Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 02 Septembrie 2009 / 00:00 377 accesări

Pronosticul lui Boc pentru rezultatul angajării răspunderii în Parlament: 1X2

Premierul Emil Boc consideră că rezultatul angajării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului poate fi oricare, el affirmînd că acest rezultat este la momentul actual unul de \"1X2\", termen folosit la pronosticurile sportive: \"La noi este 1X2, sînt valabile toate posibilităţile\". Premierul Emil Boc a anunţat, luni, că în 2 septembrie Guvernul îşi va asuma răspunderea pe trei legi, referitoare la restructurarea agenţiilor, reforma educaţiei şi salarizarea unică, demers pe care PD-L îl susţine fără rezerve.

„PSD nu trebuia să cedeze infantilismului politic al asumării legilor educaţiei“

Şefa departamentului Educaţie din PSD, Ana Birchall, a declarat, ieri, că PSD nu trebuia să cedeze \"infantilismului politic\" al asumării răspunderii Guvernului pe legile educaţiei, devenite doar o miză electorală. Birchall a afirmat că, indiferent de varianta de legi ale educaţiei pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, noile reglementări nu vor fi aplicabile pentru noul an şcolar. Ea a apreciat că, în condiţiile în care noile legi nu vor intra în vigoare începînd cu acest an şcolar, \"încăpăţînarea asumării răspunderii\" nu se justifică, legile respective trebuind să fie asumate după dezbaterea în Parlament şi întrunirea acceptului tuturor partidelor. \"Demersurile din ultimele zile sînt dovadă de infantilism politic. PSD nu trebuia să cedeze acestui infantilism politic. Pachetul de legi pe educaţie a devenit numai miză electorală în coaliţie şi nu miză pentru reforma reală în şcoala românească\", a declarat Birchall. Ea a mai spus că politicienii au subordonat dezbaterea pe legile educaţiei campaniei electorale.

Meleşcanu, vicepreşedinte al Senatului

Senatorii PNL l-au propus, ieri, pe Teodor Meleşcanu pentru a-l înlocui în funcţia de vicepreşedinte al Senatului pe Crin Antonescu, celelalte partide păstrîndu-şi vechile nominalizări pentru funcţiile deţinute în Biroul Permanent. Cu excepţia lui Meleşcanu, care l-a înlocuit pe Antonescu, ceilalţi membri ai Biroului Permanent al Senatului au fost păstraţi în funcţii de către partidele care i-au nominalizat. Componenţa noului Birou Permament al Senatului a fost validată, ieri, în prima şedinţă a actualei sesiuni legislative, cu votul a 100 de senatori, fiind înregistrate trei abţineri. Vicepreşedinţii Senatului sînt: Alexandru Pereş (PD-L), Anca Boagiu (PD-L), Dan Voiculescu (PSD-PC) şi Teodor Meleşcanu (PNL). Cele patru posturi de secretar sînt deţinute de Gheorghe David (PD-L), Orest Onofrei (PD-L), Doina Silistru (PSD) şi Cornel Popa (PNL). Chestori ai Senatului sînt Dumitru Constantin (PD-L), Ioan Chelaru (PSD), Dan Radu Ruşanu (PNL) şi Verestoy Attila (UDMR). Cele patru partide reprezentate în Senat nu au făcut modificări în privinţa liderilor grupurilor parlamentare.

Ponta: Nu înţeleg stilul ăsta în care la partid ne înjurăm şi la Guvern ne pupăm

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat că nu înţelege tipul de politică potrivit căreia la partid \"ne înjurăm, iar la Guvern ne pupăm\" şi şi-a exprimat speranţa că, după ce vor avea loc alegerile prezidenţiale, lucrurile se vor mai linişti. \"E greu, vă spun sincer, nu numai dinafară şi dinăuntru e greu pentru cei dintre noi care nu sîntem neapărat obişnuiţi cu stilul ăsta. E dificil, dar nu ştiu, poate că sînt eu dintr-o altă generaţie şi nu înţeleg politica exact în felul ăsta, poate că aşa trebuie făcută\", a declarat Victor Ponta. \"În ultimii trei ani am avut cinci sau şase rînduri de alegeri dacă nu mă înşel şi, din păcate, politică sau mai bine zis administraţie, treabă, cum spune românul, s-a făcut destul de puţin şi totul cu gîndul la alegeri\", spune Ponta, care susţine că e necesară mai multă seriozitate.

Guvernul elimină angajamentul de loialitate la DLAF şi Corpul de Control

Procesul de restructurare a Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF) şi a Departamentului de Control al Guvernului a fost reglementat prin ordonanţă de urgenţă care elimină însă prevederile privind obligaţia angajamentului de loialitate şi angajarea pe baza încrederii premierului, considerate ca fiind neconstituţionale de către CC. La sfîrşitul lunii iulie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul anunţa că această reglementare a fost operată printr-un proiect de lege transmis Parlamentului. El a arătat atunci că speră ca proiectul să fie aprobat în şedinţa extraordinară a Camerei Deputaţilor din luna iulie, arătînd că noile prevederi trebuie adoptate într-un interval maxim de 45 zile, pentru a se evita un vid legislativ. Legea nu a fost însă publicată pînă în prezent în Monitorul Oficial, astfel că Executivul a introdus modificările prin ordonanţă de urgenţă. Ordonanţa de Urgenţă 3/2009 pentru modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la organizarea şi funcţionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului a fost declarată ca fiind neconstituţională de către CC în şedinţa din 9 iulie.

PD-L îşi va anunţa candidatul la prezidenţiale după 1 octombrie

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, şi vicepreşedintele Gheorghe Flutur vor coordona, la nivel central, campania PD-L pentru alegerile prezidenţiale, iar miniştrii vor fi coordonatori zonali, candidatul PD-L urmînd să fie anunţat după 1 octombrie. Surse din conducerea PD-L au declarat că în cadrul Colegiului Director de luni seară s-au stabilit comisiile de campanie, la nivel naţional, precum şi organizarea acesteia, la nivel naţional. Potrivit surselor citate, miniştrii PD-L urmează să coordoneze la nivel zonal campania prezidenţială, în timp ce parlamentarii, eurodeputaţii şi liderii judeţeni o vor coordona la nivel judeţean şi local. Potrivit strategiei PD-L, anunţarea candidatului la alegerile prezidenţiale nu va avea loc mai devreme de 1 octombrie. Sursele citate spun că decizia a fost luată ţinînd cont că Traian Băsescu, susţinut de PD-L pentru un nou mandat, este preşedinte în exerciţiu şi s-ar afla în incompatibilitate, în cazul unui anunţ mai devreme decît prevede legea.



12