Serbia - Doliu naţional
Guvernul sîrb a decretat, sîmbătă, zi de doliu naţional în urma tragediei care s-a produs în noaptea de joi spre vineri într-o fabrică de muniţie din Uzice în sud-vestul ţării şi care s-a soldat cu şapte morţi şi 14 răniţi. Guvernul sîrb a anunţat această decizie într-un scurt comunicat difuzat vineri la Belgrad. Preşedintele Boris Tadic, premierul Mirko Cvetkovic şi alţi oficiali de rang înalt au prezentat oficial condoleanţe familiilor victimelor. Şapte persoane, şase femei şi un bărbat, au murit în urma unor explozii, a căror origine este în continuare necunoscută, care s-au produs la uzina de muniţie Prvi Partizan din Uzice, la 198 de kilometri sud-vest de Belgrad. O anchetă privind cauzele acestui incident a fost deschisă, dar niciun element nu a fost dat încă publicităţii. Uzina Prvi Partizan, care are circa 600 de angajaţi, produce muniţie de aproape 80 ani pentru armata şi poliţia sîrbă, dar şi muniţie de vînătoare.
Marea Britanie - Descoperire macabră
Resturile a trei nou-născuţi, ascunşi după ce au murit, în anii \'80, au fost descoperite în regiunea britanică Liverpool, în nord-vestul ţării. Ofiţerii s-au deplasat la faţa locului, în St. Helen, în urma unui apel telefonic. Nu s-au făcut afirmaţii referitoare la cauzele deceselor, iar poliţia verifică mai multe piste. Două femei, în vîrstă de 54, respectiv 38 de ani şi un bărbat de 26 de ani au fost audiaţi de poliţişti, dar nu au fost reţinuţi. Poliţiştii din Merseyside au mai spus că medicii legişti urmează să se ocupe de autopsiile resturilor umane.
Indonezia - Bilanţ în creştere
Cutremurul ce a afectat miercuri insula indoneziană Java a provocat moartea a cel puţin 64 de persoane, potrivit ultimului bilanţ publicat vineri, în timp ce locuitorii din zonele devastate au criticat ritmul lent al distribuirii de ajutoare. Bilanţul ar putea să crească deoarece forţele de intervenţie au puţin speranţe de a găsi supravieţuitori între cele 33 de persoane date dispărute într-un oraş unde cutremurul a provocat o alunecare de teren. Seismul cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter, care a fost resimţit puternic la Jakarta, a afectat circa 30.000 de clădiri, în vestul insulei Java. Într-unul din satele afectate, Cipanas, sute de locuitori au instalat o tabără de refugiaţi pe cîmpurile din apropiere deoarece casele acestora au fost distruse. Mai multe ţări, precum Australia, au propus ajutoare Indoneziei, dar preşedintele Susilo Bambang Yudhoyono a dat asigurări că ţara sa poate face faţă consecinţelor acestui seism, cu cele mai multe victime din 2006.
Marea Britanie - Ploi torenţiale
Ploile torenţiale din Marea Britanie au perturbat traficul rutier şi au provocat inundaţii în mai multe oraşe. Centrul oraşului Aberdeen a fost grav afectat de întreruperile alimentării cu curent electric, în timp ce în nordul şi estul Scoţiei mai multe locuinţe au fost inundate, iar circulaţia a fost blocată pe mai multe artere. Sute de case au fost evacuate în districtul Moray, în ceea ce autorităţile locale au catalogat a fi un incident major, iar poliţia din Grampian i-a sfătuit pe şoferi să nu plece la drum decît dacă este absolut necesar. Mai multe artere din zonele Fife, Perth şi Kinross au fost închise, iar circulaţia trenurilor pe calea ferată principală de pe Coasta de Est se desfăşoară cu întreruperi.
Suedia - Summit extraordinar
Preşedinţia suedeză a UE va organiza, la 17 septembrie, la Bruxelles, un summit extraordinar care să pregătească reuniunea G20 de la Pittsburgh, a anunţat, vineri, la Stockholm, premierul suedez, Fredrik Reinfeldt. Reuniunea marilor puteri din cadrul G20 privind reforma sistemului financiar mondial este programată pentru zilele de 24 şi 25 septembrie la Pittsburgh, în SUA. Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale ai G20 încep, vineri seara, la Londra, o reuniune pregătitoare a summit-ului de la Pittsburgh. În contextul în care de un an au fost adoptate măsuri excepţionale pentru susţinerea băncilor şi economiilor, ce generează deficite bugetare enorme, miniştrii de Finanţe ai G20 trebuie să evoce necesitatea coordonării strategiilor pentru ieşirea din criză. Unele state, printre care şi Franţa, vor să mobilizeze UE în sensul limitării bonusurilor, aceste remuneraţii senzaţionale putînd fi o cauză a derapajului băncilor către explozia de credite de la jumătatea anului 2007.
Ungaria - Drepturi respectate
Drepturile minorităţii ungare în Slovacia trebuie să fie respectate în totalitate în conflictul ungaro-slovac, declanşat în urma intrării în vigoare, la 1 septembrie, a unei legi lingvistice controversate în Slovacia. Knut Vollebaek, Înalt Comisar pentru Minorităţile Naţionale, de la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a precizat că a fost foarte solicitat în acest caz de oficiali slovaci şi ungari, în ultimele săptămîni, precum şi de reprezentanţii minorităţii ungare, care reprezintă 10% din populaţia slovacă. Legea respectivă interzice în serviciile publice folosirea altor limbi decît cea slovacă, sub pedeapsa unor amenzi care pot ajunge pînă la 5.000 de euro. Totuşi, într-un prim gest faţă de Budapesta, Ministerul slovac al Culturii a suspendat temporar sancţiunile financiare prevăzute de lege.
Japonia - Diplomaţie slabă
Viitorul premier nipon Yukio Hatoyama a declarat, vineri, că vrea să consolideze diplomaţia Japoniei, acuzată că este prea slabă în cadrul reuniunilor multilaterale. Cu ocazia unei conferinţe desfăşurate la Tokyo, preşedintele Partidului Democrat din Japonia, centru-stînga, marele cîştigător al recentelor alegeri legislative, a adăugat că viitorul său Cabinet vrea să coopereze cu înalţii funcţionari şi sectorul privat pentru a remodela politica externă a celei de-a doua economii a lumii. Japonia este prezentată adesea ca un gigant economic, dar fără calităţi diplomatice, în primul rînd pentru că, de jumătate de secol, şi-a aliniat poziţia alături de cea a SUA, fostul inamic devenit ulterior cel mai apropiat aliat al său. Prin plecarea Partidului Liberal-Democrat, de dreapta şi venirea la putere a lui Yukio Hatoyama, care va fi ales premier de Parlament la 16 septembrie, lucrurile s-ar putea schimba. Viitorul şef de Guvern s-a pronunţat pentru o reechilibrare a politicii externe, mai puţin dependentă de SUA şi orientată într-o mai mare măsură către Asia.
Belgia – Pregătită să primească un deţinut de la Guantanamo
Guvernul belgian, condus de Herman Van Rompuy, a acceptat, vineri, în mod oficial, să primească un fost deţinut de la Guantanamo, pentru a susţine efortul administraţiei americane de a închide centrul militar de detenţie creat în cadrul luptei împotriva terorismului. Belgia s-a declarat pregătită să primească foşti deţinuţi de la Guantanamo pentru a susţine administraţia Obama să închidă acest centru militar de detenţie creat în 2002, pentru combatanţi inamici, în cadrul războiului împotriva terorismului declanşat în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001. Bărbatul, a cărui identitate şi naţionalitate nu au fost dezvăluite, va primi o viză de acces pe teritoriul belgian şi statutul de rezident, care-i oferă dreptul la un permis de muncă şi vor fi luate măsuri pentru a i se permite acestuia o bună integrare. Data sosirii în Belgia nu a fost nici aceasta comunicată şi nici locul de reşedinţă, dar fostul deţinut va fi liber să circule în această ţară. Într-un caz separat, justiţia belgiană a cerut, în august, SUA extrădarea a doi tunisieni deţinuţi la Guantanamo, pe care doreşte să îi judece la Bruxelles.
Myanmar - Apel examinat
Justiţia din Myanmar a acceptat, vineri, să examineze apelul disidentei Aung San Suu Kyi, condamnată în august la trei ani de muncă silnică, pedeapsă comutată ulterior în 18 luni de arest la domiciliu. Pe 11 august, Suu Kyi a fost condamnată la o pedeapsă de trei ani de închisoare şi muncă silnică pentru încălcarea regulilor de securitate care i-au fost impuse. Sancţiunea a fost comutată imediat la ordinul numărului unu al juntei militare, generalul Than Shwe, în arest la domiciliu, care o împiedică de facto să participe în alegerile prevăzute să aibă loc în principiu în 2010. „Doamna” de la Rangun, în vîrstă de 64 de ani, este acuzată că l-a găzduit pentru scurt timp, în luna mai, pe americanul John Yettaw, care a venit la ea după ce a reuşit să înoate pînă la domiciliul ei, situat pe malul unui lac. Americanul, „un aventurier şi un cretin” potrivit avocatului Kyi Win, fusese condamnat la şapte ani de închisoare şi muncă silnică, după care a fost rapid expulzat. În ultimii 20 de ani, laureata Premiului Nobel pentru Pace a fost privată de libertate timp de 14 ani.