Comisie interministerială pentru legătura cu forţele armate străine
Reprezentanţii MAE, MApN, ai Ministerului Finanţelor şi ai MAI vor alcătui Comisia interministerială pentru legătura cu forţele armate străine, organism care va fi condus de secretarul de stat din MApN însărcinat cu conducerea Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare. Comisia va funcţiona ca organism consultativ, fără personalitate juridică şi se va reuni în ultima lună a fiecărui semestru, fiind de asemenea posibilă organizarea de întruniri excepţionale în orice moment. La lucrările Comisiei pot participa în calitate de invitaţi reprezentanţi ai administraţiei locale sau centrale cu atribuţii în domeniul intrării, staţionării, desfăşurării de operaţiuni sau al tranzitului forţelor armate străine pe teritoriul României. Secretariatul tehnic permanent va fi organizat şi va funcţiona în cadrul MApN, însă costurile antrenate de întreaga Comisie vor fi suportate de fiecare dintre părţile implicate în părţile ce le privesc.
Verificări şi la agenţiile Ministerului Agriculturii
“Corpul de Control al premierului verifică activitatea Ministerului Agriculturii şi a agenţiilor din subordinea instituţiei”, a declarat, ieri, ministrul de resort, Ilie Sîrbu, adăugînd că nu se teme că vor fi găsite nereguli privind contractele de publicitate, pentru că nu a încheiat vreunul. El a precizat că analiza Corpului de Control are în vedere “tot ceea ce ţine de minister şi de agenţiile din subordine”. Ilie Sîrbu a negat că verificările Corpului de Control ar viza ministerele conduse de miniştrii PSD şi a spus că toate ministerele sînt supuse acestor controale.
Remeş şi Mureşan nu s-au prezentat la Comisia de irigaţii
Foştii miniştri ai Agriculturii, Decebal Traian Remeş şi Ioan Mureşan, nu s-au prezentat, ieri, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă privind sistemul de irigaţii, preşedintele comisiei, Valeriu Tabără, precizînd că aceştia vor fi invitaţi din nou. El a arătat că va repeta invitaţia către cei doi foşti miniştri pentru a se prezenta la audieri săptămîna viitoare, iar dacă aceştia nu vor veni, se va adresa Biroului Permanent. Tabără nu crede că Mureşan şi Remeş evită “să dea ochii” cu această comisie de anchetă. Comisia parlamentară de anchetă trebuie să elaboreze un raport privind sistemul de irigaţii pînă pe 12 august, raport care va fi dezbătut de plenul Camerei Deputaţilor, cel mai probabil, în sesiunea parlamentară din toamnă.
Foştii miniştri Gavrilescu şi Dăianu, audiaţi cu privire la afacerea Transchem
Foştii miniştri ai Agriculturii şi Finanţelor din perioada 1997-1998, Dinu Gavrilescu şi Daniel Dăianu, au fost audiaţi, ieri, la Comisia de anchetă privind sistemul de irigaţii, dînd explicaţii referitoare la afacerea “Transchem”, privind achiziţionarea de utilaje şi echipamente de irigaţii. “Afacerea Transchem datează din perioada 1997-1998, cînd a început programul legat de îmbunătăţirile funciare”, a precizat preşedintele comisiei, Valeriu Tabără, arătînd că programul Romag 98 reprezenta o investiţie făcută de societatea Transchem pentru a aduce utilaje şi echipamente pentru irigaţii, pe baza unui credit grantat de stat. În final, statul român a trebuit să plătească creditul pe care l-a garantat, fiind păgubit cu 100 de milioane de dolari. Tabără a declarat, după audierea celor doi foşti demnitari, că este vorba despre o “devalizare de proporţii” a fondurilor şi că au fost implicate inclusiv instituţii ale statului care nu au luat măsurile necesare. El a adăugat că va discuta cu preşedintele Camerei Deputaţilor despre prelungirea cu 10-14 zile a dezbaterilor din comisie.
Deputatul PD-L Sorin Pandele, în incompatibilitate
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că deputatul PD-L Sorin Andi Pandele este în incompatibilitate, pe lîngă funcţia de parlamentar el fiind şi administrator al mai multor societăţi comerciale. ANI s-a sesizat din oficiu în urma articolului “Sorin Andi Pandele (deputat PD-L) e administrator de firme, deci incompatibil cu deputăţia”, publicat, în 20 mai, de Academia Caţavencu. Potrivit acestui articol, Pandele ar fi încălcat dispoziţiile legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi de interese şi regimul juridic al incompatibilităţilor. “În urma verificărilor prealabile au rezultat indicii temeinice referitoare la faptul că Pandele este, în prezent, atît deputat, cît şi administrator al unor firme”, arată ANI.
Principele Radu spune că prioritară este guvernarea stabilă
Principele Radu susţine, într-o declaraţie de presă, că liderii partidelor politice se luptă pentru ocuparea fotoliului de preşedinte cînd, în opinia sa, responsabilitatea fundamentală a acestora este să ofere românilor “o guvernare competentă şi stabilă pentru următorii patru-opt ani”. În opinia sa, “responsabilitatea fundamentală a partidelor politice este să ofere românilor o guvernare competentă, stabilă şi cu viziune, pentru următorii 4-8 ani. Conform regulilor democraţiei şi conform Constituţiei României, soluţia nu poate veni decît de la Parlament şi de la partide. Printr-o dinamică politică raţională şi corectă se poate obţine majoritatea parlamentară care să genereze un guvern capabil să facă faţă vremurilor actuale, de criză”. Radu Duda susţine că guvernarea este “direcţia în care ar trebui să-şi folosească puterea şi energia capii partidelor politice” şi ceea ce întreaga societate românească, dar şi mediul de afaceri, autohton şi internaţional, aşteaptă de la politicieni. La final, acesta face un apel către societatea civilă, ca să găsească mijloacele prin care să ajute clasa politică să aşeze instituţia preşedintelui “în spaţiul valorilor statalităţii şi al echilibrului”.