Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 09 Septembrie 2009 / 00:00 519 accesări

Oprescu ar putea face anunţul candidaturii sale la sfîrşitul lunii septembrie

Sorin Oprescu a spus, luni, într-o emisiune la un post de televiziune, că în cazul în care decide să candideze la prezidenţiale va face anunţul la sfîrşitul lunii septembrie, începutul lui octombrie, întrucît, în cazul în care va dori să intre în cursa electorală, va avea nevoie de timp pentru a aduna semnăturile necesare. Primarul general al capitalei a precizat că dacă va candida la alegerile prezidenţiale o va face ca independent. Întrebat dacă există vreo susţinere din partea preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, pentru ca el să candideze la prezidenţiale, edilul şef al capitalei a declarat: “Este mai mult intuită de mine, dar fără niciun fel de certitudine legată de vreo discuţie sau de vreo promisiune făcută. Ăsta este adevărul”.

Toader spune că s-ar putea apela la o nouă rectificare bugetarĂ

Liderul grupului parlamentar PD-L din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat, ieri, că, dacă va fi nevoie, s-ar putea apela la o nouă rectificare bugetară pentru a evita un eventual blocaj al instanţelor de judecată din ţară. La finalul unei întîlniri cu reprezentanţi ai asociaţiilor magistraţilor, Toader le-a declarat jurnaliştilor că sistemul judiciar trebuie să evite colapsul, iar instanţele şi parchetele din întreaga ţară trebuie să funcţioneze, pentru a asigura dreptul cetăţeanului de acces la justiţie. El i-a asigurat pe magistraţi că nimeni nu va opri utilităţile din cauza restanţelor pe care le au instituţiile sistemului judiciar. În timpul întîlnirii cu magistraţii, care le-au propus deputaţilor semnarea unui pact între cele trei puteri ale statului pentru rezolvarea problemelor din justiţie, Toader s-a declarat, în principiu, de acord cu revendicările judecătorilor, procurorilor şi grefierilor.

Udrea a sesizat din nou BP despre lipsa regulamentului Comisiei

Deputatul PSD Nicolae Bănicioiu a declarat, ieri, în şedinţa Comisiei de anchetă Udrea, că ministrul Turismului a sesizat din nou Biroul Permanent (BP) în legătură cu vacantarea posturilor şi lipsa regulamentului comisiei şi i-a sugerat Elenei Udrea să se consulte cu grupul PD-L pentru aceste probleme. El a arătat că sesizarea Elenei Udrea este făcută la BP al Camerei Deputaţilor, în calitatea sa de parlamentar, şi ea va fi discutată în şedinţa conducerii Camerei de astăzi. Pe de altă parte, Bănicioiu a apreciat că este falsă recomandarea ministrului Udrea că PNL, PSD sau UDMR pot să numească membri în comisie pe posturile lăsate vacante de PD-L. Potrivit acestuia, este ilegal ca PSD, PNL, UDMR să ocupe aceste posturi.

Flutur consideră că Bogdan Olteanu face “o glumă proastă”

Vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur a declarat, ieri, că anunţul vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, că va sesiza CNCD în cazul unor declaraţii făcute de el este “o glumă proastă” şi că acesta încearcă să revină în atenţia mass-media. Bogdan Olteanu a declarat, luni, că va trimite o sesizare la CNCD şi a postat pe blogul său un material prin care îl critică pe Flutur pentru declaraţiile sale referitoare “la rasa afro-americană”, în care anunţă la final că va sesiza CNCD în ceea ce priveşte sancţionarea democrat-liberalului. Gheorghe Flutur a declarat, sîmbătă, la Şcoala de Vară a partidului, că liberalul Crin Antonescu nu poate fi Obama nici dacă ar sta la soare cîteva săptămîni de acum încolo.

Deputaţii prelungesc termenele de finalizare a anchetelor la comisiile Nemirschi şi pentru irigaţii

Camera Deputaţilor a decis, ieri, prelungirea termenelor de finalizare a anchetelor a comisiilor parlamentară privind sistemul de irigaţii şi în cazul ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi. Astfel, Comisia de anchetă privind sistemul de irigaţii va avea ca termen de depunere a raportului în 12 septembrie, iar Comisia de anchetă Nemerschi va trebui să finalizeze raportul în 18 septembrie. Preşedinţii celor două Comisii au solicitat această prelungire a termenului pe motiv că volumul de muncă este foarte mare, la fel şi numărul persoanelor care trebuie audiate în aceste cazuri.

Deputaţii resping ordonanţa prin care Geoană devenea membru al CSAT

Camera Deputaţilor a respins, ieri, în unanimitate, ordonanţa de urgenţă de modificare a legii CSAT astfel încît preşedintele Senatului să devină vicepreşedinte al forului, această decizie fiind luată de deputaţi ca urmare a hotărîrii Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea acestei ordonanţe. Parlamentul a adoptat, iniţial, această ordonanţă, dar un grup de parlamentari ai PNL au sesizat Curtea Constituţională considerînd-o neconstituţională. Curtea a dat dreptate parlamentarilor liberali, iar Camera Deputaţilor a decis respingerea ordonanţei pentru a se pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

“derarea la Schengen depinde, indirect, de reformele aplicate”

“Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va depinde indirect de progresele înregistrate de cele două ţări în combaterea infracţionalităţii şi reforma justiţiei”, explică Martijn Elgersma, însărcinatul cu afaceri al ambasadei olandeze de la Sofia, într-un interviu acordat Novinite.com. Referindu-se la recenta scrisoare a unor miniştri olandezi, Elgersma a explicat că scrisoarea nu conţine noi critici la adresa Bulgariei, ci observă doar concluziile ultimului raport al Comisiei Europene privind situaţia din această ţară: “Scrisoarea arată că lipsa de progrese în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) îi va împiedica pe cetăţenii din România şi Bulgaria să beneficieze cît mai mult de apartenenţa la UE. În problema Schengen, scrisoarea spune clar că, deşi din punct de vedere formal procesul Schengen nu este legat de MCV, nu se poate nega faptul că există o legătură de facto”.

Năstase se duelează în plîngeri penale cu un deputat PD-L

Adrian Năstase anunţă, pe blogul său, că a depus o plîngere penală împotriva deputatului PD-L Mihail Boldea. În plîngerea adresată procurorului general Laura Codruţa Kovesi, Năstase solicită “efectuarea urmăririi penale şi trimiterea în judecată a d-lui Mihail Boldea, deputat în Parlamentul României pentru infracţiunea de denunţ calomnios”. Boldea îl acuzase de subminarea economiei naţionale în cazul privatizării Sidex Galaţi, în 2001, tot într-o plîngere penală.



12