Grupul consulativ al PNL, în care este şi Tăriceanu, va conduce campania
Grupul politic consultativ al PNL, din care face parte şi fostul lider liberal Călin Popescu Tăriceanu, va conduce campania pentru alegerile prezidenţiale. Şeful campaniei PNL pentru alegerile prezidenţiale, Romeo Stavarache, a declarat, ieri, că liberalii au stabilit în BPC ca ţinta formaţiunii să fie intrarea în turul doi şi cîştigarea alegerilor prezidenţiale, iar ţinta pentru intrarea în turul doi să fie obţinerea unui scor electoral de 25 %. Stavarache a menţionat că Tăriceanu face parte din echipa de campanie, fiind în componenţa grupului politic consultativ, “cel care conduce practic, acest grup politic consultativ, conduce campania electorală pentru prezidenţiale”.
Rromii şi-au găsit un candidat pentru prezidenţiale
Liderii rromilor din România au decis să îşi găsească un candidat pentru alegerile prezidenţiale din toamnă. Acesta ar putea fi Constantin Ninel Potircă, preşedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Rromi din România. Potircă şi-a anunţat intenţia de a candida, precizînd că efortul pe care l-a depus de 20 de ani în mişcarea rromilor este palpabil şi că s-a implicat cu soluţii pentru “elucidarea unor probleme economică, spirituală, culturală, educaţională”. Sloganul electoral al candidatului rromilor va fi: “E timpul să fim împreună”. El a adăugat că echipa sa va conlucra cu toate etniile pentru a găsi soluţii pentru a veni în ajutorul românilor. Potircă a precizat că este “rrom din neam de corturari”.
Boc sustine ca România are cel mai mic numar de someri din UE
Primul-ministru Emil Boc a declarat, ieri, ca, între statele UE, România înregistreaza cel mai mic numar de someri raportat la mia de locuitori, în pofida faptului ca somajul a crescut în ultimul an, Guvernul luînd masuri eficiente pentru ca mediul de afaceri sa faca fata crizei economice. Primul-ministru a subliniat ca Guvernul a reusit sa-si achite obligatiile sociale privind plata pensiilor sau salariilor “chiar daca uneori în conditii extrem de dificile”, iar masurile luate de Guvern pentru diminuarea efectelor crizei economice vor continua: “Guvernul, fundamentat pe Parteneriatul pentru România, a încercat si a reusit în aceste luni de guvernare, într-un context intern si international extrem de dificil, poate cel mai dificil din ultimii 60 ani din punct de vedere economic, sa creeze cadrul pentru ca mediul de afaceri sa poata rezista în aceste conditii grele, mentinînd cota unica de impozitare, de 16%, mentinînd nemodificata TVA, de 19%, marind gradul de absorbtie a fondurilor comunitare, sprijinind atît cît s-a putut, prin scheme de ajutor stat si garantii guvernamentale, mediul privat pentru a putea face fata acestor greutati, care, repet, nu sînt usoare”.
Iliescu: Iesirea PSD de la guvernare ar fi o prostie
Fostul presedinte al României Ion Iliescu a afirmat ca iesirea PSD de la guvernare în cazul în care cele doua partide care formeaza Executivul nu ajung la un consens în privinta pachetului de legi al educatiei ar fi “o prostie”. Iliescu a spus ca Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe o lege, o declaratie sau un document “care ar fi emanatia Guvernului”, or în cadrul Guvernului sînt doua abordari diferite (abordarea primului-ministru care sustine proiectul propus de comisia prezidentiala condusa de Miclea si abordarea ministrului Educatiei Ecaterina Andronescu - n.r.) în ceea ce priveste legile educatiei. Întrebat daca crede ca PSD îsi va mentine pozitia în privinta organizarii unei dezbateri publice pe legile educatiei si va iesi de la guvernare în cazul în care nu va ajunge la un acord cu PD-L în acest sens, Ion Iliescu a raspuns: “Eu sper ca cei care au raspunderea guvernarii sa nu mearga catre o astfel de solutie arbitrara si periculoasa”.
PNL nu e de acord cu cele mai multe din masurile anticriza ale Guvernului Boc
Deputatul Horea Uioreanu, viceliderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputatilor, sustine ca masurile pentru stimularea economiei anuntate de liderii coalitiei PSD-PD-L nu vor ajuta finantele românesti ci, dimpotriva, vor adînci si mai mult criza economica. Uioreanu afirma ca acele 15 masuri de “stimulare” economica, parte a setului de 32 de masuri anticriza preconizate a fi implementate si referitoare la scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, sustinerea productiei de export prin garantii de stat sau extinderea programului “Rabla” înseamna, de fapt, “împovararea statului cu cheltuieli pe care Guvernul Boc nu le va putea sustine financiar”. Potrivit acestuia, în conditiile în care Guvernul Boc nu are fonduri, ci se împrumuta de la FMI, cei mai “loviti” de efectele masurilor “neavenite” vor fi contribuabilii români, care se vor vedea, peste cîtiva ani, “îndatorati, fara economii si lipsiti de putere de cumparare”.
Băsescu foloseşte informaţii vechi şi incomplete în disputa politică?
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, ieri, că preşedintele Băsescu “foloseşte informaţii vechi şi incomplete”, după ce şeful statului a afirmat că mai multe instituţii de învăţămînt superior sînt “echivalentele lui“. Potrivit acestuia, UMF Iaşi a luat, în ultimii patru ani, măsuri drastice pentru respectarea cu stricteţe a standardelor de calitate şi a cerinţelor de performanţă. Reacţia rectorului vine în urma declaraţiei lui Băsescu, care a spus, ieri, că victime ale falsului în diplome sînt şi studenţii de la stat, nu numai cei din sectorul privat, iar “Oradea, Tîrgu Jiu, mai nou Alexandria sau Universitatea de Medicină din Iaşi sînt echivalentele lui “Spiru Haret”“.
63% dintre români cred ca alegerile sînt fraudate
Conform unui sondaj realizat de Asociatia Pro Democratia (APD), realizat în perioada 23 si 27 iulie, cu numei trei luni înaintea alegerilor prezidentiale, 63% dintre cetatenii români cred ca alegerile sînt fraudate, numar în crestere fata de luna mai, cînd 52% dintre votanti îsi manifestau neîncrederea fata de corectitudinea procesului electoral. Potrivit APD, înrautatirea perceptiei publice asupra alegerilor din România a fost cauzata de modul în care s-a desfasurat scrutinul pentru alegerea europarlamentarilor si maniera stîngace în care autoritatile au gestionat sesizarile privind neregulile în procesul de votare. În clipa de fata, 81% dintre români, fata de 61%, înainte de europarlamentare, cred ca turismul electoral este o practica folosita de partidele politice. În acelasi timp, 85% dintre cei chestionati considera ca alegerile sînt fraudate prin distribuirea ajutoarelor de stat înainte de alegeri, iar 78% dintre cetateni cred ca voturile sînt cumparate direct de politicieni. În concluzie, APD avertizeaza ca “alegerile prezidentiale din toamna acestui an vor fi afectate de procentul foarte mare al celor care nu au încredere în corectitudinea procesului electoral si, prin urmare, legitimitatea presedintelui ales poate fi erodata de teama generalizata de nereguli si de absenteismul crescut”.