Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 05 Septembrie 2009 / 00:00 491 accesări

Talpeş şi-a anunţat candidatura, ca independent, la alegerile prezidenţiale

Fostul director SIE, Ioan Talpeş, a declarat vineri, că va candida la alegerile prezidenţiale din acest an, ca independent, şi speră să obţină semnăturile necesare pentru se putea înscrie în cursa electorală. Talpeş a arătat că nu este membru în PD-L şi nu a fost niciodată pînă acum membru în acest partid, ci doar a participat la alegerile parlamentare desemnat de democrat-liberali. Fostul director SIE a candidat toamna trecută pentru un loc în Senatul României pe listele PD-L, după ce s-a vehiculat că ar putea candida şi din partea PSD. Deşi a obţinut cel mai mare număr de voturi în colegiul respectiv din Bucureşti, 34,33%, candidatul PNL Cristian Ţopescu a cîştigat colegiul la redistribuire.

Parlamentarii olandezi vor continuarea monitorizării României pe justiţie, fără sancţiuni

Ministrul olandez de Externe Maxime Verhagen i-a transmis omologului român Cristian Diaconescu că Olanda doreşte ca România să îşi intensifice eforturile pentru reformarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. Potrivit site-ului Ministerului olandez de Externe, secretarul de stat olandez pentru Afaceri Europene Frans Timmermans a arătat disponibilitatea Olandei de a oferi asistenţă pentru îmbunătăţirea sistemului judiciar din România. Timmermans a evidenţiat importanţa unor acţiuni clare pentru corectarea problemelor semnalate în cel mai recent raport al Comisiei Europene. Ministrul Diaconescu spune că parlamentarii olandezi au solicitat continuarea Mecanismului de monitorizare pentru România, dar fără să ceară aplicarea a vreunei sancţiuni, ceea ce este un progres comparativ cu solicitarea anterioară a Guvernului olandez de a pedepsi România.

Antonescu regretă retragerea Principelui Radu din cursa pentru Cotroceni

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, vineri, că Sorin Oprescu, în cazul în care va candida la Preşedinţie, nu va lua cele mai multe voturi de la el, motivînd că acesta face parte, alături de Traian Băsescu şi Mircea Geoană, din categoria candidaţilor pe zona de stînga. În plus, Antonescu a afirmat că “pe partea dreapta” este singurul candidat, adăugînd însă că, “din punct de vedere organizatoric”, este clar că nu liberalii au probleme dacă intră Oprescu în cursă. Pe de altă parte, Antonescu a abordat şi subiectul retragerii din cursa electorală a Principelului Radu, menţionînd că se poate spune că această retragere îi este favorabilă: “Nu ne putem culca pe-o ureche că, dacă Radu Duda avea 5% acele procente se vor regăsi la mine. Eu trebuie să conving oamenii ăia că împărtăşim valorile pentru care ei ar fi votat cu Radu Duda”. El a ţinut să reitereze faptul că regretă retragerea din cursă a lui Radu Duda, fără “niciun fel de ipocrizie”, “din simplul motiv că într-un peisaj destul de agitat discursul lui era mai discret, dar mai elegant, mai civilizat”.

Imn clujean pentru alegerile prezidenţiale care ar putea fi preluat la nivel naţional

PSD Cluj a lansat, vineri, un imn al campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, pe care îl va propune conducerii partidului pentru a fi preluat la nivel naţional. Preşedintele PSD Cluj, Valentin Cuibus, a declarat că imnul a fost realizat de mai mulţi membri ai filialei, printre care şi cîntăreaţa de muzică populară Maria Dan Golban, director al Direcţiei Judeţene de Cultură clujene. Acesta consideră că imnul are o melodie care va mobiliza alegătorii la vot şi va atrage cetăţenii către candidatul PSD la prezidenţiale.

Kelemen spune că trebuie modificată Constituţia

Preşedintele executiv al UDMR, candidatul Uniunii pentru alegerile prezidenţiale Kelemen Hunor, a susţinut, vineri, la Adunarea Aleşilor Locali din Secuime de la Miercurea Ciuc, că Legea fundamentală trebuie modificată, prin înlocuirea “statului naţional” cu sintagma de “stat multietnic”. Potrivit acestuia, UDMR susţine de doi ani că nu este de acord cu sintagma de “stat naţional” prevăzută în articolul 1 al Constituţiei, dar că nu are nimic împotriva celorlalte prevederi care vizează statutul de stat unitar şi indivizibil. El a spus că va solicita amendarea Constituţiei şi va insista ca în Legea fundamentală să fie prevăzute drepturile colective, respectiv cele lingvistice şi autonomia comunităţilor. În opinia sa, în ultimii 20 de ani, în România s-a ajuns de la sistemul de partid unic şi stat, “de la PCR şi dictatură”, la o democraţie funcţională, dar la un “sistem administrativ hipercentralizat şi ineficient”.



12