Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 04 August 2009 / 00:00 434 accesări

Ungaria - Femeie romă, ucisă cu o puşcă de vînătoare

O femeie de etnie romă, în vîrstă de 45 de ani, a fost ucisă cu o puşcă de vînătoare şi fiica ei de 13 ani a fost grav rănită, în noaptea de duminică spre luni, la Kisleta, în estul Ungariei. Potrivit lui Sandor Penzes, primarul micii comune de 4.300 de locuitori aflată la 260 de kilometri est de Budapesta, vecinii au fost treziţi de trei sau patru focuri de armă. Potrivit primelor informaţii, agresorii au forţat uşa locuinţei şi au început imediat să tragă cu o puşcă de vînătoare. Fiica victimei a fost spitalizată cu răni grave la gît şi la braţ. Copilul este în stare de şoc şi nu a putut fi audiat de poliţie. Potrivit preşedintei autorităţii locale rome, victima locuia singură cu fiica ei, trăia din munci sezoniere şi nu avea niciun conflict cu nimeni. Anul trecut în noiembrie, un cuplu de romi a fost omorît în mod similar, la Nagycsecs, iar în februarie, un bărbat rom şi copilul său de 5 ani au fost ucişi la Tatarszentgyorgy. O echipă de investigaţie de 100 de poliţişti a fost înfiinţată pentru a găsi vinovaţii pentru aceste crime. În pofida unei recopense de 50 de milioane de forinţi (185.000 de euro) şi a mai mult de zece mărturii, vinovaţii sînt în continuare necunoscuţi.

Cehia - Zeci de romi români, în faţa spitalului unde a murit fiul şefului unui clan din Vîlcea

Circa 50 de romi români s-au adunat, luni după-amiază, în faţa spitalului Kralovske Vinohrady din Praga, după ce medicii au anunţat decesul unui tînăr de 17 ani, fiul şefului unui clan din Vîlcea. Cei 50 sînt rude ale lui Ion Miclescu, internat în spital în urmă cu aproape două săptămîni, după ce a fost pe punctul de a se îneca într-un lac din Stara Boleslav. Purtătorul de cuvînt al spitalului a afirmat că nici romii români, nici poliţia cehă nu au solicitat efectuarea unei autopsii, iar rudele intenţionează să facă aranjamentele necesare pentru transportarea trupului neînsufleţit, cu ajutorul serviciilor de pompe funebre din Praga. Zeci de romi au ajuns la Praga cu circa zece zile în urmă, pentru a fi aproape de tînărul aflat în comă. Ei şi-au instalat iniţial tabăra chiar în faţa spitalului, fiind nevoiţi ulterior să se mute de mai multe ori. La sfîrşitul săptămînii trecute, ei s-au instalat la Husinec, în apropiere de Praga, însă poliţia a afirmat că ei vor părăsi în curînd tabăra. Ion Miclescu, fiul şefului unui clan de romi din Vîlcea, a intrat în comă profundă după ce a fost pe punctul de a se îneca în urma unui accident produs la Stara Boleslav. Conducerea spitalului crede că băiatul nu beneficia de asigurare medicală în România, ceea ce ar însemna că întregul cost al spitalizării va trebui plătit de familie. O zi de spitalizare costă 80.000 - 100.000 de coroane (3.128 - 3.910 de euro), iar suma totală se ridică deja la peste 1 milion de coroane (aproape 40.000 de euro).

SUA - 35 de persoane, rănite într-o aterizare de urgenţă

Un avion al companiei Continental Airlines, care efectua o cursă între Rio de Janeiro şi Houston, Texas, a aterizat de urgenţă, luni, la Miami, în Florida, în urma unor turbulenţe puternice care au provocat rănirea a 35 de pasageri. Conform unui comunicat al companiei americane Continental, şapte răniţi au fost transportaţi la un spital din apropierea aeroportului, iar 28 au primit îngrijiri la faţa locului, în avion, imediat după aterizare. Majoritatea pasagerilor răniţi suferă de contuzii la ceafă şi la spate. Cursa 128 a companiei americane Continental Airlines decolase duminică dimineaţă, la 09.45 (15.45, ora României), de la Rio de Janeiro, Brazilia, cu 168 de pasageri la bord şi ar fi trebuit să aterizeze la Houston, luni, la ora 06.00 (13.00, ora României). Conform autorităţilor, a trebuit ca avionul să fie deviat în timpul nopţii spre aeroportul din Miami, din cauza unor turbulenţe puternice.

Marea Britanie - Adolescent, acuzat de atac cu clor

Un adolescent britanic de 16 ani a apărut în faţa instanţei din West Yorkshire, luni, după ce a aruncat clor pe o femeie care le-a cerut acestuia şi prietenilor lui să nu mai facă gălăgie într-o sală de cinema. Tînărul a aruncat lichidul pe femeie într-un restaurant, unde aceasta se afla cu soţul şi copiii ei, după vizionarea filmului ”Harry Potter şi prinţul semipur”, în 26 iulie. Victima, în vîrstă de 46 de ani, le ceruse mai multor adolescenţi, printre care şi agresorului, să înceteze gălăgia în timpul filmului, în sala de cinema. Poliţiştii au descris atacul drept ”vicios şi premeditat”. Femeia a fost transportată la spital, avînd arsuri pe corp şi probleme de vedere. Ea a fost între timp externată, însă medicii investighează dacă afecţiunile la ochi vor fi permanente. Adolescentul a fost acuzat de rănire cu intenţia cauzării de durere fizică şi va fi judecat pentru fapta sa.

Spania - Incendiul din La Palma, controlat parţial

Incendiul care afectează, începînd de sîmbătă, insula La Palma din arhipelagul Canarelor, a fost parţial controlat luni, în timp ce serviciile de intervenţie au reuşit să aducă sub control focul din Aragon. Incendiul din insula La Palma, care a mistuit peste 2.000 de hectare de pădure de pin şi care a provocat evacuarea a 4.000 de persoane, continuă să avanseze către est. În schimb, focarul din vest, care înainta spre o zonă cu lavă vulcanică puţin împădurită, a fost adus sub control. Spania este ţara cea mai afectată de incendii din Europa. De la începutul verii, zece persoane, dintre care şase pompieri, şi-au pierdut viaţa. Începînd din luna ianuarie, 75.000 de hectare au fost mistuite de flăcări, dintre care 45.000 de hectare în ultimele două săptămîni, o suprafaţă de aproape două ori mai mare decît cea afectată de incendii în 2008 (39.900 de hectare). După ce a fost afectată de incendii în 2005 (155.000 de hectare arse) şi 2006 (188.000 de hectare), Spania a fost scutită în ultimii doi ani, în pofida a două incendii în 2007 în insulele Canare.

Noua Caledonie - Confruntări violente

Noua Caledonie, un teritoriu francez din Oceanul Pacific, a fost, luni, scena unor confruntări violente între membrii unui sindicat pro-independenţă şi forţele de ordine, cel puţin 27 de persoane fiind rănite. Aceste violenţe au avut loc în localitatea Kone, în provincia Nord, unde s-au adunat între 50 şi 200 de manifestanţi ai sindicatului USTKE. Majoritatea jandarmilor răniţi au fost loviţi cu proiectile, în special cu bile metalice, unul dintre ei avînd şi o fractură la picior. Sindicaliştii au ridicat o baricadă în apropierea filialei administrative locale şi au opus rezistenţă forţelor de ordine care încercau să îi disperseze cu gaze lacrimogene. Sindicatul USTKE, susţinut la Paris de partidul de extremă-stînga NPA, condus de Olivier Besancenot, a intensificat, în ultima săptămînă, manifestaţiile şi blocarea activităţilor întreprinderilor, pentru a protesta împotriva încarcerării la sfîrşitul lunii iunie a liderului sindical Gerard Jodar şi a cinci activişti, după altercaţii pe aeroportul local. Vineri, patru poliţişti şi doi pompieri au fost răniţi uşor de proiectile, în cursul confruntărilor de la Noumea, cu ocazia summit-ului Franţa-Oceania, la care a participat şi ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner. Noua Caledonie beneficiază de un statut de largă autonomie, care i-a fost acordat la sfîrşitul anilor ’80, după o serie de confruntări sîngeroase între separatişti şi forţele de ordine. Conform acordurilor încheiate între Franţa şi diversele forţe politice, arhipelagul urmează să se pronunţe, între 2014 şi 2018, asupra independenţei sale, într-un referendum pe tema autodeterminării.

Cecenia - Poliţişti ucişi într-o ambuscadă

Cinci poliţişti au fost ucişi într-o ambuscadă produsă în Cecenia, republică din Caucazul rus care se confruntă cu atacuri ale insurgenţilor. Poliţiştii au fost atacaţi pe o stradă, duminică seară, la o distanţă de 21 de kilometri de Itum-Kale, într-o zonă de munte din sudul Ceceniei. Coloana de trei vehicule de poliţie a fost atacată cu tiruri de armă cu foc automat şi cu grenade, cinci poliţişti fiind ucişi, iar alţi şase răniţi. Atacurile împotriva reprezentanţilor forţelor de ordine sînt un lucru obişnuit în Caucaz, o regiune muntoasă din sudul Rusiei, care se confruntă cu atacuri cu accente islamiste şi separatiste, după modelul celor două războaie care au avut loc în Cecenia, în urma destrămării fostei Uniuni Sovietice, în 1991. Trei salariaţi din cadrul Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă şi doi poliţişti au fost, astfel, ucişi în Inguşeţia, o republică vecină cu Cecenia, au anunţat, duminică, agenţiile ruse.

Israel - Lieberman va demisiona, dacă va fi inculpat pentru corupţie

Ministrul israelian de Externe a promis luni că va demisiona din funcţie, dacă va fi inculpat pentru corupţie. Duminică, poliţia israeliană a recomandat inculparea lui Lieberman pentru corupţie şi spălare de bani. Recomandarea va fi supusă în următoarele zile procurorului general, Menahem Mazuz, care va decide dacă ministrul ultranaţionalist va fi sau nu inculpat. Vizat de o anchetă a poliţiei de zece ani, Lieberman, şeful partidului ultranaţionalist Israel Beiteinu, a fost audiat de numeroase ori de departamentul fraude al poliţiei, care îl suspectează de corupţie, fraudă, spălare de bani, abuz de încredere şi obstrucţionarea anchetei. Lieberman, în vîrstă de 51 de ani şi originar din R. Moldova, a fost numit ministru de Externe după ce partidul său a devenit a treia forţă politică a ţării, la alegerile din februarie, obţinînd 15 mandate de parlamentar din 120. De la preluarea funcţiei, în aprilie, a fost interogat de cinci ori de poliţie. Potrivit presei, fiica lui Lieberman este suspectată că are conturi bancare în Cipru, care i-ar fi permis tatălui ei să îşi desfăşoare activităţile frauduloase. Fonduri din străinătate ar fi fost tranzitate prin firme fantomă şi diverse conturi, pentru a finanţa campaniile electorale ale partidului lui Lieberman.

Canada - Extrădare după un deceniu

Comerciantul de arme germano-canadian, Karlheinz Schreiber, extrădat din Canada pentru a răspunde la acuzaţiile de fraudă şi corupţie formulate împotriva sa, a sosit, luni dimineaţa, la Munchen (sudul Germaniei). Berlinul vrea să-l judece pentru evaziune fiscală, fraudă şi corupţie, în cadrul presupusei sale implicări în finanţarea ilegală a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), în anii \'90. La cererea Berlinului, Schreiber a fost arestat în 1999, la Toronto, dar a fost eliberat ulterior. De aproximativ zece ani, acest om de afaceri, care are dublă cetăţenie germană şi canadiană, a utilizat numeroase posibilităţi de recurs, oferite de sistemul judiciar din Canada, pentru a scăpa de un proces în Germania. Curtea de Apel din provincia Ontario a respins, duminică, ultimul recurs al lui Schreiber, în vîrstă de 75 de ani, deschizînd astfel calea extrădării sale.

SUA - Mutaţi de la Guantanamo

Oficialii americani examinează un proiect care ar permite mutarea anumitor deţinuţi de la baza Guantanamo, arestaţi în cadrul războiului împotriva terorismului, într-o închisoare specială de pe teritoriul american. Închisoarea ar urma să fie gestionată în comun de Departamentele Apărării, al Justiţiei şi Securităţii Interne, fiecare dintre ele urmînd să fie responsabile de o parte dintre deţinuţi. Centrul ar urma să fie dotat cu săli de audiere unde ar avea loc procesele pentru infracţiuni federale şi cele judecate de comisiile militare create pentru suspecţii de terorism. Centrul ar urma să aibă şi spaţii de locuit pentru deţinuţii a căror eliberare a fost autorizată, dar pe care nicio ţară nu vrea să-i primească. Printre locurile studiate pentru amplasarea acestui centru se numără închisoarea militară de la Fort Leavenworth (Kansas) şi o închisoare de maximă securitate din statul Michigan, care ar urma să fie desfiinţată. Propunerea suscită deja o opoziţie aprinsă în SUA. Preşedintele Obama a promis să închidă, pînă în ianuarie 2010, închisoarea de la Guantanamo, unde se află în continuare 229 de suspecţi de terorism. El se confruntă însă cu obstacole mai complexe decît prevăzuse, în special în ceea ce priveşte modalitatea de a pune în libertate deţinuţii.

Somalia - Remorcher malaezian eliberat de piraţi

Piraţii somalezi au eliberat un remorcher malaezian şi echipajul de la bordul acestuia, format din 11 marinari indonezieni, pe care-i ţineau ostatici de la 16 decembrie 2008, anunţă o organizaţie din domeniul supravegherii maritime, cu sediul în Kenya. Remorcherul Masindra şi echipajul de la bordul acestuia se află acum în libertate, după plata unei răscumpărări către piraţi, a comunicat organizaţia Ecoterra International, conform căreia echipajul este teafăr şi nevătămat. Nava malaeziană, care remorca o barjă, a fost capturată de piraţi la 16 decembrie 2008, în largul coastelor Somaliei, în timp ce se îndrepta către Malaezia, venind din direcţia Yemen.



12