Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 27 August 2009 / 00:00 335 accesări

Marea Britanie - Cerşetori agresivi

Poliţia din oraşul Barrow, din Anglia, caută mai mulţi români care cerşesc agresiv şi care cer bani în special de la bătrîni. Poliţia a primit trei plîngeri referitoare la acelaşi grup de români care cerşesc pe străzile oraşului. Una dintre plîngeri a fost făcută de Gladys Cashmore, de 79 de ani. Aceasta a povestit cum stătea pe o bancă din centrul oraşului, cînd a fost abordată de un bărbat care i-a dat un bilet pe care scria: “Am venit din România, am o soţie şi doi copii şi nu am bani, nu pot să cumpăr mîncare”. Înduioşată, femeia, i-a dat cinci lire. “Apoi s-a dus la femeia de lîngă mine, care i-a dat şi ea bani. Era un bărbat frumos, cu părul negru, cîrlionţat şi, deşi nu era prost îmbrăcat, părea sincer cînd vorbea”, a spus femeia. Însă după cîteva minute, bătrâna a fost abordată de o altă persoană care i-a cerut bani şi i-a pus în mînă acelaşi bilet, însă a refuzat să mai dea bani. Apoi a mai venit o femeie care i-a arătat din nou biletul cu acelaşi mesaj. Ofiţerii i-au căutat pe cerşetori pe străzi, însă nu i-au găsit şi au apelat la public ca să îi ajute. Cerşitul este ilegal şi poate fi amendat cu maximum 1.000 de lire.

Bulgaria - Agenţi dubli

Unii dintre membrii Agenţiei pentru Securitatea Statului din Bulgaria au lucrat împotriva ţării lor şi pentru alte agenţii, a declarat marţi preşedintele Comisiei parlamentare privind Corupţia, Iane Ianev. Acesta s-a întîlnit cu doi foşti directori din cadrul Agenţiei, Velin Hajholov şi Raşko Zaikov, care i-au furnizat informaţiile. Cei doi s-au adresat comisiei în legătură cu unele nereguli din cadrul Agenţiei pentru Securitatea Statului. Potrivit lui Iane Ianev, acestea s-ar referi la practici de corupţie şi dependenţă financiară faţă de anumite medii de afaceri. Întîlnirea cu cei doi foşti oficiali din serviciile de informaţii a avut loc în urma publicării în presă a unor materiale cu privire la încălcări ale legislaţiei financiare şi existenţa unor practici de corupţie în cadrul Agenţiei pentru Securitatea Statului.

Serbia - Achiziţie

Ministrul sîrb al Infrastructurii, Milutin Mrkonjic, a declarat marţi că ţara sa este foarte interesată de cumpărarea portului Bar din Muntenegru, cel mai mare din această ţară. Acesta a mai precizat că Serbia şi Muntenegru vor coopera şi pentru construirea rutei Bar-Boljari-Kraljevo. Fără portul Bar, industria sîrbă nu are acces la mare şi aceasta este o rută naturală. Se doreşte, totodată, ca societatea sîrbă de căi ferate să cumpere rute feroviare de transport de marfă prin Muntenegru. Joi, Serbia şi Muntenegru vor semna un acord pentru transportul pasagerilor şi bunurilor pe drumurile internaţionale şi vom avea discuţii preliminare, dar foarte precise despre participarea comună a celor două guverne în construirea autostrăzii Bar-Belgrad.

SUA - Dialog refuzat

SUA nu vor avea discuţii bilaterale cu Coreea de Nord pe tema dosarului nuclear, dacă regimul de la Phenian nu va reveni la masa negocierilor multilaterale, a declarat marţi Departamentul de Stat american. Fără a confirma sau dezminţi existenţa acestei invitaţii care i-ar fi fost transmisă lui Stephen Bosworth, reprezentant special responsabil de politica faţă de Coreea Nord, potrivit presei sud-coreene, purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat, Ian Kelly, a declarat că SUA nu intenţionează să trimită diplomaţi la Phenian în stadiul actual. Coreea de Nord a părăsit negocierile în aprilie după criticile Consiliului de Securitate al ONU pentru lansarea unei rachete de tip Taepodong-2 şi adoptarea de sancţiuni împotriva companiilor nord-coreene.

Bulgaria - Incendiu de pădure

Un incendiu de pădure izbucnit miercuri în apropierea uneia dintre staţiunile importante ale Bulgariei de la Marea Neagră, Sveti Vlas, a determinat oprirea circulaţiei pe şoseaua care face legătura între staţiunile Varna şi Burgas. Cinci echipe de pompieri au reuşit să controleze focul care avansa către staţiunea Sveti Vlas. Totuşi, drumul care face legătura între staţiunile bulgare de la Marea Neagră Varna şi Burgas a fost închis din cauza fumului. Iniţial, pompierii au fost anunţaţi că o parcelă cu iarbă uscată a luat foc în afara staţiunii Sveti Vlas, însă cînd au sosit la faţa locului au descoperit că întreaga pădure de conifere din apropiere era în flăcări.

Ungaria - Atac asupra ambasadei slovace

Ambasada Slovaciei în Budapesta a fost vizată miercuri dimineaţă de un atac cu sticlă incendiară. Sticla incendiară nu a luat foc, astfel că nu s-au înregistrat daune materiale. Preşedinţia maghiară a condamnat imediat atacul, iar Ministerul Afacerilor Externe a condamnat atacul, avertizînd că afectează serios imaginea Ungariei şi relaţia bilaterală cu Slovacia. La rîndul său, Ministerul slovac al Afacerilor Externe şi-a exprimat preocuparea în legătură cu acest incident. Şeful diplomaţiei slovace Miroslav Lajcak a cerut Ungariei să se angajeze într-un dialog bilateral şi să nu se adreseze UE, pe tema refuzului Slovaciei de a permite preşedintelui maghiar Laszlo Solyom accesul pe teritoriul slovac la 21 august.

Liban - Hezbollah în Guvern

Premierul desemnat al Libanului, Saad Hariri, a afirmat că gruparea şiită Hezbollah, foarte criticată în Israel, va face parte din Guvernul de uniune, indiferent dacă statul evreu doreşte sau nu acest lucru. Israelul a atras atenţia în mai multe rînduri cu privire la intrarea grupării Hezbollah în Guvern, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat la 10 august că Executivul libanez va fi considerat responsabil pentru orice atac provenind de pe teritoriul său dacă Hezbollah va face parte din Executiv în mod oficial. În vara lui 2006, Israelul a fost implicat într-un conflict de 34 de zile cu mişcarea şiită Hezbollah. De la nominalizarea sa în funcţie, la 27 iunie, fiul fostului premier libanez asasinat Rafic Hariri încearcă să alcătuiască un guvern de uniune care să reprezinte în acelaşi timp majoritatea parlamentară susţinută de Occident şi minoritatea susţinută de Siria şi Iran, condusă de Hezbollah. Negocierile întîmpină şi în prezent dificultăţi în privinţa repartizării portofoliilor, iar observatorii se tem de o nouă criză dacă discuţiile vor dura prea mult. O criză puternică a opus cele două tabere timp de un an şi jumătate şi a împins ţara într-un nou război civil în mai 2008, înainte de semnarea la Doha a unui acord inter-libanez.

Somalia - Ostatic eliberat

Unul dintre agenţii francezi răpiţi la 14 iulie în Somalia, a fost eliberat miercuri în schimbul unei răscumpărări şi se află în siguranţă la sediul preşedinţiei somaleze. Guvernul de tranziţie continuă eforturile în vederea eliberării celui de al doilea ostatic, a adăugat ministrul Informaţii, Dahir Mohamud Gele. Potrivit versiunii oficiale oferite de un consilier al preşedinţiei somaleze, agentul a putut să scape şi să ajungă la palatul prezidenţial. Purtătorul de cuvînt Ministerului francez al Afacerilor Externe a dezminţit plata unei răscumpărări pentru eliberarea ostaticului. Cei doi cetăţeni francezi au fost reţinuţi de insurgenţi islamişti, unul de către combatanţii islamişti shebab şi altul de miliţiile partidului Hezb al-Islam, o grupare politică condusă de şeicul Hassan Dahir Aweys.

Belgia - Magistrat suspendat din funcţie

Preşedinta Tribunalului Comercial din Bruxelles, Francine De Tandt, a fost suspendată din funcţie, după două săptămîni de la formularea unor acuzaţii de corupţie, din partea poliţiei judiciare, a anunţat un purtător de cuvînt al Curţii de Apel din Bruxelles. Această hotărîre de a o suspenda pe Francine De Tandt, care neagă acuzaţiile formulate împotriva sa de către comandantul poliţiei judiciare din capitala belgiană, Glenn Audenaert, a fost luată cu titlu temporar, iar o hotărîre definitivă va fi luată abia după audierea magistratului, stabilită peste zece zile. Această suspendare are la bază ancheta disciplinară declanşată împoriva magistratului, care s-a ocupat anul trecut de cazul delicat al cumpărării Băncii Fortis de către BNP Paribas, şi nu ancheta penală ordonată săptămîna trecută de ministrul Justiţiei, Stefaan de Clerck. Conform acuzaţiilor formulate de poliţie, Francine De Tandt ar fi fost coruptă de un avocat, Robert Peeters, pentru a-l ajuta să şantajeze întreprinzători bogaţi.

Marea Britanie - Contrabandă cu ţigări şi tutun

Un britanic a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru contrabandă cu ţigări şi tutun, după ce în camioneta pe care o conducea ofiţerii vamali din Irlanda de Nord au găsit şase milioane de ţigări şi o jumătate de tonă de tutun, în valoare de un milion de lire sterline. Martin Fitzpatrick, de 28 de ani, din Newary, a fost oprit de vameşi în mai 2008, în portul Dover. La o verificare a camionetei pe care o conducea, ofiţerii au descoperit încărcătura ilegală ascunsă sub lăptuci putrezite. Bărbatul spusese ofiţerilor că lăptucile trebuiau să ajungă în Republica Irlanda, însă aceştia au verificat informaţia şi au descoperit că firma pe care o numise Martin Fitzpatrick nu aştepta niciun transport de marfă. Britanicul a mai spus că luase lăptucile din Spania, dar că nu ştia de existenţa ţigărilor şi a tutunului. Bărbatul a pledat, totuşi, vinovat şi a fost condamnat la trei ani de închisoare de instanţa din Maidstone.

Germania - O nouă locaţie

Germania trebuie să creeze o nouă locaţie pentru depozitarea deşeurilor nucleare, în condiţiile în care actualul centru de la Gorleben are defecte de construcţie, anunţă Oficiul Federal german pentru Protecţia Radioactivă, care susţine că actuala locaţie nu este adecvată pentru stocarea permanentă a deşeurilor radioactive. După reunificarea Germaniei, opţiunile pentru noi depozite radioactive s-au diversificat, existînd locaţii în landuri precum Bavaria şi Baden-Württemberg. Însă, o decizie în acest sens trebuie luată de Guvernul federal.

SUA - Suspendarea vizelor către Honduras

Începînd de azi, SUA au suspendat acordarea de vize cetăţenilor statului Honduras, cu excepţia cazurilor urgente, în scopul de a contribui la o ieşire din criză, după lovitura de stat din această ţară a Americii Centrale, a anunţat Departamentul american de Stat. Această decizie are rolul exercitării de presiuni asupra autorităţilor de facto din Honduras, pentru a accepta revenirea la putere a preşedintelui Manuel Zelaya, înlăturat printr-o lovitură de stat la 28 iunie. O delegaţie ministerială a Organizaţiei Statelor Americane a ajuns luni în Honduras pentru a încerca să convingă Guvernul lui Roberto Micheletti, aflat la putere şi nerecunoscut de instituţiile internaţionale. Roberto Micheletti refuză categoric întoarcerea lui Manuel Zelaya la putere pînă la finalul mandatului său, ceea ce constituie punctul central al Acordului de la San Jose, planul de ieşire din criză, propus de mediator, preşedintele statului Costa Rica, Oscar Arias.



12