Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 19 August 2009 / 00:00 538 accesări

Ungaria - Două autoturisme româneşti, implicate într-un accident

Două autoturisme româneşti şi unul unguresc au intrat în coliziune, marţi, pe şoseaua 43 din Ungaria, care face legătura între oraşele Deszk şi Klarafalva, a anunţat poliţia locală. În urma accidentului, două persoane au suferit răni uşoare, iar şoseaua a fost închisă temporar traficului.

Croaţia - Români, reţinuţi pentru furt

Trei români au fost reţinuţi în localitatea Dubrovnik, pentru că au furat mai multe obiecte din magazine. Rusalin Sava (29 ani), soţia sa, Mihaela (21 ani) şi Adrian Romano (42 ani) au fost arestaţi pentru furturi în Dubrovnik şi în portul Ploce. Ei sînt suspectaţi că au furat telefoane mobile, ceasuri şi lănţişoare de aur din mai multe magazine. Poliţia a găsit în posesia lor bunuri furate în valoare de aproximativ 20.000 de euro. Acestea vor fi returnate proprietarilor. Dubrovnik este o staţiune din Croaţia foarte cunoscută, vizitată de multe celebrităţi.

Franţa - Ucisă de prieten, după ce i-a spus că are SIDA

O femeie în vîrstă de 36 de ani a fost omorîtă şi dezmembrată, în noaptea de vineri spre sîmbătă, în Saint Etienne, de către prietenul său, căruia îi mărturisese că are SIDA. Corpul femeii a fost găsit duminică seară, în mai multe pubele din oraş, după declaraţiile prietenului său în vîrstă de 25 de ani, reţinut de poliţişti în aceeaşi zi. Acesta i-a mărturisit fapta unui apropiat. Drama s-a petrecut la domiciliul tînărului, unde acesta îşi sărbătorea cea de-a 25-a aniversare în compania victimei, o toxicomană pe care a întîlnit-o cu opt zile mai devreme. El i-ar fi propus o relaţie sexuală, iar tînăra l-ar fi refuzat, spunîndu-i că are SIDA. Acesta s-a enervat, a lovit-o violent, înainte să o sugrume. După aceea i-a dus corpul în baie, unde i l-ar fi dezmembrat cu un fierăstrău care nu a fost găsit. El ar fi împrăştiat, apoi, bucăţile învelite în saci de plasctic, în pubelele din cartierul său. Potrivit unei surse apropiate anchetei, presupusul ucigaş le-a declarat anchetatorilor că a dezmembrat corpul în opt părţi, ca să poată să îl transporte şi să îl ascundă mai uşor. Anchetatorii au putut să reconstituie corpul victimei în totalitate.

Rusia - Poluare pe rîul Ienisei

Accidentul de la hidrocentrala Saiano-Şuşenskaia din estul Siberiei a provocat deversarea a 40 de tone de hidrocarburi în fluviul Ienisei, a declarat, marţi, purtătoarea de cuvînt a companiei RusHidro, Elena Vişniakova. Aceasta a adăugat că pata de petrol a fost oprită între centrala Saiano-Şuşenskaia şi cea de la Maina, situată la 21,5 kilometri de centrala avariată. Specialiştii Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă care lucrează la faţa locului au primit deja material absorbant pentru curăţarea rîului. Centrala hidroelectrică Saiano-Şuşenskaia, cea mai mare din Rusia, situată în Republica Hakasia, a fost oprită luni, la ora 24.15 GMT (03.00 ora României), după distrugerea parţială a celui de-al doilea grup de motopompe şi a sălii motoarelor. Grupurile al şaptelea şi al nouălea au fost puternic afectate, iar grupurile trei, patru şi cinci au fost acoperite de dărîmături. Accidentul s-a soldat cu 12 morţi şi 15 răniţi, 63 de persoane fiind date dispărute. Şeful Guvernului Republicii Hakasia, Viktor Zimin, a decretat 19 august, zi de doliu în republică.

Germania - Evadaţi cu cearşafuri înnodate

Doi deţinuţi polonezi au scăpat dintr-o închisoare din sudul Germaniei, folosind metoda clasică, cu cearşafuri înnodate, văzută de atîtea ori pe marele ecran. Cei doi, închişi într-un penitenciar din Nurnberg, au folosit o şurubelniţă şi cearşafuri înnodate pentru a ieşi din celulă. Ei au fugit prin acoperişul toaletei din celulă, s-au tîrît prin podul clădirii şi au folosit cearşafurile pentru a coborî pe zidurile exterioare ale închisorii. Pereţii au circa 15 metri înălţime. Dacă cearşafurile s-ar fi rupt, atunci ei ar fi murit, a spus purtătorul de cuvînt al închisorii. Unul dintre polonezi a fost închis, fiind suspectat de viol, însă a fost prins doar cu cîteva momente după spectaculoasa evadare. Al doilea polonez a fost închis pentru spargere şi este încă liber. Autorităţile penitenciare au cerut înăsprirea procedurilor de securitate.

Suedia - Incendiu pe un feribot la Stockholm

Un incendiu s-a declanşat, marţi, pe un feribot cu 650 de persoane la bord, în timp ce se afla la Stockholm, rănind cel puţin două persoane, au anunţat serviciile de intervenţie. Focul izbucnit pe vasul M/S Zenith a fost stins, iar feribotul a fost evacuat complet, a precizat un purtător de cuvînt al poliţiei din Stockholm. ”A izbucnit un incendiu la bord şi după zece minute, personalul şi pompierii au reşit să-l stingă. Există mult fum pe vas. Două persoane au fost rănite”.

Rusia - Scandal diplomatic

Rusia consideră că decizia Cehiei de a expulza doi diplomaţi ruşi aflaţi în post la Praga este ”un gest neprietenesc” şi a dat deja un ”răspuns simetric”, expulzînd doi diplomaţi cehi, au declarat, marţi, surse ruse. Doi membri ai ambasadei cehe la Moscova au fost solicitaţi să părăsească Rusia. Conform presei cehe de luni, doi diplomaţi ruşi aflaţi în post la Praga au fost expulzaţi de autorităţile cehe, într-o acţiune pe care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat-o drept provocare. Surse diplomatice cehe afirmaseră luni că ataşatul militar al ambasadei ruse în Cehia a fost expulzat, în timp ce un al doilea diplomat a fost sfătuit să nu revină la post din concediu.

Olanda - Noutăţi de la Haga

Fostul lider politic al sîrbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, a declarat luni că a primit de la ministrul suedez al Afacerilor Externe, Carl Bildt, informaţii care susţin afirmaţiile sale privind un acord de imunitate, pe care l-ar fi încheiat cu americanul Richard Holbrooke. Carl Bildt, care a fost mediator în conflictul din fosta Iugoslavie, a fost interogat la 13 august de avocatul lui Radovan Karadzic, Peter Robinson, în legătură cu existenţa unui astfel de acord. Potrivit lui Radovan Karadzic, în vîrstă de 64 de ani, Holbrooke, care era atunci principalul emisar american în Balcani, i-a promis, în timpul unei reuniuni la Belgrad, în iulie 1996, că va scăpa de urmărirea în faţa TPI dacă se retrăgea din viaţa publică. Într-o anexă la moţiune, Carl Bildt subliniază însă că el nu a fost prezent la reuniunea la care ar fi fost încheiat acordul. Şeful diplomaţiei suedeze, care a fost emisar special al comunităţii internaţionale în Bosnia-Herţegovina, în ianuarie 1996 şi Înalt Reprezentant internaţional în această ţară, timp de un an şi jumătate, a negat permanent existenţa unui acord de imunitate. Richard Holbrooke, arhitectul acordurilor de la Dayton care au pus capăt războiului din Bosnia (1992-1995), neagă, de asemenea, existenţa unui astfel de acord. Radovan Karadzic, arestat în iulie 2008, la Belgrad, după ce stat ascuns 13 ani, a făcut apel la decizia TPI care, la 8 iulie, a apreciat că nu era legat de un eventual acord de imunitate. El ar urma să fie judecat de TPI, începînd din luna septembrie, pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul războiului din Bosnia.

Turcia - Proprietarii de cafenele au protestat faţă de interzicerea fumatului

O mie de persoane, majoritatea proprietari de cafenele, au manifestat, marţi, în faţa Ministerului Sănătăţii, împotriva recentei interziceri a fumatului în cafenelele, barurile şi restaurantele din Turcia. Veniţi din mai multe provincii la apelul asociaţiei lor, proprietarii de cafenele au agitat pancarte prin care criticau un decret guvernamental în vigoare de la 19 iulie, cerînd ca acesta să fie modificat şi să prevadă amenajarea de spaţii speciale pentru fumători în cafenele. De la 19 iulie, fumatul este interzis în barurile şi restaurantele din Turcia. Ankara a interzis, la începutul lui 2008, fumatul în administraţii, locurile de muncă şi locurile publice, dar a acordat un termen de 18 luni patronilor de restaurante şi cafenele pentru a respecta noile norme sanitare. Interzicerea fumatului este apărată mai ales de premierul Recep Tayyip Erdogan, inamic declarat al tutunului. Potrivit unor estimări, clientela cafenelelor a scăzut cu aproape 20% de la implementarea interdicţiei.

Italia - Protest pe zidurile Colosseumului

Şapte agenţi de securitate, care au petrecut trei nopţi pe zidurile Colosseumului de la Roma, au anunţat luni că nu vor opri protestele faţă de privatizarea companiei la care lucrează, iar liderii sindicalişti au cerut Guvernului să găsească o soluţie. Şapte angajaţi ai companiei de securitate Urbe, care este administrată de municipalitate, s-au urcat vineri pe zidurile amfiteatrului roman, pentru a protesta faţă de intenţia autorităţilor de a privatiza firma la care lucrează. Porecliţi de familie şi colegi ”cei şapte gladiatori”, protestatarii au refuzat să coboare de pe ziduri, cerînd în schimb garantarea locului de muncă. Potrivit reprezentantului sindicatului muncitorilor, Claudio Biggioni, circa 300 de muncitori vor fi afectaţi de decizia municipalităţii de a renunţa la compania Urbe. Susţinătorii le-au furnizat manifestanţilor pături, mîncare şi cafea, cu ajutorul unei găleţi pe care aceştia o coborau de pe monument cu o frînghie. Liderii sindicalişti care îi reprezintă pe agenţii de securitate au participat la o întîlnire cu consilierul local pentru Comerţ, Davide Bordoni şi cu viceprimarul Mauro Cutrufo, care au declarat că sînt de partea muncitorilor, cerîndu-le să coboare de pe Colosseum. Un psiholog, care a urcat pe monument pentru a discuta cu protestatarii, a precizat că ”aceştia sînt obosiţi şi stresaţi, dar sînt oameni care ştiu ce fac şi care sînt conştienţi de această situaţie”.

SUA - Contrabandă cu ţigări

Un american a recunoscut, în faţa instanţei, că a făcut contrabandă cu ţigări destinate pieţei europene, fără a plăti taxe peste 6,5 milioane de dolari, a anunţat, marţi, Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF). OLAF a anunţat, marţi, că una dintre persoanele implicate într-un important caz de contrabandă internaţională cu ţigări a pledat vinoată în faţa unei instanţe din Miami, recunoscînd, în 14 august, toate acuzaţiile care i s-au adus. Sentinţa în acest caz trebuie dată pe 10 noiembrie 2009. Potrivit sursei citate, pledoaria Oficiului în faţa instanţei americane este un succes, după şase ani de investigaţie, în care OLAF a jucat un rol important. Investigaţia a inclus nouă state ale UE şi mai multe state din America Centrală şi de Sud, precum şi din SUA. Într-un comunicat emis de autorităţile judiciare din SUA, în 14 august se menţiona faptul că un locuitor din Cutler Bay a recunoscut că a traficat peste 27 de milioane de ţigări în afara SUA. Potrivit documentelor Curţii, acesta a conspirat cu locuitori din Miami şi din Spania, Marea Britanie, Irlanda şi Germania, pentru a face contrabandă cu ţigări din Panama şi a le transporta în portul Miami. De aici au plecat în Aachen (Germania), Dublin (Irlanda) şi Felixstowe (Marea Britanie). Americanul a aranjat să cumpere mărfuri precum textile, parchet şi materiale de construcţii, pentru a ascunde ţigările. El a condus pregătirile pentru a obţinut actele false ale încărcăturii care erau prezentate companiilor de transport şi în vămi. Taxele erau plătite doar pentru marfa declarată, nu şi pentru ţigări. Din decembrie 2001 pînă în aprilie 2008, acesta a traficat de patru ori peste 27 de milioane de ţigări din portul Miami.



12