unitară, reuniune în care s-a convenit pentru constituirea unei comisii interministeriale, din care să facă parte şi sindicaliştii, care să lucreze pînă la 30 iunie 2010 la modificarea legii. Discuţia cu sindicatele a fost urmată de o întîlnire a membrilor coaliţiei de guvernare, în care au fost analizate toate amendamentele depuse la cele trei legi promovate pentru angajarea răspunderii.
Dacă Guvernul pică la asumare, se impun anticipate, cu prezidenţialele
Deputatul PD-L Valeriu Tabără a declarat, ieri, că în cazul unui eşec al asumării răspunderii Guvernul pe legile reformei, în opinia sa s-ar impune organizarea de alegeri anticipate parlamentare, pentru un vot de încredere din partea cetăţenilor. Tabără a arătat că PD-L şi premierul Boc îşi asumă responsabilitatea pentru deciziile luate, prin faptul că se duc în faţa Parlamentului cu un pachet de legi ale reformei, iar dacă Opoziţia va decide să depună moţiune de cenzură şi aceasta va fi adoptată de Parlament, va pica întregul Guvern, adică şi miniştrii PD-L. În plus, potrivit acestuia, în condiţiile în care cele două partide aflate la guvernare nu pot guverna împreună, se impune ca, o dată cu acest vot din Parlament, să se ia în calcul şi posibilitatea organizării unor alegeri anticipate parlamentare, odată cu alegerile prezidenţiale.
Liberalii decid, azi, dacă participă sau nu la şedinţa de asumare a răspunderii
Liderii PNL vor decide, alături de parlamentarii liberali, în cursul zilei de astăzi, dacă vor participa la şedinţa Parlamentului consacrată angajării răspunderii de Guvernul Boc pe legile educaţiei, salarizării unitare şi reorganizării guvernamentale, stabilită pentru mîine. De altfel, purtătorul de cuvînt al PNL, senatorul Varujan Vosganian, a declarat, la sfîrşitul săptămînii trecute, că liberalii vor decide în Biroul Politic Central şi apoi în şedinţa grupurilor parlamentare reunite, dacă vor participa la şedinţa în care premierul Boc şi Guvernul său urmează să îşi angajeze răspunderea pe cele trei legi.
Gabriela Creţu va reprezenta Senatul României la Bruxelles
Secretarul general al Senatului, Ion Moraru, a declarat, ieri, că în şedinţa de miercuri a conducerii acestei Camere s-a decis în unanimitate ca reprezentantul pe lîngă Parlamentul European să fie fostul europarlamentar PSD Gabriela Creţu. Gabriela Creţu nu a mai fost inclusă pe lista eurocandidaţilor PSD la scrutinul din 2009. Ultima modificare legislativă a Legii funcţionarului parlamentar, adoptată de Parlament şi promulgată în 2009, prevede înfiinţarea funcţiei de reprezentant permanent al Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului, pe lîngă Parlamentul European, ca angajat contractual al Camerei Deputaţilor şi/sau al Senatului, după caz, salarizat la nivelul funcţiei publice parlamentare de şef departament sau director general.
Liberalii nu se vor alia cu PSD sau PD-L după ruperea coaliţiei
Liderul PNL Iaşi, Relu Fenechiu, a declarat, sîmbătă, că după ruperea protocolului la nivel local între PSD şi PD-L liberalii nu se vor alia cu niciunul din cele două partide, în vederea constituirii de noi majorităţi în Consiliul Judeţean şi Consiliul Local. “De fiecare dată, şefii celor două filiale, Gheorghe Nichita şi Dan Cîrlan, s-au adunat şi şi-au rezolvat problemele. Acum şi PSD-ul condus de Nichita vrea să facă o alianţă cu noi, dar şi PD-L-ul ne curtează. Le urez amîndurora să-şi ducă crucea şi le transmit că nu ne aliem cu niciunul dintre partide”, a afirmat Fenechiu.
Oprescu îşi va confirma sau infirma candidatura în curînd
Sorin Oprescu a declarat, sîmbătă, la un post de televiziune, că răspunsul la întrebarea dacă va candida sau nu la prezidenţiale va veni “în curînd”, admiţînd că a început să strîngă semnături. Întrebat ce îl impiedică să-şi anunţe deja candidatura, Oprescu a răspuns că l-a împiedicat promisiunea făcută bucureştenilor la preluara mandatului. El a adăugat însă că în prezent stă cu fruntea sus vizavi de această promisiune, pentru că lucrurile pe care le-a promis au fost demarate şi sînt în curs de realizare. Oprescu a precizat că a acceptat strîngerea de semnături pentru candidatura sa la Preşedinţie pentru a vedea “gradul de acceptabilitate” în rîndul populaţiei, vizavi de această idee. Întrebat ce motive are să candideze sau să nu candideze, el a menţionat că în ultimii ani a constat o disoluţie a autorităţilor statului. Primarul a mai spus că doreşte să aducă, în condiţiile în care va candida, normalitatea în politică.