Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 04 Septembrie 2009 / 00:00 357 accesări

Mexic - Masacru într-o clinică de reabilitare

Un număr de 17 oameni au murit după ce mai multe persoane înarmate au intrat în clinică şi au deschis focul. Potrivit martorilor, agresorii ar fi căutat nişte traficanţi de droguri despre care credeau că se ascund în centrul de reabilitare. Se pare că înainte să fie împuşcaţi, oamenii au fost aliniaţi de-a lungul unui coridor şi apoi executaţi. Persoane înarmate au deschis focul asupra 20 de oameni, iar 17 dintre aceştia au fost ucişi. Atacul de la clinica de reabilitare din Ciudad Juarez, este unul dintre cele mai sîngeroase, care au avut loc în timpul celor trei ani de mandat al preşedintelui Calderon. Ciudad Juarez este considerat teatrul de război dintre cartelurile mexicane ale drogurilor. Acestea se luptă pentru supremaţie pe piaţa americană a cocainei.

Kosovo - Noi tensiuni

Două explozii puternice, care nu s-au soldat cu victime, au fost auzite miercuri seară la Kosovska Mitroviţa, în urma unei noi altercaţii între sîrbi şi albanezi. Primul incident s-a produs între două grupuri de sîrbi şi albanezi care aruncau cu pietre. Două explozii puternice au fost auzite apoi la ora locală 21.00, într-un cartier albanez din partea de nord a oraşului divizat Kosovska Mitrovica, unde sîrbii sînt majoritari.

Turcia - Acuzaţii respinse

Turcia a respins, joi, acuzaţiile Greciei privind încălcarea regulilor traficului aerian de către aviaţia turcă referitor la un zbor civil deasupra Mării Egee, afimînd că acestea sînt contrare intenţiei reciproce de dezvoltare a legăturilor de bună vecinătate. Grecia a protestat marţi faţă de Turcia pentru încălcarea regulilor de navigaţie aeriană de către avioane turce care au pus în pericol un zbor civil deasupra Mării Egee. Comunicatul precizează că luni, în timpul unui zbor ce rutină, avioane militare turce au navigat la altitudinea de 1.828 de metri deasupra Mării Egee, în spaţiul aerian internaţional, de acestea apropiindu-se în mod periculos avioane greceşti de tip F-16. Oficialii de la Atena şi Ankara se confruntă de cîteva zeci de ani pe tema delimitării spaţiului aerian şi maritim în Marea Egee. Grecia a protestat în iulie faţă de multiplele încălcări ale spaţiului său aerian de avioane turce de urmărire deaspura insulelor greceşti din Marea Egee.

Rusia - Avansarea negocierilor

Negocierile ruso-americane privind reducerea armamentului strategic avansează şi s-ar putea finaliza pînă la sfîrşitul anului, declară ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov. “Vom avea ce să le spunem preşedinţilor Barack Obama şi Dmitri Medvedev despre modul în care avansează negocierile, în perspectiva întîlnirii lor la 24-25 septembrie cu ocazia summit-ului G20 de la Pittsburgh”, a explicat acesta, recunoscînd totodată că există disensiuni în anumite privinţe, dar a insistat asupra necesităţii ajungerii la un acord înainte de expirarea la 5 decembrie a Tratatului actual privind reducerea arsenalelor nucleare (START). În luna iulie, Barack Obama şi Dmitri Medvedev au acceptat ideea reducerii cu o treime a arsenalelor nucleare strategice, însă detaliile urmează să fie stabilite. Negocierile se referă şi la elementele antirachetă pe care SUA intenţionează să le instaleze în Europa Centrală.

Gabon - Consulat francez, incendiat

Consulatul general al Franţei din oraşul gabonez Port-Gentil din sud-vestul ţării a fost incendiat de către partizani ai opoziţiei la scurt timp după publicarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale care au avut loc pe 30 august în Gabon, cîştigate de către Ali Bongo, cu 41,74. Mai multe magazine din centrul oraşului erau pe cale de a fi jefuite. Cu puţin timp înainte, partizani ai opozantului Pierre Mamboundou, care s-a clasat pe locul al treilea cu 25,22 % din voturi, au atacat închisoarea din Port-Gentil şi i-au eliberat pe deţinuţi, după care s-au îndreptat spre centrul oraşului, unde au ridicat baricade. Pe mai multe străzi ale oraşului au fost ridicate baricade cu ajutorul caroseriilor de maşini şi au fost incendiate pneuri. Însuşi liderul opoziţiei Pierre Mamboundou a fost rănit în aceste proteste violente.

Filipine - Critici de film, împuşcaţi mortal

Criticul de film filipinezo-canadian Alexis Tioseco şi jurnalista slovenă Nika Bohinc au fost împuşcaţi mortal în Manila, în noaptea de marţi spre miercuri, de unul dintre cei trei hoţi pe care i-au surprins jefuindu-le locuinţa. Cei doi lucrau în calitate de critici de film şi organizatori ai unui festival de cinema în această ţară. După ce au sustras un laptop şi câteva alte bunuri de valoare, hoţii au fugit cu automobilul cuplului. Nika Bohinc, în vîrstă de 29 de ani, fost editor-şef al revistei slovene cu specific cinematografic “Ekran”, lucra ca jurnalist freelancer în Manila, împreună cu partenerul ei de viaţă, Alexis Tioseco, în vîrstă de 28 de ani, fondatorul revistei online “Criticine”. Alexis Tioseco era unul dintre susţinătorii cinematografiei din Asia de Sud-Est, în special ai regizorilor independenţi din Filipine.

China - Părinţi arestaţi

Poliţia chineză a anunţat, joi, că a arestat circa zece părinţi care au protestat recent faţă de intoxicarea cu plumb a copiiilor lor în centrul Chinei. Aceştia ar fi blocat drumurile şi ar fi luat cu asalt birourile Guvernului şi ale poliţiei în urmă cu cîteva zile. În august, autorităţile din Wugang au închis o topitorie şi au arestat doi oficiali ai acesteia, suspectaţi că au provocat poluarea gravă a mediului. Niveluri crescute de plumb au fost descoperite în sîngele a peste 1.350 de copii, adică 70% dintre copiii cu vîrste sub 14 ani care locuiesc în regiune. Autorităţile din Wugang i-au acuzat pe membriii mişcării spirituale Falungong că au vrut să provoace revolte prin acest scandal.

Mexic - După uragan

Uraganul Jimena, care a scăzut în intensitate, a provocat miercuri pagube majore în peninsula mexicană Baja California şi probabil a făcut prima victimă, un pescar care este dat dispărut. Uraganul Jimena, însoţit de rafale de vînt de 155 kilometri pe oră, a slăbit în intensitate avansînd spre nord. După trecerea sa, cei 4.000 de locuitori din Puerto San Carlos nu mai aveau electricitate şi nici telefoanele nu mai mergeau, cablurile fiind smulse de vînt. Alunecări de teren şi inundaţii au izolat suburbia La Ribera şi pe cei 5.000 de locuitori ai săi. Peste 5.000 de familii au fost evecuate de marţi din zonele cu risc ridicat şi au fost amenajate 147 adăposturi, aprovizionate cu apă şi alimente, dar şi dotate cu asistenţă medicală şi psihologică.

Indonezia - Bilanţ crescut

Căutările continuau joi dimineaţă, în încercarea de a găsi dispăruţi, a doua zi după seismul de magnitudine 7, care a ucis cel puţin 57 de persoane şi eănirea a peste 300 de oameni în vestul insulei indoneziene Java. Operaţiunile de salvare, efectuate inclusiv de militari, s-au concentrat într-un sătuc unde numeroase case au fost acoperite de o alunecare de teren provocată de cutremur. Echipele de salvare au săpat cu mîinile şi lopeţile aşteptînd sosirea de noi excavatoare la Cikangkareng, pînă atunci un sat liniştit pe colinele din vestul insulei Java. Puternicul seism a avariat într-o măsură mai mică sau mai mare circa 18.000 de clădiri, printre care moschei şi birouri.

Franţa - Arestări

Nouă persoane au fost arestate, joi, în sudul Franţei, în cadrul anchetei privind scrisorile de ameninţare însoţite de gloanţe, trimise în ultimul an preşedintelui Nicolas Sarkozy şi mai multor miniştri. Cele nouă persoane au fost arestate de poliţie şi membri ai serviciilor antiteroriste, în mai multe localităţi din regiunea Montpellier. De la sfîrşitul anului 2008, 15 scrisori de ameninţare, unele însoţie de un glonţ şi expediate din regiunea Montpellier, au fost trimise preşedintelui Sarkozy şi altor miniştri sau personalităţi de dreapta şi presei, printre care France Televisions şi postul TF1. Scrisorile au fost semnate misterios, “combatanţi ai celulei 34”. O scrisoare adresată lui Nicolas Sarkozy a fost interceptată la începutul lunii august, conţinînd un glonţ de armă de vînătoare de calibru mare. Un fost militar, audiat în aprilie în acest caz, se află printre cei arestaţi. Ameninţările cu moartea se pedepsesc în Franţa cu închisoarea de pînă la trei ani şi o amendă de 45.000 de euro.

Rusia - Contract de livrare de avioane MiG-31E

Rusia a recunoscut, joi, că a semnat un contract de livrare a unor avioane de vînătoare şi de interceptare, de tip MiG-31E, cu Siria, în 2007, după o serie de dezminţiri anterioare. “Au fost semnate două contracte, în urmă cu doi ani, unul privind livrarea către Siria de avioane MiG-29M şi celălalt privind livrarea de avioane MiG-31”, a declarat pentru publicaţia “Kommersant” directorul Companiei Aeriene Unificate ruse, Aleksei Fiodorov. La sfîrşitul lunii mai, aceeaşi publicaţie scria că Rusia ar fi îngheţat un contract de livrare de avioane de vînătoare de interceptare, de tip MiG-31E, către Siria, la presiunile Israelului. Contractul, semnat la Damasc la începutul lui 2007, prevedea vînzarea către Siria a opt aparate, în valoare de 400-500 de milioane de dolari. Acesta urma să fie realizat de uzina aeronautică Sokol, cu sediul la Nijni Novgorod.

Birmania - Apel

Opozanta birmaneză Aung San Suu Kyi, acuzată că a încălcat regulile de securitate care i-au fost impuse şi condamnată luna trecută la alte 18 luni de arest la domiciliu, a făcut apel, joi, la decizia de condamnare a sa. “Am prezentat apelul Curţii”, a declarat principalul său avocat, Kyi Win, care a precizat anterior că magistraţii aveau dreptul de a refuza examinarea apelului. La 11 august, Suu Kyi a fost iniţial condamnată la o pedeapsă de trei ani de închisoare şi muncă forţată, sancţiune imediat comutată, la ordinul comandantului juntei, Than Shwe, în arest la domiciliu. Laureata Premiului Nobel pentru Pace a fost privată de libertate timp de 14 din ultimii 20 de ani.

China - Atac cu seringi

Mai mult de 470 de persoane au fost atacate cu seringi de către indivizi neidentificaţi în provincia musulmană chineză Xianjing, zguduită în luna iulie de violenţe interetnice, a informat joi seara televiziunea locală. Sute, chiar mii de locuitori ai oraşului, potrivit unor martori oculari, au ieşit pe străzile capitalei Urumqi pentru a cere condiţii de securitate mai bune după aceste atacuri care au vizat diversele comunităţi etnice. Urumqi, capitala regiunii autonome Xinjiang, a fost la începutul lunii iulie teatrul unor violenţe interetnice între etnia majoritară din China, Han, şi uiguri, musulmanii turcofoni. Incidentele s-au soldat oficial cu 197 de morţi, dar opoziţia în exil a uigurilor susţine că bilanţul este mult mai mare.

Canada - Documente importante

Documentele pe care fostul ministru canadian al Afacerilor Externe, Maxime Bernier, le-a uitat la fosta sa parteneră în aprilie 2008, înaintea summitului NATO de la Bucureşti, conţin informaţii cruciale, a căror divulgare ar putea aduce prejudicii Canadei. Documentele respective, din care pasaje şi chiar pagini întregi sînt ilizibile, reprezintă o adevărată mină de informaţii a căror divulgare ar risca să aducă prejudicii apărării şi politicii externe a Canadei şi aliaţilor ei şi să furnizeze informaţii cruciale inamicilor lor. De la extinderea NATO către ţările din Balcani la contribuţia acestora în lupta împotriva terorismului, la deţinuţii Taliban în Afganistan şi apărarea antirachetă, de la controlul armamentelor pînă la conflictul israeliano-palestinian, de la situaţia din Ucraina la prezenţa al-Qaida în Pakistan şi trecînd prin poziţia Canadei în ceea ce-l priveşte pe Dalai Lama şi dosarul nuclear iranian, toate marile subiecte ale politicii canadiene în străinătate sunt abordate în aceste pagini în mod detaliat. Permit alcătuirea unei imagini de ansamblu a modului cum Guvernul de la Ottawa îşi concepe relaţiile pe plan mondial. Însă paragrafe întregi, uneori chiar pagini întregi, sînt cenzurate. Documentele controversate pot fi împărţite în două categorii: note pregătitoare pentru întîlniri şi reuniuni la care urma să participe Maxime Bernier şi un caiet de informaţii despre summit-ul NATO desfăşurat la Bucureşti în perioada 2-4 aprilie 2008. Notele şi caietul conţin fiecare o copertă pe care este scrisă menţiunea .



12