Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 10 Septembrie 2009 / 00:00 381 accesări

Guvernul discută, duminică, amendamentele la legile asumării

Guvernul se va reuni, duminică, în şedinţă, pentru a discuta despre amendamentele depuse la proiectele de legi pentru care îşi va asuma răspunderea, după ce propunerile primite vor fi analizate, sîmbătă, de către ministerele implicate. Premierul Emil Boc s-a întîlnit, ieri, împreună cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, cu grupul parlamentar PD-L, pentru a culege propuneri şi amendamente de îmbunătăţire a legilor educaţiei. El a arătat că are discuţii cu toate grupurile parlamentare şi că Guvernul va lua în considerare amendamentele depuse de parlamentari la legile educaţiei dacă acestea se încadrează în Pactul Naţional de Educaţie, programul de guvernare şi resursele bugetate existente.

“România nu ar trebui să meargă orbeşte în misiuni militare străine”

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi preşedintele partidului, Mircea Geoană, au afirmat, ieri, că eventualele viitoare misiuni militare la care România ar trebui să participe în virtutea calităţii de membru NATO ar trebui mai serios analizate ca oportunitate. Iliescu a afirmat, în discursul ţinut la lansarea unei cărţi despre războiul din Irak, că România ar trebui să nu mai “meargă orbeşte” în misiuni militare în străinătate doar pentru că este în Alianţa Nord-Atlantică. El a afirmat că, în timp ce liderii administraţiei americane au avut diverse motive pentru a declanşa războiul din Irak, România a participat cu trupe militare pentru a-şi dovedi solidaritatea faţă de ţările NATO şi pentru a obţine intrarea în Alianţă. Afirmaţiile acestuia au fost apreciate ca fiind “corecte” de către liderul PSD, Mircea Geoană: “După o participare loială alături de partenerii noştri internaţionali, dividendele economice, justificate, nu au apărut pentru România, contrar discuţiilor care au avut loc cu administraţia americană”.

Liderii grupurilor parlamentare din Senat se vor întîlni lunea

Conducerea Senatului a decis ieri ca liderii grupurilor parlamentare din Senat să aibă săptămînal o întîlnire, în fiecare zi de luni, dorindu-se ca prin această măsură să se “fluidizeze procesul decizional”, precum şi să se eficientizeze lucrările în Biroul Permanent. Pe de altă parte, pentru o mai bună transparenţă, senatorii au decis ca toate iniţiativele legislative să fie afişate pe site-ul oficial al Senatului. Chestorul Biroului Permanent, Constantin Dumitru a afirmat, referitor la iniţiativele legislative, că, pentru evitarea diverselor probleme în formularea iniţiativelor, Senatul a mai hotărît înfiinţarea unui grup de lucru de experţi care să îi ajute pe toţi senatorii la formularea iniţiativelor legislative, din punct de vedere tehnic.

Năstase spune că nu se poate relua votul pentru ridicarea imunităţii sale

Deputatul PSD Adrian Năstase le-a împărţit membrilor Biroului Permanent, în şedinţa de ieri, copii ale deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) în privinţa sesizării PD-L privind regulamentul şi hotărîrea Biroului cu privire la solicitarea procurorului general de începere a urmăririi penale în cazul său. În decizia respectivă a CCR se constată ca inadmisibilă sesizarea PD-L privind constituţionalitatea dispoziţiilor art. 154, 155 şi 156 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care reglementează procedura privind punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului. Gestul fostului premier de a le atrage atenţia colegilor din Biroul Permanent asupra acestor aspecte vine în contextul în care şi în această sesiune, pe ordinea de zi a plenului, la secţiunea proiecte amînate se află “Proiectul de Hotărîre privind cererea de începere a urmăririi penale a d-lui deputat Adrian Năstase, fost prim-ministru al Guvernului României”. În dreptul acestui proiect se arată că dezbaterile vor continua după primirea răspunsului procurorului general al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Biroul Permanent nu a primit încă un răspuns din partea procurorului general, deşi acest for a cerut clarificări în legătură cu dosarele fostului premier.

Boc, la Adunarea Generală a ONU?

Premierul Emil Boc intenţionează să participe, în a doua jumătate a lunii septembrie, la dezbaterile Adunării Generale a ONU, precum şi la summit-ul mondial privind schimbările climatice, găzduit de sediul Naţiunilor Unite de la New York. În cadrul Adunării Generale a ONU, la 21 septembrie, va fi sărbătorită Ziua Internaţională a Păcii, iar la 22 decembrie va avea loc summit-ul la nivel înalt privind schimbările climatice. Premierul ar urma ulterior să fie prezent la Chicago, la o serie de întîlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri american, precum şi cu membri ai comunităţii româneşti din Statele Unite. Surse diplomatice spun, însă, că este posibil ca programul să sufere modificări şi în funcţie de contextul politic.

Dezbaterea legalităţii privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii, în 15 septembrie

Curtea Constituţională a amînat pentru 15 septembrie discutarea constituţionalităţii art. 28 din Legea privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii, referitor la secretul corepondenţei. Marţi, Curtea a avut termen de judecată a excepţiei de neconstituţionalitate privind art. din Legea 298/2008, însă a amînat-o pentru săptămîna viitoare. Normele de aplicare a Legii 298/2008 privind reţinerea datelor din comunicaţii vor fi adoptate printr-o hotărîre de Guvern pînă la finele anului 2009 şi vor intra în vigoare, cel mai tîrziu, pînă la 30 ianuarie 2010, s-a stabilit în luna martie. Tribunalul Bucureşti, care judecă un litigiu comercial dintre firma de telefonie Orange şi Comisariatul pentru Societatea Civilă (CSC), a admis cererea ONG-ului, care a susţinut că Legea 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii încalcă art. 28 din Constituţa României, care prevede că “Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”.

Becali nu se mai teme de posibile abuzuri ale procurorilor

Finanţatorul echipei Steaua, europarlamentarul Gigi Becali, s-a prezentat, ieri, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care este acuzat de sechestrarea unor persoane. Luni şi marţi, la Parchet au fost convocaţi mai mulţi martori în dosarul lui Becali, pe care acesta i-a propus în apărare. Becali a declarat după audierile la Parchetul instanţei supreme că, dat fiind statutul său de europarlamentar, nu se mai teme de posibilele abuzuri ale procurorilor. Acesta a criticat dur procurorii Parchetului capitalei, despre care a spus că sînt nişte “derbedei” şi că “stau de şase” pentru hoţi, afirmînd că profesionalismul acestora nici nu poate fi comparat cu cel al procurorilor de la Parchetul instanţei supreme, care anchetează cazul său, în virtutea funcţiei de europarlamentar obţinute în urma alegerilor pentru PE din vară. Întrebat dacă va candida la Preşedinţie, el a zis: “Bineînţeles”.



12