Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 07 Septembrie 2009 / 00:00 362 accesări

FYROM - Naufragiu pe lacul Ohrid

Bulgaria îşi plânge morţii după tragedia produsă pe lacul Ohrid din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM), unde un vaporaş turistic s-a răsturnat, provocînd moartea a 15 turişti bulgari. Preşedintele Bulgariei, Gheorghi Părvanov şi preşedintele Parlamentului, Ţeţka Ţaceva, au participat duminică dimineaţa la o mesă solemnă în memoria victimelor, la catedrala de la Plovdiv. Ceremoniile legate de marcarea Unificării Bulgariei, ce erau prevăzute dumincă dimineaţa, la Plovdiv, au fost anulate, iar Guvernul a decretat luni zi de doliu naţional. La rîndul lor, autorităţile macedonene au decretat ziua de duminică drept zi de doliu naţional. În paralel, Parchetul bulgar a anunţat deschiderea unei anchete pentru elucidarea circumstanţelor producerii acestui accident, ce va decurge independent de investigaţiile demarate de autorităţile macedonene.

Tragedia s-a produs în urma defectării cîrmei vasului. Acesta a fost construit în 1924 şi transporta în această cursă de agrement zece persoane peste capacitatea sa de transport. Căpitanul acestui vas a fost reţinut pentru cercetări. În momentul tragediei pe vas se afla un grup de 55 de turişti bulgari, dintre care 14 adulţi şi un copil au murit în naufragiu. Un martor ocular pare să confirme ipoteza defectării cîrmei: “Mă aflam la bordul maşinii mele şi în dreapta mea, la 250-300 metri de mal, am văzut un vas încărcat cu turişti care, dintr-un motiv inexplicabil, a virat brusc la dreapta şi s-a aplecat imediat pe o parte. S-a scufundat în 30 de secunde”.

Filipine - Naufragiu

Două persoane au murit, duminică, în naufragiul unui feribot, în timp ce aproximativ 800 de pasageri au fost evacuaţi la timp în sudul insulelor Filipine, au anunţat autorităţile, în timp ce operaţiunile de salvare continuă. Vaporul Superferry 9, cu 847 de pasageri la bord şi 117 membri ai echipajului, s-a scufundat la şase mile în largul coastelor Zamboanga, de pe insula Mindanao, a declarat ministrul Apărării, Gilberto Teodoro. Alertaţi de un mesaj de ajutor, două nave de transport şi două vapoare de pescuit au venit în ajutor şi au luat la bord supravieţuitori timp de peste cinci ore. Alţii au fost transferaţi în bărci de salvare. Cei aproximativ 117 membri ai echipajului au fost sfătuiţi să rămînă la bord pînă în ultimul moment, pentru a încerca să salveze nava, care naviga sub pavilion filipinez. Pentru moment nu sînt clare cauzele accidentului.

Marea Britanie - Manifestaţie împotriva islamismului radical

Peste 30 de persoane au fost arestate sîmbătă de poliţia din Birmingham, în centrul Angliei, în urma violenţelor din timpul unei manifestaţii împotriva islamismului radical organizată de militanţi din cadrul Ligii pentru apărare engleză. Potrivit martorilor oculari, manifestanţii au avut ciocniri violente în centrul oraşului cu opozanţi care militau împotriva fascismului, acuzînd în special rasismul Ligii pentru apărare engleză. Ciocniri similare au mai avut loc la Birmingham luna trecută, iar poliţia a avertizat atunci că va reacţiona cu rigurozitate dacă astfel de incidente se vor mai produce. La rîndul lor, liderii Ligii pentru apărare engleză le-au cerut simpatizanţilor să evite implicarea în scandaluri.

Germania - Manifestaţii împotriva neo-naziştilor

Un număr de 12 persoane, între care zece poliţişti, au fost rănite în confruntările cu militanţii de extremă-stînga în timpul unei manifestaţii împotriva unei reuniuni neonaziste la Dortmund, în vestul Germaniei. Circa 700 de neonazişti s-au reunit sîmbătă într-o parcare din Dortmund, cu autorizaţie din partea justiţiei germane şi fiind protejaţi de poliţie. O contramanifestaţie a reunit între 2.000 şi 3.000 de persoane, între care susţinători ai extremei-stînga, care au aruncat cu pietre şi petarde în poliţişti. Zece poliţişti, un om politic ecologist care încerca să se interpună şi o femeie au fost răniţi, a precizat poliţia, care a reţinut aproximativ 300 de persoane. Neonaziştii organizează în mod periodic reuniuni în Germania, sub protecţia poliţiei, acestea generînd adeseori contramanifestaţii.

SUA - Suspect pus sub acuzare

Un bărbat de 22 de ani, care a alertat poliţia în cazul atacului soldat cu opt morţi şi un rănit, la 29 august, într-o tabără de case mobile din Georgia, în sud-estul SUA, a fost pus sub acuzare şi plasat în detenţie provizorie. Cauzele morţii celor opt victime din micul oraş Brunswick, situat la 115 kilometri de Savannah, nu au fost descoperite şi nu se ştie dacă suspectul Guy Heinze Junior a acţionat singur. Bărbatul a mai fost acuzat pentru tentativă de omor în cazul unui băiat de trei ani, grav rănit în timpul atacului. Tînărul a apelat serviciile de urgenţă şi a spus, în aparenţă panicat: “Toată familia mea a murit. Tocmai intru în casă şi toată lumea a murit. Tatăl meu a murit. Nu ştiu ce să fac... Este un masacru”, a adăugat el, plîngînd, fără a da detalii referitoare la modul în care au murit victimele. A fost arestat pentru posesie de marijuana şi Darvocet, un analgezic, precum şi pentru tentativă de ascundere de dovezi şi obstrucţionare.

Marea Britanie - Dezminţire

Oficialii de la Edinburgh au respins, duminică, acuzaţiile potrivit cărora decizia Guvernului scoţian de a-l elibera pe Abdelbaset al-Megrahi, singurul condamnat pentru atentatul de la Lockerbie, din motive umanitare, a fost luată pe baza rapoartelor medicilor plătiţi de Libia. Publicaţia “Sunday Telegraph” a anunţat că Guvernul libian a plătit medicii care au întocmit rapoartele ce dau asigurări că Abdelbaset al-Megrahi, în vîrstă de 57 de ani, mai are doar trei luni de trăit şi că ar putea cere o eliberare anticipată din motive umanitare, în conformitate cu legea scoţiană. Guvernul scoţian a dat asigurări că diagnosticul formulat de trei medici plătiţi de Tripoli, între care doi sînt britanici, a intervenit prea tîrziu pentru a interfera în decizia secretarului scoţian al Justiţiei, Kenny Mac Askill, de a-l elibera pe Libian, bolnav de cancer la prostată. Abdelbaset al-Megrahi a fost condamnat în 2001 la închisoare pe viaţă pentru implicarea sa în explozia avionului companiei americane Pan Am în 1988, deasupra satului scoţian Lockerbie. Eliberarea sa, la 20 august, de către Scoţia a generat o nemulţumire profundă, în special în SUA, de unde erau originare majoritatea celor 270 de victime ale atentatului. A alimentat şi speculaţiile privind un schimb Petrol contra al-Megrahi, mai ales că un acord de exploatare petrolieră cu o valoare potenţială de 15 miliarde de lire sterline între Libia şi compania britanică BP era în impas în perioada respectivă.

Grecia - Socialiştii greci, favoriţi

Partidul socialist grec PASOK, aflat în opoziţie, devansează cu 6,7 puncte partidul conservator Noua Democraţie, aflat la putere în Grecia, înaintea alegerilor legislative anticipate de la 4 octombrie, potrivit unui sondaj publicat duminică. Acesta este primul sondaj publicat de la anunţarea alegerilor anticipate de către premierul conservator Costas Caramanlis. Potrivit acestui sondaj, publicat de cotidianul “To Vima”, de centru-stînga, PASOK, condus de Georges Papandreou, obţine 30,8% din intenţiile de vot faţă de 24,1% cît ar obţine Noua Democraţie. Pe locul al treilea se află Partidul Comunist Grec cu 7,1% din intenţiile de vot, urmat de formaţiunea de extremă-dreapta Laos, cu 4,3% şi partidul de stînga Syriza, cu trei procente. Peste 26% dintre persoanele interogate nu au optat pentru nicio formaţiune politică.

Pe de altă parte, peste 10.000 de persoane, potrivit estimărilor poliţiei, au manifestat sîmbătă seară în centrul oraşului Salonic, în nordul Greciei, pentru a protesta faţă de politica anti-socială a Guvernului conservator. Trei reuniuni separate au fost organizate de Confederaţia Generală a Muncitorilor Greci şi Federaţia Funcţionarilor, de Frontul de Luptă Sindicală, apropiat al Partidului Comunist Grec şi de diverse grupuri de extremă stînga şi anarhiste.

SUA - Demisie

Consilierul prezidenţial Anthony Van Jones îşi prezintă demisia din postul său de la Consiliul pentru Calitatea Mediului, potrivit unui comunicat al Casei Albe. În cadrul Consiliului, el asista coordonarea agenţiilor guvernamentale ce asigură milioane de locuri de muncă în domeniul energiei nepoluante. Anthony Van Jones demisionează în contextul unor controverse privind o petiţie online semnată de acesta în 2004, pe tema atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Petiţia făcea apel la o investigaţie imediată, în legătură cu dovezile care sugerează că înalţi oficiali ar fi permis în mod deliberat ca atacurile de 11 septembrie să aibă loc. Anthony Van Jone sa negat că a fost de acord cu conţinutul petiţiei şi şi-a prezentat scuzele săptămîna trecută, declarîndu-se victima politicienilor ce se opun reformării sistemului de sănătate.



12