Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 02 Septembrie 2009 / 00:00 449 accesări

Cipru - Români puşi sub acuzare

O tînără de origine slovacă a depus plîngere la poliţie, susţinînd că trei români ar fi bătut-o, după care unul din bărbaţi ar fi violat-o, în localitatea Paphos din Cipru. Femeia, în vîrstă de 24 de ani, a spus că se afla într-un local de noapte, sîmbătă seară, cu unul din suspecţi, în vîrstă de 23 de ani, după care li s-au alăturat alţi doi compatrioţi de-ai bărbatului. Cei patru au decis să se plimbe cu maşina prin oraş, în jurul orei 4.00 dimineaţa, însă românii ar fi dus-o într-o zonă izolată din afara oraşului, unde tînărul de 23 de ani i-a cerut să întreţină raporturi sexuale cu el. Cînd fata a refuzat, cei trei ar fi bătut-o, iar apoi tînărul ar fi violat-o. Femeia s-a prezentat la spitalul din Paphos, duminică dimineaţă, avînd mai multe oase rupte la mîna dreaptă şi multiple vînătăi pe tot corpul. Poliţiştii au deschis o anchetă privind acest caz, iar românul suspectat de viol a fost reţinut duminică şi arestat preventiv pentru cinci zile.

Marea Britanie - Fără ajutor de la stat

Cetăţenii străini, inclusiv români, obligaţi să îşi părăsească locuinţele în urma atacurilor xenofobe din Irlanda de Nord nu beneficiază de asistenţă socială din partea statului, arată un raport al comisiei de investigaţie. Muncitorii străini care au fost victime ale abuzurilor nu au putut primi locuinţe sociale din partea statului din cauza reglementărilor restrictive în domeniul imigraţiei, constată Comisia nord-irlandeză pentru Drepturile Omului. În timp ce britanicii şi cetăţenii din anumite state UE au dreptul automat la locuinţe din partea statului britanic, muncitorii din alte state europene şi din restul lumii se confruntă cu restricţii din cauza existenţei permiselor de muncă. Astfel, statul britanic a putut oferi locuinţe sociale imediat după incidentele xenofobe, cum ar fi în cazul celor peste 100 de români atacaţi la Belfast, dar reglementările în domeniul imigraţiei nu prevăd asistenţă socială pe termen mediu.

Ucraina - Depozit de deşeuri radioactive, la Cernobîl

Marea Britanie va aloca 2,5 milioane de euro pentru construirea unui depozit centralizat de deşeuri radioactive în zona restricţionată de la Cernobîl. Ambasadorul britanic în Ucraina, Leigh Turner şi ministrul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, Volodimir Şandra, au semnat, luni, la Kiev, un acord în acest sens. Potrivit planului, depozitul centralizat de deşeuri radioactive ar urma să fie construit în zona industrială Vector a complexului de la Cernobîl, pînă în 2012. Acest depozit va fi utilizat pentru depozitarea surselor de radiaţie provenind exclusiv din Ucraina. Marea Britanie a acordat Ucrainei asistenţă în valoare de aproximativ 80 de milioane de euro.

Portugalia - Coliziune

Un tren regional circulînd pe linia turistică Douro, ce traversează o regiune vinicolă din nordul Portugaliei, a lovit marţi o maşină, provocînd moartea a patru persoane şi rănirea gravă a altor trei, printre ocupanţii automobilului. Vehiculul a fost lovit de un tren care circula de la Regua către Porto, la Ponte das Quebradas, pe o trecere la nivel cu calea ferată, nesemnalizată. Cele şapte victime urmau să ia un autocar, pentru a ajunge la sanctuarul catolic din Fatima, în cadrul unei excursii organizate de primăria din Baiao. Coliziunea nu s-a soldat cu nici un rănit printre pasagerii trenului.

Mexic - Evacuare din carea uraganului

Mexicul vrea să evacueze pînă la 20.000 de familii şi mii de turişti, la apropierea uraganului Jimena, trecut luni la nivelul 5, cu rafale de vînt de 250 de kilometri pe oră, şi aşteptat, în noaptea de marţi spre miercuri, pe coastele pacifice ale Mexicului, aproape de SUA. Se aşteaptă ca rafalele de vînt susţinute să ajungă şi la 305 kilometri pe oră. Uraganul se situa, potrivit ultimelor date, la 475 de kilometri vest-sud-vest de o cunoscută staţiune balneară, Puerto Vallarta, pe continent, şi la 490 de kilometri de staţiunea luxoasă Los Cabos, în extremitatea sudică a peninsulei Baja California.

Federaţia Rusă - Comemorare la Beslan

Circa 3.000 de poliţişti asigură securitatea şcolilor, marţi, în republica rusă Osetia de Nord, cu prilejul comemorării a cinci ani de la masacrul de la Beslan. Ministerul local de Interne a declarat că poliţia va rămîne în continuu în preajma şcolilor, timp de trei zile. Teroriştii au atacat şcoala Nr.1 din Beslan, la 1 septembrie 2004, când părinţii, copiii şi dascălii s-au adunat în prima zi de şcoală. Aceasta a fost ţinută într-un asediu de trei zile, în care cel puţin 334 de persoane au fost ucise, dintre care 186 de copii. Ieri, peste 2.500 de persoane s-au adunat în faţa şcolii pentru o ceremonie de comemorare. Oficialii regionali au depus flori în sala de sport, unde au fost ţinuţi ostaticii şi au fost citite mesaje de comemorare. O cruce a fost plasată în mijlocul sălii, iar coroane şi fotografii ale celor ucişi au fost aşezate de-a lungul pereţilor.

Situaţia din Caucazul de Nord rămîne tensionată. Numai ieri dimineaţa, s-au înregistrat cel puţin trei atacuri teroriste, două cu maşini-capcană în Daghestan, soldate cu un mort şi 19 răniţi şi o bombă pe marginea drumului în Cecenia, soldată cu rănirea a trei militari. O explozie la o conductă de gaze din Inguşetia este, de asemenea, considerată un posibil atac terorist.

Israel - Condamnări pentru corupţie

Doi foşti miniştri israelieni au fost încarceraţi, marţi, pentru a executa pedepse cu închisoarea pentru corupţie. Avraham Hirshson, fost ministru de Finanţe, a fost condamnat în luna iunie, de un tribunal din Tel Aviv, la cinci ani şi cinci luni de închisoare pentru deturnarea în favoarea sa a un milion de dolari, între 1998 şi 2005. Acesta a fost ministru între 2006 şi 2007, în Ehud Olmert, care va răspunde la rîndul său în faţa justiţiei pentru trei capete de acuzare de corupţie, formulate împotriva lui duminică. Ehud Olmert a demisionat în septembrie 2008. Şi Shlomo Benizri, fost ministru al Sănătăţii şi Muncii şi membru marcant al partidului ultraortodox sefard Shass, a fost condamnat în iunie la patru ani de închisoare pentru corupţie, fraudă şi obstrucţionarea justiţiei. Încarcerarea acestora survine în ziua reluării procesului pentru viol şi hărţuire sexuală împotriva fostului preşedinte Moshe Katsav, care a demisionat din funcţie în iunie 2007 din cauza suspiciunilor la adresa lui.

Bolivia - Tratament preventiv

Preşedintele bolivian, Evo Morales, a început să ia un tratament preventiv împotriva gripei A H1N1 după ce s-a întîlnit, vineri, cu omologul său columbian, Alvaro Uribe, între timp infectat cu virusul care provoacă această boală, dar nu prezintă simptome gripale. Şeful statului, care, în mod excepţional, nu a avut nicio ieşire publică în cursul zilei de luni, nu prezintă niciun simptom de boală respiratorie şi are şanse foarte mici să contracteze gripa A H1N1 cu acest tratament. Evo Morales s-a întîlnit cu Alvaro Uribe cu ocazia unui summit al tuturor liderilor sud-americani, vineri, la Bariloche, în Argentina. Cum preşedintele columbian a început să prezinte simptomele bolii în cursul reuniunii, oficialii de la Bogota i-au prevenit pe toţi participanţii asupra riscului infectării.

Libia - Bani contra ostatici

Libia cere o cauţiune de peste o jumătate de milion de euro pentru a le permite celor doi cetăţeni elveţieni reţinuţi la Tripoli de mai mult de un an să părăsească această ţară, potrivit unor surse citate, marţi, de Radio Suisse Romande. “Dacă tranzacţia este efectuată, va fi nevoie de acordul procurorului libian pentru ca cei doi să poată părăsi Libia”, a mai anunţat postul de radio în jurnalul de prînz. Cei doi bărbaţi se află în continuare în detenţie în Libia, în timp ce preşedintele Confederaţiei elveţiene, Hans-Rudolf Merz, a primit asigurări că aceştia vor reveni în ţară pînă la sfîrşitul lunii august. Cu cîteva ore înaintea expirării, termenul limită a fost readus în discuţie de adjunctul ministrului libian al Afacerilor Externe, Khaled Kaim, care a evocat, luni, posibilitatea unei convocări în faţa procurorului înainte de plecarea lor. “Aceşti oameni trebuie să urmeze precedurile legale”, a insistat oficialul libian, precizînd că nimic nu îi priveşte pe cei doi elveţieni în acordurile încheiate între cele două ţări pentru soluţionarea diferendului ce a urmat arestării, în iulie 2008, la Geneva, a lui Hannibal Kadhafi, unul dintre fiii liderului libian, acuzat că nu s-a purtat corespunzător cu doi servitori ai săi.

Coreea de Nord - Ridicarea restricţiilor

Traficul de frontieră între Coreea de Nord şi Coreea de Sud privind complexul de la Kaesong a fost reluat, marţi, într-un nou gest catalogat de analiştii politici ca fiind de bunăvoinţă din partea regimului de la Phenianului faţă de omologii de la Seul. După nouă luni de restricţii, 24 sud-coreeni şi 21 autocamioane cu marfă au trecut frontiera dintre cele două ţări. Tot ieri, cele două ţări trebuie să prezinte liste cu numele coreenilor din cele două ţări care urmează să se întîlnească în cadrul reuniunilor între membrii familiilor divizate. În decembrie anul trecut, în semn de protest faţă de intransigenţa manifestată de autorităţile de la Seul, Coreea de Nord a limitat drastic traficul înspre complexul Kaesong şi a expulzat sute de muncitori sud-coreeni. În 98 de companii sud-coreene din complexul respectiv, finanţat de Coreea de Sud, sînt angajaţi peste 39.000 de nord-coreeni. Teoretic, cele două ţări sînt în stare de beligeranţă, războiul din Peninsula Coreea între 1950-1953 încheindu-se printr-un armistiţiu, nu cu semnarea unui acord de pace.

Turcia - Manifestaţie paşnică

Mii de kurzi s-au reunit, marţi, într-o piaţă din Diyarbakir, principalul oraş kurd din Turcia, pentru a cere o pace onorabilă în aşteptarea reformelor promise de Guvern. Venind din provinciile din sud-estul Anatoliei, populată în special de kurzi, la apelul Partidului pentru o Societate Democratică, manifestanţii au dansat pe melodii folclorice în gară şi în centrul oraşului. Kurzii din Turcia sărbătoresc la 1 septembrie Ziua Păcii. Manifestanţii au arborat portrete ale liderului rebel kurd încarcerat, Abdullah Ocalan şi pancarte pe care se putea citi: “Soluţionarea problemei kurde nu poate fi amînată”. O manifestaţie similară a fost organizată la Istanbul, unde circa 5.000 de persoane s-au adunat în piaţa Kadikoy, pe malul asiatic. Opoziţia parlamentară este însă foarte ostilă eforturilor Guvernului, temîndu-se pentru unitatea ţării. În ultimii ani, Turcia a extins drepturile culturale şi lingvistice ale kurzilor în vederea sporirii şanselor de integrare în UE.

Ungaria - Întîlniri bilaterale

Premierul ungar Gordon Bajnai se va întîlni cu omologul său slovac Robert Fico pe 10 septembrie, în Ungaria, în apropierea frontierei comune. Întrevederea va aborda chestiuni bilaterale, inclusiv refuzul de a permite vizita în Slovacia a preşedintelui maghiar Laszlo Solyom, precum şi noua lege lingvistică slovacă, intrată în vigoare marţi.

Pakistan - Restricţii ridicate

Părintele bombei atomice pakistaneze, Abdul Qadeer Khan, care trăieşte în arest la domiciliu, după ce a făcut mărturisiri în 2004 despre activităţi de proliferare în Iran, Coreea de Nord şi Libia, a declarat, marţi, că Guvernul a ridicat orice restricţie privind deplasările sale. Un tribunal din Islamabad a ordonat în februarie punerea sa în libertate, dar poliţia şi armata au continuat să-l menţină în arest la domiciliu şi să-i limiteze deplasările. La sfîrşitul săptămînii trecute, după o reclamaţie a doctorului Khan, Înalta Curte de Justiţie din Lahore a cerut autorităţilor să explice de ce îi mai impun restricţii, o nouă audiere fiind fixată pentru vineri. Abdul Qadeer Khan, în vîrstă de 72 de ani este bolnav şi ar dori să părăsească ţara pentru a se trata în străinătate.

Portugalia - Incendii de pădure

Nordul şi centrul Portugaliei sînt în continuare devastate de o serie de incendii forestiere, împotriva cărora au fost mobilizaţi aproximativ 1.000 de pompieri, susţinuţi de circa 20 de avioane. Districtele Porto, Braga, Vila Real din nord, Viseu, Coimbra şi Guarda din centru erau cele mai afectate regiuni. Din 12 incendii inventariate de autorităţile portugheze, doar patru erau declarate controlate. Serviciile Protecţiei Civile au hotărît să prelungească starea de alertă în toată ţara, pînă marţi seara. Autorităţile portugheze au înregistrat 444 de focare de incendii, duminică, cel mai mare număr de la începutul anului şi pînă în prezent.

Austria - Supravieţuire miraculoasă

Doi alpinişti olandezi au supravieţuit după ce, marţi, au căzut o sută de metri de pe masivul austriac Grossglockner, din sudul ţării. Unul dintre bărbaţi, în vîrstă de 36 de ani, a alunecat pe o porţiune gheţoasă în timp ce urca pe munte şi, în căderea sa, l-a tras şi pe colegul său, de care era prins cu o coardă. Primul alpinist a fost grav rănit şi transportat la spitalul din Linz cu elicopterul, în vreme ce partenerul său a scăpat nevătămat.

Australia - Găsit în viaţă

Ministrul Apelor şi Turismului din statul australian Victoria, Tim Holding, care fusese dat dispărut după ce plecase să escaladeze un vîrf muntos acoperit cu gheaţă a fost găsit în viaţă. Bărbatul a fost reperat de un elicopter al postului de televiziune Channel 7, care a informat poliţia despre locul în care se află. Acesta purta o pălărie fără boruri şi flutura o pătură termică de culoare argintie pentru a atrage atenţia echipei de salvare. Tim Holding s-a reîntîlnit mai întîi cu părinţii şi cu partenera sa de viaţă, după care a fost transportat la spital pentru a i se verifica starea de sănătate. Tim Holding a plecat, la sfîrşitul săptămînii, să escaladeze de unul singur Muntele Feathertop, al doilea ca înălţime din statul Victoria, dar nu s-a mai întors din expediţie şi a fost văzut ultima dată de un grup de alpinişti ce mergea înspre nord către vîrful muntos, duminică, în jurul orei locale 20.30.

Marea Britanie - Spălare de bani

Liderii crimei organizate din Marea Britanie spală bani vînzînd mii de tractoare şi utilaje furate, comerţul fiind favorizat de lipsa unei legislaţii bine puse la punct. Autorităţile au declarat că, anul trecut, au fost furate peste 3.500 de utilaje, inclusiv un număr record de tractoare, în valoare totală de aproximativ 36 de milioane de lire sterline. Crima organizată probabil scoate mai mulţi bani din furtul de utilaje, care este şi mai puţin riscant decît din traficul de droguri.



12