80% din armele cu care s-a ucis în timpul Revoluţiei, descoperite
Generalul în rezervă Dan Voinea, procuror militar pensionat, cel care a lucrat în dosarele Revoluţiei din 1989 şi Mineriadei din 13-15 iunie 1990, a declarat, ieri, că a identificat armele cu care au fost ucişi aprox. 80% din morţii din decembrie 1989. El a precizat însă că, odată cu decizia Curţii Constituţionale, a pierdut dreptul de a continua ancheta, fiind procuror militar iar dosarul a ajuns la anchetatorii civili. Voinea a precizat că nu a apucat să stabilească cine a ordonat respectivilor militari să tragă în manifestanţi, el apreciind că acesta este stadiul în care a lăsat dosarul.
Geoană: Proiectul “Prima casă” nu îşi atinge scopul
Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri, că proiectul “Prima casă” nu îşi atinge scopul şi că va propune Coaliţiei regîndirea acestuia. El a reproşat premierului şi ministrului Finanţelor că tratează „cu refuz şi cu lipsă de receptivitate” oferta PSD pentru un program de locuinţe sociale, cu chirie subvenţionată pentru tineri şi pentru cei în dificultate: “Solicit în mod oficial şi voi ridica problema în coaliţie, să regîndim dacă nu cumva aceste garanţii guvernamentale ar fi mai bine folosite într-un program autentic de construcţie de locuinţe închiriate, cu chirie subvenţioată, astel încît să refacem fondul locativ, De asemenea, astfel, am putea rezolva problemele tinerelor familii, care azi nu se mai pot împrumuta de la bancă, nu îşi mai pot permite pe termen scurt şi mediu să se mai gîndească la o casă, la început de familie”.
Năstase: Rusia va intra în NATO înainte să construim noi autostrăzi
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, scrie, pe blogul său, că “Rusia va intra în NATO înainte ca România să mai construiască 100 de kilometri de autostradă”. El a listat, pe blogul său, zece lucruri pe care nu poţi să nu le remarci despre România. Printre acestea se numără faptul că, deşi Bucureştiul are, încă, multe cartiere neconectate la reţelele de apă şi canalizare, edilii intenţionează să cheltuiască 700.000 de euro pe ceasuri suflate cu aur. De asemenea, liderul PSD îl critică aspru pe ministrul Economiei, care “este aproape complet absent din dezbaterea economică”, dar şi pe preşedintele Băsescu, care “sugerează că elevii ar trebui să înveţe la şcoală doar 3-4 materii pe an, să petreacă foarte puţine ore la şcoală şi în rest să acumuleze cunoştinţe de pe internet”.
Băsescu nu crede că zece zile de concediu fără plată este soluţia
Preşedintele Traian Băsescu este de părere că soluţia ca bugetarilor să le fie acordate 10 zile de concediu fără plată nu este cea corectă şi consideră că ar trebui organizate testări pe baza cărora să rămînă funcţionarii buni. El a mai spus că statul “a rămas la fel de cheltuitor”. Şeful statului a spus că prin diminuarea veniturilor, în urma concediului fără plată, atît ale funcţionarilor valoroşi, cît şi ale celor mai puţin capabili, există riscul ca cei buni să plece. De altfel, preşedintele a susţinut că, de-a lungul timpului, chiar şi în mandatul său de preşedinte, fără ca acest lucru să însemne că au avut girul său, s-au produs multe excese la nivel bugetar, referindu-se la creşterile de personal din structurile statului şi la cheltuieli. El a mai spus că, pînă în prezent, statul român a arătat că nu este capabil să se adapteze la criză.
Funar cere preşedintelui, premierului şi miniştrilor să intre în… fără plată
Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, le-a cerut, ieri, preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc, miniştrilor şi parlamentarilor să nu mai accepte indemnizaţia cuvenită funcţiilor pe o perioadă de trei luni, pentru a da dovadă de solidaritate cu bugetarii trimişi în concediu fără plată. El a apreciat că nu este normal ca 21 de milioane de români să suporte “curbele de sacrificiu”, “iar preşedintele României, Guvernul Boc şi parlamentarii să le rîdă în nas, după ce au risipit banii contribuabililor şi au permis jefuirea avuţiei naţionale”.
PNL invită politicienii la zece zile de muncă voluntară
Deputatul PNL Cristina Pocora şi-a invitat, ieri, colegii de Parlament, dar şi din alte instituţii publice, ca, înainte de a-i trimite pe bugetari în concediu fără plată timp de zece zile, să facă ei înşişi zece zile de voluntariat. Deputatul PNL a adăugat că, în calitate de parlamentar ales uninominal, va lucra voluntar timp de 10 zile, în luna septembrie, iar remuneraţia pentru aceste 10 zile o va dona centrelor pentru copii cu nevoi speciale din municipiul Feteşti: “Invit, pe această cale, toţi demnitarii şi toţi şefii autorităţilor la nivel judeţean să facă acest gest! Aşa am putea să-i lăsăm pe cei cu salarii, deja, foarte mici, să-şi primească veniturile întregi”.
Predoiu a fost invitat la o nouă şedinţă de mediere, la Cotroceni
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost invitat să participe, astăzi, începînd cu orele 13.00, la Palatul Cotroceni, la o nouă şedinţă de mediere. De altfel, Administraţia Prezidenţială a anunţat, pe 31 iulie, că discuţiile privind sporurile salariale din justiţie, obiect al medierii preşedintelui între puterea judecătorească şi Executiv, stabilite pentru data de 4 august, vor fi reprogramate după terminarea discuţiilor cu delegaţia FMI. Guvernul s-a obligat, în cadrul întîlnirii de la Cotroceni, din 28 iulie, cu reprezentanţii CSM, să asigure cele 170 milioane de lei necesare pînă la finele anului pentru buna funcţionare a Justiţiei, problema sporurilor va face obiectul unei noi discuţii mediate de şeful statului, iar Predoiu nu va fi demis. Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au primit, ieri, invitaţia de a participa la şedinţa de mediere de la Palatul Cotroceni, la care a fost chemat şi ministrul Justiţiei şi la care vor participa mai mulţi membri ai Consiliului.
Proiect de lege pentru reînfiinţarea comunelor care şi-au pierdut statutul
Deputatul PD-L Mircia Giurgiu a anunţat, ieri, că va depune, în sesiunea legislativă din toamnă a Parlamentului, un proiect de modificare a unei legi care să faciliteze procedura de reînfiinţarea a comunelor care şi-au pierdut statutul în timpul regimului comunist, în anul 1968. Giurgiu a declarat că va propune modificarea articolului 5 al Legii nr. 351/ 2001, la sesizarea mai multor locuitori ai satului Valea Drăganului, judeţul Cluj. “În urma solicitărilor primite voi iniţia modificarea legii privind amenajarea teritoriului naţional astfel încît, în cazul comunelor care au fost desfiinţate în 1968, să poată fi organizat referendum doar în satele care au aparţinut acelei comune şi nu în toată comuna, cum prevede actuala lege”, a explicat el.