Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 26 August 2009 / 00:00 392 accesări

Elena Băsescu, în vizită secretă la Beirut?

Jurnaliştii de la Inpolitics susţin că europarlamentarul Elena Băsescu a petrecut un sejur de opt zile în capitala Libanului, între 4-12 august, ea părăsind România singură, la bordul unei curse Tarom. Două ore şi douăzeci de minute mai tîrziu, conform unor informaţii intrate în posesia Inpolitics, fiica cea mica a preşedintelui a coborît la Beirut. Jurnaliştii se întreabă de ce mezina prezidenţială era singură, neînsoţită, în condiţiile în care zona este atît de periculoasă. De asemenea, ei amintesc faptul că preşedintele Traian Băsescu a făcut cu doar cîteva luni înainte o vizită oficială în Liban. Pe 12 august, Elena Băsescu a revenit în ţară, cu o cursă de noapte a aceleiaşi companii.

Antonescu nu se teme că vreun parlamentar liberal ar pleca la PD-L

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, ieri, că nu are nicio emoţie în privinţa racolării parlamentarilor liberali de către PD-L, menţionînd că are încredere în colegii săi şi că plecarea unuia sau altuia la democrat-liberali nu schimbă esenţialul în politica românească. Întrebat dacă deţine informaţii privind discuţii ale PD-L cu parlamentarii PNL în vederea racolării, pe modelul documentului prezentat de social-democraţi, Antonescu a menţionat că tentativele pedeliste de a racola sînt vechi, însă nu îi stîrnesc emoţii. O strategie a echipei de campanie a PSD, făcută publică la sfîrşitul săptămînii trecute, relata că PD-L va încerca să racoleze parlamentari de la PSD şi de la PNL.

Comisia juridică respinge OU privind eşalonarea unor salarii obţinute în instanţă

Comisia juridică din Senat a respins, ieri, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care se propunea plata eşalonată, pe trei ani, a drepturilor salariale rezultate din executarea hotărîrilor judecătoreşti pentru personalul din sectorul bugetar, în special din justiţie. Membrii Comisiei juridice, inclusiv cei din PSD şi PD-L, au precizat că ordonanţa cu pricina, semnată de toţi membrii Cabinetului Boc, încalcă grav prevederile Constituţiei şi normele europene în vigoare. În cadrul dezbaterilor din Comisia juridică, senatorul PNL Ioan Ghişe a declarat că, prin prevederile respectivei Ordonanţe, se suspendă pentru trei ani - cît se amînă plata acestor titluri executorii - Constituţia României. Membrii Comisiei juridice au adoptat cu unanimitate de voturi un aviz de respingere a Ordonanţei, raportul urmînd a fi adoptat de comisia pentru muncă din Senat.

MAI vrea ca 15% din taxele şi tarifele practicate să fie preluate ca venituri proprii

Ministerul Administraţiei şi Internelor vrea ca 15% din taxele şi tarifele practicate, care au ca destinaţie bugetul de stat, să fie preluate pentru cheltuieli materiale şi de capital ale instituţiei, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă supus dezbaterii publice pînă în 3 septembrie. În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se arată că măsura este dispusă “avînd în vedere actualul context economico-financiar care are ca efect imposibilitatea asigurării prin bugetul de stat a fondurilor necesare funcţionării instituţiei”. De asemenea, proiectul de act normativ prevede ca sumele corespunzătoare cotei de 15% să reprezinte “venituri proprii” ale instituţiei, care urmează să fie utilizate pentru acoperirea cheltuielilor materiale şi de capital ale ministerului. Dacă actul normativ va fi aprobat, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare se va stabili prin norme metodologice aprobate prin hotărîre a Guvernului, modul de constituire şi utilizare a acestor venituri. Proiectul a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul ministerului - www.mai.gov.ro - pînă la data de 3 septembrie.

Guvernul şi BIRD au decis să anuleze un credit de 35 milioane dolari

Guvernul şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au decis să anuleze suma de 35 milioane dolari dintr-un împrumut aprobat în 2006 pentru infrastructura în transporturi, de 180 milioane dolari, şi extinderea perioadei de tragere pentru a treia oară, pînă la finele acestui an. România a semnat în noiembrie 2006 un acord de împrumut cu BIRD, parte a grupului Băncii Mondiale, în valoare de 180 milioane de dolari, pentru finanţarea proiectului sectorial de sprijinire a transporturilor. Acordul iniţial de împrumut “prevedea ca dată limită de tragere data de 31 decembrie 2008. Prin schimbul de scrisori (...) între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, s-a convenit asupra amendării datei de închidere aferente perioadei de tragere din împrumut, însă numai pînă la termenul limită de 31 martie 2009 stabilit de către Bancă, urmînd ca după o evaluare a disponibilităţilor fondurilor alocate prin bugetul pe anul 2009 să se decidă oportunitatea unei noi prelungiri”. Ulterior, termenul de tragere al împrumutului a fost extins pînă la 30 aprilie.



12