Ungaria - Români răniţi la Szeged
12 cetăţeni români au fost răniţi, miercuri, într-un accident rutier produs la Szeged, au primit îngrijiri medicale şi au plecat spre România, a declarat Răzvan Ciolcă, viceconsulul României la Szeged, precizînd că accidentul a avut loc după ce un pasager l-a atacat pe şofer şi a tras de volan. Potrivit acestuia, în accident a fost implicat un autocar al companiei Atlassib, care transporta 49 de pasageri din Spania. “La un moment dat, la ieşirea din Szeged, unul dintre călători a avut o cădere nervoasă, s-a ridicat brusc, s-a dus la şofer, l-a strîns de gît şi i-a spus că nu vrea să fie dus într-o altă ţară, să fie deturnat autocarul. A tras de volan, iar autocarul a alunecat pe partea dreaptă, pe o pantă de doi metri”, a spus Ciolcă. Potrivit viceconsulului, 12 dintre cei 49 de pasageri au fost răniţi, doi dintre ei suferind multiple fracturi. Viceconsulul a precizat că singurul dintre cetăţenii români care a rămas în Szeged este cel care a provocat accidentul, atacîndu-l pe şofer. El riscă, dacă va fi găsit vinovat, o pedeapsă privativă de libertate între 2 şi 8 ani, a spus Ciolcă.
Grecia - Cea mai mare captură de droguri din istoria ţării
Autorităţile din Grecia au realizat cea mai mare captură de droguri din istoria ţării, 447 de kilograme de cocaină provenind din Bolivia fiind descoperită în portul Pireu de lîngă Atena. Poliţia a arestat cinci persoane în acest caz: două femei din Grecia, un grec care locuieşte în Belgia, un bulgar şi un vameş grec, informează autorităţile de la Atena. Bulgarul trebuia să primească drogurile, transportul de cocaină fiind destinat, cel mai probabil, pieţei bulgare. Cei cinci au fost arestaţi în Atena şi Salonic. Cocaina, provenind din Bolivia, a fost descoperită în urmă cu o lună, autorităţile elene fiind alertate despre transport de instituţii americane. Acesta este, potrivit sursei citate, cel mai mare transport de droguri capturat vreodată în Grecia. Pe lîngă droguri, poliţiştii au mai confiscat în timpul anchetei şi 75.800 de euro, 3.214 dolari şi o maşină de teren de lux.
Un român şi alte patru persoane au fost arestate la Atena, după ce poliţiştii greci au găsit 143 de kilograme de haşiş în remorca unui tir în insula Corfu. Drogurile erau ambalate în 128 de pachete sigilate. Poliţia a spus că arestaţii sînt doi cetăţeni greci, un belgian, un albanez şi un român.
Italia - Liderul unui clan mafiot, arestat la Neapole
Carabinierii din Neapole au anunţat, miercuri, arestarea lui Vincenzo Acanfora, în vîrstă de 46 de ani, liderul clanului mafiot Aprea al Camorra. Acanfora a fost arestat marţi seara, în timp ce se afla într-o vizită în apartamentul tatălui său, în estul oraşului Neapole. Şeful clanului mafiot, condamnat la nouă ani de închisoare pentru detenţie ilegală de arme şi extorcare, era căutat din 2007.
Inguşetia - Ministru ucis în birou
Ministrul pentru Construcţii din Inguşetia, Caucazul rus, a fost ucis miercuri, în biroul său, de persoane neidentificate, au informat agenţiile ruse. Potrivit unei surse din minister, persoane neidentificate şi înarmate au intrat în biroul ministrului şi au tras asupra sa cu o armă automată. Inguşetia, la frontiera cu Cecenia, se confruntă cu o rebeliune cu contururi neclare, dar care se inspiră din mişcările separatiste şi islamiste care au luptat împotriva Moscovei în cele două războaie din Cecenia.
Belgia - Un nor toxic a distrus vegetaţia dintr-o localitate
Un nor de gaz cu clor de concentraţie foarte mare, provenind de la o uzină chimică, a distrus, luni, vegetaţia dintr-o zonă a unei localităţi din sudul Belgiei, a informat, marţi, presa. Mai multe persoane au suferit iritaţii ale ochilor şi gîtului, dar nu sînt în pericol. Avocatul uzinei Chimtex, aflată la originea poluării, a spus pentru agenţia Belga că este vorba despre o greşeală de manipulare şi că incidentul este cu totul izolat. Însă, potrivit Belga, uzina ce fabrică produşi pentru epurarea apei nu dispune de autorizaţia necesară pentru a face amestecurile chimice pe care le efectuează. Poliţia a deschis o anchetă şi uzina riscă să fie închisă.
Franţa - Manifestaţie a angajaţilor France Telecom
Între 120 şi 150 de salariaţi din cadrul France Telecom au manifestat, miercuri, la Besancon, în urma sinuciderii unui agent, cea de a 20-a sinucidere din ultimele 18 luni, pe care sindicatele le atribuie gestionării personalului în cadrul grupului francez de telecomunicaţii. În plus, au avut loc 12 tentative de sinucidere din februarie 2008 şi pînă în prezent, iar de la 14 iulie au avut loc patru sinucideri. Salariaţii s-au adunat miercuri, la apelul sindicatelor CGT şi Sud PTT, în faţa sediului local al companiei, în urma anunţului privind moartea colegului lor. Nicolas G., în vîrstă de 28 de ani, celibatar şi fără copii, de profesie tehnician, care fusese numit recent pe un post pe care-l considera foarte descalificant, după cum a declarat Jacques Trimaille, un delegat din partea Sud PTT. ”Este o problemă globală. Probabil există doar o singură cauză, dar în proporţie de 90% este o problemă ce ţine de întreprindere”, a acuzat acesta. Direcţia regională a France Telecom nu a fost în măsură să facă vreun comentariu asupra acestui eveniment tragic. La 14 iulie, un salariat din cadrul France Telecom s-a sinucis la Marsilia, acuzînd, într-o scrisoare, suprasolicitarea de la locul de muncă şi modul de management prin teroare. Grupul, în cadrul căruia statul continuă să deţină peste 26% din acţiuni şi care are 187.000 de salariaţi, este acuzat din 2008 de sindicate, în urma valului de sinucideri în rîndul salariaţilor.
Ucraina - Dovadă de mijloace financiare pentru moldoveni
Cetăţenii din R. Moldova, cu excepţia celor din zonele de graniţă, vor trebui din 24 august să facă dovada că deţin mijloace financiare suficiente pe durata şederii lor în Ucraina. Serviciul de grăniceri al Ucrainei a emis un ordin potrivit căruia, începînd din 24 august, se vor efectua controale selective la graniţă privind deţinerea de mijloace financiare suficiente pentru şederea pe teritoriul ucrainean a cetăţenilor străini şi apatrizi. Decizia se referă la cetăţenii din ţările Africii, Asiei, dar şi din unele ţări din Comunitatea Statelor Independente -Tadjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan şi Moldova -, excepţie făcînd locuitorii din zonele transfrontaliere. Pentru perioada aflării în Ucraina şi întoarcerea în ţara de reşedinţă sau în cazul tranzitului spre o ţară terţă, la intrarea în Ucraina, persoanele din ţările menţionate, printre care şi moldovenii, vor trebui să dovedească că deţin o sumă echivalentă cu valoarea a 20 de venituri minime de trai în Ucraina, dacă şederea se referă la o perioadă de pînă la o lună. În cazul în care persoana nu va putea dovedi existenţa mijloacelor de întreţinere, grănicerii nu îi vor permite să treacă frontiera ucraineană. Totodată, grănicerii ucraineni vor verifica şi documentele ce confirmă rezervarea locuinţei sau achitarea cazării în Ucraina, contractul privind deservirea turistică, precum şi biletul de călătorie pentru întoarcerea în ţara de reşedinţă.
China - Patru angajaţi ai grupului Rio Tinto, în arest
Parchetul chinez a aprobat detenţia a patru angajaţi din grupul minier anglo-australian Rio Tinto, acuzaţi de încălcarea unor secrete comerciale şi de corupţie. Într-un comunicat publicat marţi seară, Parchetul Popular Suprem a afirmat că cei patru angajaţi, printre care Stern Hu, directorul biroului din Shanghai al Rio Tinto şi cetăţean australian, a obţinut secrete comerciale privind industria siderurgică chineză, prin mijloace neautorizate, încălcînd legile. Cele patru persoane urmărite - Stern Hu şi alţi trei chinezi: Liu Caikui, Ge Minqiang şi Wang Yong - au fost arestate şi încarcerate sub acuzaţia de furt de secrete de stat şi spionaj. Acest caz intervine în contextul în care siderurgiştii chinezi desfăşoară negocieri dure în legătură cu preţul minereului de fier al giganţilor minieri străini şi în special Rio Tinto şi după ce Rio Tinto a respins un acord cu un mare grup public chinez, Chinalco, spre marea nemulţumire a industriaşilor şi a autorităţilor chineze. Beijingul a exclus orice legătură cu acest dosar, declarînd că este vorba despre un caz judiciar individual.
SUA - Incendiu într-un parc natural din California
Un incendiu a făcut ravagii, marţi, în parcul natural Los Padras, care se întinde la nord de Santa Barbara (California), determinînd evacuarea a 14 ferme, au anunţat autorităţile parcului. Focul s-a declanşat sîmbătă şi a continuat să se extindă, sub acţiunea comună a vîntului şi a secetei care afectează regiunea. Marţi seara, focul distrusese deja peste 8.400 de hectare şi numai 10% din incendiu a fost controlat, a precizat Laeton Freel, purtător de cuvînt al parcului Los Padras. Nu s-au înregistrat răniţi printre cei 1.062 de pompieri mobilizaţi în regiune. Zona afectată de incendiu este foarte puţin populată, dar şeriful comitatului Los Angeles a ordonat. după-amiază. evacuarea a 14 ferme şi a lansat un avertisment pentru zonele din apropierea incendiului. Intervenţia pompierilor a fost deosebit de dificilă din cauza geografiei zonei, foarte accidentată şi pe alocuri inaccesibilă. Au fost de asemenea mobilizate 12 de elicoptere încărcate cu apă. California este frecvent afectată de incendii, cele mai grave înregistrîndu-se în 2007, cînd au fost evacuaţi 640.000 de locuitori, iar 2.000 de locuinţe au fost distruse.
Ungaria - Marş neonazist interzis
Poliţia din Budapesta a respins, miercuri, o serie de demersuri pentru autorizarea unui marş neonazist, prevăzut la 15 august, pentru a comemora moartea lui Rudolph Hess, fost adjunct al lui Hitler. Poliţia a răspuns la nouă cereri de organizare a unui astfel de marş pe străzile Budapestei, sîmbătă, precizînd că interzice astfel de reununi. Legea ungară obligă organizatorii acestui tip de eveniment să ceară o autorizaţie din partea poliţiei locale cu cel puţin trei zile înainte de manifestaţie. Decizia poliţiei intervine după o cerere în acest sens formulată luni de premierul ungar, Gordon Bajnai. ”Budapesta şi Ungaria nu ar şti să fie paradisul neonaziştilor, iar manifestaţia lor trebuie să fie interzisă”, a declarat şeful Guvernului.
Marea Britanie - Jaf-record la o casă de bijuterii din Londra
Doi bărbaţi care au jefuit, săptămîna trecută, o casă de bijuterii din cartierul londonez Mayfair au plecat cu o pradă de circa 40 de milioane de lire sterline (47 milioane de euro), un record pentru un furt de bijuterii în Marea Britanie, a anunţat, marţi, Scotland Yard. Acest jaf este considerat de poliţie drept cel mai mare furt de bijuterii din această ţară. Cei doi bărbaţi, îmbrăcaţi elegant şi înarmaţi cu pistoale au intrat în magazinul de bijuterii Graff de pe New Bond Street, joi, au ameninţat angajaţii şi au plecat cu 43 de bijuterii - inele, coliere, brăţări şi ceasuri. Poliţia a anunţat jaful săptămîna trecută, dar, de abia după aflarea valorii prăzii, Scotland Yard a dat detalii despre operaţiune. Poliţia din Londra a publicat fotografii şi imagini de la camerele de supraveghere, cerînd populaţiei să comunice orice informaţie despre acest jaf comis în plină zi. Plecînd din magazin, cei doi bărbaţi au luat cu ei o angajată şi au tras un foc de armă în magazin, ca avertisment, înainte de a renunţa la femeia luată ostatică. Operaţiunea nu s-a soldat cu răniţi, chiar dacă hoţii au mai tras un foc de armă cînd au schimbat maşina BMW cu care veniseră cu un Mercedez-Benz. Graff a fost vizat de un jaf şi în 2003, cînd s-au furat bijuterii de 23 de milioane de lire sterline, precedentul record pentru un furt de bijuterii în Marea Britanie. Ieri, poliţiştii britanici au reţinut un bărbat în legătură cu furtul de bijuterii, jaf care s-ar părea că a fost realizat la comandă, a anunţat Scotland Yard. Bărbatul arestat, care ulterior a fost eliberat pe cauţiune, nu este unul dintre cei doi autori ai jafului surprinşi în înregistrarea video realizată de camerele de supraveghere. Potrivit Scotland Yard, bărbatul, în vîrstă de 50 de ani, a fost arestat luni, în afara unui imobil din Ilford, în estul Londrei.