Marea Britanie - Român condamnat şi repatriat pentru furturi din bancomate
Un român de 29 de ani a fost condamnat la un an de închisoare şi, după executarea pedepsei, va fi deportat, el fiind găsit vinovat pentru furtul a trei sute de lire dintr-un bancomat din Londra, unde se stabilise. Ioan Stăuceanu, de 29 de ani, a pledat vinovat în faţa acuzaţiei de furt. În 28 martie, el a sustras 300 de lire dintr-un automat amplasat pe High Street. Stăuceanu, care locuia în Sidney Avenue, Parsons Green, Londra, a fost trimis la închisoare pentru 12 luni, după ce a fost audiat de o instanţă din St. Albans. Judecătorul Joanne Harris a mai recomandat autorităţilor britanice repatrierea tînărului, după executarea pedepsei.
Cecenia - Militanta răpită luni, găsită moartă împreună cu soţul ei
Directoarea organizaţiei neguvernamentale ”Să salvăm generaţia” de apărare a drepturilor omului şi soţul acesteia, răpiţi luni, la Groznîi, au fost găsiţi morţi, marţi. ”În această dimineaţă, în cantonul Cernorecie din Groznîi au fost descoperite cadavrele lui Zarema Sadulaieva şi soţului ei. Ei au fost răpiţi luni, la ora 14.00, din biroul lor. I-au dus într-o direcţie necunoscută, apoi au revenit la birou şi au luat telefonul mobil şi maşina soţului”, a declarat un membru al organizaţiei neguvernamentale Memorial, Aleksandr Cerkasov. Descoperirea cadavrelor celor doi soţi a fost confirmată de autorităţile locale. ”Cei doi au fost găsiţi în portbagajul automobilului acestora, în apropierea unui centru de gimnastică din localitatea Cernorecie, cu plăgi împuşcate”, a declarat un reprezentant al Ministerului cecen al Afacerilor Interne. ONG-ul ”Să salvăm generaţia” are ca misiune să ajute tinerii care trăiesc în Cecenia să se integreze în societate, pentru a evita să se înroleze în grupări armate din această fostă republică sovietică, dominată de mişcări de insurgenţă. Acest caz intervine la circa o lună de la răpirea şi asasinarea militantei pentru drepturile omului Natalia Estemirova, în vîrstă de 50 de ani, care lucra pentru organizaţia Memorial. Aceasta a fost răpită la Groznîi, la 15 iulie şi a fost găsită moartă, cîteva ore mai tîrziu, în Inguşetia vecină. Un reprezentant al organizaţiei Memorial, Oleg Orlov, l-a acuzat pe preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, că s-ar afla în spatele acestui asasinat.
Daghestan - Jurnalist local, găsit mort
Un jurnalist local a fost împuşcat mortal în Daghestan, republică din Caucaz vecină cu Cecenia, a anunţat, marţi, Ministerul de Interne. Jurnalistul de la cotidianul ”Khakikat”, Malik Ahmedilov, a fost găsit mort, marţi dimineaţa, în localitatea Palmira, situată în apropiere de capitala Mahacikala. Jurnalistul a fost găsit la bordul unui automobil de marcă rusească, prezentînd plăgi împuşcate la nivelul abdomenului, a anunţat ministerul din Daghestan.
Taiwan - Elicopter prăbuşit
Un elicopter de salvare, avînd la bordul său doi piloţi şi un tehnician, s-a prăbuşit marţi, în sudul Taiwanului, din cauza ceţii dese. Aparatul s-a lovit de un munte şi s-a prăbuşit într-un rîu, a declarat Chen Chung-hsien, şeful serviciilor aeriene. Elicopterul, mobilizat pentru a salva victimele inundaţiilor provocate de taifunul Morakot, tocmai asigurase cinci misiuni, transportase cinci trupuri neînsufleţite şi salvase 50 de persoane aflate în dificultate. Inundaţiile ce au urmat trecerii taifunului Morakot prin Taiwan au provocat moartea a 41 de persoane şi alte 62 au fost date dispărute, potrivit unui nou bilanţ anunţat marţi, de serviciile de salvare.
Papua Noua Guinee - Avion dispărut
Un avion civil cu 13 persoane la bord, între care nouă australieni, a dispărut de pe radar deasupra statului Papua Noua Guinee, au anunţat, marţi, compania Airlines PNG şi Ministerul australian de Externe. Operaţiunile de căutare sînt îngreunate de vremea nefavorabilă. Nouă dintre cele 13 persoane aflate la bordul avionului sînt de naţionalitate australiană. Zborul CG 4684, care a decolat marţi dimineaţa din Port Moresby, cu 11 pasageri la bord şi doi membri ai echipajului, se îndrepta spre Kokoda, loc apreciat de turiştii australieni.
Afganistan - Militarul polonez dispărut, găsit mort
Armata poloneză a anunţat marţi că a găsit cadavrul unui căpitan declarat dispărut cu o zi înainte, în timpul unui atac al insurgenţilor afgani împotriva unei patrule militare polonezo-afgane, în estul Afganistanului. În cursul acestor confruntări, cel puţin trei militari afgani şi doi poliţişti au fost ucişi. Polonia a pierdut un ofiţer, iar patru soldaţi polonezi au fost răniţi. ”Operaţiunea nocturnă de căutare, desfăşurată de militarii polonezi, afgani şi americani, a permis găsirea cadavrului căpitanului Daniel Ambrozinski, în vîrstă de 32 de ani. Din păcate, ofiţerul dispărut a murit în urma rănilor suferite în timpul unui schimb de focuri cu o zi înainte”, potrivit unui comunicat al armatei poloneze. Confruntarea a avut loc luni dimineaţa, în districtul Ajiristan din nord-vestul provinciei Ghazni. Talibanii sînt activi la Ghazni şi în majoritatea celorlalte provincii din sudul şi estul Afganistanului. Căpitanul Ambrozinski este cea de-a doua victimă poloneză a luptelor din Afganistan. Polonia are 2.000 de militari staţionaţi în Afganistan în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF).
Olanda - Un reporter olandez dă în judecată Rusia la CEDO
Un reporter olandez dă în judecată Rusia, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru mortea cameramanului său în timpul războiului din 2008 din Georgia, relatează cotidianul ”Handelsblad”. Jeroen Akkermans, reporter al televiziunii olandeze, se alătură în calitate de reclamant unui proces referitor la atacul rusesc asupra oraşului georgian Gori, din urmă cu un an. Cazul a fost înaintat iniţial de familiile cetăţenilor georgieni care au fost ucişi în atac. Aceştia acuză Rusia că este răspunzătoare de violenţe. În acest incident, cameramanul olandez Stan Storimans a fost ucis. El se afla la faţa locului împreună cu Akkermans, pentru a relata despre conflictul ruso-georgian pentru postul de televiziune RTL. Postul RTL a acuzat tot timpul forţele ruse că au folosit muniţii interzise în cursul atacului din Gori. Postul comercial de televiziune va difuza, astăzi, un documentar care va prezenta dovezi în sprijinul acuzaţiilor sale.
Germania - Fost ofiţer nazist, condamnat la închisoare pe viaţă
Un tribunal german l-a condamnat, marţi, la închisoare pe viaţă pe un fost ofiţer nazist, în prezent în vîrstă de 90 de ani, pentru un masacru din Toscana (centrul Italiei) comis în urmă cu 65 de ani. Josef Scheungraber a fost singurul ofiţer din compania armatei germane care a ucis 14 civili în 26 iunie 1944, în replică la atacurile partizane, a subliniat preşedintele tribunalului din Munchen. Potrivit magistratului, bătrînul a fost declarat vinovat de moartea a 10 dintre locuitorii unui sat situat între oraşele Arezzo şi Perugia. Scheungraber părea în stare bună de sănătate atunci cînd a ascultat verdictul. El a purtat o vestă tradiţională bavareză, de culoare închisă. Bărbatul a respins acuzaţiile în timpul celor 11 luni ale procesului şi a declarat că i-a predat pe civili poliţiei, fără să mai ştie ce li s-a întîmplat după aceea.
Ungaria - Datorii de peste 80 de milioane de euro la gaze
Tot mai mulţi cetăţeni ungari nu îşi mai pot achita facturile la gaze, aceştia acumulînd, la nivel naţional, restanţe în valoare de circa 82,4 milioane de euro. Anul trecut, facturile neonorate de consumatorii casnici însumau între 66 şi 74 de milioane de euro, a declarat directorul Asociaţiei Ungare din Industria Gazelor. În opinia sa, una din cauzele acestei creşteri a volumului de datorii ale populaţiei ar putea fi criza economică. Purtătorul de cuvînt al companiei de furnizare de agent termic Fotav, Robert Balog, a declarat că plăţile restante au înregistrat o creştere cu 50% faţă de anul trecut. Compania furnizează agent termic pentru circa 240.000 de locuinţe din Budapesta. De asemenea, acesta a precizat că rata încasărilor s-a diminuat cu 1,5% în acest an.
Grecia - 143 de kilograme de canabis într-un camion parcat în portul Corfu
Autorităţile portuare greceşti au găsit, marţi, 143 de kilograme de canabis ascunse într-un camion dintr-o parcare în portul insulei Corfu. Cantitatea de 143 de kilograme de canabis a fost găsită în 128 de pachete etanşe, în camionul parcat. Într-un alt caz, autorităţile din districtul atenian Haidari au arestat doi localnici în vîrstă de 25 şi 34 de ani, alături de un belgian, un albanez şi un român, suspectaţi că ar fi implicaţi în traficul de droguri.
Iran - Eliberare condiţionată
Iranul a propus ca tînăra franţuzoaică Clotilde Reiss să beneficieze de o măsură de eliberare condiţionată, prin care ea să locuiască la ambasada Franţei din Teheran, pînă la sfîrşitul procesului său. Franţa a confirmat, marţi, că este dispusă să o primească pe Clotilde Reiss la ambasada franceză de la Teheran, dacă aceasta este eliberată condiţionat de autorităţile iraniene. Clotilde Reiss, un cadru universitar în vîrstă de 24 de ani, este deţinută în Iran din data de 1 iulie. Ea este acuzată de spionaj, pentru că ar fi participat la manifestaţii postelectorale în Ispahan, oraş unde lucra ca lector de limbă franceză. Clotilde Reiss a compărut sîmbăta trecută în faţa unui tribunal din Teheran, în compania unor persoane care au participat la manifestaţiile ce au urmat realegerii contestate a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad. Ambasadorul iranian a reproşat autorităţilor franceze că au făcut public prea repede, la 6 iulie, subiectul arestării tinerei femei. Potrivit acestuia, o mai mare discreţie ar fi putut permite evitarea procesului şi găsirea unui acord între cele două ţări. Potrivit agenţiei oficiale iraniene IRNA, tînăra franţuzoaică a recunoscut, în cursul audierii de sîmbătă, că a participat la manifestaţii şi a redactat un raport pentru un institut de cercetare care depinde de ambasada Franţei. Pentru autorităţile franceze, ca şi pentru familia sa, mărturisirile sale nu sînt spontane. ”Aceste mărturisiri au fost probabil solicitate. Este o procedură clasică, pe care o cunoaştem bine”, a declarat, luni, ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner.
Pakistan - Anchetă împotriva fostului preşedinte Musharraf
Poliţia pakistaneză a înregistrat o plîngere împotriva fostului preşedinte Pervez Musharraf, pentru că acesta a ordonat arestarea mai multor judecători care i s-au opus în urmă cu doi ani şi va deschide o anchetă în acest dosar. Pervez Musharraf a impus stare de urgenţă şi a demis aproape 60 de judecători la 3 noiembrie 2007, temîndu-se să nu fie declarat de către Curtea Supremă ineligibil la scrutinul prezidenţial, care urma să se desfăşoare la puţin timp după această dată, din cauza statutului său de ofiţer. Judecătorul districtului Islamabad, Mohammad Akmal, a cerut poliţiei să înregistreze o plîngere împotriva lui Musharraf, depusă de avocatul Aslam Ghuman, prin care se contestă deciziile luate de fostul preşedinte în acea perioadă. După depunerea acestei plîngeri, poliţia va deschide o anchetă în acest dosar împotriva fostului preşedinte pakistanez. Pervez Musharraf a ajuns la putere printr-o lovitură de stat, în 1999 şi a demisionat în august 2008, el aflîndu-se în prezent la Londra.