Franţa - Român, trimis în judecată pentru ameninţare cu armă albă
Un român a fost arestat şi adus în faţa instanţei, sîmbătă, pentru ameninţare cu armă albă, în Franţa. Un restaurator de pe şoseaua Royale din Bac a raportat poliţiei, joi noapte, că a fost ameninţat cu un cuţit, de o persoană care provocase un incident pe carosabil. Poliţiştii l-au identificat pe bărbat, cu ajutorul reclamantului, ca fiind de cetăţenie română şi l-au arestat. Arma albă nu a mai fost găsită asupra suspectului. El a fost prezentat, sîmbătă dimineaţă, Tribunalului din Boulogne sur Mer.
Franţa - Cinci morţi, după prăbuşirea unui avion turistic
Cinci persoane au murit duminică, în urma prăbuşirii unui avion turistic de mici dimensiuni, la Callas, în apropiere de Coasta de Azur. Aparatul de tip Cesna s-a prăbuşit în jurul orei locale 10.00 (11.00, ora României), într-un masiv împădurit aflat în apropiere de o zonă locuită şi a luat foc, provocînd moartea celor cinci persoane aflate la bord. Surse apropiate de anchetatori au afirmat că avionul decolase de pe aeroportul din Cannes. Naţionalitatea şi identitatea victimelor nu au fost încă anunţate.
Germania - Hidroavion scufundat în portul Hamburg
Un hidroavion s-a scufundat, sîmbătă la prînz, în portul din Hamburg, provocînd moartea celor doi pasageri ai săi. Aparatul de zbor nu a reuşit să amerizeze şi s-a răsturnat în momentul contactului cu apa, potrivit unui purtător de cuvînt al poliţiei din Hamburg. În prezent, nu se ştie dacă hidroavionul trebuia să amerizeze în port sau dacă a fost vorba despre o amerizare de urgenţă. Pilotul a reuşit să iasă din cabina sa şi să se salveze, însă se află în stare de şoc. Cei doi pasageri ai hidroavionului, un cuplu din Bremen, au fost scoşi de scafandrii salvatori şi, iniţial, resuscitaţi, dar au murit la spital, din cauza rănilor grave.
Rusia - Incendiu la un rezervor de petrol
Un incendiu uriaş, provocat de un fulger, a izbucnit sîmbătă noapte, la un rezervor de petrol din centrul Rusiei, cel puţin un membru al echipelor de intervenţie pierzîndu-şi viaţa şi alţi patru fiind răniţi. Duminică, serviciile de intervenţie încă încercau să stingă incendiul. Incendiul a izbucnit cînd un rezervor a fost lovit de un fulger, într-un sector nelocuit al regiunii petroliere Hanti-Mansiisk, apoi s-a extins la alte două rezervoare, pe o zonă de 2.000 de metri pătraţi. Populaţia nu este în pericol, a spus reprezentantul local al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă. Duminică, trei rezervoare erau în flăcări şi serviciile de urgenţă deversau, pe principalul focar, un amestec de nisip şi apă pentru a stinge focul. Fiecare dintre rezervoare conţine circa 20.000 de metri cubi de petrol.
Bulgaria - O maşină a distrus cafeneaua unei benzinării
O maşină a intrat într-o benzinărie din Bulgaria, sîmbătă dimineaţă, distrugînd aproape complet cafeneaua acesteia. Nu au existat răniţi, deşi automobilul s-a oprit abia cînd s-a izbit de barul cafenelei. Accidentul a avut loc după ce şoferul maşinii, care se îndrepta spre Lyulin, şi-a dat seama că frînele nu funcţionează. Acesta a direcţionat maşina spre benzinărie, pentru e evita ciocnirea cu alte autovehicule.
Marea Britanie - Călugăr de 88 de ani, acuzat de agresiuni sexuale
Un călugăr britanic, în vîrstă de 88 de ani, a fost acuzat că a agresat sexual două femei, din 2004 pînă în prezent, informează ”The Sun”. Luke McNally, care locuieşte de 50 de ani într-o mănăstire din Nunraw, nu s-a prezentat în faţa curţii, din cauza sănătăţii sale fragile. El este monitorizat în mod constant de un medic. Mînăstirea are o casă de oaspeţi cu o capacitate de 60 de locuri, pentru vizitatori. Sînt primiţi, de asemenea, alcoolici şi persoane cu diferite forme de dependenţă, care sînt consiliate de călugări. Presa britanică nu are informaţii dacă femeile agresate fuseseră vizitatoare ale mînăstirii. Un purtător de cuvînt al lăcaşului a refuzat să comenteze asupra subiectului.
Germania - Circa 100 de profesori universitari, anchetaţi pentru corupţie
Justiţia germană a deschis o anchetă împotriva a circa 100 de profesori universitari suspectaţi că au primit mită de la studenţi, în schimbul doctoratului, a scris, sîmbătă, presa germană. Profesorii, în post la 12 universităţi din Germania, sînt suspectaţi că au primit între 4.000 şi 20.000 de euro pentru a ajuta unii studenţi să primească mai rapid titlul dorit. Supervizarea unei teze de doctorat este un lucru ce ţine de misiunea serviciului public. Nu pot fi primiţi bani pentru acest lucru, a explicat procurorul Gunther Feld. Ancheta a plecat de la o percheziţie efectuată în martie, în birourile Instuitutului pentru consiliere ştiinţifică, societate privată de lîngă Koln, ce servea drept intermediar între studenţi şi profesorii corupţi. Şeful institutului a fost condamnat, la începutul lui 2008, la trei ani şi jumătate de închisoare, pentru rolul său de intermediar în afacerea privitoare la un profesor de drept din Hanovra, care şi-a ajutat studenţii, în schimbul unor sume de bani sau în schimbul unor favoruri sexuale, să-şi obţină doctoratul.
Rusia - Protestatari arestaţi pentru că aveau două bannere în loc de unul
Nouă opozanţi au fost reţinuţi, sîmbătă, de poliţie, în cursul unei manifestaţii la Moscova. Adunarea a fost organizată de opozanţi din mişcarea Solidaritate, care reuneşte mai ales liderii opoziţiei ruse, ca fostul ministru liberal Boris Nemţov şi Garry Kasparov. Circa 50 de persoane au participat la manifestaţie. Ele s-au strîns cu ocazia Zilei Drapelului, a declarat un purtător de cuvînt al poliţiei, care a precizat că numărul participanţilor a fost mai mare decît cel autorizat şi că aceştia aveau două bannere în loc de unul, cum era prevăzut. Printre persoanele arestate figurează Roman Dobrohotov, liderul mişcării de opoziţie Noi şi militanta Ilia Iaşin. Eliberată după o oră, Iaşin a spus că a fost lovită în cap de poliţişti, în momentul arestării. Forţele de securitate intervin frecvent pentru a pune capăt manifestaţiilor opoziţiei liberale. Stabilită prin decret prezidenţial, în 1994, Ziua Drapelului Federaţiei Ruse este celebrată în fiecare an. Instaurată la 22 august, de primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn, după eşecul puciului comunist din august 1991, ziua celebrează revenirea drapelului alb-albastru-roşu, adoptat în Rusia în perioada ţarului Petru cel Mare.
Venezuela - Manifestaţii violente
Poliţia venezueleană a recurs la gaze lacrimogene pentru a împiedica mii de manifestanţi care protestează faţă de o nouă lege în domeniul educaţiei să treacă de cordoanele de securitate la Caracas. Potrivit autorităţilor medicale, zeci de persoane au primit îngrijiri pentru răni minore. Protestatarii acuză Guvernul preşedintelui Hugo Chavez că încearcă să determine elevii să sprijine valorile socialiste. Manifestaţiile pro şi contra legii adoptate săptămîna trecută s-au desfăşurat pe tot parcursul săptămînii, însă vineri au degenerat în confruntări cu poliţia. Noua lege îşi propune să asigure acces egal la educaţie pentru toţi tinerii, indiferent de poziţia economică, extinde controlul statului asupra şcolii şi laicizează învăţămîntul. Atît autorităţile universitare, cît şi Biserica Catolică contestă noile prevederi, care se bazează pe ”doctrina bolivariană”. Numeroşi părinţi au ameninţat că îşi vor retrage copiii de la şcoală, dacă programa va include materii socialiste, în timp ce unii profesori au declarat că vor boicota programul, iar studenţii au anunţat că vor continua să organizeze proteste. O încercare anterioară de reformă a educaţiei a fost unul dintre factorii care au provocat protestele în masă din 2002, care s-au soldat cu o tentativă eşuată de lovitură de stat împotriva regimului lui Hugo Chavez.
Tanzania - Tragedie într-o şcoală
Cel puţin 12 copii au murit şi 20 au fost grav răniţi într-un incendiu de la o şcoală din regiunea Iringa, în centrul Tanzaniei. Potrivit primelor rezultate ale anchetei, incendiul a fost provocat accidental, de la o lumînare. Şcoala nu dispune de electricitate, iar elevii învaţă, seara, la lumina felinarelor.